Fórum Digizone.cz

Hlavní témata => Antény pro příjem televizního a rozhlasového vysílání => Téma založeno: domstr 16. 03. 2016, 20:25:23

Název: Volba vysílače
Přispěvatel: domstr 16. 03. 2016, 20:25:23
Zdravím, rozhodl jsem se přejít ze satelitu na pozemní vysílaní a potřeboval bych poradit z kterého vysílače signál chytat a jakou použít anténu. Moje souřadnice jsou 50.0110772N, 16.4754111E je to v údolí tiché orlice a anténa bude umístěna na střeše domu ve výšce cca 10m nad terénem. Mám asi tři možnosti:
1)Pardubice vrch krásné vzdálenost 55km ale poměrně malá nadmořská výška vysílače
2)Praděd vzdálenost taktéž 55km velká nadmořská výška ale podle výškového profilu je cestou několik překážek. První je přímo před domem a to kopec s převýšením nějakých 70m
3)Černá Hora vzdálenost 90km tímto směrem je otevřený prostor bez překážek a i podle výškového profilu https://mapy.cz/turisticka?mereni-vzdalenosti&x=16.0719521&y=50.3329737&z=9&rm=9lt62xX1-S9j7iqx14AL (https://mapy.cz/turisticka?mereni-vzdalenosti&x=16.0719521&y=50.3329737&z=9&rm=9lt62xX1-S9j7iqx14AL) a simulovaných map pokrytí signálem z tohoto vysílače to vypadá asi nejslibněji.

Takže bych asi zkusil tu černou horu a jako antenu bych použil color klasik od firmy vaten.
Vím že mi asi řeknete že takto na dálku a bez přesného měření přímo na místě se těžko něco radí, ale tak alespoň jestli je na tuto vzdálenost s touto anténou se ziskem 13dBd na kanále 36 s ohledem na výškový profil šance na stabilní příjem? Děkuji.
Název: Re:Volba vysílače
Přispěvatel: 272930370 16. 03. 2016, 20:42:52
Vrať se zpátky k satelitu a nevymýšlej pitomosti. Zakrátko se stejně bude v pozemním vysílání přecházet na T2, takže budování nějakých nákladných anténních monster nemá význam.
Název: Re:Volba vysílače
Přispěvatel: Enik 16. 03. 2016, 21:33:28
Zvolit nejvhodnější vysílač a anténu do uvedeného místa příjmu, je opravdu těžké. Pravděpodobně se bude signál měnit mětr od metru. Rozhodně bych ale nešel do Colorky. Ta je do tohoto terénu naprosto nevhudná. Velkou matraci od Vatenu považuji za mnohem lepší volbu.
Název: Re:Volba vysílače
Přispěvatel: David Kříž 16. 03. 2016, 21:35:09
Zdravím, rozhodl jsem se přejít ze satelitu na pozemní vysílaní a potřeboval bych poradit z kterého vysílače signál chytat a jakou použít anténu. Moje souřadnice jsou 50.0110772N, 16.4754111E je to v údolí tiché orlice a anténa bude umístěna na střeše domu ve výšce cca 10m nad terénem. Mám asi tři možnosti:
1)Pardubice vrch krásné vzdálenost 55km ale poměrně malá nadmořská výška vysílače
2)Praděd vzdálenost taktéž 55km velká nadmořská výška ale podle výškového profilu je cestou několik překážek. První je přímo před domem a to kopec s převýšením nějakých 70m
3)Černá Hora vzdálenost 90km tímto směrem je otevřený prostor bez překážek a i podle výškového profilu https://mapy.cz/turisticka?mereni-vzdalenosti&x=16.0719521&y=50.3329737&z=9&rm=9lt62xX1-S9j7iqx14AL (https://mapy.cz/turisticka?mereni-vzdalenosti&x=16.0719521&y=50.3329737&z=9&rm=9lt62xX1-S9j7iqx14AL) a simulovaných map pokrytí signálem z tohoto vysílače to vypadá asi nejslibněji.

Takže bych asi zkusil tu černou horu a jako antenu bych použil color klasik od firmy vaten.
Vím že mi asi řeknete že takto na dálku a bez přesného měření přímo na místě se těžko něco radí, ale tak alespoň jestli je na tuto vzdálenost s touto anténou se ziskem 13dBd na kanále 36 s ohledem na výškový profil šance na stabilní příjem? Děkuji.
Vím že mi asi řeknete že takto na dálku a bez přesného měření přímo na místě se těžko něco radí

vždy mě fascinuje, jak se někdo na něcio ptá i když odpověď zná a ještě to sám na sebe práskne :)
Název: Re:Volba vysílače
Přispěvatel: domstr 16. 03. 2016, 21:35:50
To ano ale v dvb-t by se mělo vysílat až do roku 2020 a na tu antenu chytím i dvb-t2 a pořizovací náklady budou nižší než roční servisní poplatek u skylinu na dvě televize.
Název: Re:Volba vysílače
Přispěvatel: Enik 16. 03. 2016, 21:39:14
To ano ale v dvb-t by se mělo vysílat až do roku 2020 a na tu antenu chytím i dvb-t2 a pořizovací náklady budou nižší než roční servisní poplatek u skylinu na dvě televize.

 Tak na to zapomeň!!! Do toho se vůbec nepouštěj, nemáš šanci! Za dva litry to dohromady nedáš ani náhodou!!! To fakt raději zůstaň na satu!
Název: Re:Volba vysílače
Přispěvatel: domstr 16. 03. 2016, 22:11:18
Ok tak za dva litry možná ne ale co jineho kromě anteny a případně zesilovače k tomu budu ještě potřebovat? Asi tak sedm let na zpět jsme tu chytali analog na nějaké síto se zesilovačem ale už nevím z jakého směru ale řekl bych že to bylo někam tím směrem na černou horu. A o té colorce jsem uvažoval z dúvodu že na tu černou horu je téměř přímá viditelnost zasahuje do toho akorat nedaleký kopec asi patnácti výškovými metry a taky mě ještě napadlo podle jejího vyzařovacího diagramu jestli by se na ní nedal chytit z leve strany pod uhlem cca 70° Mux 4 z 10 km vzdaleneho andrlova chlumu ale to je asi blbost.
Název: Re:Volba vysílače
Přispěvatel: Enik 16. 03. 2016, 22:21:48
Ok tak za dva litry možná ne ale co jineho kromě anteny a případně zesilovače k tomu budu ještě potřebovat? Asi tak sedm let na zpět jsme tu chytali analog na nějaké síto se zesilovačem ale už nevím z jakého směru ale řekl bych že to bylo někam tím směrem na černou horu. A o té colorce jsem uvažoval z dúvodu že na tu černou horu je téměř přímá viditelnost zasahuje do toho akorat nedaleký kopec asi patnácti výškovými metry a taky mě ještě napadlo podle jejího vyzařovacího diagramu jestli by se na ní nedal chytit z leve strany pod uhlem cca 70° Mux 4 z 10 km vzdaleneho andrlova chlumu ale to je asi blbost.
No když myslíš, tak to zkus a pak se pochlub. Budeš se divit, co všechno jsi podcenil.
Název: Re:Volba vysílače
Přispěvatel: Horal 16. 03. 2016, 22:23:27
Ok tak za dva litry možná ne ale co jineho kromě anteny a případně zesilovače k tomu budu ještě potřebovat? Asi tak sedm let na zpět jsme tu chytali analog na nějaké síto se zesilovačem ale už nevím z jakého směru ale řekl bych že to bylo někam tím směrem na černou horu. A o té colorce jsem uvažoval z dúvodu že na tu černou horu je téměř přímá viditelnost zasahuje do toho akorat nedaleký kopec asi patnácti výškovými metry a taky mě ještě napadlo podle jejího vyzařovacího diagramu jestli by se na ní nedal chytit z leve strany pod uhlem cca 70° Mux 4 z 10 km vzdaleneho andrlova chlumu ale to je asi blbost.
To že se přijímal někdy někde analog neznamená vůbec nic. Krom toho si uvědomte, že klidně může nastat situace, kdy signál ze 3 multiplexů jednoho vysilače nemusí být "komplet" použitelný. Tedy např. bude třeba 2 ks antén na Praděd a Krásné! V horách je to docela běžná věc.
Doporučoval bych si nechat signál změřit. Rady po internetu jsou vždy bez záruky. Mimoto srovnávat satelitní příjem s příjmem 3 multiplexů (co do obsahu programů) je irelevantní.
Pokud nemáte jen skylink ready boxy, ale aspoň takové, které umožňují režim server-klient, nasdílejte si 1 kartu a druhou prodejte. Tak se dá něco ušetřit.
 
Název: Re:Volba vysílače
Přispěvatel: domstr 16. 03. 2016, 22:50:15
Ok, já se nehádám jenom se ptám abych získal nějaké informace. Ale stejně se o to asi alespoň pokusím. A co se týče obsahu tak na tom satelitu v základu nic moc extra navíc oproti pozemnímu vysílaní není. Navíc na televizi ani moc nekoukáme takže by nám to bohatě stačilo. A co se týče těch satelitních set top boxů tak jsou to staré vykopávky takže kdybych chtěl zůstat nadále u satelitu tak bych musel koupit nové což je investice minimálně 3000 a to to vrazím radši do anteny.
Název: Re:Volba vysílače
Přispěvatel: 272930370 16. 03. 2016, 23:13:05
Do antény bych to zcela jistě nevrážel. Kromě již zmiňovaných aspektů výše i proto, že někde v údolí bývá obvyklý jev, že jak se okolo zazelenají stromy, tak jsou signály nepoužitelné. Leda by to byl příjem čistě sezónní v zimě a v létě by se člověk věnoval něčemu jinému, než sledování TV.
Název: Re:Volba vysílače
Přispěvatel: Horal 16. 03. 2016, 23:21:43
Ok, já se nehádám jenom se ptám abych získal nějaké informace. Ale stejně se o to asi alespoň pokusím. A co se týče obsahu tak na tom satelitu v základu nic moc extra navíc oproti pozemnímu vysílaní není. Navíc na televizi ani moc nekoukáme takže by nám to bohatě stačilo. A co se týče těch satelitních set top boxů tak jsou to staré vykopávky takže kdybych chtěl zůstat nadále u satelitu tak bych musel koupit nové což je investice minimálně 3000 a to to vrazím radši do anteny.
Za cca 3tis. se dají koupit 2ks přístrojů Openbox s-3 mini hd. Pokud píšete, že máte staré přijímače, pak zřejmě máte Ice karty nebo max.Irdeto 01. Tyhle boxy už mají fw který umožňuje režim server/klient, nic se nemusí přehrávat. Jen podle abfora nastavit režimy. Druhá karta se dá prodat a za ni pořídit to vytoužené síto z Antesu nebo Vatenu a zkusit štestí.
Název: Re:Volba vysílače
Přispěvatel: omar3 17. 03. 2016, 09:08:25
Příjem se nevymýšlí u komplu, ale na střeše. Sežeň si jakoukoli širokopásmovou anténu pro IV a V pásmo, přenosnou televizi a vylez na střechu. Zkus předpokládané směry a uvidíš sám. Nebude tě to stát nic, kromě času. Pokud zachytíš alespoň něco, tak se s tím dá dál pracovat.

Je zajímavé, kolik se na takový dotaz sejde odpovědí. Když položím odbornější dotaz, jako např. vzorec na přepočet tloušťky prvku nebo délku dipólu na FM anténu, tak je ticho po pěšině.   
Název: Re:Volba vysílače
Přispěvatel: Pamětník 17. 03. 2016, 09:59:04
.... Je zajímavé, kolik se na takový dotaz sejde odpovědí. Když položím odbornější dotaz, jako např. vzorec na přepočet tloušťky prvku nebo délku dipólu na FM anténu, tak je ticho po pěšině.   
;D ;D ;D
Název: Re:Volba vysílače
Přispěvatel: domstr 17. 03. 2016, 19:09:56
Příjem se nevymýšlí u komplu, ale na střeše. Sežeň si jakoukoli širokopásmovou anténu pro IV a V pásmo, přenosnou televizi a vylez na střechu. Zkus předpokládané směry a uvidíš sám. Nebude tě to stát nic, kromě času. Pokud zachytíš alespoň něco, tak se s tím dá dál pracovat.

Je zajímavé, kolik se na takový dotaz sejde odpovědí. Když položím odbornější dotaz, jako např. vzorec na přepočet tloušťky prvku nebo délku dipólu na FM anténu, tak je ticho po pěšině.   

Konečně alespoň jedna povzbudivá odpověď. Vylézt na střechu a zkusit to mám v plánu, jen jsem si před tím chtěl ujasnit pár věcí a místo toho mě tady od toho všichni odrazují. Ale já se jen tak odradit nenechám :D Dnes jsem se byl projít po okolí a omrknout jakou a kam namířenou má kdo anténu. Takže teď už zbývá jenom splašit nějakou tu anténu a zkusit to. Jak říkáte za pokus nic nedám.
Název: Re:Sharif 3
Přispěvatel: sonson 17. 03. 2016, 19:45:20
Posílám dáreček. Velikost souborů byla větší než povoluje limit pro přílohy tohoto příspěvku, proto jsem vše nahrál na Úschovnu:

http://www.uschovna.cz/zasilka/HV4K9EVU39SEY9LK-4VR/
Název: Re:Volba vysílače
Přispěvatel: Wolfgang Wolf 17. 03. 2016, 21:12:22
Příjem se nevymýšlí u komplu, ale na střeše. Sežeň si jakoukoli širokopásmovou anténu pro IV a V pásmo, přenosnou televizi a vylez na střechu. Zkus předpokládané směry a uvidíš sám. Nebude tě to stát nic, kromě času. Pokud zachytíš alespoň něco, tak se s tím dá dál pracovat.

Je zajímavé, kolik se na takový dotaz sejde odpovědí. Když položím odbornější dotaz, jako např. vzorec na přepočet tloušťky prvku nebo délku dipólu na FM anténu, tak je ticho po pěšině.   

Konečně alespoň jedna povzbudivá odpověď. Vylézt na střechu a zkusit to mám v plánu, jen jsem si před tím chtěl ujasnit pár věcí a místo toho mě tady od toho všichni odrazují. Ale já se jen tak odradit nenechám :D Dnes jsem se byl projít po okolí a omrknout jakou a kam namířenou má kdo anténu. Takže teď už zbývá jenom splašit nějakou tu anténu a zkusit to. Jak říkáte za pokus nic nedám.
Opravdu všichni? To jste asi zle četl, mi to vychází jen na jednoho, ostatní vám napsali, že to nebude žádná brnkačka tak jste si to za pár babek představoval a dva z nich Enik a Horal dokonce doporučili s kterou anténou můžete experimentovat
Název: Re:Volba vysílače
Přispěvatel: domstr 17. 03. 2016, 22:08:35
Já jsem to tak nemyslel, já jen že většina těch odpovědí byla dost skeptických že jsem nabyl dojmu že nemá cenu se o to ani pokoušet. A za tu radu ohledně výběru antény děkuji a dám na vaše doporučení a zkusím to velké síto od vatenu a asi k němu objednám i ty přídavné direktory.
Název: Re:Volba vysílače
Přispěvatel: pevy 17. 03. 2016, 22:16:10
Je jasné, že na tomhle fóru se jiné odpovědi nedočkáte (ono trochu fundovaně na dálku opravdu poradit nelze). Ale pokud se nenecháte odradit a pokusíte se experimentovat, nevěřím, že byste v Dolní Dobrouči nic nechytil (zas takové "hory" to nejsou). Pak ovšem hodně záleží, jak se získanými poznatky naložíte. Přeji hodně štěstí. P.S. Vámi jmenované vysílače je patrně to jediné možné, co lze patrně v dané lokalitě zpracovat.
Název: Re:Volba vysílače
Přispěvatel: Enik 17. 03. 2016, 22:35:17
Já jsem to tak nemyslel, já jen že většina těch odpovědí byla dost skeptických že jsem nabyl dojmu že nemá cenu se o to ani pokoušet. A za tu radu ohledně výběru antény děkuji a dám na vaše doporučení a zkusím to velké síto od vatenu a asi k němu objednám i ty přídavné direktory.
Ta skepse je docela oprávněná. Jde totiž o to, že bez znalosti signálových parametrů to prostě nejde. Měřák je v podstatě nutnost. Možná, že už jsem zhýčkaný profesionální technikou, ale neumím si představit udělat anténu bez použití měřáku. Byly doby, kdy jsem taky neměl žádnou měřící techniku a udělat anténu jsem dokázal. Jenže za dob analogu byl signál vidět na televizoru a při troše štěstí a umu se to i podařilo. Jenže digitál vidět není a navíc je dnes pásmo obklíčené rušením, které není vidět už vůbec. V daném případě jde dokonce o příjem k60 z Černé hory, což znamená použít LTE filtr laděný o kanál výš. Takový je ale nutné nechat udělat. Nikde jsem neviděl filtr, který by nechal k60 ještě v pásmu. Mimo to jediné opravdu funkční filtry dělá TEROZ. Co jsem měl koupené jako profi výrobky, tak to pouštělo ještě k63 skoro bez útlumu.
 Prostě bez použití filtrů a bez měření si neumím představit dělat anténu. Proto ta skepse.
Název: Re:Volba vysílače
Přispěvatel: pajas2 17. 03. 2016, 22:42:41
Jenže digitál vidět není a navíc je dnes pásmo obklíčené rušením, které není vidět už vůbec. V daném případě jde dokonce o příjem k60 z Černé hory, což znamená použít LTE filtr laděný o kanál výš. Takový je ale nutné nechat udělat. Nikde jsem neviděl filtr, který by nechal k60 ještě v pásmu. Mimo to jediné opravdu funkční filtry dělá TEROZ. Co jsem měl koupené jako profi výrobky, tak to pouštělo ještě k63 skoro bez útlumu.
LTE v pásmu 800 MHz téměř v celém okrese ÚnO ještě není v provozu, takže buď zapojit "naslepo" a následně po zprovoznění LTE donastavit a nebo to do zprovoznění LTE odložit.
Název: Re:Volba vysílače
Přispěvatel: pajas2 17. 03. 2016, 22:44:23
domstr: Máte ode mne zprávu v PM.
Název: Re:Sharif 3
Přispěvatel: omar3 18. 03. 2016, 19:38:58
Posílám dáreček. Velikost souborů byla větší než povoluje limit pro přílohy tohoto příspěvku, proto jsem vše nahrál na Úschovnu:

http://www.uschovna.cz/zasilka/HV4K9EVU39SEY9LK-4VR/
Díky ti alespoň za snahu. Samozřejmě, že tuto publikaci znám. Bohužel tyto podklady nepomohou.
Antény od Kovoplastu se mi nepodařilo napasovat na ty z Českého.
Pro přepočet průměru prvku bych si představoval např. excelovskou tabulku, kde bych zadal původní délku a průměr, nový průměr a vypadla by mi nová délka. Asi mi nezbude než si vzorec napsat.
Momentálně nějak nestíhám, ale jak mi vyjde chvíle, tak se k tomu vrátím.   
Název: Re:Volba vysílače
Přispěvatel: Jeff_Si 19. 03. 2016, 13:17:34
"Když položím odbornější dotaz, jako např. vzorec na přepočet tloušťky prvku nebo délku dipólu na FM anténu, tak je ticho po pěšině."

Ona to ani tak nebude záležitost anténařiny jako spíš znalosti Excelu.
Název: Re:Volba vysílače
Přispěvatel: omar3 20. 03. 2016, 16:34:29
Já jsem se nikdy nepasoval do role nějakého 100% znalce Excelu, natož antén. Sháním informace a znalosti jak se dá.
Pokud to bude běžný  vzorec, tak ho napíši sám, pokud tam přijde něco složitějšího tak si ho nechám napsat. Bude to ale chvíli trvat. Myslel jsem, jestli ho už někdo nemá, abych se nenamáhal zbytečně.
Název: Re:Volba vysílače
Přispěvatel: domstr 23. 03. 2016, 22:51:27
Tak jsem dnes nainstaloval anténu nasměroval ji na Černou horu a nechytil odtamtud vůbec nic ale místo toho jsem zachytil na kanále 52 MUX2 z Ještědu který je o 45 km dál o 20° víc vlevo je níž a vysílá s nižším výkonem ale z Černé hory nic. Tak jsem anténu přesměroval na ještěd a objevil se tam ještě MUX1 na kanále 43 a MUX4 na kanále 45 z Andrlova chlumu. A nakonec jsem anténu ještě pootočil směrem na Krásné kde jsem naladil všechny tři multiplexy plus ten Mux4 z Andrlova chlumu plus ještě navíc odrazem dva multiplexy z Pradědu který je úplně na opačné straně z toho jeden koukatelný a druhý vykazuje nepatrnou chybovost. Takže spokojenost maximální i když mi pořád vrtá hlavou jakto že jsem nezachytil žádný signál z té Černé hory.
Název: Re:Volba vysílače
Přispěvatel: Horal 24. 03. 2016, 08:46:10
Tak jsem dnes nainstaloval anténu
jakou? To síto?
Název: Re:Volba vysílače
Přispěvatel: pevy 24. 03. 2016, 09:16:29
Pokud máte z Krásného i mux 3 (s nižším výkonem) v bezproblémové kvalitě tak to považuji v takovéhle lokalitě celkem za úspěch. Jediné mínus vidím snad jen v absenci RS7, kde jsou i HD programy České televize (Černá hora a Svitavy, oba na K21), ale záleží na preferencích každého uživatele.
Název: Re:Volba vysílače
Přispěvatel: omar3 24. 03. 2016, 09:58:03
Tak jsem dnes nainstaloval anténu nasměroval ji na Černou horu a nechytil odtamtud vůbec nic ale místo toho jsem zachytil na kanále 52 MUX2 z Ještědu který je o 45 km dál o 20° víc vlevo je níž a vysílá s nižším výkonem ale z Černé hory nic. Tak jsem anténu přesměroval na ještěd a objevil se tam ještě MUX1 na kanále 43 a MUX4 na kanále 45 z Andrlova chlumu. A nakonec jsem anténu ještě pootočil směrem na Krásné kde jsem naladil všechny tři multiplexy plus ten Mux4 z Andrlova chlumu plus ještě navíc odrazem dva multiplexy z Pradědu který je úplně na opačné straně z toho jeden koukatelný a druhý vykazuje nepatrnou chybovost. Takže spokojenost maximální i když mi pořád vrtá hlavou jakto že jsem nezachytil žádný signál z té Černé hory.
Tak vidíš, že to šlo i bez profesionální výbavy. Signál nemá, zejména ve složitějším terénu, logiku. Často kde ho čekáš není a kde ho nečekáš je. Není nad praktický pokus, než tvořit terénní profily. Bez pořádnýho měřáku se už dál nepohneš.
Možná tam signál té ČH je, ale třeba má takovou chybovost, že už ho televize nenaladí. To by bylo vidět na spektráku, který ukazuje i tyto signály. Pokud není anténařina tvoje hobby, tak už do toho nevrtej.     
Název: Re:Volba vysílače
Přispěvatel: domstr 24. 03. 2016, 10:10:35
Ano to velké síto od Vatenu s přídavnými direktory. A ten mux 3 z Krásného je zatím naprosto bez problému uvidím až co tu udělá při nějakém horším počasí, ale vypadá to že by to mohlo fungovat. Když bude čas tak si s tím zkusím ještě trochu pohrát.
Název: Re:Volba vysílače
Přispěvatel: Wolfgang Wolf 25. 03. 2016, 02:30:40
Tak to je zcela jistě pozitivní zpráva.
Ještě zkuste, zda Vám "utáhne" dva televizory, tuším že jste o takovém plánu psal v minulých příspěvcích a dejte vedět.
Název: Re:Volba vysílače
Přispěvatel: Horal 25. 03. 2016, 17:15:29
Ano, někde v textu se objevilo, že se bude jednat o příjem pro 2 přijímače.
Název: Re:Volba vysílače
Přispěvatel: domstr 27. 03. 2016, 18:48:29
Je to tak, mám to na dvě televize ale na půdě byl nějaký širokopásmový zesilovač s regulovatelným ziskem tak jsem to zapojil přes něj takže ty dvě televize to utáhne bez problému.