Aktuálně z Polska.
"Do niedawna funkcjonowały w kraju jedynie cztery nadajniki DAB+: w Warszawie, Szczecinie, Kielcach i Toruniu. Prowadzono kiedyś także testy tego standardu we Wrocławiu.
Dzisiaj zmieniono parametry emisji w Warszawie na docelowe, a także uruchomiono nowy nadajnik w Katowicach.
W docelowym multipleksie znajdują się następujące programy:
1. PR Jedynka - 112kbps AAC
2. PR Dwójka - 128kbps AAC
3. PR Trójka - 112kbps AAC
4. PR Czwórka - 96kbps AAC+
5. PR 24 - 72kbps AAC+
6. PR Dla Zagranicy - 72kbps AAC+
7. <program regionalny> - 112kbps AAC
8. Radio Rytm - 72kbps AAC+
Na Śląsku dostępne jest Radio Katowice, w Warszawie jest to RDC, natomiast multipleks testowy w pozostałych miastach zawiera trzy rozgłośnie: Radio Kielce, Radio Szczecin oraz Radio PiK.
Parametry nadawcze emisji:
(częstotliwość, kanał, multipleks, obiekt, moc, polaryzacja, kierunkowość)
180,064 - 5D - MUX test - Kielce / Targowa - 1,2kW V D
190,640 - 6B - MUX PR - Warszawa / PKiN - 6kW H ND (dotychczas kanał 7B, moc 1,1kW w H, oficjalnie 2kW)
209,936 - 10A - MUX PR - Katowice / Kosztowy - 10kW H ND
209,936 - 10A - MUX test - Toruń / ul.Moniuszki - 3kW V D
225,648 - 12B - MUX test - Szczecin / Kołowo - 9kW H D (oficjalnie 10kW)
Sygnał DAB+ w Krakowie jest słaby, ale stabilny na antenie kierunkowej, na odbiorniku Dual Dab 4 mam cztery kreski sygnału na szesnaście. Już dwie lub trzy wystarczają do swobodnego słuchania. Dziwi mnie jednak, że sygnał nie jest maksymalny, skoro pozostałe rozgłośnie na ukf-ie idą bardzo dobrze, podobnie z dawnymi analogowymi nadajnikami na kanałach 8 czy 21, gdzie odbiór był możliwy czysto w kolorze.
Tutaj się trochę na tym zawiodłem, także liczę na to, że emitel poprawi parametry emisji. Jeżeli to są docelowe parametry, to ja jestem zawiedziony tym, że to nie idzie tak dobrze jak analog.
Jeżeli chodzi o jakość dźwięku, to tutaj jest z tym różnie, aczkolwiek w porównaniu do UKF-u i tak jest źle. Najgorzej brzmi Radio Rytm, na którym słychać efekt kompresji nawet na nędznym głośniczku wbudowanym w radio. Jestem również zawiedziony tym, że Czwórka radiowa jest nadawana w kompresji AAC+, która ma niszczący wpływ na jakość dźwięku."
Zdroj: jedno polské diskusní fórum.