Samozřejmě, že to bez technika bude dražší, protože nevíš co máš koupit, neumíš to ani zapojit (Pamětník tomu taky moc nerozumí, což mu ale nedávám k tíži, protože není anténář) a neznáš ani úrovně signálů a vrháš se bezhlavě do rozbočování. Že nemáš rozum ty, to se dá vzhledem k věku chápat, ale že ho nemají ani tvoji rodiče, jenž za TV vyhodí přes 5t.Kč a pak se snaží šetřit pár stovek, to je vskutku zarážející...
Razantnosti odpovědi od Vás se už ani nedivím. Mladého Martina bych ale zatím z další diskuze vynechal. Možná si neděláte pane Syrový násilí a nerozlišujete odbornost profesionálního anténáře a technika od kabelovky. Ten skutečný anténář toho musí vědět podstaně více, hlavně o samotných anténách a proto by měl být zákonitě i dražší. Technik kabelovky nic o anténách nemusí vědět, jemu stačí jistá praxe a měřák, na nastavení a kontrolu signálové úrovně na kabelových rozvodech a na zásuvce abonenta. Také v ceníku UPC, což je pravděpodobný kabelový poskytovatel v tomto případu, jsou fixní položky za instalaci druhé zásuvky (504,20Kč) a natažení a zalištování (48,40Kč/metr) další kabeláže.
Pokud tedy bude Martin nakupovat správně, podle skutečného stavu a jen nezbytně nutné komponenty, nejen ušetří, ale také si zvedne sebevědomí. Na jedné straně hořekujeme, jak je dnešní mládež tělesně i do života nevybavená a na druhé straně jí budeme zbytečně omezovat v jejich zájmu o kutilství?
Za normálního stavu je signálu v kabelové zásuvce dostatek a jeden kvalitní rozbočovač svým útlumem žádné problémy nepřinese. Sám mám v bytě oficielně od UPC 2 bytové zásuvky a ty jsou už mnou dále rozbočeny, vždy do dvou dalších směrů. Proto se sice dá pochybovat o tom, jak tomu rozumím, ale mně všechno funguje v pohodě na 4 místech a sice jen bargrafově je signál téměř 100%. Jako elektronik s praxí v pásmech od 210 MHz do 10 GHz si troufám domnívat, že v některých oblastech mám více praktických zkušeností, než někteří jen televizní anténáři. Moc TV antén jsem sice osobně nekonstruoval, ale to dnes nedělají ani profesionální anténáři. Proto považuji poznámku o tom, že diskutovanému problému moc nerozumím, z mé strany za nepřiměřenou, ale Vás omlouvá to, že o mně téměř nic nevíte.
Ona se TV nedá pořídit za nižší cenu, ale v dnešní době musí mnozí šetřit na tom ostatním, kdy i pár stovek je někdy dost, zejména, když to lze úspěšně pořídit za míň.