Fórum Digizone.cz

Hlavní témata => Zemské digitální vysílání (DVB-T) => Téma založeno: David Kander 03. 05. 2010, 19:38:48

Název: HD v DVB-T - Mux 4 Praha
Přispěvatel: David Kander 03. 05. 2010, 19:38:48
Signál přijímám ze spol. antény, bohužel ale, bydlím na jihu Prahy(Komořany) a anténu na střeše máme natočenou na Cukrák, což je přesně opačným směrem. Pomohl by nějaký zesilovač mezi vývod a TV nebo by byla jediná možnost pootočení antény. Pro upřesnění, vzdušnou čarou k vysílači to mám cca 12 km. Děkuji.
Název: Re: HD v DVB-T - Mux 4 Praha
Přispěvatel: Kuba Melín 03. 05. 2010, 19:47:54
Zesilovač vám jistě nepomůže, leda by se zahltil signálem z Cukráku, navíc dávat zesilovač mezi vývod z STA a TV je naprostý nesmysl. V žádném případě to tedy nedělejte!

Jediné, co vám může pomoci, je upravení STA pro příjem muxu 4. Jenže to nemusí být nic levného, minimálně je třeba sloučit do stávajícího rozvodu anténu pro kanál 64, a dále to řešit v rozvodu. Ten může být dělaný různě, takto na dálku nelze věštit.

Rada tedy zní: zeptat se správce domu či firmy, která dělala STA, na možnost příjmu kanálu 64. Nic víc radit takto na dálku nelze.
Název: Re: HD v DVB-T - Mux 4 Praha
Přispěvatel: Aleš Pipek 03. 05. 2010, 20:13:04
Jak píše Kuba. Každopádně záleží na použité technologii STA. Pokud je u vás např. použit nějaký kanálově selektivní zesilovač s oddělenými vstupy, bude to znamenat třeba jen přidání další antény. Od stolu se ale opravdu nedá radit.
Název: Re: HD v DVB-T - Mux 4 Praha
Přispěvatel: Wolfgang Wolf 03. 05. 2010, 20:27:13
a bydlíte v RD nebo paneláku, bytovce..? Stačilo by dokoupit 1ks antény např. fracarro lp5 (kanály 38-69) nebo alcad bu 119 a "udělat" si to jen sám pro sebe
Název: Re: HD v DVB-T - Mux 4 Praha
Přispěvatel: David Kander 03. 05. 2010, 22:17:23
Díky. Zkusim nějak zatlačit na výbor v baráku. Snad by to mohla vyřešit navíc instalovaná anténa, protože někdy v zimě signál celkem běžel. Sice při rychlejších scénách kostičkoval, ale i tak je rozdíl hooodně markantní.  ;D
Název: Re: HD v DVB-T - Mux 4 Praha
Přispěvatel: Pamětník 03. 05. 2010, 23:44:22
Nechci být špatným prorokem, ale asi máte v Komořanech s MUXem 4 dost smůlu. Směrem k ÚTB, jako dnes jediném pražskému vysílači, to máte přes kopec a proto úroveň signálu bude opravdu nepatrná. V cestě není jen nejbližší svah, ale ještě dva další hřebeny. Ani nelze očekávat dostatečně silný odraz od protějšího vltavského břehu, někde od Barrandova. Za pokus, pokud máte nějakou citlivější anténu, nebo budete schopen si jí alespoň na experiment půjčit, to ale možná stojí. ;)
Název: Re: HD v DVB-T - Mux 4 Praha
Přispěvatel: Wolfgang Wolf 04. 05. 2010, 08:20:36
ikdyby Vám to "hrálo" na nějakou půjčenou anténu, řešil bych to příjmem sám pro sebe (je-li to technicky možné). Nevím jak máte řešenu STA, ale obnáší to přidat anténu  na k.64, doplnit propustí, případně předzesilovačem, potom ještě provést konverzi na kanály třeba mezi 21.-25. Pak sloučit se stávajícimi STA. Zas tak jednoduché to není. A až se Vás nějaký důchodce zeptá co bude mít navíc a vy odpovíte HD Novu,ČT a SD Očko, řekne, že ho HD nezajímá a kvůli Očku s moderní muzikou netřeba tolik investovat.
Omlouvám se je to trochu OT ale "vlastní" zkušenost z domu rodičů v Ostravě
Název: Re: HD v DVB-T - Mux 4 Praha
Přispěvatel: Lukáš Polák 04. 05. 2010, 15:20:00
Nechci být špatným prorokem, ale ono se klidně může stát to, o čem jsme psali nedávno a pánovi bude příjem ze 64k k ničemu. Podle mě ČTÚ kmitočty Telefónice nakonec sebere a ti, kteří si takto zařídili terestrický příjem HD, moc jich asi nebude, budou akorát naštvaní.

Viz: http://www.digizone.cz/aktuality/ctu-bude-moci-odebrat-kmitocty-pro-multiplex-4/ (http://www.digizone.cz/aktuality/ctu-bude-moci-odebrat-kmitocty-pro-multiplex-4/)