Autor Téma: Pokus o koupi digitálního přijímače  (Přečteno 957017 krát)

AndrejH

• Profík
    • Zobrazit profil
Re:Pokus o koupi digitálního přijímače
« Odpověď #585 kdy: 26. 09. 2017, 22:43:00 »
ensemble je operátor multiplexu....

nechci do toho vrtat, ale myslím, že to vůbec není pravidlo, že jako "ensemble" se zobrazí provider; spíše potřeba českých poskytovatelů se chvástat na displeji, že jako s kým máme tu čest. V květnu v jiném vlákně Omar3 uvedl seznam "ensembles", které naladil v Londýně:

9A – Trial London (UDAB)
10C – Surey-NSussex (MuxCo)
11A - SDL National (Sound Digital)
11B – London 3 ( The Digital Radio Group )
11C – Kent (Now Digital)
11D – D1 National (Digital One)
12A – London 2 (Switch Digital)
12B - BBC National (BBC)
12C – London 1 (CE Digital)
12D – Essex (Now Digital)

to před závorkou je to co se Omarovi zobrazilo, tedy názvy "ensembles", to za závorkou jsou poskytovatelé, to jsem dohledal a dopsal já. Kromě jediného (BBC), ani jeden "ensemble" se neprezentoval jménem svého poskytovatele.
DAB rádia: stolní Noxon Nova II, přenosné SilverCrest SDRF 10 B1 a SDR 1.5 A1, Pure Elan E3, Tesco DR1403G, externí anténa Iskra 9 prvků 9,25 dBi, zesilovač 23dB/0,7dB, kanálová zádrž 12D, místo příjmu Brno

Reklama

• Stálý člen

Jaroslav Honzík

• Profík
    • Zobrazit profil
« Odpověď #586 kdy: 27. 09. 2017, 08:11:48 »

Ten Softlink jsem pochopil špatně, myslel jsem že to přeladí na jinou stanici, třeba pokud nebude signál pro dejmetomu rockradio tak to přeladí na hey nebo beat, (pokud by byli v dab).

sorry za pakárnu níže, ale je to vyšší level SUDOKU který nezvládám:

to jsem si myslel taky když jsem nahlédl do manuálu rádia, že totiž přijímač přepne na stanici s "similar" = "podobným" vysíláním. Evokuje to pocit, že např. čte PTY (programový typ) a přepne z nějakého "rock" na jiný "rock" resp. jak zmiňuješ z Rockradio na Beat nebo Hey; tak to není. Jak jsem již řekl, výraz "podobný" v manuálu je nešťastný (i když kdo ví).

V tomto smyslu nepomohl ani Ivovi, když napsal, že přepne na nějakou "podobnou variantu" protože nespecifikoval co to ta "podobná varianta" je.

Věc je prostá, tzv. "soft link" popisuje technická specifikace ETSI TS 103 176; je to na dlouhé čtení, hezké SUDOKU - jako konec konců celá technická a logická struktura DAB rámce, byť fascinující.

Pravé slovíčko kam vlastně "soft link" přepíná je "related" servis, tedy "příbuzný", což jsou právě regionální varianty hlavní stanice (ovšem viz poslední odstavec níže). Ke smíchu je, že samotná ETSI specifikace používá někdy taky výraz "similar" - to ale může být nedůsledností autora/autorů.

Příklad z technické specifikace ETSI:

A related service may be a regional variant of the selected service, it may be a language variant, a similar service on another network or another service within the same network.

Příbuzná stanice může být regionální varianta navolené stanice, může to být jazyková varianta, podobná stanice na jiné síti anebo jiná stanice v rámci stejné sítě.

Jeden by se z této definice fakt posral; takže nezůstává nic jiného, než poslechnout vůdce Lenina: učit se, učit se, učit se to know how the f.uck that soft link works :)

Záhadná funkce dab o které pořadně nikdo neví jak funguje, leda že to někde pak prezentoval český rozhlas :D Pokud by nakonec došlo na to že každa regionálka bude jinde než v 12C a 12D a chtěli by zařídit přepínání mezi regiony. Nebo jiné rádio s přepínáním moravských a českých verzí stejné stanice, například beat nebo country a jejich mutace typu "jižní morava" "severní morava" a tak. Uvidíme jak to dopadne jestli se někdy dozvíme jak přesně to funguje :D zatím s tou funkcí nepřišel žádný z našich operátorů aby popsal co u nej ma tafunkce dělat :D
DVB-T/T2: Löbau-nejde,Ještěd-28,31,43,52,60
FM: CZ,DE,PL
DAB/DAB+:Löbau-9A,5C,Žižkov/BH-12C, někdy Teleko 11A či 5D, někdy Berlín 10B a 12D
DVB-S/S2:Motorizovaný systém-dle paraboly 80cm a možnostem, ale i tak je toho dost.

ivovi

• Profík
    • Zobrazit profil
« Odpověď #587 kdy: 27. 09. 2017, 11:27:01 »
...
 V tomto smyslu nepomohl ani Ivovi, když napsal, že přepne na nějakou "podobnou variantu" protože nespecifikoval co to ta "podobná varianta" je.
...
Ani jsem to specifikovat nemohl, kdyz to presne nespecifikuje ani specifikace. :-) Je to z toho duvodu, ze to zalezi az na konkretnim pouziti. Tedy na konkretnich seznamech "podobnych variant" stanice. A ty se seznamy musi nekdo vytvorit a musi se (jak jsem psal) vysilat. Nevim jestli se u nas tyto seznamy vysilaji, ale pochybuji o tom.

ivovi

• Profík
    • Zobrazit profil
« Odpověď #588 kdy: 27. 09. 2017, 11:43:09 »

nechci do toho vrtat, ale myslím, že to vůbec není pravidlo, že jako "ensemble" se zobrazí provider; spíše potřeba českých poskytovatelů se chvástat na displeji, že jako s kým máme tu čest. V květnu v jiném vlákně Omar3 uvedl seznam "ensembles", které naladil v Londýně:

9A – Trial London (UDAB)
11C – Kent (Now Digital)
12B - BBC National (BBC)

to před závorkou je to co se Omarovi zobrazilo, tedy názvy "ensembles", to za závorkou jsou poskytovatelé, to jsem dohledal a dopsal já. Kromě jediného (BBC), ani jeden "ensemble" se neprezentoval jménem svého poskytovatele.
Myslim, ze nejde o chvastani. Jde o to, ze DAB site u nas nemaji prehledne oficialni oznaceni, proto provozovatele pouzivaji pro nazev ensemblu nazev provozovatele. Mozna, ze byste preferoval, kdyby se vam pro Teleko mux z Brna zobrazoval "VYSÍLACÍ SÍŤ L13" a pro stejny mux Teleka z Ostravy "VYSÍLACÍ SÍŤ L11", pro mux RTI z Klinovce "   VYSÍLACÍ SÍŤ L05" a pro mux CRa "VYSÍLACÍ SÍŤ A". Ja jsem naopak rad, ze pouzivaji oznaceni dle provozovatele. :)

omar3

• Profík
    • Zobrazit profil
« Odpověď #589 kdy: 27. 09. 2017, 12:28:41 »

9A – Trial London (UDAB)
11C – Kent (Now Digital)
12B - BBC National (BBC)

Díky za zpřesnění mého seznamu, ale Londýn je na příjem daleko. 

Kdo bych chtěl u nás testovat větší počet muxů pro orientaci v názvech, tak ať zkusí Ještěd. Letos v létě jsem tam prubnul příjem a tam bylo téměř tolik stanic jako v Londýně. Bohužel seznam muxů jsem nestihl udělat, pouze celkový počet stanic, kterých bylo na české poměry neuvěřitelných 111. Jestli jsem od té doby nepřeladil Tesco, tak tam mohly zůstat alespoň názvy.   
DVB-T: CZ, SK, AT
DVB-S: 120-západ, 95-jih, 120-východ, 85-libero
DVB-C: Moravianet
FM:  CZ, SK, AT Horizontal 5 prvek, Vertikal 3 prvek
DAB: CZ, AT, SK LP345, Xmux
IPTV: SML

Reklama

• Stálý člen

Jaroslav Honzík

• Profík
    • Zobrazit profil
« Odpověď #590 kdy: 27. 09. 2017, 12:45:50 »

9A – Trial London (UDAB)
11C – Kent (Now Digital)
12B - BBC National (BBC)

Díky za zpřesnění mého seznamu, ale Londýn je na příjem daleko. 

Kdo bych chtěl u nás testovat větší počet muxů pro orientaci v názvech, tak ať zkusí Ještěd. Letos v létě jsem tam prubnul příjem a tam bylo téměř tolik stanic jako v Londýně. Bohužel seznam muxů jsem nestihl udělat, pouze celkový počet stanic, kterých bylo na české poměry neuvěřitelných 111. Jestli jsem od té doby nepřeladil Tesco, tak tam mohly zůstat alespoň názvy.

No mužu se tam zkusit zastavit autem :D ale nwm jestli mě tam nechají nekde chvili stat abych proladil autoradio, ma to kvalitní příjem a i L band ;) tak by tech stanic bylo ješte víc :D krom L z lbc by tam moblo ješte byt L z Prahy.

Jen by mě zajimalo jak je to s parkováním nahoře, když bych to chtěl dejmetomu na půl hodiny, jestli tam je chvilka zdarma, nebo je to po půl hodinach nebo po celych hodinach a jaky je ceník a tak.
« Poslední změna: 27. 09. 2017, 12:52:48 od Jaroslav Honzík »
DAB/DAB+:Löbau-9A,5C,Žižkov/BH-12C, někdy Teleko 11A či 5D, někdy Berlín 10B a 12D
DVB-S/S2:Motorizovaný systém-dle paraboly 80cm a možnostem, ale i tak je toho dost.

omar3

• Profík
    • Zobrazit profil
« Odpověď #591 kdy: 27. 09. 2017, 14:15:46 »
Na parkoviště na Ještědce se dá normálně přijet, parkování je za 100Kč na den, na kratší dobu bude nutné ukecat. Odtud je semafor k vysilači. Jak je plno, tak svítí červená. Možná na vrcholu bude ještě více stanic. Já jsem parkoval na Ještědce na chvíli zadarmo mimo placené parkoviště. Foto ve vlákně Vysilače - fotky, strana 35. 

Jaroslav Honzík

• Profík
    • Zobrazit profil
« Odpověď #592 kdy: 27. 09. 2017, 15:00:38 »
Na parkoviště na Ještědce se dá normálně přijet, parkování je za 100Kč na den, na kratší dobu bude nutné ukecat. Odtud je semafor k vysilači. Jak je plno, tak svítí červená. Možná na vrcholu bude ještě více stanic. Já jsem parkoval na Ještědce na chvíli zadarmo mimo placené parkoviště. Foto ve vlákně Vysilače - fotky, strana 35.

Zajimala by mě cena kdybych chtěl nahoru :) rad bych s ti vyjel až na vrchol a tam to proladil ;)

omar3

• Profík
    • Zobrazit profil
« Odpověď #593 kdy: 27. 09. 2017, 15:38:09 »
Cenu neznám, vždycky jsem tam šel pěšky. Tak zavolej na Ještěd na recepci, tam ti to určitě řeknou.

Jaroslav Honzík

• Profík
    • Zobrazit profil
« Odpověď #594 kdy: 27. 09. 2017, 15:41:50 »
Cenu neznám, vždycky jsem tam šel pěšky. Tak zavolej na Ještěd na recepci, tam ti to určitě řeknou.

A nebo si to pak udelam jako vejlet :D na ten ještěd ;) chci to natočit i na video :D

AndrejH

• Profík
    • Zobrazit profil
« Odpověď #595 kdy: 27. 09. 2017, 22:26:14 »
...
 V tomto smyslu nepomohl ani Ivovi, když napsal, že přepne na nějakou "podobnou variantu" protože nespecifikoval co to ta "podobná varianta" je....

Ani jsem to specifikovat nemohl, kdyz to presne nespecifikuje ani specifikace. :-) Je to z toho duvodu, ze to zalezi az na konkretnim pouziti. Tedy na konkretnich seznamech "podobnych variant" stanice. A ty se seznamy musi nekdo vytvorit a musi se (jak jsem psal) vysilat. Nevim jestli se u nas tyto seznamy vysilaji, ale pochybuji o tom.

je to tak, omluva, vzniklo to tím, že jsem si dělal poznámky jak jsem postupoval dokumentem v jehož dalším obsahu se vyskytly ony neurčité výrazy a zpětně jsem nekorigoval co jsem napsal (již jsem to opravil).

Jisté je to, že soft link je pro výrobce rádií předepsán jako volba, která musí být potvrzena uživatelem, přepnutí na jiný než identický program nesmí proběhnout automaticky bez vědomí uživatele.

Ne, že jestli je to u nás podporováno, bůhvijak je to jinde v Evropě; téma na dlouhé zimní večery :)
DAB rádia: stolní Noxon Nova II, přenosné SilverCrest SDRF 10 B1 a SDR 1.5 A1, Pure Elan E3, Tesco DR1403G, externí anténa Iskra 9 prvků 9,25 dBi, zesilovač 23dB/0,7dB, kanálová zádrž 12D, místo příjmu Brno

AndrejH

• Profík
    • Zobrazit profil
« Odpověď #596 kdy: 27. 09. 2017, 22:37:05 »

nechci do toho vrtat, ale myslím, že to vůbec není pravidlo, že jako "ensemble" se zobrazí provider; spíše potřeba českých poskytovatelů se chvástat na displeji, že jako s kým máme tu čest...

Myslim, ze nejde o chvastani. Jde o to, ze DAB site u nas nemaji prehledne oficialni oznaceni, proto provozovatele pouzivaji pro nazev ensemblu nazev provozovatele....  Ja jsem naopak rad, ze pouzivaji oznaceni dle provozovatele. :)

vyjádřil jsem to expresivně, mohl jsem říct, že si poskytovatelé dělají reklamu, proč ne; faktem je, že DAB je u nás v plenkách, kdo ví jak to bude až si to sedne, jestli si to sedne. Nicméně při troše fantazie a slevení ze svého narcizmu již mohli dát muxům nějaké vhodné názvy.

Jaroslav Honzík

• Profík
    • Zobrazit profil
« Odpověď #597 kdy: 28. 09. 2017, 08:43:58 »
...
 V tomto smyslu nepomohl ani Ivovi, když napsal, že přepne na nějakou "podobnou variantu" protože nespecifikoval co to ta "podobná varianta" je....

je to tak, omluva, vzniklo to tím, že jsem si dělal poznámky jak jsem postupoval dokumentem v jehož dalším obsahu se vyskytly ony neurčité výrazy a zpětně jsem nekorigoval co jsem napsal (již jsem to opravil).

Jisté je to, že soft link je pro výrobce rádií předepsán jako volba, která musí být potvrzena uživatelem, přepnutí na jiný než identický program nesmí proběhnout automaticky bez vědomí uživatele.

Ne, že jestli je to u nás podporováno, bůhvijak je to jinde v Evropě; téma na dlouhé zimní večery :)

nechci do toho vrtat, ale myslím, že to vůbec není pravidlo, že jako "ensemble" se zobrazí provider; spíše potřeba českých poskytovatelů se chvástat na displeji, že jako s kým máme tu čest...

Myslim, ze nejde o chvastani. Jde o to, ze DAB site u nas nemaji prehledne oficialni oznaceni, proto provozovatele pouzivaji pro nazev ensemblu nazev provozovatele....  Ja jsem naopak rad, ze pouzivaji oznaceni dle provozovatele. :)

vyjádřil jsem to expresivně, mohl jsem říct, že si poskytovatelé dělají reklamu, proč ne; faktem je, že DAB je u nás v plenkách, kdo ví jak to bude až si to sedne, jestli si to sedne. Nicméně při troše fantazie a slevení ze svého narcizmu již mohli dát muxům nějaké vhodné názvy.

A co třeba anglie, norsko, popřípadě dánsko, nizozemsko, švycarsko a německo, možna i slovinsko. Kde se dab už rozjel, napřiklad norsko už vypína fm a další země tuto možnost zkoumají na zaklade norska. Tedy pokud je tam dab takto "rozvinuté" jak funguje funkce Softlink v těchto dab rozvinutých zemích kde digitál jede už nějaký ten pátek. Využívá se to v norsku, anglii nebo jinde? Několik lidí tu bylo v těchto zemích a ani to neotestovali.

BeatJ

• Profík
    • Zobrazit profil
« Odpověď #598 kdy: 28. 09. 2017, 09:33:06 »
Citace
DAB je u nás v plenkách, kdo ví jak to bude až si to sedne, jestli si to sedne.

Pokud se bude vysilat tak hnusna zvukova kvalita, pak si DAB u nas nesedne nikdy a bude to jen dobre.
DISKUZNÍ SKUPINA DAB+   https://www.facebook.com/groups/1296962067091947/
Yamaha T-D500 + Rotel RT-12 pro Síťové přehrávání, FM, DAB+
Kathrein AV12, Emme Esse 15RB3 pro DAB+ III.pásmo
Kathrein ABH01 a XMUX pro FM

Jaroslav Honzík

• Profík
    • Zobrazit profil
« Odpověď #599 kdy: 28. 09. 2017, 09:55:37 »
Citace
DAB je u nás v plenkách, kdo ví jak to bude až si to sedne, jestli si to sedne.

Pokud se bude vysilat tak hnusna zvukova kvalita, pak si DAB u nas nesedne nikdy a bude to jen dobre.

i v jiných zemích je kvalita v dab úděsná, najde se i mono, kdo ma takovou stanici poslouchat, je to mnohdy škoda, nekdy to nezachraní ani kvalitní radio když maš pořadny repraky a radio, tak to jde poznat, takovy čro regina dab nebo třeba nemecký r.sa..... takovej divnej zvuk to má prostě. Třeba oproti radiu bob z německa, ten hraje zase zvukově jinak, dokonce ma lepši basy než jiní, pak nektera mdr dobře hrali, zaleží jaky zvuk a jakou botovou rychlost jaka stanice dostane.