Zdravím všechny!
Děkuji za komentáře a postřehy. No, stále jsem na vážkách... HB9CV funguje slušně, ale asi nejhorší problém bych viděl ve směrovosti a příjmu zezadu. Když jsem do tuneru nahodil 4x110 kHz filtry, trochu zlepšení je, ale silné vysílače jsou problémem. To mluvím i o Kojálu, který je cca 80 km daleko, ale i tak mi zaruší impuls na 87,6 MHz příjem o 100 kHz výš a níž. Ale problém je i Ještěď, Praděd a další spousta... Poté vysílače z Jihlavy.
Trochu nastíním místní prostředí... Údolí Vysočiny, anténa je asi 480 m.n.m. hned za domem začíná stráň a na ní je dům, který je ještě kousek nad úrovní výšky antény. Ta stráň přechází v kopec, který je na vrcholu 100 m nad anténou směr zhruba Jih. Na západ a východ je krajina relativně otevřená, ale to platí pro pár kilometrů. Zkrátka všude jsou kopce, řeka se klikatí ;-) Zhruba na sever je úplně stejný 100 metrů vysoký kopec, ale začíná cca 300 metrů od antény. Změna nadmořské výšky je cca 100 m na 1,5 km délky.
Co se týká severu, je to relativně dobré, signál se láme a podle bandscanu je vidět, že polské vysílače relativně bez problému chytím a identifikuji.
Východ je asi nejlepší, slovenská rádia a hlavně Reginu z BB chytám velmi slušně. Anténu mám spočítanou na 2/3 pásma. Takže 101,1 MHz, tedy Regina na 101,5 je ideální a těch 250 km je velmi často kvalitativně místní příjem.
Jih je největší problém. Mám i úlovky z Maďarska i Chorvaty, ale to už musí být velmi slušné podmínky, nebo výluka vysílače.
Ale dám příklad na Rakousku. Zde dole na protější straně není problém je chytit na ten kulatý dipól a průměrnou soustavu. Jedná se hlavně o Vysílače Jauerling a Kahlenberg. Já mám problém i s nimy, šum je značný a většinu roku nejsou ani na úrovni poslouchatelnosti. Nejlepší výsledek v příjmu dosáhnu tím, že chytám odraz od protějšího kopce. Na přímo hrají prachbídně.
S homogenitou pole to zde tedy asi nebude žádná sláva a nerad bych se pouštěl do stavby antény, která zabere čas, peníze a poté mi tu nebude fungovat.
Jinak jde mi hlavně o ten jih a rád bych také dosáhl lepšího příjmu z Německa. Ale samozřejmě i zbytek.
Je jasné, že těžko mi někdo poradí s jistotou. Ideální by bylo půjčit si nějakou anténu a zkusit, co to udělá, ale kde si ji půjčit že? Obzvláště třeba Körner 9.2.
Shrnutím tedy zisk asi není primární (dle mého předpokladu). Směrovost je asi největší požadavek, ale opravdu netuším, jak by se Körner 9.2 choval v mém QTH.