i když se Thomas987 nevyjádřil zcela přesně, podvědomě to myslel dobře, tady ty "zvuky" jsou obestřeny záhadou; dopátrat se výsledku např. v DAB příjmu je brnkačka (i finanční) proti nalezení výsledku co leze ze sluchátek/reproduktorů z čehokoliv - TV/set-top-boxu nebo CD/DVD přehrávače. Ano, digitální výstup je lepší než analogový. Když chci "dobrý" zvuk musím použít ten digitální; to je jasné jako facka, ale zároveň zde začíná celá patálie.
Na digitální výstup je potřeba zapojit DAC zvukový převodník - džungle džungle džungle který a za kolik. K tomu je geneticky navázána kvalita sluchátek/reprobeden, opět které a za kolik, jinak nemá smysl zvažovat jaký DAC - který a za kolik.
Hifisté se o tom nebudou bavit pokud repro není alespoň za 50k a DAC za 20k.
Thomas987 se trefil, zrovna jsem se s tím začal seznamovat. Před tím jsem měl unavený hledač nebo co; zde je DAC webová bible:
https://www.audiosciencereview.com/forum/index.php?forums/digital-audio-converters-dacs.10/a zde její slavná tabulka SINAD (Signal over Noise And Distortion):
https://www.audiosciencereview.com/forum/index.php?threads/master-sinad-distortion-comparison-graph-for-dacs.4814/Pořadí některých DAC na základě měření jejich parametrů mám potvrzeno z jiného nezávislého osobního zdroje. Zároveň je zde problém; výsledek měření je nějaký a zvukový projev různý. Je zde něco mezi nebem a zemí tak jako u zvuku FM vs. DAB nebo černá deska vs. CD.
Příklad: ze dvou různých zdrojů jsem zachytil, že by se dalo uvažovat např. o převodníku Topping D50 aby člověk finančně nevykrvácel a něco z toho lezlo, nákup od číňana, platba přes paypal, něco přes 5k celkem (tj. včetně cla a dovozní DPH).
Abych vůbec zjistil vo co go, minulý týden jsem koupil u nás běžně dostupný Fiio D03 Taishan za pětsetpade. Na uzavřených sluchátkách Koss jsem rozdíl CD muziky jeté z DVD přehrávače z výstupu analog/digital slyšel. Na digital je celkový projev jemnější a kultivovanější, při poslechu jednotlivých nástrojů tyto jsou detailnější a více oddělené a nejsou "zgrclé" mezi sebou a se zpěvem. Na sluchátkách přenosných Koss Porta Pro jsem již měl problém tyto rozdíly rozlišovat. To znamená: ne jaký další DAC a za kolik si mám pořídit, ale jaká další sluchátka (a za kolik). Nebo klasická otázka: co je dříve, vejce nebo slepice?
Ještě mám před sebou koumání jak se to projevuje při reprodukci na reprobednách a na výstupu z TV optika vs. analog.
Můžete to doplnit Jane Nováku, doufám, že budete konstruktivní.
Thomas987: ten Project DAC box E je další vráska na čele. A je rozdíl proti Fiio zajímavý?