Fórum Digizone.cz

Hlavní témata => Zemské digitální vysílání (DVB-T) => Téma založeno: martin kubajs 09. 06. 2010, 19:24:57

Název: Multiplex 1 - výpadky
Přispěvatel: martin kubajs 09. 06. 2010, 19:24:57
Dobrý den,
chtěl jsem vás poprosit o radu. Včera i dnes často vypadával Multiplex 1 konkrétně 53 kanál z vysílače Žižkov, na program ČT1. Souvisí to nějak i s tou bouřkou? Dříve to nedělalo. Nebo to může být zeslabením signálu tím, že na půdě mám rozbočovač pro 3 výstupy do každého pokoje. Jeden výstup jde do obýváku, kde je provedené rozbočení do televize, recordéru a set-top boxu...... ale dříve problémy nebyly.
Děkuji moc za odpověď
Název: Re: Multiplex 1 - výpadky
Přispěvatel: david.kriz 09. 06. 2010, 19:36:05
kdo dělal instalaci?
jaká je anténa a ostatní prvky rozvodu (např. zesilovač, pokud je použit)?
jaké jsou úrovně a ostatní parametry jednotlivých multiplexů v rozvodu resp. na vstupech do jednotlivých zařízení? (procenta prosím nepište, to nejsou parametry)
Název: Re: Multiplex 1 - výpadky
Přispěvatel: Enik 09. 06. 2010, 19:37:05
Já jsem křišťálovou kouli půjčil kolegovi, tak se nemám do čeho podívat. Ještě bych Ti mohl zkusit vyložit karty nebo kouknout do kávové sedliny. Myslíš, že by to mohlo stačit?
Název: Re: Multiplex 1 - výpadky
Přispěvatel: Richard Falta 09. 06. 2010, 19:50:07
Tak zkuste naladit bukovou horu.
Název: Re: Multiplex 1 - výpadky
Přispěvatel: martin kubajs 09. 06. 2010, 20:17:14
kdo dělal instalaci?
jaká je anténa a ostatní prvky rozvodu (např. zesilovač, pokud je použit)?
jaké jsou úrovně a ostatní parametry jednotlivých multiplexů v rozvodu resp. na vstupech do jednotlivých zařízení? (procenta prosím nepište, to nejsou parametry)
dříve než fungoval digitální signál mi dělal rozvod po domě zkušený anténík, anténa je myslím tak skoro 20 let stará (abych nekecal, fakt nevím), zesilovač není, na zařízení Tvix je multiplex 1 myslím na 41 kanálu a na settopboxu genius jiný kanál než 53. Ale na nich nic nepadá, ale jen na televizi. Asi tomu moc nerozumím ale dál nevím co potřebujete, decibely nebo frekvence..... Ale opravdu to dříve nedělalo.
Název: Re: Multiplex 1 - výpadky
Přispěvatel: david.kriz 09. 06. 2010, 20:22:06
super, tak zavolejte někoho kdo tomu rozumí. To je jediná opravdu reálná rada. Vše ostatní by bylo plýtváním časem, především Vaším... a myslím to fakt upřímně.
Název: Re: Multiplex 1 - výpadky
Přispěvatel: martin kubajs 09. 06. 2010, 20:25:06
super, tak zavolejte někoho kdo tomu rozumí. To je jediná opravdu reálná rada. Vše ostatní by bylo plýtváním časem, především Vaším... a myslím to fakt upřímně.
díky
Název: Re: Multiplex 1 - výpadky
Přispěvatel: Vladimír Dráb 09. 06. 2010, 21:16:20
Mrknul jsem do výše zmíněné křišťálové koule, potvrdil informaci v kávové sedlině  :) a pokud je tam anténa stará dvacet let a nebyla upravována poté co Žižkov začal vysílat digitálně bylo by dobré pro začátek otočit anténu do správné polarizace.
Název: Re: Multiplex 1 - výpadky
Přispěvatel: martin kubajs 09. 06. 2010, 21:30:41
Mrknul jsem do výše zmíněné křišťálové koule, potvrdil informaci v kávové sedlině  :) a pokud je tam anténa stará dvacet let a nebyla upravována poté co Žižkov začal vysílat digitálně bylo by dobré pro začátek otočit anténu do správné polarizace.
anténu mám otočenou stejným směrem jako všichni sousedé, není otočená na vertikální polarizaci ale jako všichni okolo je na horizontální, tak přece vysílá Praha Cukrák, Žižkov asi na vertikální. Mám Multiplex 1 na 53 kanál, možná když takto padá, tak je to na Žižkov na vertikální polarizaci. Ale nepoznám zda jsem s Multiplexem 1 na Cukrák nebo Žižkov. Jinak ostatní Multiplexy 2 a 3 vůbec nepadají. Tak to nechápu, přece to nemůže být zařízením...když ostatní fungují a něco ne, kdyby to dělalo všechno tak bych souhlasil....ale jsem jen uživatel a nevidím pod pokličku.
Díky za odpověď
Název: Re: Multiplex 1 - výpadky
Přispěvatel: Vladimír Dráb 09. 06. 2010, 21:37:54
Vy jste psal, že přijímáte Žižkov, pokud nevíte jistě nelze poradit na jakou polarizaci má být anténa. Různá zařízení mají různou citlivost, takže v případě mezního signálu může nějaký přístroj bez problému hrát a jiný již ne.
Název: Re: Multiplex 1 - výpadky
Přispěvatel: Honza DVB 09. 06. 2010, 22:19:38
ale jsem jen uživatel a nevidím pod pokličku.
To je v pohodě, pod pokličku vidět nemusíte, stačí se podívat jakým směrem je ta anténa namířená - na Žižkov nebo na Cukrák? Nebo někam úplně mimo?
Název: Re: Multiplex 1 - výpadky
Přispěvatel: martin kubajs 09. 06. 2010, 23:04:32
ale jsem jen uživatel a nevidím pod pokličku.
To je v pohodě, pod pokličku vidět nemusíte, stačí se podívat jakým směrem je ta anténa namířená - na Žižkov nebo na Cukrák? Nebo někam úplně mimo?
jasně máte pravdu, anténu mám protože jsem z Praha 6 na východ, tím pádej na Žižkov, Cukrák je na jih. Je to asi blblost i když je anténa směrem na Žižkov, tak jestli se nechytají úniky vysílače Cukrák. Je zajímavý že na dalším DVB-t zařízení Tvix chytám veřejnoprávní multiplex na kanálu 33, což už někdo mnínil že se jedná o vysílač Buková a na settopboxu mám stejný multiplex na kanálu 40, což je Trutnovský vysílač, na těchto zařízení to nepadá protože vysílají v horizontální polarizaci. Už se do toho asi zaplýtám, pak mi nezbyde než (jestli to půjde) otočit anténu na vertikální polarizaci o 90° v ose uchycení....(jestli je to ono) a vyzkoušet vše znova.
Název: Re: Multiplex 1 - výpadky
Přispěvatel: Vladimír Dráb 10. 06. 2010, 07:38:39
Na Praze 6 se přijímá signál z Cukráku spíše vyjímečně, právě pro rušení Žižkovem, pokud by jeden z těchto vysílačů vypli budete s velkou pravděpodobností hrát na ten druhý beze změny natočení antény. Na velké části rovněž hraje Buková hora a to s kvalitou výrazně lepší než ze Žižkova. Pro mux 1 je zde na mnoha místech rovněž velmi dostupný Ještěd. Takže vybrat si konkrétní vysílač, k němu nasměrovat anténu a zvolit vhodné kanály pro ladění. Samozřejmě problém může být i v rozvodech, ale to se bez opravdového proměření nezjistí. Pokud to nezvládnete mohu vám vše proměřit, ovšem je to moje práce, takže za úhradu.
Název: Re: Multiplex 1 - výpadky
Přispěvatel: Pamětník 10. 06. 2010, 07:56:51
...anténu mám protože jsem z Praha 6 na východ, tím pádej na Žižkov...
Na tomto příkladu, Vy, pochybovači o DVB-T, jasně vidíte, že se dá celkem úspěšně přijímat digitální teresteriál jen metodou pokus - omyl. Tazatel z Prahy 6 má horizontálně směrovánu svojí anténu na Žižkov, ale na některých přijímačích v domácnosti má naladěno dálkově na Jedlovou, či Bukovou horu, které určitě nejsou od Prahy na východ. Není nad to, ponechat na tuneru, který směr, vysílač a kanál si automaticky vybere. Ani není nutné do nastavení zapojit mozek diváka, znalost základů anténařiny, ani trocha zeměpisu. Problém nastane jen tehdy, když to natvrdlé automatické ladění po čase přestane být tím nejoptimálnějším. :o
Název: Re: Multiplex 1 - výpadky
Přispěvatel: Vladimír Dráb 10. 06. 2010, 16:11:54
Já na tomto případu vidím, že se to sice dá dělat metodou pokus omyl, ale evidentně špatně. Kdyby dobře pán by zde určitě neřešil problémy.
Název: Re: Multiplex 1 - výpadky
Přispěvatel: Lumír L 10. 06. 2010, 17:06:59
Můžeš objíždět republiku a ladit lidem STB! Určitě ti pěkně za to poděkují! A někteří možná i "panáčka" nalejou... ;D ;D
Název: Re: Multiplex 1 - výpadky
Přispěvatel: DT-amater 10. 06. 2010, 21:27:39
... nejoptimálnějším. :o
Optimalni > nejlepe vyhovujici atp., tezko asi proto muze byt jeste neco "nejoptimalnejsiho"  ;)
Název: Re: Multiplex 1 - výpadky
Přispěvatel: Honza DVB 10. 06. 2010, 21:30:21
... nejoptimálnějším. :o
Optimalni > nejlepe vyhovujici atp., tezko asi proto muze byt jeste neco "nejoptimalnejsiho"  ;)
To je jako typická česká fráze - "Nejideálnější by bylo..." ;D
Název: Re: Multiplex 1 - výpadky
Přispěvatel: Pamětník 10. 06. 2010, 23:12:51
Kdyby se ono stupňované zvýrazňování nepoužívalo, nejmenovalo by se to pleonasmus. Někdo může znát několik optimálních řešení stejné věci, těžko se určí to správnější z různých úhlů pohledu. Proto mi to prosím promiňte. Za určitého počasí může být příjem TV signálu optimální z Cukráku, za jiného třeba z Bukovky. Jejich optimálnost může být srovnatelná, která je ale ta nejlepší? Nebo je vždycky optimální jen ten jeden z vysílačů, či není optimální žádný? ;)