Děkuji. Tu knihu o M. Českého jsem měl nebo snad i někde mám, ale vůbec netuším kde je jí konec. Děkuji za obrázky. Mělo by to tak nejspíše být.
Snad se teď nerozzlobíte jak to mám já, ale po všech možných pokusech je to takto: Z anténních krabiček kde jsou s.č jde 70cm koaxu do krabiček, kde jsou zesilovače. Bez těch bych si ani neškrtnul. Dále pak následuje 6m koaxu na půdu, kde je slučovač pro sfázované antény. Vyráběl ho samotný pan Poštulka z Terozu. :-) Po sloučení všech 4 antén opět následuje zesilovač a pak už sloučení atd...
Ke sfázování čtyřčete se vyráběl /nevím jak je tomu aktuálně/ kompaktní fázovací člen - dxcom. Co je uvnitř nevím, může to být širokopásmový transformační člen na mostenovém jádru (pravděpodobně!).
Pokud jde o další větve předzesilovačů, filtrů (s nejvyšší pravděpodobností budou potřeba)a předzesilovač, to třeba vědět, jaké kanály další slučujete, dle toho čtyřčete a jeho rozměrů odhaduji,že bude na Löbau 27-36-39 (Drážďany 29-36-39 vylučuju, protože nedávno si na k29 "sedl" RS7 Jablonec) nebo Schöneck-Auerbach (22-25-32), případně 23-29-40 Ochsenkopf, jiné vertikálně polarizované vysílače v našem sousedství nejsou (nepředpokládám, že byste byl na Moravě a tam měl separátní anténu na slovenskou Plustelku na Moravě, pokud ty vertikály)....Jak už máte asi 8 muxů, je jasné, že přijdou v úvahu slučovače kanálové. Takže za "combinerem" bude následovat "tříkanálová" propust (Teroz), za ní nějaký dobrý předzesilovač (z tuzemské nabídky lze třeba Teroz, č. obj. 434...ale výběr lépe provést, až budou známy všechny přijímané kanály a muxy....)...
Ještě k těm grafům ing. Českého - ten nalevo je pro max. zisk, ten druhý určuje vzdálenosti pro úzký diagram, resp. polohu "nul", zkrátka to záleží na tom, zda bude potřeba potlačit případně nějaký signál na stejném nebo i sousedním kanále, dvěma pánům nelze sloužit - buď max. navýšení zisku (o plných 6 dB minus ztráty) nebo úprava vyzařovacího diagramu, to je kompromis...
a co Wendelstein?
Proč ne? Na výšinách okresu především prachatického se Wendelstein dá zpracovat - na SFN s Mnichov-Olympiaturm vysílá Wendelstein ještě také komerční muxy (SAT.1 atp.). Ale ty yaginy na prezentovaném obrázku budou jen na IV. pásmo, zatímco z Wendlu jde tuším 6 muxů, a jeden tuším i na k60
Když už Wendelstein, tak obrázek: Na ten je to vertikální dvojče z menších Kathreinů AOP 65, ale jen na k34, vzdálenost cca 180 km /ale vysoká výška antény Wendelsteinu/, signál cca 20 dBuV. Příjímal se komerční mux (ty první tři německé veřejnoprávní jdou z Hoher Bogenu na mnanikůrové nůžky zapíchnuté v konektoru), ale vzdálenost antén je nastavena tak, aby byl potlačen příjem vysílače Dillberg před Norimberkem na stejném kanále, směr na Dillberg se směrem na Wendel svírá úhel 76,5°, rozteč antén vycháží 1,54 λ nebo tak nějak, dává to nějakých 80 cm.
A abych vyčerpal téma: To čtyřče z dlouhých Kathreinů AOS 32 je na Salzburg-Gaisberg, k 32 (ORS-A) a 29 (ORS-B). U toho jsou rozteče na zisk max. Vzdálenost vysílače 165 km, ovšem také výška jeho antény více než 1200 m. Signál sotva 20 dBµV, za "combinerem" dva anténní předsezilovače za sebou, jeden se zesílením 21 dB/šum 0,5 dB, další zesílení 13 dB/šum 2 dB a následuje anténní slučovač samozřejmě s frekvenčními propustmi (to je podobný arrangement, jaký mám u sebe v ČR na Polsko a také v obtížných příjmových podmínkách).
Místo instalace je obec Weiding za Folmavou a Furthem im Waldem, pod svahy Hoher Bogenu dovnitř Bavorska. Nicméně signály budou na oněch výšinách prachatického okresu budou podobné jako kolem Furth i. W,