Co se tyče využiti L bandu jsem hledal take, ale tak u nas v čr se ma postupne přejít na iii band, ve vatikáni nevím, to by pak ale zůstal L band nevyužitý. Ač někde se píše že je L band od LA do LP tak v autě ho mam až do LW, no asi nějaka prodloužená verze. Na Wonhort nebo jak se to píše označena jako "S-DAB" to je jako dab radio ze satelitu či jak to mam pochopit?
Co se týče III bandu tak jsem se nikde nedozvědel k čemu jsou kanály N například 10N. Má je jen moje autoradio, jinak jsem je nikde neviděl.
Hej, ani jsem to nedořekl a již to válíš znova.
stačilo zadat do google "what is DAB channel 10N" a jeden z výsledků (na další nemíním klikat):
http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/9780470746202.app2/pdfNOTE 1: CENELEC introduced three additional DAB blocks named 10N, 11N, 12N
which occupy some of the broader guard intervals, see Table A2.1. Offsets to Blocks 10A,
11A and 12A will allow these blocks to be used in areas also covered by B/PAL/NICAM
TV transmitters operating in the lower adjacent channels. The TV transmitters also need
to be offset in frequency by the maximum allowable amount (approx. 200 kHz).
(CENELEC is the European Committee for Electrotechnical Standardization)
Já rozhodně nejsem ten pravý, který by to měl komentovat, ale myslím si (tedy .ovno vím), že se kdysi předpokládalo, že by DAB a TV v pásmu III mohly nějakou dobu spoluexistovat a proto by na bloky 10A, 11A a 12A byl uplatněn offset aby uhly B/PAL/NICAM TV vysílačům; kanály 10, 11, 12N následují po 10, 11, 12A tak tam po tom offsetě ty Nka narvali, proč netuším - využití spektra?
Jo, písmeno S v S-DAB je satelitní.
Ten dokument není datován, bůhví kdy byl stvořen, a pochybuji, že se tento koncept alespoň v Evropě dostal do praxe. Nevím proč to Japončíci (Pioneer jsou Japonci, ne?) otrocky namašlili do hardwaru/softwaru jejich chipu. Třeba u nich je to jinak.