Fórum Digizone.cz

Ostatní => Odkladiště => Téma založeno: Daniel Kulhánek 29. 12. 2013, 15:04:07

Název: Převod VHS do digitálu
Přispěvatel: Daniel Kulhánek 29. 12. 2013, 15:04:07
Dobrý den, nevíte někdo, kde nechat kvalitně převést záznam z VHS do digitální podoby? Ideálně v okolí Liberce. Jedná se o jednu videokazetu s cenným obsahem. Děkuji za přínosné rady.
Název: Re:Převod VHS do digitálu
Přispěvatel: Jaroslav Honzík 29. 12. 2013, 17:24:07
jde to přes firmu, stači napsat do googlu, a nebo si to můžeš převézt sám ;) obojí dvojí je možné.
Název: Re:Převod VHS do digitálu
Přispěvatel: Daniel Kulhánek 29. 12. 2013, 18:09:17
jde to přes firmu, stači napsat do googlu, a nebo si to můžeš převézt sám ;) obojí dvojí je možné.
Měl jsem na mysli kvalitně. Prostý převod bez následných úprav bude ve výsledku katastrofa.
Název: Re:Převod VHS do digitálu
Přispěvatel: Jaroslav Honzík 29. 12. 2013, 18:11:15
jde to přes firmu, stači napsat do googlu, a nebo si to můžeš převézt sám ;) obojí dvojí je možné.
Měl jsem na mysli kvalitně. Prostý převod bez následných úprav bude ve výsledku katastrofa.

však si video naimportujete do pc a ve video editoru jej upravíte dle libosti, a dvd si taktéž vytvoříte sám ;)
Název: Re:Převod VHS do digitálu
Přispěvatel: spyko 29. 12. 2013, 18:11:53
Proto si doma uchovávám staré tzv.multimed.centrum ellion 700a,připojíš video a flešku/hdd/ a jen počkáš,na aukru se toho válí plno,jde to následovně zpracovat na pc,taky mám doma ještě plno vhs! 8)
Název: Re:Převod VHS do digitálu
Přispěvatel: Daniel Kulhánek 29. 12. 2013, 18:14:47
jde to přes firmu, stači napsat do googlu, a nebo si to můžeš převézt sám ;) obojí dvojí je možné.
Měl jsem na mysli kvalitně. Prostý převod bez následných úprav bude ve výsledku katastrofa.

však si video naimportujete do pc a ve video editoru jej upravíte dle libosti, a dvd si taktéž vytvoříte sám ;)
Kdybych si to chtěl udělat sám, nepsal bych zde do diskuze.
Název: Re:Převod VHS do digitálu
Přispěvatel: Daniel Kulhánek 29. 12. 2013, 18:16:34
Proto si doma uchovávám staré tzv.multimed.centrum ellion 700a,připojíš video a flešku/hdd/ a jen počkáš,na aukru se toho válí plno,jde to následovně zpracovat na pc,taky mám doma ještě plno vhs! 8)
Rád bych to měl zpracované profesionálem, což já nejsem. Auto také dávám do servisu, vzhledem k tomu, že nejsem automechanik.
Název: Re:Převod VHS do digitálu
Přispěvatel: Jan Novák 29. 12. 2013, 18:21:58
Měl jsem na mysli kvalitně. Prostý převod bez následných úprav bude ve výsledku katastrofa.
Prostý převod bez úprav je právě to nejlepší. Je potřeba odstranit jen chyby, většina dalších úprav je jen kouzlení z ničeho.
Název: Re:Převod VHS do digitálu
Přispěvatel: Daniel Kulhánek 29. 12. 2013, 18:26:54
Měl jsem na mysli kvalitně. Prostý převod bez následných úprav bude ve výsledku katastrofa.
Prostý převod bez úprav je právě to nejlepší. Je potřeba odstranit jen chyby, většina dalších úprav je jen kouzlení z ničeho.
Jenže k tomu řádnému převodu je také potřeba kvalitní video, nejlépe profi. Pochybuji, že všechny ty firmy na internetu jím disponují. Možná má někdo na nějakou firmu reference...
Název: Re:Převod VHS do digitálu
Přispěvatel: spyko 29. 12. 2013, 18:48:02
Tak to se omlouvám,pokud to chcete digitálně vyčistit a upravit,ovšem bude to mastné,bohužel jsem se o takovou firmu nikdy nezajímal,neb veškéré upravy/fotky,krátké video/ mi dělál syn jakýmsi programem! 8)
Název: Re:Převod VHS do digitálu
Přispěvatel: Daniel Kulhánek 29. 12. 2013, 18:54:09
Tak to se omlouvám,pokud to chcete digitálně vyčistit a upravit,ovšem bude to mastné,bohužel jsem se o takovou firmu nikdy nezajímal,neb veškéré upravy/fotky,krátké video/ mi dělál syn jakýmsi programem! 8)
Myslím, že i bez toho digitálního vyčištění by to z profi přístroje vypadalo daleko lépe, než z domácího videorekordéru za pár stokorun. Ale mohu se samozřejmě mýlit.
Název: Re:Převod VHS do digitálu
Přispěvatel: Enik 29. 12. 2013, 20:28:41
Tak to se omlouvám,pokud to chcete digitálně vyčistit a upravit,ovšem bude to mastné,bohužel jsem se o takovou firmu nikdy nezajímal,neb veškéré upravy/fotky,krátké video/ mi dělál syn jakýmsi programem! 8)
Myslím, že i bez toho digitálního vyčištění by to z profi přístroje vypadalo daleko lépe, než z domácího videorekordéru za pár stokorun. Ale mohu se samozřejmě mýlit.
To, že by nějaký videorekorder přehrál kazetu výrazně lépe než jiný , to není příliš pravděpodobné. Jedinou zásadní věcí, která to může ovlivnit, je nastavení páskové dráhy a hlavně čistota hlav a bubnu. V tomto případě tedy postačí jakékoliv funkční a vyčištěné video. Já pro tyto účely schovávám S-VHSku od JVC.
 Pokud chceš, aby Ti to sestříhal profík, pak k tomu ovšem musíš udělat scénář a střihovou mapu. Jinak to těžko někdo bude dělat od pasu. To mu to pak taky můžeš hodit na hlavu. taky by bylo vhodné aspoň říct, o jaký záznam se jedná. Jinak se bude zpracovávat nějaký film, jinak reportáž, dovolená, rodinná událost nebo oslava, a podobně. Tohle je potřeba všechno vědět, aby člověk měl představu o tom, co bude potřeba dělat. Taky by bylo dobré vědět, kolik toho je na čas. Jedna kazeta může být 30 minut nebo taky 8 hodin. Opravdu profesionální výsledek ale není možné očekávat za pár korun. Většinou je potřeba asi 10x až 20x víc času na práci, než kolik dělá výsledný sestřih. A to jsem ještě optimista. Kdysi jsem si stříhal dovolené a rodinné události. Na 1 hodinu výsledného sestřihu je potřeba asi 5-10 hodin surového záznamu. To je potřeba nejdřív digitalizovat do PC. Pak to celé prohlédnout a vystříhat chyby. Následně sestříhat děj a udělat zvuk a prolinačky s titulky. Pak vyrendrovat a vypálit. To není práce na pět minut za pár babek.
Název: Re:Převod VHS do digitálu
Přispěvatel: LukePole 29. 12. 2013, 21:43:24
Profesionální playery/rekordéry disponují korektorem časové základny (TBC), takže reprodukují záznamy výrazně lépe, než nějaké domácí zařízení za pár tisícovek. Další věcí je pak samozřejmě i kvalita analogově-digitálního převodníku, který se použije, protože opět nějaké domácí zařízení typu "TV karta za pětistovku" stěží dosáhne kvalit profesionálních HW A/D konvertorů. Službu přepisů VHS kdysi prováděla i Česká televize, ale jestli to ještě platí, je otázkou. Jestli ano, tak není co řešit a pokud ne, tak se obrátit na nějaké komerční videostudio, nejlépe takové, které profesionální technikou disponuje.
Název: Re:Převod VHS do digitálu
Přispěvatel: Enik 29. 12. 2013, 22:13:00
Profesionální playery/rekordéry disponují korektorem časové základny (TBC), takže reprodukují záznamy výrazně lépe, než nějaké domácí zařízení za pár tisícovek. Další věcí je pak samozřejmě i kvalita analogově-digitálního převodníku, který se použije, protože opět nějaké domácí zařízení typu "TV karta za pětistovku" stěží dosáhne kvalit profesionálních HW A/D konvertorů. Službu přepisů VHS kdysi prováděla i Česká televize, ale jestli to ještě platí, je otázkou. Jestli ano, tak není co řešit a pokud ne, tak se obrátit na nějaké komerční videostudio, nejlépe takové, které profesionální technikou disponuje.
Tak TBC má i ta moje S-VHSka od JVC. Druhý korektor pak mám na stříhacím a efektovém pultu. Je ovšem pravda, že tohle doma nemá každý. Ovšem pokud ta kazeta je první záznam, tak je dost těžké poznat rozdíl mezi přehrávání s TBC a bez TBC. To se spíš uplatní při kopírování kazet mezi sebou. Nicméně je to způsob, jak udržet kvalitu nahrávky na maximální možné míře.
Název: Re:Převod VHS do digitálu
Přispěvatel: Kuboslav Kuboslavič 29. 12. 2013, 22:28:08
Doporučuji digitalnivzpominky.cz, pokud nechcete investovat cca 100,- za minutu u České televize tak nic lepšího neseženete.
Název: Re:Převod VHS do digitálu
Přispěvatel: Enik 29. 12. 2013, 22:40:00
Doporučuji digitalnivzpominky.cz, pokud nechcete investovat cca 100,- za minutu u České televize tak nic lepšího neseženete.
Ta 100,- za minutu mi příjde docela přiměřená. Jenže, kdo to dá? Proto to taky nedělám na kšeft. Tohle nikdo nezaplatí.
Název: Re:Převod VHS do digitálu
Přispěvatel: Daniel Kulhánek 30. 12. 2013, 15:23:09
Děkuji všem za podněty. Zřejmě se přikloním k serveru digitalnivzpominky.cz
Uvidím, co z toho vzejde.