Já jsem se zase podíval na pokrytí JV Moravy signálem ČRo - a při detailním pohledu to nevypadá dobře. Překryv výkonných vysílačů ze Zlína a Kojálu vypadá na první pohled o.k. a na sever od úrovně Veselí nad Moravou už by mělo být vymalováno. I uvnitř budov. Ovšem přepnutí způsobu výpočtu na ITU 1812-3 ukáže realističtější obraz. Asi bližší realitě. Nedokonale jsou pokryty nejhustěji osídlené oblasti v údolích řek (i to Veselí n. Moravou, Kunovice). Spojnice Břeclav-Hodonín-Strážnice-Veselí n. Moravou-Kunovice/Uherské Hradiště - pokrytí převážně jen outdoor (i velká část UH!). To ani nemluvím o údolích na V od Moravy, kde žiju i já sám! Na kopcích je signálu až až, místy bylo už z brněnských Hád. Kyjov? Nic. Obdobně jsou umístěny také řady velkých vesnic (na rozdíl od Polabí je tu odlišná sídelní struktura s menším počtem lidnatých obcí).
Šance na zlepšení? Nevím, nevím. V plánu by měl být (snad) Mikulov Děvín. To by pomohlo nejjižnější části části jižní Moravy, ale omezení na V budou asi značná... Pro DVB-T2 bylo koordinováno stanoviště u Kyjova ("Hodonín" Babí Lom) a zůstalo nevyužíváno. Jenomže u TV nikdo neočekává indoor příjem bez pořádné antény. Pro tyto lidí (větší desetitisíce až 100 000) představuje přechod na DAB ztrátu příjmu rozhlasu tak, jak jej očekávají. Bez velkých štráfů na anténní prut nebo dříve feritovou anténu (SV/DV). Bez dalšího vysílače si rozumné pokrytí nedokážu představit. Internet všechno nevyřeší, toto je parketa pro vysílání one-to-many. Což může a nemusí s internetem a IP konvergovat (zatím tomu tak není).
Světlou stránkou představuje jediná věc: slušná odolnost a nízké nároky DAB na signál. I v místech s nekvalitním signálem umí překvapit. Ale všespásné to není. Tam, kde FM ztrácí kvalitu a chroptí, digitální rozhlas osciluje mezi dokonalým signálem a úplnými výpadky.
Michal