Měl jsem k dispozici pouze 3 prvek na 9 kanál, tak jsem to zkusil a nic. Doufám, že brzy budou k dispozici v okolí Brna silnější signály, které již nebude potřeba hledat mezi vyzařující analogovou kabelovkou a nastane doba pro pořízení přijímače.
Nenapsals kde se tvá lokace "okolí Brna" nachází; jsem laik, ale praktickou pochůzkou po Brně jsem zjistil první přiblížení (ve vlákně "Digitální rozhlas-vaše zkušenosti" rádio Tesco DR1403G-CE, jeho prutová anténa - kolik pak má? 3 dB? 0 dB?) Zde to zopakuji:
-------------------------
DAB mux Wien běží celkem v pohodě (kanál 11D) a zjistil jsem dva důležité fakty:
1. Na spolehlivý příjem neměla vliv nadmořská výška místa příjmu, ale volný prostor směrem na jih tj. bez překážek jako stromy, domy a výrazně zvýšený terén (resp. prohlubeň v místě příjmu). Příkladem je výška jenom 250 m.n.m., konkrétně asi 1 km severně od brněnského letiště kde to hrálo.
2. Nulový příjem u mého stolku v zahradě kde piju kafe a čtu, 310 m.n.m, což je má osobní tragedie
Důvodem zřejmě je, že ve směru příjmu ve vzdálenosti asi 700 m je převýšený terén včetně staveb o cca 15-20 m a stromy. Na řebříku ve výšce 3 m mux naladěn.
Na kótě 346 mn.m s volným výhledem na jih zvuk zmizel když jsem rádio zastínil tělem anebo ho umístil za ne příliš tlustý kmen stromu - nevím jestli je to důsledek již slabé intenzity signálu anebo standardní vlastnost vlny na 220 MH
---------------------------
Nápověda: pro upřesnění dodám, že má domovní lokace je Brno-Líšeň, patří sem ta výška mého milovaného stolku v zahradě 310 m.n.m. (GPS souřadnice neuvedu i když nejsem paranoidní a ani důležitý pro tento svět) a kóta 346 m.n.m. je Líšeňský kostelíček; tento minikopeček ale není dobrý příklad protože tam jsou zřejmě ideální příjmové podmínky směrem na jih protože zde jsem suverénně lapl nejvzdálenější letadlo tj. příjem ADS-B signálu na 1090 MHz z letadla cca 420 km vzdáleného (zhruba hranice Chorvatska a Bosny), ale to je jiná kategorie příjmu (nutná přímá viditelnost).
Ještě bych dodal z mých dvou chvatných zastávek: sídliště Brno-Líšeň (paneláky) - vyvýšené místo, ideální výhled na jih, ale částečné krytí panelákem tj stačilo udělat 5 kroků a signál byl/nebyl. Podobně Brno-Bohunice.
Pokud chceš čekat až se v místě tvého příjmu něco "konečně" objeví tak si asi počkáš; promiň to je z tvé strany trochu alibistický postoj, buď jsi nadšenec a porveš se s tím anebo si tedy počkáš.; pamětníci můžou vyprávět jak se šplhali po střechách a kolem a kolem baráku aby optimalizovali to zrnění vysněného západního vysílače (ale často i toho československého). Český rozhlas řekl, že DAB v Brně cca za 1 rok, co Rakušáci udělají po ukončení zkušebního vysílání z Vidně (tj. jaký vysílač, jaký výkon) asi nevědí ani oni sami. Samozřejmě je možné, že jsi skutečně ve stínu a pak jseš v tom nevinně.
Asi žádný vzoreček nespočítá signál Vídeň - Brno; zůstává nám praxe ohybu mršky elmag vlny vlivem matičky země (a její elektrické země); kdosi mi napověděl, že nyní je sucho a může to mít vliv, tož to je nad mé síly. Borci co instalují antény by mohli vyprávět, ale oni se tím živí, tak ti asi moc neporadí
Konec konců, uživatel ViH ve vlákně "Digitální rozhlas-vaše zkušenosti" potvrdil, že s příjmem v Brně-Lesné neměl problém, což je lokalita vyvýšená a dá s v ní najít tzv. "volný výhled na jih".