Dovolil jsem si (asi moc) napsat do diskuze k článku Bohumila Herwiga „Auna Georgia: výborně hraje, výborně vypadá, funkcí je však méně“ příspěvek a server mi ho zobrazil a sdělil, že „příspěvek čeká na redakční souhlas“ nebo něco takového; ani po 2 dnech tam můj příspěvek není, zřejmě ho redakce vyhodnotila jako „lidstvo likvidující“ anebo jim nefunguje technika (a stalo se mi to již potřetí). Reagoval jsem na větu pana Bohumila Herwiga „asi nemá smysl porovnávat kvalitu DAB a FM vysílání“. Možná nemám pravdu, ale nechápu co je na mém názoru antihumánní, že to nemůže být zveřejněno. Napsal jsem:
přijde na to - to porovnávání FM a DAB
hrál jsem si chvíli s porovnáváním DAB Vídeň (72 kbps) a naším FM; mám dost dobrý důvod si myslet, že pokud jsem rozdíl slyšel ve prospěch toho či onoho, bylo to - a to se musí vzít v úvahu - rozdíly v primárním zdroji představovaném tou konkrétní písničkou, což je studiový zdroj při vzniku té písničky; tento názor jsem nevymyslel já, ale ukradl z nějakého fóra kde se vášnivě diskutovalo o kvalitách zesilovačů a repro soustav a někdo řekl "wait a moment"; považuji ten názor za racionální jinak můžeme míchat jabka s hruškami.
Při startu mého pokusu byla nějaká místní FM stanice - písnička zahuhňaná, svázaná - při přepnutí na DAB - cinkot, svěžest, prostor; říkám si, na ja, DAB Vídeň je dělo. Pak ale při přepínání na jiné FM místní stanice a další písničky jsem první dojem začal korigovat a jsem přesvědčen, že významnější rozdíly byly ne z důvodu DAB versus FM, ale kvality primárního studiového záznamu; u DAB Vídeň jsem ale nezaznamenal špatný projev, což opět nemusí být faktem DAB, ale pečlivostí redakce co do éteru pustí. Na druhé straně Michael Jackson vzdušně cinkal na FM, c ož bylo asi tím, že ve studiu neměl důvod něco ošulit.