Včera odpoledne se udělaly ideální podmínky pro DXing, tentokrát začaly chodit v pásmu VKV (FM 87.5-108.0) vzdálené rozhlasové stanice zejména z arabského světa. Některé signály byly tak silné, že vymazaly regionální silné vysílače a hrály čistě dlouhé minuty, poté signál kolísal, někdy se až vytratil.
Těchto stanic jsem napočítal více 15, bohužel identifikovat tyto stanice nebylo zrovna lehké. Arabština není moje hobby. Jedna stanice, která se identifikovala pomocí RDS byla marocká rozhlasová stanice Medina FM.
Vysílač této stanice je vzdálený od Plzně 2 085 km a signál se šíří na kmitočtu 87.8 MHz o výkonu 1KW! Několik dalších stanic jako Al Akbar Radio budu muset ještě dohledat, bohužel bez RDS identifikace.
Z předchozích let mám úlovky z Ruska, Řecka, aj.
Foto viz odkaz: Dnes po poledni se opět udělaly ideální podmínky pro DXing, tentokrát začaly chodit v pásmu VKV (FM 87.5-108.0) vzdálené rozhlasové stanice zejména z arabského světa. Některé signály byly tak silné, že vymazaly regionální silné vysílače a hrály čistě dlouhé minuty, poté signál kolísal, někdy se až vytratil.
Těchto stanic jsem napočítal více 15, bohužel identifikovat tyto stanice nebylo zrovna lehké. Arabština není moje hobby. Jedna stanice, která se identifikovala pomocí RDS byla marocká rozhlasová stanice Medina FM.
Vysílač této stanice je vzdálený od Plzně 2 085 km a signál se šíří na kmitočtu 87.8 MHz o výkonu 1KW! Několik dalších stanic jako Al Akbar Radio budu muset ještě dohledat, bohužel bez RDS identifikace.
Z předchozích let mám úlovky z Ruska, Řecka, aj.