Fórum Digizone.cz

Hlavní témata => Zemské digitální vysílání (DVB-T) => Téma založeno: KarelH 10. 05. 2010, 20:07:30

Název: Multiplex 4 v Brně asi nejde
Přispěvatel: KarelH 10. 05. 2010, 20:07:30
Dobrý večer, nevím to jistě ale v Brně asi nejde multiplex 4, nemám možnost otestovat, viz. http://www.digitalnitelevize.cz/forum/dvb-t-vysilaci-sit-multiplex-4/jede-vam-mux4-v-brne-109657/?kotva=jede-vam-mux4-v-brne-109666
 (http://www.digitalnitelevize.cz/forum/dvb-t-vysilaci-sit-multiplex-4/jede-vam-mux4-v-brne-109657/?kotva=jede-vam-mux4-v-brne-109666)
Název: Re: Multiplex 4 v Brně asi nejde
Přispěvatel: ivovi 10. 05. 2010, 20:20:55
Potvrzuju, ted MUX4 v Brne nejede.
Ze by neco z nadobicka vezli na show do Prahy?  :)
Název: Re: Multiplex 4 v Brně asi nejde
Přispěvatel: BeatJ 10. 05. 2010, 20:21:23
Nejde,protoze vysilani O2 je stale zkusebni,nic noveho.Otazka casu kdy O2 o sve kmitocty prijde a pak bude tma i v Praze.
Název: Re: Multiplex 4 v Brně asi nejde
Přispěvatel: KarelH 10. 05. 2010, 20:32:45
no jo, ale já si myslím že O2 bude provozovat multiplex 4 ještě tak 4 měsíce
Název: Re: Multiplex 4 v Brně asi nejde
Přispěvatel: Dan Rozsíval 10. 05. 2010, 21:37:10
A copak na to někteří místní jedinci neustále propagující příjem HD programů z pozemáku? Ti raději mlčí.
Název: Re: Multiplex 4 v Brně asi nejde
Přispěvatel: david.kriz 10. 05. 2010, 21:56:46
Propagace HD v pozemáku přijde na řadu s licencí na řádný mux a s DVB-T2. Toto od TO2 nestojí za propagaci, tento pokusný králík...
Název: Re: Multiplex 4 v Brně asi nejde
Přispěvatel: Jean Valjean 10. 05. 2010, 21:59:06
Akorát nějak chybí ti zájemci o toto vysílání, ale jinak v pohodě  :o
Název: Re: Multiplex 4 v Brně asi nejde
Přispěvatel: KarelH 10. 05. 2010, 22:05:38
No oni i ty zájemci by možná byli ale O2 nějak přestali rozšiřovat 4. multiplex (multiplex se ještě změnšil po tom co ho vypli v Plzňi)
Název: Re: Multiplex 4 v Brně asi nejde
Přispěvatel: Jean Valjean 10. 05. 2010, 22:07:54
Já ty zájemce nikde nevidím ani v náznaku - jestli ty ano, tak mně je zkus říct  :)  A podotýkám, že mux 3 s větším pokrytím zeje prázdnotou...
Název: Re: Multiplex 4 v Brně asi nejde
Přispěvatel: KarelH 10. 05. 2010, 22:16:27
Myslím že ve 4. multipexu by mohli vysílat třeba Prima HD (pokud by se jim to vyplatilo) nebo jiný připravovaný kanál Primy (Prima Family nebo Prima Klub), pokud by už v jiných multiplexech nebylo ale místo, což v současné době nehrozí.
Pokud tuším dobře tak aby byl 3. multiplex zcela plný tak tam chybí 2 nějaké programy. (že ve 3. multiplexu by mohlo ještě vysílat 2 celoplošné programy)
Název: Re: Multiplex 4 v Brně asi nejde
Přispěvatel: Jean Valjean 10. 05. 2010, 22:26:42
Když může v muxu 4 vysílat souběžně SD a HD (Óčko a ČT HD + Nova HD), tak přece může totéž i v muxu 3, ne? Takže logicky z toho vychází, že když mux 3 zeje prázdnotou, tak si v něm klidně může nějaký zájemce pronajmout kapacitu a to HD spustit. Ale on jaksi žádný zájemce není...
Název: Re: Multiplex 4 v Brně asi nejde
Přispěvatel: KarelH 10. 05. 2010, 22:38:41
Ano nějaký zájemce by si mohl pronajmout pozici ve 3. multiplexu a vysílat HD, v současné době vysílá ve 3. multiplexu HD pouze Prima (jen v Praze), a další programy v tomto multiplexu vysílají standartně. Ano a také v současné době žádný zájemce není o vysílání v HD, v DVB-T
Název: Re: Multiplex 4 v Brně asi nejde
Přispěvatel: Robert Zeman 11. 05. 2010, 01:49:42
Též mi 64.kanál hlásí "žádný signál"...
Název: Re: Multiplex 4 v Brně asi nejde
Přispěvatel: Dan Rozsíval 11. 05. 2010, 07:02:40

Propagace HD v pozemáku přijde na řadu s licencí na řádný mux a s DVB-T2. Toto od TO2 nestojí za propagaci, tento pokusný králík...


Tebe jsem Davide zrovna vůbec nemyslel. Spíše jiné občas se zde vyskytující jedince tvrdící že v případě zájmu o HD vysílání /mimo kabelovku/ je satelitní řešení zbytečné a že se vlastně stačí spolehnout na tento úžasný a skvělý mux 4 s jeho ještě úžasnějším 20% pokrytím. Tedy pokud funguje že. Nyní si tito zájemci můžou opět /pokolikáté už/ a určitě ne naposled užívat nulový příjem.Jinak samozřejmě souhlas.
Název: Re: Multiplex 4 v Brně asi nejde
Přispěvatel: david.kriz 11. 05. 2010, 10:40:19
Já jsem sám sebe taky nemyslel :) to mne jen tak napadlo, tak jsem tu myšlenku vyjádřil ;)
Název: Re: Multiplex 4 v Brně asi nejde
Přispěvatel: Robert Zeman 12. 05. 2010, 23:59:23
Tak MUX4 už třetí den bez signálu... Žádám ČTÚ, nebo kdo je za to odpovědný, aby O2 odebral kmitočty a přidělil je společnosti, která bude chtít vysílat. Proč se jich O2 nevzdá sám, když NA TO NEMÁ??
Název: Re: Multiplex 4 v Brně asi nejde
Přispěvatel: Jaroslav Novák 13. 05. 2010, 00:26:05
Jen krátce odpovím.  ČTÚ zatím nemůže odebrat kmitočty a stejně by to podle mě neudělalo. Pak je tu otázka jestli by nějaká společnost měla zájem, stačí se kouknout na "poloprázdný mux 3.?

Jinak by mě zajímalo co se v tom Brně děje, asi to je jako tady na Ústecku, jak mi bylo vysvětleno, tak kvůli klimatickým podmínkám nemůžou zde vysílat.
Název: Re: Multiplex 4 v Brně asi nejde
Přispěvatel: Julda Fulda 13. 05. 2010, 07:32:07
Tak MUX4 už třetí den bez signálu... Žádám ČTÚ, nebo kdo je za to odpovědný, aby O2 odebral kmitočty a přidělil je společnosti, která bude chtít vysílat. Proč se jich O2 nevzdá sám, když NA TO NEMÁ??
A když ČTÚ odebere kmitočty, tak je přidělí komu, když o vysílání nemá nikdo zájem?
Název: Re: Multiplex 4 v Brně asi nejde
Přispěvatel: Milan Pantůček 13. 05. 2010, 08:10:44
Jinak by mě zajímalo co se v tom Brně děje, asi to je jako tady na Ústecku, jak mi bylo vysvětleno, tak kvůli klimatickým podmínkám nemůžou zde vysílat.
... kvůli klimatickým podmínkám... :D. Někdo může a někdo nemůže?
Název: Re: Multiplex 4 v Brně asi nejde
Přispěvatel: Ivan z Kolína 13. 05. 2010, 08:53:26
A když ČTÚ odebere kmitočty, tak je přidělí komu, když o vysílání nemá nikdo zájem?
Jde o to, že pak budou k dispozici každému, kdo zájem mít bude. A kdyby nikdo neměl, zůstane prostě volný éter. Proč ne? Frekvenční spektrum je svého druhu "nerostné bohatství" a nemusí být "těženo" za každou cenu.

Ostatně, podle čeho soudíte, že o vysílání nikdo zájem nemá? Já si myslím, že v takové lokalitě jako je Brno by, kdyby byl trh s frekvencemi volný, určitě zájem o provozování muxu byl. Když může být v Budějicích nebo Klimkovicích?
Název: Re: Multiplex 4 v Brně asi nejde
Přispěvatel: Julda Fulda 13. 05. 2010, 08:57:07
A když ČTÚ odebere kmitočty, tak je přidělí komu, když o vysílání nemá nikdo zájem?
Jde o to, že pak budou k dispozici každému, kdo zájem mít bude. A kdyby nikdo neměl, zůstane prostě volný éter. Proč ne? Frekvenční spektrum je svého druhu "nerostné bohatství" a nemusí být "těženo" za každou cenu.

Ostatně, podle čeho soudíte, že o vysílání nikdo zájem nemá? Já si myslím, že v takové lokalitě jako je Brno by, kdyby byl trh s frekvencemi volný, určitě zájem o provozování muxu byl. Když může být v Budějicích nebo Klimkovicích?
Než volný éter, tak to radši občas fungující mux 4.

Pokud by někdo o vysílání zájem měl, tak by jistě vyvíjel nějakou aktivitu k tomu, aby mux 4 získal a ostatně i zpola zaplněný mux 3 dokazuje, že ten zájem rovná se nule.
Název: Re: Multiplex 4 v Brně asi nejde
Přispěvatel: Pav Lucistnik 13. 05. 2010, 11:12:05
Ty kmitočty (61-69) stejně půjdou za dva roky pro mobily, takže nechápu, proč ten mux 4 tak řešíte :) Na rok a půl nic rozjíždět nemá cenu  8)
Název: Re: Multiplex 4 v Brně asi nejde
Přispěvatel: ivovi 13. 05. 2010, 11:26:25
Ty kmitočty (61-69) stejně půjdou za dva roky pro mobily, takže nechápu, proč ten mux 4 tak řešíte :) Na rok a půl nic rozjíždět nemá cenu  8)
Nevidel bych to tak horky. Loni se spustil MUX2 na k66 na Klinovci, letos v srpnu se spusti MUX2 na k61 z Cerne hory.
Název: Re: Multiplex 4 v Brně asi nejde
Přispěvatel: Lukáš Polák 13. 05. 2010, 14:56:00
Jen tak mimochodem, mux 3 z Černé hory poběží na kanále 60. ;)

Tady je vyjádření O2 k problematice. Do aktualitky už to dávat nebudu.

Testovací provoz DVB-T v Brně byl přerušen z důvodu poruchy na napájecích zdrojích. Našim zákazníkům se omlouváme. Na odstranění poruchy usilovně pracujeme s výrobcem příslušného vysílače.

S pozdravem,
Blanka Vokounová

Blanka Vokounová  Media Relations
Název: Re: Multiplex 4 v Brně asi nejde
Přispěvatel: KarelH 13. 05. 2010, 17:40:02
Nevím jestli ČTU odebere TO2 licenci na 4. multiplex letos nebo až příští rok nebo jestli vůbec, ale myslím si že by byla škoda aby to vypli. Když by bylo v dvb-t více programů určitě je to lepší než aby byli kmitočty nazmar (pokud by ale televize chtěly také vysílat v DVB-T). Nebo by mohl multiplex vysílat celoplošně ale v různých regionech by se mohl lišit počet TV stanic, kde by byli zařazeny i regionální TV (tyto TV by ani neplatili tolik co za celoplošné šíření) - toto se může týkat i 3. multiplexu kde v oblasti Prahy vysílají "regionálně" programy TV Noe a Prima HD
Název: Re: Multiplex 4 v Brně asi nejde
Přispěvatel: milan pospisil 14. 05. 2010, 12:33:01
mux 4 v Brně už zase jede  ;)
Název: Re: Multiplex 4 v Brně asi nejde
Přispěvatel: Pamětník 14. 05. 2010, 12:51:09
Teď jen aby to vydrželo a udělalo to stejně radosti, jako zklamání při poruše. :D
Název: Re: Multiplex 4 v Brně asi nejde - uz jede
Přispěvatel: ivovi 14. 05. 2010, 12:55:44
Ano, potvrzuju MUX4 uz ted v Brne zase jede.
Název: Re: Multiplex 4 v Brně asi nejde
Přispěvatel: Jaroslav Novák 14. 05. 2010, 13:07:23
A já potvrzuju, že v Ustí nad Labem na 62 kanálu pořád nejede.  ;D ;D
Název: Re: Multiplex 4 v Brně asi nejde
Přispěvatel: Pamětník 14. 05. 2010, 15:10:16
Ale vůbec ne. Jak snad bylo sděleno jinde, jednalo se o poruchu a čekalo se na náhradní díl.