Fórum Digizone.cz

Hlavní témata => Zemské digitální vysílání (DVB-T) => Téma založeno: vojtavlcek 28. 04. 2015, 18:39:40

Název: Porucha zvuku ČT1 HD
Přispěvatel: vojtavlcek 28. 04. 2015, 18:39:40
Dobrý den,
chtěl bych se zeptat, jestli se někomu nevyskytl podobný problém jako mně. Přepnul jsem na program ČT1 HD v Regionální síti 7 a po delším poslouchání jsem si všiml, že v levém reproduktoru jakoby tiše praská. Porucha určitě není na reproduktoru, protože jsem tento jev zpozoroval i na jiných televizorech v domácnosti. Signál máme v pořádku. Přijímáme z vysílače Brno Jihlavská.
Stalo se to ještě někomu?
Název: Re:Porucha zvuku ČT1 HD
Přispěvatel: Petr Š. 28. 04. 2015, 18:45:01
Tak v Praze taky nějaký šum slyším, ale nejen na HD, ale i na SD.
Název: Re:Porucha zvuku ČT1 HD
Přispěvatel: vojtavlcek 28. 04. 2015, 18:51:16
To bylo ale praskání a bylo jenom na HD verzi ČT1 v levém kanálu
Název: Re:Porucha zvuku ČT1 HD
Přispěvatel: R. R. 28. 04. 2015, 18:54:58
V Berouně to pozoruju už 14 dní, volal jsem i na help linku....

Už je to zatím ok
Název: Re:Porucha zvuku ČT1 HD
Přispěvatel: Tomixis 28. 04. 2015, 20:48:22
Všimnul jsem si stejného problému v neděli při pořadu Otázky Václava Moravce. Praskání ve zvuku. Zda-li šlo pouze o levý kanál, to nevím, podrobněji jsem nestudoval, ostatní programy z REG MUX7 byly ok. Teď  (28.4., 20:43) jsem vyzkoušel a u pořadu Vyprávěj, Strach na poslech čisté. Nijak neměřeno, pouze subjektivním poslechem. K47, taktéž Brno Bohunice.
Název: Re:Porucha zvuku ČT1 HD
Přispěvatel: ╟╫┼┼┼┤ 28. 04. 2015, 21:13:36
Také jsem to zaznamenal.
Název: Re:Porucha zvuku ČT1 HD
Přispěvatel: Jaroslav Honzík 28. 04. 2015, 21:34:44
čt1 HD ac3 stopa, vše ok, bez problémů :) na satelitu.
Název: Re:Porucha zvuku ČT1 HD
Přispěvatel: amatér Tondach 29. 04. 2015, 06:11:58
Příčinou praskání ve zvuku bývá většinou elektroinstalace (např. nedostatečně utažené šroubky v zásuvkách nebo na rozvodné desce) nebo neodrušený spotřebič zapojený do sítě (např. lednička). Záleží pak na tom, jak to "vyhodnotí" stereofonní dekodér v přijímači....
Název: Re:Porucha zvuku ČT1 HD
Přispěvatel: R. R. 29. 04. 2015, 09:00:54
Tak nám tu elektroinstalaci Pařízek opravil  :D
Název: Re:Porucha zvuku ČT1 HD
Přispěvatel: ivovi 29. 04. 2015, 09:50:26
Nebo spise - Tak si tu elektroinstalaci Pařízek opravil  :D

Jinak poznamku od amatera Tondacha jsem nepochopil. Pro uplnost, vcera vecer jsem na CT1HD v DVB-T problem neslysel (minule dny jsem TV skoro nesledoval).
Název: Re:Porucha zvuku ČT1 HD
Přispěvatel: amatér Tondach 29. 04. 2015, 10:29:24
Nebo spise - Tak si tu elektroinstalaci Pařízek opravil  :D

Jinak poznamku od amatera Tondacha jsem nepochopil. Pro uplnost, vcera vecer jsem na CT1HD v DVB-T problem neslysel (minule dny jsem TV skoro nesledoval).
tak si to doma nasimulujte a třeba to pochopíte .... neodrušený vysavač například!
Název: Re:Porucha zvuku ČT1 HD
Přispěvatel: Tech7 29. 04. 2015, 10:47:59
Nejlepší je když se do diskuse zapojí někdo kdo danou věc neslyšel :)

Popsal bych to jako prskání v levém kanálu při přebuzení, ale ne jen ve špičkách, ale i v tišších zvucích.
Název: Re:Porucha zvuku ČT1 HD
Přispěvatel: vojtavlcek 02. 05. 2015, 11:48:16
Tak to vypadá, že to už vyřešili
Název: Re:Porucha zvuku ČT1 HD
Přispěvatel: Aleš Pipek 02. 05. 2015, 17:42:41
"Praskání" v levé stopě audio u ČT1 je nepravidelně opakující se jev. Poprvé jsem ho zaznamenal asi před třemi lety. Nyní, jak zde popisujete, rovněž. Je to velmi nepříjemné, naštěstí nemám na sledování TV čas.
Název: Re:Porucha zvuku ČT1 HD
Přispěvatel: Sax 02. 05. 2015, 20:51:03
Tondach:

Stereodekodér v DVB-T přijímači??
Název: Re:Porucha zvuku ČT1 HD
Přispěvatel: Grifin 02. 05. 2015, 22:55:33
Kdo má problém se zvukem. At zkusí přepnout na druhou stopu.  DD hraje skvělé. Dokonce při hokeji to je perfektní 5+1. Kulisa doma je perfektní.
Název: Re:Porucha zvuku ČT1 HD
Přispěvatel: amatér Tondach 03. 05. 2015, 07:07:20
Tondach:

Stereodekodér v DVB-T přijímači??
nějak se tam ten vícekanálový zvuk musí detekovat .... nebo ne?
Název: Re:Porucha zvuku ČT1 HD
Přispěvatel: Sax 03. 05. 2015, 08:47:37
Stereodekoder zvuku jak ho známe napriklad z VKV přijímače(MPX) tam není. Tam je MPEG demultiplexer(TS), pak MPEG dekodér programového streamu(A,V,data) a pak pro stereozvuk už jen D/A převodník. Prostor pro zarusení jen jednoho kanalu audia a druhého nikoliv nevidím. Leda snad až na konci v odvodech analogového výstupu. Pokud by byl zarušen digital, pak by to mělo vliv na oba kanály.
Název: Re:Porucha zvuku ČT1 HD
Přispěvatel: Čestmír Polák 03. 05. 2015, 09:31:01
Asi dva dny mám také problém se zvukem na ČT sport HD (oba kanály) ale pouze v terestrice. Zvuk je zkreslený a praská. Na Skylinku i fresatu je zvuk Sport HD vpořádku. Neumím si vysvětlit, proč s tím něco neudělají. Máte také tento problém?
Název: Re:Porucha zvuku ČT1 HD
Přispěvatel: Alex Gaga 03. 05. 2015, 10:57:02
Už jsi je na chybu upozornil? Nebo se stížnost odehrává výhradně v diskuzi na DZ?
Název: Re:Porucha zvuku ČT1 HD
Přispěvatel: Tech7 03. 05. 2015, 11:06:41
Z vysílače Příbram - hvězdárna nic takového nepozoruji. I když jako zkreslení by se dala definovat pařízkova mpeg2 komprese zvuku, ale to je stejné u všech programů muxu 4 a rs 7.
Název: Re:Porucha zvuku ČT1 HD
Přispěvatel: Grifin 03. 05. 2015, 22:02:23
Asi dva dny mám také problém se zvukem na ČT sport HD (oba kanály) ale pouze v terestrice. Zvuk je zkreslený a praská. Na Skylinku i fresatu je zvuk Sport HD vpořádku. Neumím si vysvětlit, proč s tím něco neudělají. Máte také tento problém?
Chytám z Novodvorské a v druhém zvukovém kanálu (Dolby Digital), žádný problém není. Jenom u rozhovorů mají občas posunutý obraz od zvuku. Zvuk je ale kvalitní a čistý.
Název: Re:Porucha zvuku ČT1 HD
Přispěvatel: amatér Tondach 04. 05. 2015, 05:13:03
Stereodekoder zvuku jak ho známe napriklad z VKV přijímače(MPX) tam není. Tam je MPEG demultiplexer(TS), pak MPEG dekodér programového streamu(A,V,data) a pak pro stereozvuk už jen D/A převodník. Prostor pro zarusení jen jednoho kanalu audia a druhého nikoliv nevidím. Leda snad až na konci v odvodech analogového výstupu. Pokud by byl zarušen digital, pak by to mělo vliv na oba kanály.
Nikde jsem netvrdil, že je tam sterodekodér jak ho známe napřiklad z VKV přijímače.....nějak jsem se o dekódování vícekanálového zvuku vyjádřit musel! Taky jsem netvrdil, že to tak být musí, ale, že to bývá většinou.....stejně tak bych si nedovolil tvrdit, že problém musí být na vysílací straně!
Název: Re:Porucha zvuku ČT1 HD
Přispěvatel: ivovi 04. 05. 2015, 10:01:22
Jak uz psal Sax, pro zaruseni jen leveho kanalu audiostopy MP2 nebo AC3 v prijimaci neni zadny prostor. Pravdepodobnost, ze by externi ruseni zpusobilo praskani leveho kanalu u dvou ruznych prijimacu, je nulova.
Název: Re:Porucha zvuku ČT1 HD
Přispěvatel: Liborus 03. 08. 2015, 19:41:56
Nemůžu se ubránit dojmu, dojel jsem po 14 dnech z dovolené, pustím Události ČT, není ten obraz poněkud neHD ? Podobně zvuk, prostě je o poznání horší a nemůžu říct, že bych o dovolené oslepl nebo ohluchl...

Logo HD je ostré ale jinak je vše jako SD, hlasatelka neostrá, zvuk silně komprimovaný a zkreslený. Nepozoruje to někdo taky ?
Název: Re:Porucha zvuku ČT1 HD
Přispěvatel: standa standa 03. 08. 2015, 21:25:21
Od 1.8., po dobu rekonstrukce světelného parku v SK8, se vysílají Události a BBV z SK 6, kterýžto je vybaven zatím ,,pouze,, SD technologíí.  Viz též www.ceskatelevize.cz/tv-program/   - bez označení ,,HD,, u pořadu Události a BBV.  Kvalita zvuku se touto dočasnou změnou samozřejmě nezměnila.