to: Kuba Melín
Celkem dlouho pozoruji Vaší debatu s jinými "radisty". Jsem přibližně stejný ročník, mám rád rock, hardrock - párpli, zepelíni a sabati atd. je moje krev (omluvte neanglické jména- umím je napsat), samozřejmě poslouchám i jinou hudbu - a právě proto se ptám ? Myslíte si, že by uspěla stanice, která by se zaměřila na určitý směr ( uspěli by třeba Alan Parsons Project, OMD, Mike Oldfield....). Kdo by to poslouchal ? Já osobně si pouštím hudbu kterou chci a rozhlas nebo rádio vlastně neposlouchám. Lidi chtějí slyšet pop, hiphop, rap (nevím jak se to vlastně všechno píše a neposlouchám to) ,a chtějí to! Musíme si uvědomit, že už jsme vlastně "staří" a mladí chějí něco úplně jiného. Zkoušel jsem v oblíbené hospůdce pouštět country, oldies, rock - byl jsem označen za dědka. Má zkušenost.
Zhruba před deseti lety probíhaly na serveru radiotv.cz velmi živé diskuse na téma,
že Rock And Roll je již v dnešní době passé. Já tam vždy argumentoval, ať se tady ti všelijací chytří demagogové podívají na prodej CD a na narvané stadiony a na počet a návštěvnost probíhajících fesťáků po celé zemi. Pravdu mojich slov potvrdilo až o 5 let později RADIO BEAT. To prolomilo ledy českých konzervativců a různých režimu přisluhovačů a dokázalo dvě věci. Za prvé, že v zemi není jenom PRAHA, ale, že i mimopražští chtějí poslouchat solidní hudbu a za druhé, že rock je stále poslouchaným žánrem. Takže vytřelo zrak i rudým poskokům na straně jedné i všem těmhle třináctiletým dětičkám na straně druhé. Protože to rádio hraje poctivý Rock And Roll. Od té doby, tedy doby temna let 1993-2000, kdy zde zuřili v rádiích opravdu jen rudí poskoci nebo discofilní děti, se situace velmi zásadně změnila. Zde je můj osobní soupis těch, kteří zde v dnešní dni vysílají ROCK.
http://web.telecom.cz/emerson/(první dva seznamy)
Proto také jsem negativně pohlížel a pohlížím na názor posledního ředitele ČRo, p.Medka
/nežli ho odvezli do blázince a funkce se vzdal/, že z Radia Wave udělá rockové rádio.
To je naprostá blbost, neznalost a zhovadilost. Rocku se daří skvěle. Uživí se naprosto v pohodě
komerčně a žádné milodary Českého rozhlasu nepotřebuje.
MMS a podobné partičky už ho nebojkotují, jako kdysi, kdy odmítaly prvním rockovým stanicím dodávat reklamy a všechny nutily jen vyhrávat, ty samé stejné rudé osvědčené leadery.
Ne už dávno pochopily, že na rocku se dá dobře vydělat a že poctivý Rock And Roll lidi stále chtějí.
V našem městě například existuje několik rockových hospod.
Ale je zde jiný problém. A ten velice dobře popsal jeden z čtenářů Digi Zone a já se s jeho názorem zcela ztotožňuji. Lépe jsem to popsané ještě nečetl. Bohužel se mi to nechce hledat nebo se spíše obávám, že bych to hledal dlouho, či našel obtížně a je pro mne jednodušší, ten názor svými slovy přibližně popsat...
On tady napsal, že pokud má být Praha cílená na čtyřicátníky, padesátníky apod. Tak prostě musí hrát Hard Rock a Art Rock a tyhle věci. Protože to se tehdy hrálo a poslouchalo. Ale ona to nehraje.
Ona nehraje padesátníkům. Ona hrajen nějakým sedmdesátníkům až devedesátníkům. Tedy dobrého, poctivého jazzu je tam více nežli Rock And Rollu. Asi se ti lidé vychovávaní pod bolševickým bičem ještě stále bojí elektrické kytary.
Zatím, co na druhou stranu jim tady vyrostla generace, která se elektrické kytaře dávno směje. Ovšem této generace se oni bojí taky. Vezmi si všechny útoky a agrese, které ze všech stran přicházejí na RADIO WAVE. Tam hrají Hip Hop a World Music a tyhle moderní formy. Ale pozor ne pitomosti. Slyšel jsi někdy Hip Hop s opravdu kvalitním českým textem ? Já ano, z této stanice. A moc se mi to líbilo. Také si všimni, jak neobvykle mnoho, v procentech, z těch, co je poslouchají, má tato stanice starších posluchačů, kolem padesáti let. Prostě ta kvalita tam je. A ostatní stanice ČRo hrají pro ještě starší, ale pro nás ne.
Co by bylo jediným správným řešením ?
Vykopat z JEDNIČKY politiky. Řekněme, že bolševici používali HVĚZDU jako propagační nástroj. Řekněme, že v době Mečiarovsko/Klausova dělení Československa a určité rozjitřené atmosféře, to bylo možná potřeba.
Ale ne pro boha dneska, v roce 2011. Ať už si to slintání s těmi politiky nacpou do zadku, kdo je jim furt na ty cinty z rádia zvědavý ? No a místo toho by tam měla být kvalitní hudební stanice. Tedy zhruba Bavorsko 3, Rakousko 3, tak jak vypadalo v 70. letech. Ale samozřejmě s hudbou současnou tedy tou z let 2010-2011.
Proč ale používám nebo zmińuji model 70.let až 80.let ?
Protože tam došlo pod vlivem komerčních stanic někdy v 90. letech také k poškození.
Dnešní OE3 je naprosto doprasené a vyjde asi tak stejně jako jakékoli české Hitrádio od Media Bohemia.
Bavoráci z toho vyšli lépe.
Tedy Bayern 3 se také zprasilo pod vlivem Antenne Bayern.
Ovšem oni si to po 20 letech uvědomili. Prohlásili veřejně, že udělali chybu.
A pokusili se o návrát. Ovšem dle mého názoru se jim zdařil tak asi z 1/3.
Čili z 2/3 ne. Čili 1/3 je OK a je v tom to staré Bavorsko. A 2/3 je stále už to poškozené.
Tak bych to asi popsal.
Bohužel RŽ se dopouští stejné chyby. Tedy honí Impuls a F1. Přitom by se mohl v Německu poučit.
Zastupující ředitel p.Duhan navštívil rozhlas WDR
http://www.wdr.de/radio/home/index.phtmlA vyjadřoval se o nich velmi pochvalně a zdá se, že některé věci převezme do reforem ČRo.
Takže uvidíme.
Zajímavé je, že v různých internetových debatách jsem se několikrát setkal
s chválou WDR a taktéž SWR.
Musím říci, že mi to celkem nic neříká a nic úžasného jsem tam nenašel.
Já byl dlouholetých posluchačem Bavorska.
A později mdr a NDR.
U mdr to byla především mdr 3 SPUTNIK, která dávala svého času výborné věci.
A u NDR už si nepamatuji zda mě tam více zaujala NDR 2 nebo NDR 4,
ale na jedné z nich dávaly také výborné věci...
Třeba několikahodinový koncert Dire Straits nebo naopak celou desku Jiřího Stivína apod.
Z WDR bych vypíchl a zdůraznil jedinou stanici a to pětku WDR 5 FUNKHAUS EUROPA.
Tam dávali výborné věci z oblasti World Music.
Třeba dvou hodinový blok pochmurných finských balad apod.
Hudebně úžasně zajímavé.
Ovšem, nemyslím si, že p. Duhan se tam inspiroval zrovna tímhle,
protože jinak by nemohl prohlásit, že s Wave dál nepočítá.
Wave totiž hraje World Music.
Na tomto odkaze
http://www.rozhlas.cz/radiowave/jukebox/jukebox.htmlRozkliknout v přehrávači šipečku a až úplně jako poslední vybrat WORLD MUSIC BOX
Objeví se různé datumy v kterých byly jednotlivé pořady odvysílány, zvolit si tedy některé datem
a kliknout na něj.
Je, ale otázka, zda Wave má hrát World Music...
Protože v této oblasti se začalo dařit též komerčně a bylo spuštěno RADIO ETHNO,
které už má vysílač nejen v Praze, ale dokonce i v Brně...
http://cs-cz.facebook.com/pages/Ethno-radio-vlna-Brno/154327477915197Na druhou stranu je nutno podotknout, že je to o schopnosti těch lidí
a všichni rockeři z ČRo dávno utekli.
A nejvíce jich přešlo právě do Beatu.
U ČRo zůstal už pouze železný muž Jiří Černý.
http://www.jiri-cerny.wbs.cz/Ale zase, co se týče World Music.
Tak ti nejlepší stále u ČRo jsou
např. p.Dorůžka
http://world.freemusic.cz/Ovšem nevím, jestli umí v ČRo správně docenit jeho kvality.
Mám pocit, že bohužel ne.