Parodie na sebe sama aneb fejeton aneb
Zpráva z tisku
U Stolku v Zahradě byl zahájen příjem DAB MUX WIEN
Dne 32. srpna byl U Stolku v Zahradě pořádán den otevřených dveří u příležitosti zahájení příjmu rozhlasového DAB vysílání z Vídně spojený s bohatým rautem (viz. redakční foto). Této události se zúčastnila i naše redaktorka Jill McBain (ová) z časopisu Once Upon a Time in the West. Setkala se i s uživatelem AndrejH, který byl tak laskavý a poskytl ji rozhovor, který přinášíme našim čtenářům v nezkrácené verzi.
Pane uživateli AndrejH, na úvod obchodní otázka: myslíte, že tento článek by měl být zveřejněn v placené anebo volně přístupné sekci?
Obecně samozřejmě v placené, o tom žádná. Mé mnohadenní zkušenosti jsou k nezaplacení. V tento slavnostní den ale udělám výjimku a udělím vám právo netržní nebo jak se tomu říká a souhlasím se zveřejněním ve volně přístupné sekci.
Pane AH, můžete sdělit našim čtenářům jaká byla Vaše motivace k této aktivitě?
Good question, Jill, děkuji za ni. Má motivace stála na dvou a půl pilířích, dva z nich jsou fundamentální - jeden sociálně zralý a druhý pošetilý, a ten třetí byl zcela marginální, proto mluvím o 2 a 1/2 důvodech.
Tím sociálně zralým momentem byla má touha vlastnit rádio co zobrazuje ta čísílka (poz.red. digitální zobrazení frekvence). Víte, já jsem dosavad vlastnil jenom rádio s tím kolečkem co s ním točíte a koukáte se jak ta ručička běhá zleva doprava a naopak. Všichni se mi již smáli a já jsem neunesl ten tlak a posměch okolí (pozn.red. zřejmě komplex méněcennosti) a koupil jsem up-to-date tranzistorák. Když jsem doma zjistil, že kvůli falešnému úsměvu prodavačky jsem místo FM rádia koupil jakési DAB+, rozhodl jsem se, že o ty peníze se nenechám obrat i kdybych to DAB měl ze země vydupat.
Tím pošetilým momentem byla má touha vrátit se do mého emočního pubertálního a postpubertálního věku při poslechu Rádia Luxembourgh. Jsem totiž zastáncem teorie, že fenomén Luxíku je nepřekonatelný, ale můžeme se mu alespoň přiblížit tím, že budeme mít volbu výběru, což DAB umožňuje. V pásmu FM mi to např. stanice Vlnovádélka1 neumožňuje protože blokuje omezený prostor jiným alternativám.
No a tím marginálním momentem bylo toto diskusní fórum jehož uživatelé mně upozornili na to, že se vysílá, že to je zachytitelné na našem území a že se k tomu prodávají tranzistoráky.
Mohl byste se svěřit s čím jste se na Vaší cestě nejvíce potýkal?
Dnes jako ostřílený dx-kář musím upozornit začínající zelenáče na jeden nešvar a totiž na chování těch debilních mikrovoltů nebo jak se vyslovuje to dBuV (pozn.red. AH má na mysli decibel uV). To vůbec nevidíte ani necítíte. S takovými 220V jsem již mněl setkání třetího druhu a zanechaly ve mně hluboký dojem. Ale takových 220 dBuV jakoby existovalo jenom v nějakých teoriích nebo kde, to nemůžete nikde najít. Dokonce ani po 220 dBuv/m ani vidu a slechu. I když mám rozpětí rukou větší než 1m a naslinil si konečky prstů, pořád jsem nic necítil. Z této frustrace se budím v noci dodnes.
Nemyslíte, že při 220 dBuV byste již mohl mít problém se svým dynamickým rozsahem?
Pani redaktorko, nebuďte prosím osobní a nenadávejte mi do nějakých rozsahů, bože opět nějaké slovíčko na písmeno "d", kterému nerozumím. Já rozsah nepotřebuji, nejsem opěrný pěvec a na to broukání s rádiem mi můj rozsah stačí. A nechytejte mně za slovíčka, jasně jsem řekl, že 220V mně koplo a 220 dBuV mně nekoplo - nic víc nic míň.
Pane AH, dovolte abych Vás opravila, dynamický rozsah se netýká Vaší osoby, ale vstupu vašeho rádia. Vzhledem na Vaší nekompetentní reakci, nedomníváte se, že zaplevelujete toto fórum? Ostatně když se rozhlížím po vaší zahradě tak taky není plevele prosta.
Podívejte Jill, to jste zašla daleko. Já Vám taky nevyčítám, že jste si nechala zaplevelit své tělo tím zloduchem Frankem a možná proto Harmonica na Váš podnět "I hope you'll come back someday" vyhýbavě odpověděl "Someday" a dodnes na něj marně čekáte.
Vraťme se od minulosti k přítomnosti. Máte alespoň přibližný odhad jaká je síla pole na vaši zahradě?
Tak na zahradě nemám pole, to je až za obcí a pokud vím, tak po deštích po tom dlouhém suchu pole sílí.
Promiňte, ale měla jsem na mysli elmag pole.
Aha, tak to vím zcela přesně. Využil jsem několik kalkulačních vzorců volně dostupných na internetu a síla pole, chcete-li síla elmag pole, mně vyšla přesně na "ne ideální, ale ne zoufalá".
Zažil jste nějaké negativní momenty ve Vaší snaze?
Samozřejmě, nepřejníci a závistivci co vám házejí klacky pod nohy se vždy najdou. Tak např. uživatel ViH mně doporučil řešit umělou zemi připojením na kovovou svorku baterie. Přece každé malé dítě ví, že připojit umělou hmotu na kov je nesmysl! Nebo uživatel Caraiman mně balamutil, abych si rádio koupil v Tescu. Pcha! Vždyť v Tescu prodávají jenom 10 dkg vlašského salátu, to vím tutově protože si ho tam již léta kupuji. Nebo uživatel David Kříž, ten bez jakéhokoliv výpočtu zpochybnil můj robustní řetězec 3 dB a vnucoval mi lepší anténu aniž by seděl u mého stolku. Ovšem nejhorší podraz udělal uživatel dxpetr, který tím, že prohlásil, že to chytne ve vzdálenosti 155 km od vysílače vlastně rafinovaně řekl něco úplně jiného: co ty v tom Brně 110 km daleko od vysílače šaškuješ, to by zvládlo i dítě.
A nenapadlo Vás, že ti pánové mají pravdu a že projevili jistou míru altruizmu vůči Vaší snaze?
Ne, že nenapadalo, já vím, že mají pravdu! Ale...to sem nepište...toto nebudu autorizovat (pozn.red. AH mi odtlačuje mikrofon a kameru zakrývá rukou)...ale přece nebudu vytrubovat do světa, že ti pánové o tom ví mnohem více než já! Mně nezajímá ten jejich alibismus, nebo jak znělo to slovíčko co jste použila a kterému zase nerozumím (pozn.red. AH měl správně říct altruizmus), tady je důležité to, že můj narcizmus by šel do kolen! (pozn.red. po dopití rautovského piva se AH začíná podivně usmívat a svoluje publikovat i tuto část odpovědi)
Jak jste nakonec spokojen s kvalitou příjmu?
Pro příměr nemusíme daleko, specifikoval to již Bohouš ve filmu Dědictví když mu štelovali tu satelitní televizu a běžela zrovna Formule 1, a on tedy kvalitu příjmu specifikoval jako: to jsou prdy, to jsou prdy...
Dovolíte dva dotazy z vašeho soukromí; pivo značky Plzeň, které se podává na dnešním rautu si dopřáváte každý den? Vy jste takový všeuměl a připravil jste osobně sám i koláče?
K té první otázce: bohužel ne, tato značka skutečně jenom pro dnešní den. Pro případ, že bych se pustil do dalšího piva, v ledničce se temperuje běžná značka ...píp... (pozn.red. nutný redakční zásah z důvodů pravidel product placement).
K té druhé otázce: samozřejmě, že umím všechno...já já já jenom já...ale dnes jsem výjimečně svěřil přípravou koláčů manželku.
Máte nějaké plány do budoucna?
Kdybych měl knížku Ericha Fromma z roku 1947 násilně shrnout do jedné věty tak by zněla: Problém produkce byl vyřešen, ale lidé pořád neumí jak mají žít. Kdybych tu větu měl parafrázovat tak bych řekl: Problém příjmu DAB z Vídně byl vyřešen a musím se naučit mu poslouchat.
Chtěl byste na závěr popřát něco sobě nebo našim čtenářům?
Ano, snad můžu vyslovit přání za nás všechny, aby to médium, které to dění v éteru zprostředkovává a které se před námi skrývá, aby neblblo a uvědomilo si svůj základní facebookový status neboli poslání a to na všech vzdálenostech a rozsazích: Vlnou jsi a ve vlnu se na anténě obrátíš!
Děkuji za rozhovor.
pozn. red. Bože to byl pako, proč mně sem redakce sakra posílala
Omluva redakce
redakce se omlouvá uživateli AH i našim čtenářům za poznámku, která vznikla po ukončení rozhovoru když naše redaktorka zapomněla vypnout mikrofon. Bude potrestána dle platných směrnic za to, že okamžitě po akci nevypnula nahrávací zařízení a tím nešetřila energií firemních baterií.