Dobrý den vespolek,
čerstvá zkušenost mne pudí, zeptat se zda nemám vlčí mlhu, a jak se tak rozhlížím v tomto polomrtvém prostoru, ejhle, ono je tu dokonce odpovídající vlákno :-) Takže se vůbec nestydím vlákno exhumovat.
Já sám chytám v bytovce v krajském městě pár let DVB-T a trochu se starám o jednoduchou STA. Momentálně čekám, až zhasnou staré DVB-T muxy a přechodové sítě, a provedu definitivní přeladění STA na DVB-T2.
Včera mě odchytla starší paní sousedka, že má nějaké ruchy v obraze na nové televizi, jestli bych se jí na to nepodíval. No a já jsem se nechal. A musím říct, že jsem opravdu čučel! Proužky vlnivých duchů v obraze byly zcela jednoznačně *analogové* ! Na některých programech vůbec, na jiných dost výrazné.
Pravda je, že televize byla spíš "nová" než nová - docela rychle jsem našel v návodu záručák s datem 2010, patrně o DVB nikdy neslyšela. Sice Samsung placka, ale zřejmě už v té době nějaká výprodejní a veskrze analogová.
Nojo, ale co to paní chytá? Coby - kabelovku! Tu slavnou celostátní.
Ještě jsem si všiml, že většina analogových programů už vysílá obraz 16:9, ale zřejmě každý program s jinak nastaveným "kodérem", s jiným počtem "aktivních" řádků a temného prostoru. Měl jsem snahu na jednom programu překonfigurovat "poměr stran" v menu na televizi, aby zmizely černé proužky nahoře a dole - ale když jsem si vybral vhodnou variantu, tak mi zas neseděl poměr stran v jiných programech (a to mluvím jenom o programech s obrazem 16:9 - a ano, chytil jsem i nějaké programy co zrovna jely 4:3, což mě neuráží).
Paní sousedka si zřejmě mezitím už postěžovala i kabelovce, a ta reagovala tím, že jí dodala - settop box. Připojený k telce přes HDMI, s dekódovací kartou ve slotu. Nojo, ale když jsem STB zapnul a televizi přepnul na HDMI vstup, tak jsem pak sice přepínal programy dálkáčem na STB, ale obraz nadále obsahoval ty analogové duchy! To mi teprve zůstal rozum stát. To jako kabelovka dodala settop box který umí chytat analogový PAL a zobrazovat ho na HDMI výstup? Pokud ano, tak jediný výsledek je, že to rušení je zjevně v přijímaném analogovém signálu (tzn. závada není na našem přijímači - ani na televizi, ani na STB).
Paní sousedka mě chvíli pozorovala, jak se postupně začínám orientovat, a pak mě vyhnala, že jí ten problém nejspíš stejně nevyřeším. Což jsem jí odkejval a poděkoval jsem za chvilku analogové poezie :-)
Analog, v dnešní době, v kabelu po kterém teče víc a ještě víc internetů.
Analogový PAL. Jako hejbe se to, kecá to... starší divák asi víc nepotřebuje.
Moje sousedka je na tom vlastně ve svém věku asi dost dobře,
když vidí lehké rušení v obraze a vadí jí to.