Zdravím lovce FM signálů. Potřeboval bych probrat téma selektivity starých a současných tunerů. S mým anténním systémem pro FM jsem více méně na hranici možného, tak jsem si chtěl příjem rozšířit lepším tunerem. V bazaru jsem si pořídit starší tuner s krokem 25kHz a s přepínáním IF pásma i se dvěma vstupy. Moje zklamání však bylo, že stanice jsou rozlezlé stejně, jako u mého původního tuneru bez přepínání šířky pásma. V režimu wide jsou silnější stanice rozlezlé o 150kHz nahoru i dolů. V režimu narrow je to o něco lepší, ale stanici o 100kHz vedle nenaladím.
Oproti tomu mám 2 měsíce staré autorádio, které spolehlivě naladí silné vedle slabých stanic 100kHz vedle sebe. Třeba tady na jihu mohu poslouchat silné lokální 107,1 a vedle toho slabé maďary na 107,2. Nebo silné 107,5 Hady vedle slabého 107,6 Kamzíku, stejně tak Javorinu 88,0 vedle Pradědu na 88,1.
To je obecná vlastnost nových i nejlevnějších tunerů, že mají lepší selektivitu než špičkové tunery minulosti nebo mám v něm něco špatně?