Fórum Digizone.cz

Hlavní témata => Televize ve vysokém rozlišení (HDTV) => Téma založeno: vlasy31 10. 06. 2014, 10:56:27

Název: ČT HD
Přispěvatel: vlasy31 10. 06. 2014, 10:56:27
Dobrý den,

měl bych dotaz, nemužu naladit českou televizi v HDčku, bydlím kousek od Prahy, ze střechy mam výhled na celou Prahu, krásný výhled na Žižkovský vysílač, síla signálu je 99 % procent, vše funguje jak má, ale prostě ty Hdčka nechytnu, dřív jsem je v pohodě chytil, když byli ve zkušebním provozu, ale teď jak je přesunuli na ten novej multiplex, tak prostě nic, výhled mam i směrem na novodvorskou i na ládví, docela mě to štve, anténu mam asi rok starou.

Můžete mi prosím někdo poradit?

Děkuji moc :)
Název: Re:ČT HD
Přispěvatel: Roman Bárta 10. 06. 2014, 11:22:53
V Praze najdeš tento multiplex 1a ,na vysílači Ládví, a Novodvorská- oba kanál 37. Nepíšeš který kousek od Prahy, jestli jižně, severně, západně.....atd. To se pak těžko radí. Ale pokud máš výhled na celé město, neměl by být problém. Zkus naladit ručně přímo tento kanál, ne automatiku.
http://www.ceskatelevize.cz/vse-o-ct/technika/digitalni-pozemni-vysilani-dvb-t/vysilaci-sit-1a/?glossaryChar=O
Název: Re:ČT HD
Přispěvatel: micha 10. 06. 2014, 11:53:10
Dobrý den,

měl bych dotaz, nemužu naladit českou televizi v HDčku, bydlím kousek od Prahy, ze střechy mam výhled na celou Prahu, krásný výhled na Žižkovský vysílač, síla signálu je 99 % procent, vše funguje jak má, ale prostě ty Hdčka nechytnu, dřív jsem je v pohodě chytil, když byli ve zkušebním provozu, ale teď jak je přesunuli na ten novej multiplex, tak prostě nic, výhled mam i směrem na novodvorskou i na ládví, docela mě to štve, anténu mam asi rok starou.

Můžete mi prosím někdo poradit?

Děkuji moc :)

Jenom taková malá technická otázka: je přijímač vybaven H.264 dekodérem?
Název: Re:ČT HD
Přispěvatel: vlasy31 10. 06. 2014, 11:54:17
Sorry, nejsem v tomhle moc zběhlej  ;)

Jihozápadně, obec Zbuzany.

Ručně jsem zkoušel, ale příjem signálu byl 0.

Jinak Prima HD a Prima Cool HD chytám.

Muže to být anténou?
Název: Re:ČT HD
Přispěvatel: Lukáš Polák 10. 06. 2014, 12:08:58
Hádečka Primy jedou přímo ze Žižkova.
Název: Re:ČT HD
Přispěvatel: Roman Bárta 10. 06. 2014, 12:39:42
Na jihozápad od Prahy je dosah pražských vysílačů obecně nejmenší, ale Zbuzany by na signálu k. 37 podle přiložené mapky být měly. Opravdu je možné, že se pokoušíš ladit na přijímači,který nemá tuner MPEG4. Můžeš napsat,zda ladíš přes TV,nebo v settopboxu? A napiš přesný tip TV,nebo settopboxu,aby se vyloučilo,že se pokoušíš zbytečně. Pak se může řešit další.
Název: Re:ČT HD
Přispěvatel: vlasy31 10. 06. 2014, 12:47:51
Ladím přes telku Samsung UE40EH5450 ;)
Název: Re:ČT HD
Přispěvatel: Jan Novák 10. 06. 2014, 12:49:13
Opravdu je možné, že se pokoušíš ladit na přijímači,který nemá tuner MPEG4.
Jestliže mu funguje Prima HD, CoolHD, tak s mpeg4 určitě problém nemá. Spíš je to o tom, že Žižkov je lepší kóta. Ve směru na Ládví nejspíš zavazí Strahov, na Novodvorskou zase Barrandov. Chyba je, že RS7 na rozdíl od Muxu4 nevysílá z Olšanské, ta by to vyřešila. I tak bych zkusil otočit anténou přímo na obě kóty, zvlášť u Novodvorské už je rozdíl proti Žižkovu asi 50°.
Název: Re:ČT HD
Přispěvatel: vlasy31 10. 06. 2014, 12:53:12
Jojo, to jsem zkoušel, na obě strany, a prostě furt 0 .. klidně to zkusím dnes znova, ale myslím si že to bude mít stejný výsledek.
Název: Re:ČT HD
Přispěvatel: Roman Bárta 10. 06. 2014, 13:29:50
Tak to je smůla. Tak já třeba chytám na chalupě RS7 se stejným výkonem na cca 60-70km. Ale hodně záleží na konkrétním místě příjmu. Pokud máš před sebou nějaké vysoké budovy,nebo kopce ve směrech vysílačů, tak je problém. Žižkov je hodně vysoký,a vysílá několikrát silnějším výkonem-ten chytíš vždy. Možná je to pitomost,ale zkusil bych i otočit antenu na Cukrák,a naladit to na něm. Možná by se zachytil RS7 odrazem. Ale zas nechytíš asi Mux 4......
Taky bych obešel sousedy,zda to chytnou. Třeba jo,a zjistíš,že chybu máš někde ty....
Název: Re:ČT HD
Přispěvatel: MiPo77 10. 06. 2014, 13:38:47
A nebude problém v tom, že ze Žižkova se vysílá s V-polarizací narozdíl od Ládví nebo Novodvorské, kde je použita H-polarizace?
Název: Re:ČT HD
Přispěvatel: Jan Novák 10. 06. 2014, 13:40:05
To je taky možnost - zkusit to nasměrovat na Benešov - Kozmice, kanál 23. Je to daleko, ale vysílač je o dost výš.
Název: Re:ČT HD
Přispěvatel: vlasy31 10. 06. 2014, 13:42:56
Ok, budu zkoušet a uvidím co stím udělám, ale docela mě to mrzí, člověk je k vysílači pár kilometrů a má smůlu .. :(
Nemuže být problém třeba v anténě? Novodvorská vysílá horizontální a žižkov vertikálně?
Název: Re:ČT HD
Přispěvatel: Jan Novák 10. 06. 2014, 13:44:13
A nebude problém v tom, že ze Žižkova se vysílá s V-polarizací narozdíl od Ládví nebo Novodvorské, kde je použita H-polarizace?
Ano, to je správná poznámka. Kromě Žižkova a Olšanské vysílají ostatní vysílače s horizontální polarizací, tedy prvky antény musí být vodorovně, nikoliv svisle.
Název: Re:ČT HD
Přispěvatel: vlasy31 10. 06. 2014, 13:46:29
Ale tím pádem zase nebudu chytat žižkov?
Název: Re:ČT HD
Přispěvatel: Jan Novák 10. 06. 2014, 13:54:31
Nejdřív je potřeba zjistit, co vlastně chytíte. Pokud se k vám signál dostane, tak nakonec asi dospějete ke kombinaci dvou antén. Ve směru Kozmice byste mohl chytat místo Žižkova zase Cukrák, ale přišel byste o Primu HD a pražskou RS4.
Název: Re:ČT HD
Přispěvatel: Roman Bárta 10. 06. 2014, 13:57:47
No,to asi nebudeš...
Někdy pomůže taková "bláznivina" dát antenu na 45°. To znamená ani vertikálně,ani horizontálně, ale něco mezi. V některých případech to lidem pomohlo. Ale špatně se v této pozici upevňuje.
Název: Re:ČT HD
Přispěvatel: vlasy31 10. 06. 2014, 13:59:28
Zkusím jí otočit a uvidím co mi TV najde za programy. No kombinace dvou antén, to si budu asi muset někoho pozvat aby mi to naistaloval, nebo bych to zvádl sám?

Takže nasměrovat směrem na Novodvroskou a dát jí jak řikáte? na 45°.
Název: Re:ČT HD
Přispěvatel: Jan Novák 10. 06. 2014, 14:02:07
Nejdřív je potřeba zjistit, co skutečně přijímáte. Takže to nasměrujte v H polarizaci přímo na Novodvorskou, Ládví i Kozmice, vždycky prolaďte a uvidíte, odkud budete mít dostatečný signál. Pak teprve zkoušejte kombinace.
Název: Re:ČT HD
Přispěvatel: vlasy31 10. 06. 2014, 14:08:02
Jj .. snad to tedy půjde  :) Určitě zkusím všechny rady  ;)
Název: Re:ČT HD
Přispěvatel: vlasy31 11. 06. 2014, 06:50:43
Tak jsem snad 100x vylezl na strechu a zkousel vsechny vase rady, z benesova nic, novodvorska HD sila signalu cca 10, a kosticky. Z ladvi tak okolo 30%. Tak jsem to zkusil otocit o tech 45 stupnu a nasmerovat smer ladvi, a vsechno jsem chytil, novu dokonce 3x, vsechno v pohode slo, ale vecer najednou multiplex 3 nesel, ale je zajimave ze na ostatnich TV to jde, mame jeste jednu TV samsung, ale novejsi nez tu co jsem psal, a tam vsechno bezi v pohode, myslite ze kazda TV ma jinak citlivy tuner? Protoze kazda ukazuje jinou silu signalu.

Dik
Název: Re:ČT HD
Přispěvatel: Dan Rozsíval 11. 06. 2014, 10:44:48
Zavolej anténáře a ušetříš si čas, peníze i nervy.
Název: Re:ČT HD
Přispěvatel: Roman Bárta 11. 06. 2014, 13:44:15
Že má každý druh televizoru i settopboxů jinak citlivý tuner, je bohužel pravda. Je zcela normální, že to, co na něčem chytneš, na něčem jiném nechytneš, a naopak. A pražáci to mají navíc komplikovanější, než zbytek republiky kvůli vertikálně-horizontálnímu nastavení.
Že ti to na 45° šlo, je jistá naděje, ale tady asi bude záležet na naprosto přesném nastavení -možná skoro na milimetr jako u satelitu, protože místo tvého příjmu je "na hraně".
Když jsi na střeše, tak nevidíš, co se v TV děje. To by ses taky mohl uběhat.
Když jsem kdysi řešil něco podobného na chalupě, natáhl jsem si na střechu proud, provizorní kabel na signál, a starou malou televizi, abych viděl, co se v TV děje, když s anténou hýbu-a ovladač do kapsy.
Když vše v jedné poloze šlo, dotáhl jsem anténu, vše uklidil, doma propojil, a bylo to.
Ale dnes bych to nezkoušel, za chvíli dorazí bouřky..... ;D
Název: Re:ČT HD
Přispěvatel: Dan Rozsíval 11. 06. 2014, 14:32:56
Když jsem kdysi řešil něco podobného na chalupě, natáhl jsem si na střechu proud, provizorní kabel na signál, a starou malou televizi, abych viděl, co se v TV děje, když s anténou hýbu-a ovladač do kapsy.
Když vše v jedné poloze šlo, dotáhl jsem anténu, vše uklidil, doma propojil, a bylo to.

Přesně tak, alespoň takto by se to mělo amatérsky dělat. Neustále lítat mezi anténou na střeše a TV někde v bytě či domku asi těžko přinese úspěch, nemluvě o tom že takhle může člověk lítat do vánoc.