Bydlím na sídlišti v Praze s přímým výhledem na TV vysílač Praha-město. Doma mám hlavní televizor připojený na kabelovou televizi a dva lokální televizory, které přes pokojovou anténu přijímají DVB-T. Na hlavním televizoru jsem nikdy nenaladil žádný kanál, slouží pouze jako zobrazovač dodaného signálu. Mám k němu připojeno na 3 HDMI modem IP signálu, Blue-ray přehrávač a DVB-T2 STB jako zálohu pro případ výpadku IP signálu.
Všiml jsem si, že na vesnicích je masivně rozšířen satelitní příjem (asi reakce na kvalitu a nabídku distribuce signálu TV), na sídlištích ve městech je velká penetrace kabelových TV (kabel, optika, IP apod.).
Na hlavní stránce DigiZone je průběžně prezentováno mnoho recenzí televizorů, u kterých ovšem shledávám v pozadí předpoklad, že tyto televizory budou zpracovávat přímo dodaný TV signál vzduchem.
Věřím, že existují odhady, např. na základě sčítání lidu apod., z kterých lze odhadnout strukturu vybavení hlavními televizory v domácnosti:
- příjem výhradně vzduchem či přes parabolu, DVBT tuner je obsažen v televizoru
- televizor slouží jako zobrazovač, protože signál je zpracován v externím zařízení (tuner DVB-T. DVB-T2, satelit, kabelový tuner, karta tabelové TV instalovaná v TV)
Jako zobrazovač se sice nabízí monitor pro PC, ovšem standard vybavení HDMI vstupy platný pro televizor není v případě monitorů tak obvyklý, a to nemluvím o reproduktorech. Spíše se v recenzích uvádí, že televizor lze využít jako monitor pro PC.
Měl bych proto námět pro vypracování určitého přehledu zobrazovačů TV signálu dodaného externím zařízením (tuner, STB apod.), do kterého lze jistě zahrnout i monitory PC. Jako klíčové vlastnosti bych navrhl několik USB, několik HDMI, při absenci kvalitního zvukového výstupu pak výstup na sounbdbar.
Věřím, že by tento přehled přivítalo mnoho čtenářů, kterých v populaci nebude málo, kteří mají doma televizor pouze jako zobrazovač, na kterém např. nemusí řešit přechod z DVB-T na DVB-T2, kodek apod.