Fórum Digizone.cz

Hlavní témata => Televizory => Téma založeno: * Suvel 20. 08. 2014, 19:20:46

Název: Panasonic a automatické přepínání formátu obrazu
Přispěvatel: * Suvel 20. 08. 2014, 19:20:46
Počínaje modely roku 2013 napadla vývojáře Panasonicu úžasná myšlenka: Je-li vysílán pořad ve formátu 4:3, automatika, vyhodnocující signál WSS, ho zobrazí v tzv. formátu Střed, tedy deformovaný na velikost 16:9 - jiná možnost není. Jako jeden z těch, kterým tento podivný nápad vadí, a který se raději dívá na obraz nedeformovaný, byť s pruhy po stranách, kontaktoval jsem zákaznickou podporu Panasonicu. Ta mě v odpovědi ujistila, že jim záleží na spokojenosti zákazníků, moji připomínku přeposílají vývojovému oddělení a do normálu by se to mohlo vrátit s další aktualizací SW.

Tedy pokud ještě dalším tento stav vadí, napište podpoře - čím víc nás bude, tím spíš se dočkáme nápravy. E-mail: panasonic.praha@eu.panasonic.com
Název: Re:Panasonic a automatické přepínání formátu obrazu
Přispěvatel: standa standa 20. 08. 2014, 20:52:54
Měl jsem stejný problém minulý rok, na zákaznické lince mi řekli, že to tak je a že se s tím nedá nic dělat. Televizi jsem vrátil. Jediné řešení je nechat jim ty televize v regále a nekupovat, když odporují normě. Snad se Panasonic chytne za nos a dá si říct.
Název: Re:Panasonic a automatické přepínání formátu obrazu
Přispěvatel: Petr PetrK 20. 08. 2014, 21:18:24
Připojuji se. Takovou hovadinu coby "inovace" může vymyslet jedině trubka. Proč vrtají do něčeho, co fungovalo zcela správně - automaticky, to mi fakt hlava nebere. Vždyť stačilo ve funkci Aspekt nastavit formát obrazu 14:9 nebo 4:3 a vše bylo OK.
Tvrzení, že se s tím nedá nic dělat a že to tak musí zůstat, že to tak zákazníci chtějí, je další blbost - výmluva. Protože kdo chce sledovat šišoidy, ponechá v aspektu formát "automatika" a má holt v případě formátu 4:3 deformovaný obraz přes celou obrazovku. Tedy takto to fungovalo až do r. 2013, pak přišli s novinkou, kdy se jiný formát než automatika musí nastavit pro každý program zvlášť; no a od r. 2014 to zmrvili úplně. Zkrátka v tomto smyslu: Vivat Panasonic šišoid!

P.S. Už se o tomto inovativním výdobytku několikrát zmiňoval v recenzích TV B. Herwig. Třeba Panasonic uvědomil taky, neboť této funkce-nefunkce je taktéž očividným odpůrcem.
Název: Re:Panasonic a automatické přepínání formátu obrazu
Přispěvatel: Lvana2 21. 08. 2014, 16:02:39
Již jsem to psal pod jistý článek pane Herwiga. Přepínání automatiky funguje korektně, je třeba dvojího nastavení v servisním menu.
Název: Re:Panasonic a automatické přepínání formátu obrazu
Přispěvatel: * Suvel 21. 08. 2014, 16:08:46
Již jsem to psal pod jistý článek pane Herwiga. Přepínání automatiky funguje korektně, je třeba dvojího nastavení v servisním menu.

Výborná zpráva (jen mi jen divné, proč podpora odpověděla, že o tomto problému vědí a řešit ho bude následující aktualizace SW...)! Prosím, upřesni, o jaké nastavení jde. Dík
Název: Re:Panasonic a automatické přepínání formátu obrazu
Přispěvatel: Grifin 21. 08. 2014, 16:42:24
Již jsem to psal pod jistý článek pane Herwiga. Přepínání automatiky funguje korektně, je třeba dvojího nastavení v servisním menu.
Je tedy možné  sem popsat jak a co nastavit?  Pro všechny kteří to neumí. 
Název: Re:Panasonic a automatické přepínání formátu obrazu
Přispěvatel: Petr PetrK 21. 08. 2014, 21:18:53
Již jsem to psal pod jistý článek pane Herwiga. Přepínání automatiky funguje korektně, je třeba dvojího nastavení v servisním menu.

Je pravda, že jste to napsal, ale to je tak vše. Prázdná slova totiž nikomu nepomůžou. Když víte, jak TV donutit, aby formáty obrazu přepínala korektně, popište nám to, vždyť ani v Panasonicu nejsou schopni poradit a akorát se vymlouvají...
Název: Re:Panasonic a automatické přepínání formátu obrazu
Přispěvatel: * Suvel 22. 08. 2014, 11:10:29
Tak jsem zkoušel servisní menu (P42GT60E), ale nikde jsem v něm volbu poměru stran obrazu nenašel. Kdyby se to někomu podařilo, dejte to sem, prosím.

Servisní menu se vyvolá tak, že se drží stisknuté vol- na TV a k tomu se na DO 3x stiskne "i".
Název: Re:Panasonic a automatické přepínání formátu obrazu
Přispěvatel: Petr PetrK 24. 08. 2014, 22:53:38
Již jsem to psal pod jistý článek pane Herwiga. Přepínání automatiky funguje korektně, je třeba dvojího nastavení v servisním menu.
Je tedy možné  sem popsat jak a co nastavit?  Pro všechny kteří to neumí.

Není to možné, jak je vidět. Ostatně Lvana(2) tak akorát slovíčkaří, zda DVB-T je po transmodulaci DVB-S opět DVB-T, apod. Jinak prostě nic...
Název: Re:Panasonic a automatické přepínání formátu obrazu
Přispěvatel: Grifin 25. 08. 2014, 11:22:32
Je možné sem popsat alespoň postup pro modelovou radu 2013?
Kde se co musí nastavit a jak se donutí kanál který střídá formáty (4:3/16:9) aby fungoval podobně jako automatika?
Díky
Název: Re:Panasonic a automatické přepínání formátu obrazu
Přispěvatel: Petr PetrK 25. 08. 2014, 12:06:27
Modelová řada 2013, alespoň z první poloviny roku, funguje následovně - tedy formát obrazu:

Jakmile je vysílán program ve formátu 4:3, pak je nutno ve funkci Aspekt (na DO) nastavit formát 4:3 nebo 14:9. Pak už TV reaguje na přepínání formátů obrazu automaticky. Toto nastavení je ovšem nutno provést pro každou předvolbu! Na rozdíl od např. r. 2012, kdy takovéto nastavení stačilo učinit pouze jednou a platilo pro všechny předvolby.

A ještě poznámka: Rok 2012 byl z hlediska formátování obrazu řešen nejlépe neboli zcela správně, neboť nastavení fungovalo odděleně pro analogové programy (máme jich ve STA ještě několik) a digitální programy. Rok 2011 byl spojený, takže v případě nastavení formátu 4:3 pro digitál se muselo v analogových programech nastavovat zpět automatický režim, aby zobrazení fungovalo korektně. Rok 2012 jsme proto s uspokojení přijali, že ty "sekce" oddělili. A vůbec nás nenapadlo, že od r. 2013 Panasonic začne formáty obrazu mršit, až to letos domršili úplně...

Název: Re:Panasonic a automatické přepínání formátu obrazu
Přispěvatel: * Suvel 25. 08. 2014, 20:11:22
Takze asi opravdu jedina cesta je prudit zakaznickou podporu - udajne pry na tom pracuji a tenhle nesmysl by mel byt odstranen s pristi aktualizaci SW. Kazdy, koho to taky stve, napiste jim prosim, aby se to co nejdriv vratilo do normalu.
Název: Re:Panasonic a automatické přepínání formátu obrazu
Přispěvatel: Walachien 30. 08. 2014, 17:12:37
Tak si to tady pánové pročítám a musím přiznat, že jsem rozhozenej. Pro upřesnění, jsem laik na TV a jelikož jsem hodlal zakoupit Panasonic TX-55AS650E, tak si říkám něco o tom přečtu a ejhle! :)
Když už tak mě prosím poraďte jinou alternatívu kolem té 30.000,- částky v této úhlopříčce.
Předem díky
Název: Re:Panasonic a automatické přepínání formátu obrazu
Přispěvatel: spyko 30. 08. 2014, 18:57:01
Mám 50st60-2013 , schválně jsem to brečení odskoušel,mám nastavený střed- vyhovuje mi,zapnul jsem automatický-problémy nevidím,4:3 i 16:9 se přepíná,bez problému i hd včetně polských,dvb-t i sat,co vám tedy chybí !!! 8)
Název: Re:Panasonic a automatické přepínání formátu obrazu
Přispěvatel: Jan Novák 30. 08. 2014, 20:41:39
Samozřejmě, že vám to u modelu 2013 funguje. Dojebali to až u modelů 2014 :-)
Název: Re:Panasonic a automatické přepínání formátu obrazu
Přispěvatel: Grifin 01. 09. 2014, 09:29:22
Tak si to tady pánové pročítám a musím přiznat, že jsem rozhozenej. Pro upřesnění, jsem laik na TV a jelikož jsem hodlal zakoupit Panasonic TX-55AS650E, tak si říkám něco o tom přečtu a ejhle! :)
Když už tak mě prosím poraďte jinou alternatívu kolem té 30.000,- částky v této úhlopříčce.
Předem díky
No nevím ale pokud jste si vybral tuto TV tak jste měl k tomu důvod, nemyslím si že nějaké přepínání formátů je víc než jiné klady co tato TV má! Navíc u takovéhle úhlopříčky musíte koukat na HD nebo satelitní vysílání, jinak v SD budete brečet. Prostě kvalitní zdroj. V HD je výhoda že se všechno vysílá v 16:9 takže žádné přepínání formátů nehrozí. To je jen pro SD vysílání. Opravdu si myslíte že kvůli takové prkotině je nutné zahodit všechny preference k této Tv a kouknout se o řád horší ale s funkčním přepínání formátu? Vemte rozum do dlaně a zamyslete se :-)
Název: Re:Panasonic a automatické přepínání formátu obrazu
Přispěvatel: Jan Novák 01. 09. 2014, 13:31:50
No nevím ale pokud jste si vybral tuto TV tak jste měl k tomu důvod, nemyslím si že nějaké přepínání formátů je víc než jiné klady co tato TV má!
Nemyslím si, že by ta TV byl takový zázrak, aby se nedalo si ve stejné kategorii vybrat od konkurence, která přepínání poměru stran bez problémů zvládá.
Název: Re:Panasonic a automatické přepínání formátu obrazu
Přispěvatel: * Suvel 02. 09. 2014, 20:31:38
...kouknout se o řád horší ale s funkčním přepínání formátu?...

Vtip je v tom, že Panasonic se SW 2014 je pravděpodobně jediná TV, kde tato automatika nefunguje - u všech ostatních je to naprostá samozřejmost, a to včetně veškerých set-top-boxů (aspoň jsem se nikdy nesetkal se strojem, který by to neuměl, ani jsem o něm nikdy neslyšel ani nečetl). Taky byste si nechal například Mercedes, se kterým nejde jezdit v noci, protože mu nejdou zapnout dálková světla, protože Mercedes je jinak špičkový vůz? Asi neobstojí argument, že většina řidičů stejně v noci nejezdí.

Mimochodem, špičkové modely Panasonic mají velmi solidní přepočítávání i z SD, dle odborníků v tomto patří k absolutní špičce.
Název: Re:Panasonic a automatické přepínání formátu obrazu
Přispěvatel: Grifin 03. 09. 2014, 09:51:15
Taky byste si nechal například Mercedes, se kterým nejde jezdit v noci, protože mu nejdou zapnout dálková světla, protože Mercedes je jinak špičkový vůz? Asi neobstojí argument, že většina řidičů stejně v noci nejezdí.

Srovnání trochu kulhá, spíš automatické zapínání dálkových světel. Ručně formáty přepnou lze, ale je to samozřejmě méně komfortní pro obsluhu. Nicméně lidi co jí mají to tak chca nechca musí dělat pokud jsou normální a nechtějí mít schválně degradovaný obraz na špičkové televizi. 
Název: Re:Panasonic a automatické přepínání formátu obrazu
Přispěvatel: čtenář 03. 09. 2014, 10:53:06
Je samozřejmé, že v dnešní době by to mělo fungovat automaticky (to bych chtěl zdůraznit).

Nicméně pořád to mohu pohodlně z pohovky - křesla dálkovým ovladačem poladit.
Proč to píši? Zažil jsem dobu, kdy jsem musel vstát z křesla a jít přepnout program na televizi a zase se vrátit zpět do křesla a abych to neměl až tak jednoduché musel jsem "dolaďovat" i napětí, které kolísalo, protože jsme bydleli ve slepé ulici. Docela jsem si při sledování televize protáhl i tělo.
Z tohoto pohledu je pár zmáčknutí tlačítek na DO z pohodlí pohovky úplná prkotina.
Název: Re:Panasonic a automatické přepínání formátu obrazu
Přispěvatel: nomadm 09. 01. 2015, 12:12:30
zdravím, mám objednanou Tx-48as640e, nvíte jestli už proběhla nějaká změna v fw? Toto je vpodstatě (zatím jediná) nevýhoda, která mi na tv vadí...
Název: Re:Panasonic a automatické přepínání formátu obrazu
Přispěvatel: nomadm 13. 01. 2015, 10:23:51
tak mám Pana doma (od včerejška..) a zjistil jsem, že mi přepínání formátu nedělá problém, deformace jsem si všimnul 1x a problém vyřeší speciální tlačítko na DO, takže za mě pohoda...