Autor Téma: Anténní soustavy, rada  (Přečteno 15361 krát)

Petr Novotný

• Člen
  • **
    • ICQ komunikátor - 344050323
    • Zobrazit profil
Anténní soustavy, rada
« kdy: 14. 10. 2013, 13:57:47 »
Zdravím do diskuse. Předem se zeptám, je tu mezi Vámi nějaký odborník na anténní soustavy co by byl ochoten poradit.? :-)

Základní zkušenosti si myslím že mám, tak jsem si udělal takovou radost a sestavil jsem 4x yagi( Kovoplast 2039GL) Dá se říci, že to funguje. Mám ale ještě pár otázek co a jak... zejména rozteče mezi jednotlivými anténami, pokud na tom tedy nějak hodně záleží. Použití zesilovačů... Třeba by to ještě šlo i vylepšit. Pište klidně i sz nebo na mail. Zatím děkuji.
« Poslední změna: 14. 10. 2013, 14:05:18 od Petr Novotný »

Reklama

• Stálý člen

Vl.Kebrle

• Nováček
  • *
    • Zobrazit profil
Re:Anténní soustavy, rada
« Odpověď #1 kdy: 14. 10. 2013, 16:19:37 »
Zdravím do diskuse. Předem se zeptám, je tu mezi Vámi nějaký odborník na anténní soustavy co by byl ochoten poradit.? :-)

Základní zkušenosti si myslím že mám, tak jsem si udělal takovou radost a sestavil jsem 4x yagi( Kovoplast 2039GL) Dá se říci, že to funguje. Mám ale ještě pár otázek co a jak... zejména rozteče mezi jednotlivými anténami, pokud na tom tedy nějak hodně záleží. Použití zesilovačů... Třeba by to ještě šlo i vylepšit. Pište klidně i sz nebo na mail. Zatím děkuji.

Pro optimální vzdálenosti antén v soustavě nastavená na maximum navýšení zisku lze aplikovat graf publikovaný před dávnými lety ing, M. Českým - aktuální je dodnes.  Popis obrázků: a je rozteč mezi dvěma horizontálně polarizovanými anténami v rovině, b je rozteč pater horizontálně polarizovaných antén. Pokud vertikální polarizace, je b vodorovná rozteč vertikálních antén v rovině, a a je vzdálenost pater. U lepších Yagin to budou zhruba 2 lambdy i ve vodorovné rovině i rozteč pater.  Druhý obrázek dává víceméně závislost optimální rozteče na třídecibelové šířce svazrlu v rovině. 
Dále pak přistupuje otázka sfázování. V dávných "modrých Amárech" byla popsána podrobně, tak dodám ještě jinou alternativu - viz druhý obrázek. Vk je činitel zkrácení, daný vlastnostmi dielektrika koaxu, potřeba vždy vědět, jaký typ dielektrika je použit a podle toho najít Vk v jeho technických datech.
 :) Vl.Kebrle
  www.digitalnitelevize.cz

P.S. ten obrázek sfázování  je prý moc velký, tak jej musím poslat "extra"...

Vl.Kebrle

• Nováček
  • *
    • Zobrazit profil
« Odpověď #2 kdy: 14. 10. 2013, 16:41:06 »

Ještě slíbený obrázek sfázování čtyřčete koaxem - jiná varianta, než v dávných "modrých amárech".   

ivovi

• Profík
    • Zobrazit profil
« Odpověď #3 kdy: 14. 10. 2013, 17:45:30 »
Pro optimální vzdálenosti antén v soustavě nastavená na maximum navýšení zisku lze aplikovat graf publikovaný před dávnými lety ing, M. Českým - aktuální je dodnes.  ...
Nejsem si jisty zda jde o optimalizaci maxima zisku. Spise pujde o tvarovani vyzarovaci charakteristiky anteny.

Jan Pavlis

• Profík
    • Zobrazit profil
« Odpověď #4 kdy: 14. 10. 2013, 18:20:25 »
Co je v těch světlých krabicích?

Reklama

• Stálý člen

Petr Novotný

• Člen
  • **
    • Zobrazit profil
« Odpověď #5 kdy: 14. 10. 2013, 20:10:26 »
Děkuji. Tu knihu o M. Českého jsem měl nebo snad i někde mám, ale vůbec netuším kde je jí konec. Děkuji za obrázky. Mělo by to tak nejspíše být.

Snad se teď nerozzlobíte jak to mám já, ale po všech možných pokusech je to takto: Z anténních krabiček kde jsou s.č jde 70cm koaxu do krabiček, kde jsou zesilovače. Bez těch bych si ani neškrtnul. Dále pak následuje 6m koaxu na půdu, kde je slučovač pro sfázované antény. Vyráběl ho samotný pan Poštulka z Terozu. :-) Po sloučení všech 4 antén opět následuje zesilovač a pak už sloučení atd...

Josef Pavera

• Stálý člen
    • Zobrazit profil
« Odpověď #6 kdy: 14. 10. 2013, 20:28:02 »
Vypadá to pěkně,tak se prosím pochlubte kde bydlíte a co na to přijímáte, eventuelně co k tomu ještě přihazujete sloučením.Ať můžeme "závidět"!

dxpetr

• Závislák
    • Zobrazit profil
    • Můj YouTube Kanál
« Odpověď #7 kdy: 14. 10. 2013, 21:03:01 »
Děkuji. Tu knihu o M. Českého jsem měl nebo snad i někde mám, ale vůbec netuším kde je jí konec. Děkuji za obrázky. Mělo by to tak nejspíše být.

Snad se teď nerozzlobíte jak to mám já, ale po všech možných pokusech je to takto: Z anténních krabiček kde jsou s.č jde 70cm koaxu do krabiček, kde jsou zesilovače. Bez těch bych si ani neškrtnul. Dále pak následuje 6m koaxu na půdu, kde je slučovač pro sfázované antény. Vyráběl ho samotný pan Poštulka z Terozu. :-) Po sloučení všech 4 antén opět následuje zesilovač a pak už sloučení atd...

Proč to dělat jednoduše, když to jde složitě, že?
Antény stejně dlouhými kabely nejdříve sfázuji balunem a poté zesílím JEDNÍM zesilovačem, dosáhnu tak lepšího odstupu signálu od šumu.

Bandscan
http://www.fmlist.org/fi_bs_public_i.php?omid=3293&usage=D&la=de
http://www.youtube.com/user/DXPETR
Tuner Sony XDR-F1HD  I2C mod
Antény: Korner: FM19.3 horizontal, 2xFM15.12 vertical, DAB 2x YAGI VATEN 14P

Enik

• Profík
  • Vědomí vlastní neznalosti je klíčem k poznání.
    • Zobrazit profil
« Odpověď #8 kdy: 14. 10. 2013, 21:20:29 »

Proč to dělat jednoduše, když to jde složitě, že?
Antény stejně dlouhými kabely nejdříve sfázuji balunem a poté zesílím JEDNÍM zesilovačem, dosáhnu tak lepšího odstupu signálu od šumu.
Přesně tak. Ty zesilovače u každé antény jsou docela nesmysl. Hlavně je možné pochybovat o přesné soufázovosti všech čtyř signálů z antén, což zhoršuje výsledný signál po sloučení. Takhle se to opravdu nedělá. Dokonce i to slučování celé soustavy bych dělal jinak. Takže si myslím, že jinak hezky udělaná soustava nemá vlastnosti, které by mohla mít. Také bych raději použil kosočtverečnou konfiguraci antén. Soustava tak dosáhne lepších vlastností než při konfiguraci 2x2.

Vl.Kebrle

• Nováček
  • *
    • Zobrazit profil
« Odpověď #9 kdy: 14. 10. 2013, 21:38:43 »

Ke sfázování čtyřčete se vyráběl /nevím jak je tomu aktuálně/ kompaktní fázovací člen -  dxcom. Co je uvnitř nevím, může to být širokopásmový transformační člen na mostenovém jádru (pravděpodobně!).

Pokud jde o další větve předzesilovačů, filtrů (s nejvyšší pravděpodobností budou potřeba)a předzesilovač, to třeba vědět, jaké kanály další slučujete, dle toho čtyřčete a jeho rozměrů odhaduji,že bude na Löbau 27-36-39 (Drážďany  29-36-39 vylučuju, protože nedávno si na k29 "sedl" RS7 Jablonec) nebo Schöneck-Auerbach (22-25-32), případně 23-29-40 Ochsenkopf, jiné vertikálně polarizované vysílače v našem sousedství nejsou (nepředpokládám, že byste byl na Moravě a tam měl  separátní anténu na slovenskou Plustelku na Moravě, pokud ty vertikály)....Jak už máte asi 8 muxů, je jasné, že přijdou v úvahu slučovače kanálové. Takže za "combinerem" bude následovat "tříkanálová" propust (Teroz), za ní nějaký dobrý předzesilovač (z tuzemské nabídky  lze třeba Teroz, č. obj. 434...ale výběr lépe provést, až budou známy všechny přijímané kanály a muxy....)...
Ještě k těm grafům ing. Českého - ten nalevo je pro max. zisk, ten druhý určuje vzdálenosti pro úzký diagram, resp. polohu "nul", zkrátka to záleží na tom, zda bude potřeba potlačit případně nějaký signál na stejném  nebo i sousedním kanále, dvěma pánům nelze sloužit - buď max. navýšení zisku (o plných 6 dB minus ztráty) nebo úprava vyzařovacího diagramu, to je kompromis...

:)     

David Kříž

• Profík
    • Zobrazit profil
« Odpověď #10 kdy: 14. 10. 2013, 21:44:47 »

Ke sfázování čtyřčete se vyráběl /nevím jak je tomu aktuálně/ kompaktní fázovací člen -  dxcom. Co je uvnitř nevím, může to být širokopásmový transformační člen na mostenovém jádru (pravděpodobně!).

Pokud jde o další větve předzesilovačů, filtrů (s nejvyšší pravděpodobností budou potřeba)a předzesilovač, to třeba vědět, jaké kanály další slučujete, dle toho čtyřčete a jeho rozměrů odhaduji,že bude na Löbau 27-36-39 (Drážďany  29-36-39 vylučuju, protože nedávno si na k29 "sedl" RS7 Jablonec) nebo Schöneck-Auerbach (22-25-32), případně 23-29-40 Ochsenkopf, jiné vertikálně polarizované vysílače v našem sousedství nejsou (nepředpokládám, že byste byl na Moravě a tam měl  separátní anténu na slovenskou Plustelku na Moravě, pokud ty vertikály)....Jak už máte asi 8 muxů, je jasné, že přijdou v úvahu slučovače kanálové. Takže za "combinerem" bude následovat "tříkanálová" propust (Teroz), za ní nějaký dobrý předzesilovač (z tuzemské nabídky  lze třeba Teroz, č. obj. 434...ale výběr lépe provést, až budou známy všechny přijímané kanály a muxy....)...
Ještě k těm grafům ing. Českého - ten nalevo je pro max. zisk, ten druhý určuje vzdálenosti pro úzký diagram, resp. polohu "nul", zkrátka to záleží na tom, zda bude potřeba potlačit případně nějaký signál na stejném  nebo i sousedním kanále, dvěma pánům nelze sloužit - buď max. navýšení zisku (o plných 6 dB minus ztráty) nebo úprava vyzařovacího diagramu, to je kompromis...

a co Wendelstein? ;)

Vl.Kebrle

• Nováček
  • *
    • Zobrazit profil
« Odpověď #11 kdy: 15. 10. 2013, 01:28:36 »

a co Wendelstein? ;)

Proč ne? Na  výšinách okresu především prachatického se Wendelstein dá  zpracovat - na SFN s Mnichov-Olympiaturm vysílá Wendelstein ještě také komerční muxy (SAT.1 atp.).  Ale ty yaginy na prezentovaném obrázku budou jen na IV. pásmo, zatímco z Wendlu jde tuším 6 muxů, a jeden tuším i na  k60 
Když už  Wendelstein, tak obrázek: Na ten je to  vertikální dvojče z menších Kathreinů AOP 65, ale jen  na k34, vzdálenost cca 180 km /ale vysoká výška antény Wendelsteinu/, signál cca 20 dBuV.  Příjímal se  komerční  mux (ty první tři německé veřejnoprávní jdou z Hoher Bogenu na mnanikůrové nůžky zapíchnuté v konektoru), ale vzdálenost antén je nastavena tak, aby byl potlačen příjem vysílače Dillberg před Norimberkem na stejném kanále, směr na Dillberg se směrem na Wendel svírá úhel  76,5°, rozteč antén vycháží 1,54 λ nebo tak nějak, dává to nějakých 80 cm.
A abych vyčerpal téma: To čtyřče z dlouhých Kathreinů AOS 32 je na Salzburg-Gaisberg, k 32 (ORS-A) a 29 (ORS-B). U toho jsou rozteče na zisk max. Vzdálenost vysílače 165 km, ovšem také výška jeho antény více než 1200 m. Signál  sotva 20 dBµV, za "combinerem" dva anténní předsezilovače za sebou, jeden se zesílením 21 dB/šum 0,5 dB, další zesílení 13 dB/šum 2 dB a následuje anténní slučovač samozřejmě  s frekvenčními  propustmi (to  je podobný arrangement, jaký mám u sebe  v  ČR na Polsko  a také v obtížných příjmových podmínkách).   
Místo instalace je obec Weiding za Folmavou a Furthem im Waldem, pod svahy Hoher Bogenu dovnitř Bavorska. Nicméně signály budou  na  oněch výšinách prachatického okresu budou podobné jako kolem  Furth i. W,     

ivovi

• Profík
    • Zobrazit profil
« Odpověď #12 kdy: 15. 10. 2013, 11:25:50 »
Krivka 1 ma byt pro "dosazeni maximalniho zisku", krivka 2 ma byt pro potlaceni postranich laloku jedne anteny - plati pro levy i pravy obrazek. Maximum zisku soustavy ale na vzdalenosti anten nezavisi (tedy pokud nejsou tak blizko ze se ovlivnuji). Tim dosazenim maximalniho zisku asi pan Cesky mysli vytvarovani smerove charakteristiky soustavy tak, aby byl hlavni lalok co nejsirsi a vedlejsi lalok soustavy maly. Tedy pravdepodobne stav, kdy nula soustavy padne do 3-dB poklesu vyzarovani jedne anteny. To jen zminuju aby nekdo zbytecne nemenil roztec anten jiz hotove soustavy pro "dosazeni maximalniho zisku". A ze jeden pan je obslouzen tak jako tak. :)

Petr Novotný

• Člen
  • **
    • Zobrazit profil
« Odpověď #13 kdy: 15. 10. 2013, 22:38:57 »
Krásná sestava pane Kebrle  ;) Děkuji taky za připomínky. Tušil jsem, že svým řešením neuspěji co se sloučení a zesilovačů týká :-D . Objednal jsem si tedy dnes v některém z příspěvků zmíněný balun z DXCOMu a předělám to tak jak by to mělo být. Třeba nastane i zlepšení. Podám pak info. Ve čtvrtek by měl být u mě. Zesilovač použiji Teroz 454, 30/1,1. Osvědčil se. Dělají je už i pod kanál 40 co mají udaný na stránkách.

Abych ještě nezapoměl, Davide měl jsi pravdu. Je to Wendelstein a to na 34K. Místo příjmu jsou Č. Budějovice, přesněji Suché Vrbné.

David Kříž

• Profík
    • Zobrazit profil
« Odpověď #14 kdy: 15. 10. 2013, 22:59:50 »
Krásná sestava pane Kebrle  ;) Děkuji taky za připomínky. Tušil jsem, že svým řešením neuspěji co se sloučení a zesilovačů týká :-D . Objednal jsem si tedy dnes v některém z příspěvků zmíněný balun z DXCOMu a předělám to tak jak by to mělo být. Třeba nastane i zlepšení. Podám pak info. Ve čtvrtek by měl být u mě. Zesilovač použiji Teroz 454, 30/1,1. Osvědčil se. Dělají je už i pod kanál 40 co mají udaný na stránkách.

Abych ještě nezapoměl, Davide měl jsi pravdu. Je to Wendelstein a to na 34K. Místo příjmu jsou Č. Budějovice, přesněji Suché Vrbné.
tak já jsem to samozřejmě věděl z dřívějška :) jen jsem chtěl ostatní vyvést z omylu...