THresil - zdravím v novém roce, vidím že nadšení a touha po vědění tě neopouští..
Zkusím se "kvalifikovat" do diskuze - rozdíl mezi zesilovačem a oscilátorem bude nejspíš v typu ZV...?
Z tvého posledního komentáře jsem vyčetl, že zřejmě pořád trvá tvé nepochopení (alespoň já to tak od počátku této debaty vnímám) jedné základní věci:
K základnímu předpokladu řešení jakéhokoli technického/inženýrského problému je nezbytné najít správnou "úroveň pohledu", ze které problém popíšeme a budeme řešit. Když jsi zmiňoval dvojbrany atd., proč a k čemu jsou? Jsou to modely sloužící k tomu, abychom si popsali složitější obvod a zjednodušili jeho návrh na přijatelnou (řešitelnou) úroveň, která je pro daný účel návrhu obvodu postačující. Kdybychom chtěli navrhnout procesor a přitom počítali s dif.rovnicemi popisujícími každý tranzistor na nejnižšší úrovni, nikdy bychom nic nenavrhli, protože by to s 5 mil. tranzistory nešlo vůbec spočítat !!! Stejně tak pomocí Maxwellových rovnic nelze spočítat přesně mnohaprvkové antény, protože matematicky už se to tak zkomplikuje, že je to z pohledu teorie elmg pole neřešitelné z principu (stupeň a řád dif. rovnic už nemá jasné řešení) a není to tedy jen záležitost nedostatečného výpočetního výkonu dnešních computerů... nepůjde to ani nikdy v budoucnu. Je třeba volit přijatelná zjednodušení, která povedou k výsledku...
Tím vším chci jen říct, že do řešení otázky, kam do rozvodu DVBT umístit napáj. výhybku, nemá žádný význam tahat úroveň kvantové mechaniky P/N přechodu... nebo podobné "problémy" na této úrovni. To opravdu není k ničemu, jen k tomu, abychom mohli konstatovali, že ono to celé není tak jednoduché... Každý problém stačí uchopit na odpovídající úrovni, aniž bychom zanedbali něco podstatného, která nám poskytne řešení. Troufnu si říct, že zde je ta správná úroveň praxe technika-antenáře, elektrotechnika se zákl. znalostmi a praxí s VF technikou. A ten nepotřebuje vysypat o půl noci z rukávu soustavu rovnic popisujících tranzistor... Nebo, chceš-li jiný příklad, když budeš chtít vypěstovat obilí, nepotřebuješ znát chemickou rovnici popisující proces fotosyntézy v rostlinách!! To nikdy žádný sedlák nikdy nepotřeboval a přesto obilí úspěšně pěstoval po generace. Může za ním dnes někdo přijít a filozofovat, jak je to ve vnitř. vlastně všechno složité atd... ale jaký to má pro věc význam?? Nulový, oproti znalosti a zkušenosti starého sedláka, jak se pěstuje obilí.
Možná, že Enik doplní nějaká moudra o tom, jak umístění napájecí výhybky tam či onde ovlivňuje impedanční poměry na vstupech a výstupech zesilovačů nebo čert ví co všechno, s čím se on v praxi setkal, jak naznačuje, to bych si docela rád přečetl, ale on většinou jen naznačuje a know-how si nechává pro sebe, no ... škoda
Podle mě, měl ale spíš na mysli nevhodně řešení napájení uvnitř samotných zesilovačů..., případně nějaké elementární chyby. Mě teda nic nenapadá, snad možná jedině umístění výhybky bezprostředně na výstup zesilovače, tomu bych se tak nějak "intuitivně" raději vyhnul, ale nemám prakticky podloženo, že by i tohle byl problém při kvalitním provedení...
Tož asi tak