Davide, to co popisuješ je DVB-T (T2 zde nyní nebudeme tahat). Tam se skutečně prvotní hrubá synchronizace - hledání začátku datového bloku - dělá přes autokorelaci začátku a konce datového bloku, kdy začátek bloku je ochranní interval a je to opakování konce bloku. To znamená, že pokud na přijímač dorazí na stejném kanálu dva různé muxy (signály) tak vznikne miš-maš a hrubá synchronizace nemá šanci a pochopitelně další cesta k vyhodnocování impulsní odezvy pomocí cross-korelace přes rozptýlené piloty (scattered pilots) je zarúbaná.
V DAB je to jinak. Tam je pro synchronizaci vyhrazen synchronizační kanál, který časově předchází datovému kanálu. Obsah synchro kanálu je daný normou a je stejný pro všechny DAB kanály. To taky znamená, že replika dat synchro kanálu je natvrdo vypálena v každém DAB přijímači tj. ve všech 70 milionů - nebo kolik jich bylo prodáno celosvětově k dnešnímu dni (nejdeme do detailů, že v tranďáku je uloženo komplexně sdružené číslo vyslaných fází). To znamená, že přijímač není schopen rozlišit, z kterého muxu nebo SFN mu byl signál v synchro kanálu doručen.
Jiná věc je úroveň užitečného/parazitního signálu ve vztahu k tomu, jak to přijímač vyhodnotí. Když mluvíme o Qirxu, nemám a neměl jsem možnost nasimulovat situaci, která by to ukázala. Když by byly 2 různé muxy (stejný kanál) přibližně stejně silné, tak samozřejmě datový kanál DAB rámce se nedá demodulovat ať se Viterbi dekodér snaží jak chce.
Ovšem situace, ze které jsem původně vycházel, byla dobrý místní mux a nějaké vzdálené brepty, které svou úrovní nerozhazují fáze místního signálu do té míry aby si s tím Viterbi neporadil a zároveň nechávají stopu v impulsní odezvě. Ověření se nepovedlo limitem Qirxu 500 us a faktem, že vzdálené brepty jsou za tímto limitem.
Mám za to, že tvůrce Qirxu, kdyby chtěl, tak by mohl separovat programovou sekvenci, která počítá impulsní odezvu bez ohledu na to, co se děje v datovém bloku (Main Service Channel) tj. když mux nelze demodulovat ale odezvu by šlo zobrazit. Akorát by byla nutná místní znalost, co to ty další špice odezvy jsou co znemožňují příjem.