Fórum Digizone.cz

Hlavní témata => Zemské digitální vysílání (DVB-T) => Téma založeno: kodelin 30. 03. 2019, 15:57:36

Název: Problém s DVB-T2
Přispěvatel: kodelin 30. 03. 2019, 15:57:36
Ahoj, potřeboval bych poradit s příjmem DVB-T2, bydlím v okolí Opavska a anténu mám natočenou na Praděd. Zhruba do února nebyl s příjmem DVB-T2 na televizích co mám doma žádný problém až ted mi ukazuje u kanalu na DVB-T2 sílu signálu 100% ale kvalitu 16% kdy při horším počasí již stanice hodně kostičkují. Při přijímání stejných kanálů ze stejného vysílače v DVB-T je u totožných stanic síla signálu 100% stejně jako kvalita. Můžete mi poradit v čem by mohl být problém?
Název: Re:Problém s DVB-T2
Přispěvatel: Xmux 30. 03. 2019, 19:05:21
Těžko říct, může to být moře věcí, pre-echo, lte, nějaká závada v rozvodu, příliš málo informací na nějakou radu na dálku, jelikož nevíme vůbec nic :-) To je informace podobná té jako jel sem dneska z Brna do Prahy a u Jihlavy začal vynechávat motor, nevíte čím to je, do teď jezdilo normálně. Už se to na všech možných fórech omílalo milionkrát a tak prakticky všichni, kteří by byli schopní i na dálku něco poradit, už to vzdali. Jestli chcete nějakou smysluplnou radu, poskytněte co nejvíc relevantních informací, bez těch vám nikdo solidní nic neporadí a i tak je to hledání jehly v kupce sena a ještě poslepu. Čili, bydlím tam a tam, anténu mám takovou a takovou, nainstalovanou ji mám tak a tak tam a tam, rozvod signálu je takový a takový, komponenty a zařízení jsou použity takové a takové a montoval mě to ten a ten. To je naprostý minimum k tomu, aby se nad tím vůbec někdo zamýšlel, pokud tomu vůbec bude chtít věnovat čas. Tenhle problém - mě to do fčil jelo a fčil to nejede , je úplně normální a řeší se po všech fórech už 12 let furt dokolečka, někdy je to banalita, někdy složitá věc. Ale bez informací ho ještě nikdy nikdo nevyřešil.
Název: Re:Problém s DVB-T2
Přispěvatel: omar3 03. 04. 2019, 11:17:25
Taky jsem narazil na problém. Byl jsem v Karlové Studánce. Na vysilač na Pradědu jsme viděl z okna a přitom v televizi jel pouze multiplex ČT. Říkal jsem si, že to mají blbě naladěno, ale ouha, ani po automatickém přeladění se další multiplexy neobjevily. Při ručním ladění jsem zjistil, že signál tam je s úrovní 90%, ale kvalita byla nulová.
Říkal jsem si, že na vzdálenost 5km musí jet 100kW vysilač na kus drátu, tak jsem odpojil STA a zapojil kus drátu, který vozím neustále sebou a co myslíte? Zase jel pouze multiplex ČT.
Jediné, co mne napadá, že pod svícnem bývá tma.   
Název: Re:Problém s DVB-T2
Přispěvatel: Xmux 03. 04. 2019, 14:11:17
Nebo oscilační pole. Třeba je tu někdo, kdo má proměřeno jak je na tom chybovost "pod vysílačem". Nebo můžeš někdy sám prověřit pod Kojálem, až budeš na chatě, máš to za humny a vybavení na dvb-t taky :-)
Název: Re:Problém s DVB-T2
Přispěvatel: omar3 03. 04. 2019, 15:22:16
Právě, že zkušenost z Kojálu mi říká, že stačí kus drátu.
V dobách 300Ohmových vstupů do TV to byla i anténářská klasika, vidlička s vyhnutým prostředním zubem.
Někde jsem četl o difuzním poli v okolí silných vysilačů. Kde jsou místně velmi rozdílné úrovně signálu.
Název: Re:Problém s DVB-T2
Přispěvatel: AndrejH 19. 05. 2019, 13:30:14
Nebo oscilační pole...

...Někde jsem četl o difuzním poli v okolí silných vysilačů. Kde jsou místně velmi rozdílné úrovně signálu.

možná je to oscilační pole jak píše Xmux, při hledání něčeho jiného na google jsem narazil na článek Davida Kříže na digizone :)

https://www.lupa.cz/clanky/jak-funguji-vysilace-o-intenzite-pole-a-signalu/