Pokud je problém opravdu v mizerném napájení (a to co píšete tomu nasvědčuje), mohlo by to přidání paralelních napájecích vodičů vyřešit (je nutné posílit nejenom červený ale i černý, plus i mínus). Mohlo, ale nemuselo. Průřez by měl odpovídat požadovanému proudu (pro USB je maximum 0,5A) a úbytku (no nevim 100mV by nemělo ještě vadit). Odpor by teda neměl překročit 0,2 ohmu. Když si to tak počítám, vychází mi docela gigantický průřez 0,75 (s odporem 0,225 ohmu). To se mi zdá nějak moc. Sám počítač může dávat mizerné napájení (pokud dané zařízení nefunguje ani při přímém připojení bez prodlužky je problém jinde). U notebooku je to dokonce velmi pravděpodobné (i když jsem zažil, že externí HDD - taky náročné zařízení - fungoval v notebooku ale ve stolním PC jen přes napájený HUB). Taky může být mizerný kabel, mám několik takových levných pětimetrových, do kterých nejde připojit ani fleška.
Druhá věc je indukčnost toho kabelu, která může způsobovat dynamické úbytky vždy, když je potřeba skokem větší proud. Třetí věc je schopnost kabelu přenášet signál, ale pokud ten pětimetrový kabel s jinými zařízeními funguje, neni to problém.
Já bych zkusil tu sestavu otočit. Nejprve dát 5m kabel pak ten napájený hub a nakonec ten wi-fi adaptér. A nebo ten napájený HUB vložit mezi dva třímetrové kabely. Pokud byla chyba v napájení, bude to takto fungovat. Posilování kabelu bych zvolil jako poslední z variant když vše ostatní selže.