A ještě tu dlužím jednu odpověď:
A ještě mám jednu otázku. Jak je to s příjmem "místních" stanic(do 100km), které se běžně chytí na kus drátu, na tuto směrovou anténu? Při její instalaci ji namířím na nejvzdálenější vysílač, z kterého chci přijímat?
Tak tedy, samozřejmě se jedná o anténu směrovou, a tím pádem optimální vlastnosti má jen v daném směru a dané polarizaci. Ve většině případů lze například na tříprvkovou anténu s horizontální polarizací zachytit v dostatečné kvalitě i místní vertikální stanice. Není to ale pravidlem, a příjem stanic z odlišných směrů a s odlišnou polarizací může být nekvalitní, ač na všesměrovou anténu by chodily bez problémů. Je to stejné jako u TV, kdy např. na vertikální anténu pro dálkový příjem zachytím sice "na bok" i regionální vysílač z odlišného směru, příjem ale není optimální.
Vše je tedy otázkou priorit, když se mi jedná o příjem jistého směru a vysílače (např. zahraničních stanic), tak se smířím s tím, že ty české mi třeba nepůjdou optimálně.
Pro ty, kteří se s tím nesmíří, pak není jiné řešení, než používat antény dvě, jednu všesměrovou pro příjem místních stanic (např. V-dipol) a jednu směrovou pro příjem žádaných vzdálených vysílačů. Ideální je pak mít tuner, který má dva anténní vstupy, a umí si i sám mezi nimi přepínat (např. Sony SA3ES, SA5ES, Onkyo T-4970 a další, je jich celkem dost). Takový tuner pak má v předvolbě uloženo, že např. Radio Beat hraje na anténu A, a německé Radio Lausitz na směrovou anténu B.
Popřípadě mít anténu na rotátoru, zejména pokud se jedná o pěti- a víceprvkovou.