upřimně, otevřel jsem si sedmičku moravského abych si popovídal s bakeliťáčkem (silvrkresťáčkem)
předně, ten chudáček-bakeliťáček má
dvě fascinující vlastnosti, které mé 3 přístroje nemají a netušil jsem, že existují:
1. Když vypadne signál, info na displeji po opětovném naskočení signálu nezačíná na default informaci, ale zůstává poslední navolená informace. Tj. pokud tam byla intenzita tak je tam intenzita, pokud chybovost tak chybovost atd.
Tuto fantastickou vlastnost jsem mimochodem využil dnes při jízdě směr Brno - Ostrava (ale ne až do Ostravy), kdy jsem navolil Teleko 7B( 150W Lysá Hora, zachytitelné již u Brna), navolil na displeji zobrazení čísla kanálu a pozoroval jak přepíná mezi 12 B Olomouc; samozřejmě během jízdy byly výpadky signálu, ale génius bakeliťák držel zobrazení kanálu, tak jsem viděl co se děje.
2. (již jsem zmiňoval) Pokud již stanice není k příjmu (klasický častý případ lovců v terénu: něco na kopci naladíte a po příchodu zpět na základnu prd víte na jakém muxu/kanálu ta která stanice byla, byť seznam stanic se vám zobrazuje) tak "offline" u piva v penzionu v údolí naklikáte název muxu i číslo kanálu stanice, kterou jste před tím naladili (s rezervou viz níže).
Při náhodném objevu této vlastnosti, jsem nerozuměl tomu, že proč když jsem naklikal na zobrazení čísla kanálu již nedostupné stanice Arabella Relax (celostátní mux DAB+ Austria, 5D je v SFN a další kanály jsou 5B, 6D a 8A), tak se na displeji postupně zobrazovaly všechny. O tom viz níže odpověď Ivovi.
V předešlém příspěvku jsem zmínil, že jsem bakeliťáka chtěl po prvím dotyku hodit do kanálu. Bylo to protože na ověřeném místě kde 5D Kahlenberg již jede na "kus drátu", bakeliťák nějak těžce váhal (a podruhé i dnes); až mně to znejistělo, jestli nemá bakeliťák problém se synchronizací v SFN protože údajně Jauerling již může testovat non-stop. Ale dnes večer v zahradě na 5D bakelit versus Pure těžká porážka.
Zkusím porovnat Tesco s bakelitem. U Tesca praskl jeden ze segmentů držící patu teleskopu, proto jsem kvůli rozměrům do terénu zkusil bakelit. Pokusím se Tescu ten prut přidrátovat abych to porovnání udělal.
Ivovi: věřím, že máš pravdu - v té prví části reakce. To, že jsem kretén, jsem si uvědomil krátce po odeslání příspěvku, ale už jsem neměl čas ho měnit - a absolutně jsem neměl čas dohledávat FIG 0/21 ap. Mux 5D evidentně vysílá tabulku kmitočtů stejného DAB enseblu a proto se bakeliťák snaží off-line (tj. když již signál není k dispozici) dohledávat signál na všech kanálech 5B, 5D, 6D a 8A a co je fantastické, že
tento proces ukazuje na displeji. Zároveň je to frustrující při ex-post snaze zjistit co to byl za kanál (protože nevíme který kanál jsme vlastně reálně chytli). Teleko toto info v muxu nepředává - potvrzuje mi to skutečnost, že jsem v Líšní naladil 7B a a expost doma displej ukazoval jenom 7B. Až po dnešní jízdě, kdy byl naladěn 7B i 12B, expost info o kanálu přepíná mezi oběma, tj. musel je mux nejdříve reálně naladit. Buď jak buď, Lidl bakeliťák je přinejmenším zajímavé bejby.
Vladimír Dráb: snažím se třídit odpad, nevyhazovat staré ani nové věci a vzdorovat lavině; je mi blbé dělat si z prodejny půjčovnu; tu krabičku s rádiem jsem v prodejně ani neotevřel; mohl jsem si přinést své 4 ks AA baterky, krabičku otevřít, průbnout a rozhodnout. Ty mé další kecy v předešlém příspěvku brát lehce s rezervou, ale podstata platí. A vidím i ty lidi co za pár šupů ty krabičky na výrobní lince dávají dohromady a nerozumí tomu, že my to házíme do popelnice.
slnkovic: nejsem si jist o co vám přesně jde. Část odpovědí na vaše dotazy viz výše. Nechci se nikoho dotknout, já taky nemám rád házení penězi jako senem, ale krabička stála jenom 600 Kč, jsou i 2x nebo 3x dražší. Mé motivy koupě byly dva: pro terénní použití mi odešlo uchycení teleskopu rádia Tesco a tento SilverCrest má super malé rozměry aby ho nahradil. Cena byla příjemná, ale ne rozhodující.
Pokud chcete rádio do kuchyně nebo na chalupu ap. radši bych nějaké to Euro přidal.
Ve vašem dotazu je "prijem"; nevím co je tím myšleno. Nicméně bych u tohoto zmínil, co jsem ještě nezmínil
u FM příjmu mně šoklo, že po naladění stanice to zobrazí tu čtverečkovou stupnici a na ní sílu naladěného FM signálu; omlouvám se, ale citlivost nebo selektivitu FM příjmu tohoto bakeliťáku nebudu studovat, ostatně nemám s FM zkušenost.
Citlivost: tzv. citlivost resp. porovnání s Tescem, kterému se pokusím přidrátovat teleskop, zkusím udělat přes víkend na místech, které znám. Asi vemu ruksak a přiberu i Pure abych měl další etalon, protože vím, že Tesco dávalo v průměru o dva dílky méně než Pure
sorry no S/N ratio
Vyhotovenie: obecně je to taková legrační malá krabička - vypadá to jako ty dětské hračky, které napodobují skutečné výrobky. Zvuk z toho prdítka překvapivě není "malý" je tam slyšet i nějaké výšky; basy tyto malé tranďáky moc nee, jenom přímo u ucha. Jo, pokud se chcete dostat dovnitř, má to standardní křížové šrouby. Ale předělávka na anténní vstup s konektorem F je otázka; zatím to nechci rozebírat kdyby se něco vyskytlo kvůli reklamaci.