Já mám na V.Javořinu anténu Yagi,asi dvoumetrovou.Kanál 56-95%signál,100% kvalita. K.57 90% signál,5% kvalita. Zkusil jsem anténu vyměnit za "plzeňské" síto a naprosto se to otočilo.(Lokalita Holešov,krásný terénní profil).Jinak je pravda,že vyšší kanály se šíří hůř a z V.Javořiny má K.57 o polovinu nižší pokrytí než K.56.Vysílací soustava je na vysílači umístěna také o 10 metrů níž oproti K.56. A s o malinko nižším výkonem.Máš-li možnost,vyzkoušej to síto.Osobně bych se ale bez 3.slovenského MUXu obešel,nic kloudného na té STV stejně nechodí.Buď rád aspoň za MUX.2
korekce:
-rozdíl šíření mezi k56 a k57 je zanedbatelný (bráno obecně frekvenčně, ne na konkrétním případě Javoriny), kdyby na VJ šly oba do stejných antén stejným výkonem, rozdíl v jejich pokrytí bude prakticky neznatelný.
-k57 není šířen z anténního systému který je o 10m níže než k56, ale asi 50m a to ani není primární důvod proč je 57 horší než 56 (vzhledem k vysoké kótě), ten rozdíl je v diagramu, kde 56 má jen neosazeno několik málo prvků směřujících na Moravu, ale není nijak stíněn na špici. Proti tomu k57 má zcela samostatný systém, který je za prvé stíněn samotnou věží, za druhé je seskládán tak pro nás nešťastně (z důvodu omezení na Maďarsko), že převážná část výkonu jde pouze na slovenskou stranu (plus ještě to stínění věží)
-k57 nemá proti k56 "o malinko nižší výkon", podle povolení má ERP výkon stejný, 50kW, jenže to je výkon směrový, kde každý ten anténní systém má jiný směr maximálního výkonu a jinak široký, tudíž v různých azimutech jsou různé z hlediska diváka.
K Vaší přijímací soustavě: nepíšete, jak jste měl tu yagi a jak máte to síto otočeno, jestli horizontálně, nebo vertikálně. U k57 dochází kvuli šíření přes masiv věže k silné depolarizaci a v místech která jsou "za zády" má lepší parametry v horizontální polarizaci, než ve vertikální.