Fórum Digizone.cz

Hlavní témata => Set-top-boxy => Téma založeno: cucumis.melo 29. 12. 2013, 13:11:31

Název: Připojení STB ke staré TV přes koax
Přispěvatel: cucumis.melo 29. 12. 2013, 13:11:31
Když se přecházelo na digitální vysílání, dočítal jsem se v novinách, že si lidé připojují settopboxy klidně i ke starým černobílým televizorům a funguje jim to. Já jsem nedávno vyhrabal barevnou Teslu z konce 80. let, jenže ta nemá SCART vstup, jen obyčejný koaxiální vstup pro anténu. Jde v takovém případě připojit STB? Existuje nějaká redukce?
Název: Re:Připojení STB ke staré TV přes koax
Přispěvatel: Kuba Melín 29. 12. 2013, 13:20:51
Jsou dvě možnosti. Buď musíte mít STB s modulátorem, kterých už nyní na trhu moc není, a nebo si koupit externí modulátor a zařadit ho mezi STB a TV.

STB s modulátorem je např. http://www.omko.cz/zircon-t-premium-s-rf-modulatorem/ (http://www.omko.cz/zircon-t-premium-s-rf-modulatorem/)

Externí modulátor pak http://www.omko.cz/audio-video-modulator-signal-uhf-scart-vstup-a-vystup/ (http://www.omko.cz/audio-video-modulator-signal-uhf-scart-vstup-a-vystup/)
Název: Re:Připojení STB ke staré TV přes koax
Přispěvatel: Pamětník 29. 12. 2013, 13:21:06
Ne, ale když má STB modulátor, ten lze nastavit na požadovaný kanál a tudíž potom má i výstupní konektor pro koax. Jen by se mělo předem zkontrolovat, zda oba přístroje používají shodnou analogovou normu.
Název: Re:Připojení STB ke staré TV přes koax
Přispěvatel: Dan Rozsíval 29. 12. 2013, 13:49:59
Otázkou je spíš, zda se dneska vyplatí investovat takové peníze do takové staré šunky.
Název: Re:Připojení STB ke staré TV přes koax
Přispěvatel: tako50 29. 12. 2013, 14:01:44
Otázkou je spíš, zda se dneska vyplatí investovat takové peníze do takové staré šunky.
třeba se někdo vrací ke kvalitní staré šunce,když ho moderní nekvalitní šmejd zklamal
Název: Re:Připojení STB ke staré TV přes koax
Přispěvatel: Petr Š. 29. 12. 2013, 14:13:56
Drtivá většina vireorekordérů modulátor má, takže jde zapojit Scart do něj a do TV to dostat přes koax.
Název: Re:Připojení STB ke staré TV přes koax
Přispěvatel: cucumis.melo 29. 12. 2013, 17:44:49
Díky  za tipy. Video se mi na té staré šunce naladit podařilo, STB zatím ne, ale aspoň něco.
Název: Re:Připojení STB ke staré TV přes koax
Přispěvatel: Jan Novák 29. 12. 2013, 18:27:16
Díky  za tipy. Video se mi na té staré šunce naladit podařilo, STB zatím ne, ale aspoň něco.
STB přímo nenaladíte, protože samotný modulovat neumí. Ale jestli máte naladěné video, připojte STB scartem k němu. Zapněte STB a video přepněte na AV. Pak byste měl vidět obraz z STB na té Tesle místo obrazu z videa.
Název: Re:Připojení STB ke staré TV přes koax
Přispěvatel: cucumis.melo 30. 12. 2013, 19:03:04
Když jsem měl naladěné video, zkoušel jsem přepnout na STB tak, jak to obvykle dělám (tlačítkem DTV/VCR), ale nefungovalo to. Přepnout video na AV mě nenapadlo.
Název: Re:Připojení STB ke staré TV přes koax
Přispěvatel: Jan Novák 30. 12. 2013, 20:41:42
Když jsem měl naladěné video, zkoušel jsem přepnout na STB tak, jak to obvykle dělám (tlačítkem DTV/VCR), ale nefungovalo to. Přepnout video na AV mě nenapadlo.
Pokud myslíte tlačítko DTV/VCR na STB, tak to slouží k tomu, aby signál z videa připojeného k STB prošel na výstup STB. Tady potřebujete přesný opak - signál z STB musí projít videem, proto to AV na videu.
Název: Re:Připojení STB ke staré TV přes koax
Přispěvatel: Vitab 31. 12. 2013, 04:04:33
Tlačítko DTV/VCR na ovladači k STB pro mě bylo trochu záhadou :-)
Takže čistě teoreticky, pokud mám IP STB, který má jeden SCART a ten připojím k STB se 2 SCARTy k tomu označenému VCR, bude mi to fungovat tak, že normálně na TV (má bohužel jen jeden SCART, kdyby měla dva, bylo by to vyřešené :-) ) poběží signál ze DVB-T STB, ale když zmačknu DTV/VCR, pustí to do televize signál z IP STB?
Jedno léto, když jsem byl doma sám, jsem řešil, jak to udělat, abych mohl mít DVB-T STB (kvůli nahrávání) a IP STB (kvůli prémiovým kanálům) na jedné televizi, ale po pár dnech přehazování SCARTu jsem si řekl, že bude jednodušší se přestěhovat s počítačem do obýváku, když chci jako kulisu k práci třeba Eurosport :-)
Název: Re:Připojení STB ke staré TV přes koax
Přispěvatel: Jan Novák 31. 12. 2013, 09:27:49
Ano, tak to funguje. Pokud STB/video/DVD připojené do VCR scartu poskytuje správné přepínací napětí, tak ani nemusíte tlačítko mačkat, STB se přepne sám. Je to potřeba, pokud je připojeno zařízení, které to neumí - třeba cokoliv přes redukci cinch-scart. Jen je při připojení druhého STB nebo DVD dobré zkontrolovat, jestli prochází signál ve formátu RGB nebo jen kompozitní, který je míň kvalitní. Většina STB umí RGB, ale třeba u UPC STB jsem s tím měl problém.