Měl bych prosbu o radu nebo úvahu o řešení.
Na baráku u rodičů (za Prahou) jsem chtěl zlepšit stabilitu signálu přijímaných MUXu ze Žižkova. Současná směrová anténa (Emme Esse zisk 15dB, 3 ráhna) natočená na vertikál. a posílená o zesilovač (TERRA - MA062, 34dB) schovaný pod střechou na půdě, který je napájený po kabelu. Po baráku jsou tři TV a svod od zesilovače je rozdělen až v patře běžným rozbočovačem s 8dB ztráty (je to tam psané) ještě před rozbočovačem je předřazené napájení zesilovače na půdě. Kvalita přijímaných muxů je různá ale většina je na hraně a při změně počasí nestálá. Logicky nejslabší signál je na nejdelší větvi k TV. Napadlo mě tedy že vyměním rozbočovač a kompenzuji tím jeho ztrátu, vyměním ho za aktivní (ARA-1/3F (1x12dB, 2x8dB)).
Co mě zarazilo bylo že po výměně a zapojení, přestali programy hrát. Aktivní zesilovač nejen že nezesílil ale naopak utlumil skoro vše.
Nejde mi to do hlavy, je možné že při použití aktivního rozbočovače může docházet k znefunkčnění zesilovače co je u antény? Pokud je problém v kombinaci je nějaká jiná možnost?
Špatný aktivní rozbočovač?
Díky za rady.
PS: postup v řešení:
Zřejmě je to způsobeno v přílišném zesílení jednou vybuzeného signálu. Problém se pokusím vyřešit snížením výkonu zesilovače a opětovného zapojení aktivního rozbočovače. nebo ponecháním útlumového prvku v podobě pasiv rozbočovače. Samozřejmě jen pro test. Pokud by se ověřila teorie zahlcení tak dle výsledku se dá již nalézt správné řešení.
Děkuji za podnět Janu Novákovi.
Výsledek sem pak dopíši.
PS: tak testování hotovo. Nefunkčnost "dvou zesilovačů" v řadě byla opravdu způsobena zahlceností signálem. Naštěstí hlavní zesilovač má potenciometr a šlo tedy nastavit ještě efektivní zesílení. Aktivní rozbočovač byl nutností, takže teď je příjen dostatečný i v různých klimatických podmínkách (mlha, déšť i sluníčko).