dobrý podnět k zamyšlení.
bingo, díky za zprávu, tuším že první aktivní přístup k DAB v bývalém Rakousku-Uhersku.
Nechytejme za slůvka, samozřejmě možná jenom akademický přístup - kdo ví jak to dopadne - ale každá snaha se cení. A přesně takhle to dělají angláni - i když mně s tím brexitem nebetyčně na.rali. K jejich plánům na "small scale dab" což je řešeno i v odkazu SK jako lokální multipexy, zveřejnili dotazník a jakákoliv dotčená stran k tomu zaslala vyjádření. Regulátor Ofcome okomentoval/přijal/nepřijal připomínky jak to udělal " Úrad pre reguláciu elektronických komunikácií a poštových služieb".
Peníze až na prvním místě. V bývalém Rakousku-Uhersku to lze kromě dnešního Rakouska pochopit; ČR i Slovensko velikostí rozhlasového trhu jsou na tom špatně a pnutí analog - digitál má v genech; abstrahujeme od zájmových skupin, které vyfasovaly FM kmitočty s pokrytím státu a konkurence je to poslední co by chtěly na svém dvorku vidět. Faktem ale je, že simulcast je finanční problém a babo raď jak to vyřešit. Maďarsko to zapíchlo, důvody ze známých i neznámých důvodů nebudu komentovat.
Proč je to jinde jinak: Norsko, Švýcarsko, Německo nebo UK. Jenom mé intuitivní vnímání.
Norsko: sociální důvody. Kromě toho, že ekonomicky na to mají (produkují a exportují ropu), chtěli dodat osamoceným osadám roztroušených po fjordech a jinde výběr stanic, každou na FM by tam nedotáhli. Celostátní FM vypnuto, v DAB státní rozhlas i soukromý sektor.
Švýcarsko: jasná věc, soužití tří jazykových skupin ( nebo čtyř když počítáme i rétorománštinu), byl se tam učit i sám velký Lenin, jak do prčic to ty různé jazyky dokážou spolu v míru nažívati
Dle mně jasný socio motor DABu, s penězi si asi věděli rady. FM vypnou 2022 (státní) a 2023 (soukromé).
Německo: asi klasika, pragmatický - sociální a tržní přístup - finančně je to nezruinuje.
UK: jak jsem zmínil, s brexitem mně na.rali, ale v DABu se s tím tržně nepárou, státní instituce tomu jdou vstříc. A žádný kecy neperspektivnosti - vždyť je tu internet a bude 5G - howno, v UK je levné web připojení, ale významný podíl konzumentů chce prostě rádio, a nehraje v tom roli věk, na to mají solidní průzkumy, žádné kecy o důchodcích jak žvástají trollové na našich fórech.
Rakousko: těžký případ, tedy z hlediska postoje státu (ORF), nebudu to komentovat, ale líbila se mi poznámka jednoho uživatele na rakouském fóru " pan XY
(má poznámka: nebudu jmenovat, je to ředitel ORF) hraje s 5G poker a prohraje". Soukromé stanice se s DAB statečně perou, jsou v celostátním i regionálním vídeňském muxu, mimochodem u mně top poslechovost právě z Vídně.
Asi by to mělo patřit do vlákna "Budoucnost rozhlasové digitalizace", ovšem podnět k zamyšlení vznikl zde - vlákno má smůlu