V posledních týdnech provádělo UPC ČR změny ve svém EPG, což vzbudilo i řadu negativních reakcí na
fóru UPC Zone. Po vychytání počátečních hrubých chyb a problémů však tato změna přinesla i jeden, podle mě
zásadní problém.
UPC sestavuje a vysílá EPG na sedm (7) dnů (mnohokrát ověřováno pomocí utility TransEdit programu DVB Viewer), na některých (asi) televizorech se však od jisté doby
zobrazuje EPG pouze na čtyři (4) dny. Já osobně EPG v televizoru příliš nevyužívám, problém jsem na svém televizoru zjistil až po upozornění jednoho diskutujícího…
Jiný diskutující uvedl v citaci odpovědi na svůj
dotaz na FB UPC mj., že „
maximální délka detailních informací u programu je 4000 znaků“. Na základě této informace jsem (nemaje hlubších znalostí problematiky)
vydedukoval, že došlo k podstatnému navýšení objemu vysílaných EPG dat, což mj. potvrzují i současné podstatně obsáhlejší informace o daném pořadu.
UPC ve své kabelové síti šíří v současné době v DVB-C 23 kanálů/multiplexů (K37 až K59) a 6 kanálů/multiplexů ve standardu DVB-T (K21 až K26).
V každém multiplexu jsou EPG data i všech ostatních multiplexů (viz utilitka TransEdit), jinými slovy, po zapnutí přijímače jsou během několika desítek sekund, na rozdíl od pozemního nebo satelitního příjmu, k dispozici EPG data
všech programů v celé kabelové síti UPC (samozřejmě jen ve zvoleném standardu, DVB-C nebo DVB-T).
Pokud u svého televizoru (Samsung UE32D5520RW) přepnu na příjem v DVB-T, načte se během několika desítek sekund EPG všech šesti multiplexů na
celých sedm dnů. Pokud však přepnu zpět na příjem v DVB-C (obvyklý stav), načte se EPG
pouze na čtyři dny, přesněji, nejprve se načítá aktuální (naladěný) kanál, načte se EPG na sedm dnů, poté se načítají data EPG z ostatních kanálů a velikost EPG se postupně zredukuje na ony pouhé čtyři dny.
Z uvedeného pozorování vyplývá, že televizor má omezenou paměť pro EPG data a pokud je objem načtených EPG dat větší než kapacita příslušné paměti, televizor je podle nějakého vnitřního algoritmu omezí, v tomto případě na čtyři dny.
Recenzenti (pane Herwig!) ve svých recenzích uvádějí (pokud) pouze, že příslušný testovaný televizor obsahuje EPG na (např.) 8 dnů. Což takhle testovat EPG v nějaké rozsáhlejší síti, tedy v kabelové UPC?
Věřím (tedy spíše doufám), že je to problém pouze starších televizorů a nové přijímače i té nejnižší kategorie již mají pro EPG paměti větší kapacity. I když si o sobě myslím, že umím využívat služeb vyhledávače Google, nenašel jsem odkaz na nějaké jednouché blokové schéma moderního televizoru, rovněž výrobci televizorů jsou velmi diskrétní. O informacích UPC, kde naprosto neexistuje vnitrofiremní komunikace, snad nemá smysl hovořit…
Dotaz: Máte někdo představu o velikosti paměti pro EPG (nevím zda takový termín existuje, pouze domýšlím)? Pokud ano, jak se její kapacita liší u různých výrobců, cenových tří a pod.?
Máte někdo podobné poznatky?
Své postřehy jsem získal pouze na svém televizoru, se žádným jiným jsem nepřišel do styku. Pokud jsem napsal nějaké nesmysly, kamenujte mě a případně opravte, díky za trpělivost při čtení příspěvku.
Edit: Oprava pravopisu (omlouvám se panu Herwigovi)