just my 5 cents
taky jsem chtěl upozornit na ten Sonnwendstein, je vysoko a do brniska má terénně nabito.
Kdysi jsem sem dal impulzní odezvy SFN 5D zpracované QIRXem tak jak mi lezou z antény doma (znova v příloze). Byl jsem překvapený hodnotou Jauerlingu, nechápal jsem jak se to sem pod horizontem a přes hradbu paneláků dostane v takové síle. Není ale podstatné co je u mně, u Omara to může být jinak. U mně ovšem Sonnwendstein dává impuls jenom o ždibec menší než Kahlenberg.
Cílová rovinka na mé anténě:
Kahlenberg: 0 us
DC Tower: cca 12 us
Liesing: cca 50 us
Jauerling: cca 110 us
Sonnwendstein: cca 240 us
Sonnwendstein je na hraně ochranného pásma (246 us). Pokud se přijímač chytne na něj tak je to v pytli, čtecí okno pro Fouriera začíná 246 us po impulsu, tj. všechny předešlé signály by byly mimo a hučely do interference mezi symboly.
Ovšem pokud u Omara je dobrý příjem Jauerlingu a přijímač se chytne na jeho impuls tak je to taky v pytli, pak je mimo Kahlenberg a DC Tower (Liesing je slabý ten do toho snad nekecá).
Měření profi měřákem by dle mně až tak moc nepřineslo, jenom by zpřesnilo výsledky QIRXu. Úvahy co dělá přijímač by byly stejné. Zpracování synchronizačního kanálu si každý "výrobce" dělá po svém a je to tajné snad pod trestem smrti.
Obecně akademicky jsou 3 strategie, kterým impulsem časovat načítání vysílaného rámce: první impuls nad referenční úrovní, první nejsilnější impuls nebo časové těžiště impulsů.
Můj SilverCrest bakeliťák (tj. ne ten s barevným displejem) je jediný co má se SFN 5D problém (ostatních 5 kousků nemá). Protože předpokládám, že uvnitř je hard i soft od Frontiera, a ten má algoritmus synchronizace všude stejný, že problém bude "šumítko" bakeliťák - bůh ví co vstupní díl provede se signálem a hard i soft jsou v tom pak nevinně.
Omar má tuner myslím nějakého Japonce, tam problém se šumem nepředpokládám, ale oni můžou mít své řešení synchronizace a to hold tu SFN nedá. Divné ale je, že po přepnutí na 11C se pak chytne - to házím flintu do žita.