Fórum Digizone.cz

Hlavní témata => Antény pro příjem televizního a rozhlasového vysílání => Téma založeno: Jan Polášek 02. 06. 2010, 14:32:04

Název: Anténní přepínač
Přispěvatel: Jan Polášek 02. 06. 2010, 14:32:04
Zdravím, mám dotaz ohledně přepínání dvou antén do jednoho svodu. Jde o to, že většina rádií na FM vysílá s horizontální polarizací, ale místní dokrývače s malým výkonem vysílají ve vertikální polarizaci. Potřebuju tedy přepínat dvě rúzným směrem namířené a opačně polarizované antény, vzhledem k blízkým frekvencím myslím, že zkoušet ty antény nějak slučovat nepřipadá v úvahu.
Napadlo mě použít satelitní diseq přepínač, který bych upravil tak, že když bych přivedl napětí přes napájecí vyhýbku, tak by přepl na druhou anténu. Nevím, jak je diseq přepínač vevnitř konstruovaný, nemáte s tímto někdo zkušenosti? Jde mně taky o to aby měl přepínač co nejmenší útlum
Název: Re: Anténní přepínač
Přispěvatel: pevy 02. 06. 2010, 14:57:53
Pokud nepoužíváte předzesilovač (u VKV to nepředpokládám) a rád improvizujete, je technicky nejjednodušší použít nějaké kvalitnější relé (kvůli přepínacím kontaktům = průchod vf signálu) a to připojit pomocí vf výhybek (stejně se odděluje ss napájení předzesilovačů u antén) k napájecímu zdroji u přijímače (pouze po koax. kabelu). Bez napájecího napětí pak bude přepnuto na anténu 1, s napájecím napětím na anténu 2.
Název: Re: Anténní přepínač
Přispěvatel: Martin Hájek 02. 06. 2010, 16:09:31
Použít pro tento účel diseqc přepínač je pěkná ptákovina. Reaguje na digitální signály s receiveru, ne na změnu napětí.
Název: Re: Anténní přepínač
Přispěvatel: Jan Polášek 02. 06. 2010, 16:11:20
no to je mně jasné, ale přepínací relé v něm asi bude, ne? no tak bych vykuchal tu elektroniku co reaguje na diseqc povely z receiveru a cívku relé bych napájel přímo po koaxu přes výhybku
Název: Re: Anténní přepínač
Přispěvatel: Jan Polášek 02. 06. 2010, 16:34:43
tak sem narazil na toto, akorát bude potřeba přes vyhybku odvést napájecí napětí z koaxiálu na ten cinch, co je na boku

http://www.tersat.cz/tersat/eshop/10-1-DiseqC-prepin-LNB-rele-0-12V/14-2-prepinaci-rele-0-12V/5/8-prepinaci-koax-rele-0-12V-S-112-F-S-112-E
Název: Re: Anténní přepínač
Přispěvatel: Martin Hájek 02. 06. 2010, 16:50:31
Vtip je v tom, že v diseqc přepínači žádné relátko není, tedy minimálně ne v těch běžných. Vstup z LNB je přepínán tranzistory.

A ano, 0/12V relé je dobrý nápad ;-)
Název: Re: Anténní přepínač
Přispěvatel: Jan Polášek 03. 06. 2010, 03:02:45
právě že jsem četl, že některé (možná starší) typy používají relé a v některých je to řešeno tranzistory, takže kdyby byl nějaký přepínač s relé, tak by to byla jednoduchá úprava. to relé z odkazu jsem nenašel nikde jinde než v tom eshopu, je to běžně k sehnání?
Název: Re: Anténní přepínač
Přispěvatel: Martin Hájek 03. 06. 2010, 08:40:03
Tato relátka se používala ještě před tím, než přišel diseqc, dnes je to tedy už poněkud zastaralé zařízení, nicméně se stále vyrábí a k dostání by mělo být v každé lepší prodejně se sat technikou.
Dnes už asi ani v těchto přepínačích klasické relé nenajdete, po delší době můžou zlobit kontakty, tranzistory jsou spolehlivější a spotřeba proudu je nižší.