Fórum Digizone.cz

Hlavní témata => Zemské digitální vysílání (DVB-T) => Téma založeno: Lukáš Polák 29. 04. 2010, 11:45:11

Název: Jihlava/Javořice - multiplexy 2 a 3, zkušenosti, screenshoty apod.
Přispěvatel: Lukáš Polák 29. 04. 2010, 11:45:11
Milí čtenáři,
jakmile budou Javořice s muxy 2 a 3 on-air, pište sem své zkušenosti s příjmem, přidávejte screenshoty se zachycením a tak dále. Topic je zkrátka váš. ;) Připichuji nahoru špendílčkem, aby nám to nepadalo. 8)
Název: Re: Jihlava/Javořice - multiplexy 2 a 3, zkušenosti, screenshoty apod.
Přispěvatel: Lukáš Stejskal 30. 04. 2010, 00:04:54
28.4.2010 cca. 00:12 vypnutí všech MUXů
28.4.2010 cca. 00:20 - 01:00 běží MUX 1,2,3
28.4.2010 cca od 01:00 vypnutí MUX 2,3

30.4.2010 00:05 nic :-(
Název: Re: Jihlava/Javořice - multiplexy 2 a 3, zkušenosti, screenshoty apod.
Přispěvatel: Saxon 30. 04. 2010, 00:40:18
Zatim stále pouze K33 MUX1 - viz příloha
Název: Re: Jihlava/Javořice - multiplexy 2 a 3, zkušenosti, screenshoty apod.
Přispěvatel: Lukáš Stejskal 30. 04. 2010, 01:01:48
01:00 pouze MUX1 33k

jdu spát a doufám, že se probudím a pojede to
Název: Re: Jihlava/Javořice - multiplexy 2 a 3, zkušenosti, screenshoty apod.
Přispěvatel: Lukáš Polák 30. 04. 2010, 07:48:56
Tak i kdybych chtěl, budu bohužel bez signálu. Na 30. kanálu mám dost silné Poláky - TVP 1, Jelenia Gora a na kanálu 35 ČT 1 z Chomutova. Dokud se tyto dva vysílače nevypnou, mohu na digitál z Javořice zapomenout. Každopádně to nebude tak dlouhé čekání. ČT 1 na Jedlové hoře končí už 31.8., tedy za 4 měsíce, a to se dá vydržet. :) Kdy to ovšem vypnou Poláci, to je opravdu ve hvězdách. Tam je to na několik let...
Název: Re: Jihlava/Javořice - multiplexy 2 a 3, zkušenosti, screenshoty apod.
Přispěvatel: Lumír L 30. 04. 2010, 08:10:00
 ;D ;D Vypnout Poláky na K30! Dobře si pamatuju na přelom let 1988/89 kdy se spustil vysílač Votice K30 ČST2 s ERP 100kW a co byl kolem toho za humbuk a celé střední Čechy sepisovaly petice (dokonce se to údajně řešilo i na sekretariátu ÚV KSČ) a psalo o tom tehdejší Rudé Právo, aby se vysílač Votice (který nemá pro Prahu a okolí význam) buď vypnul nebo přeladil na jiný kanál...! Dokonce zde mám i několik odborných článků z té doby, které vycházely v časopise AR řady A.
A téměř přesně po dvaceti letech se opět budou sepisovat snad petice, tentokrát za vypnutí PL vysílače ze Sněžných Kotlů na K30 a 35.... ;D ;D Protože i když dojde k vypnutí Jedláku na K35, tak na polském vysílači je na stejném kanále 35 vysílán polský tv program (tuším, že TVP2) stejným ERP výkonem, jako K30.
Zde jsou podrobnosti o tomto PL vysílači přímo ze stránek Emitelu:

http://emi.emitel.pl/EMITEL/obiekty.aspx?obiekt=DODR_W2E
Kam jsme to došli soudruzi...kam?? :( :(
Název: Re: Jihlava/Javořice - multiplexy 2 a 3, zkušenosti, screenshoty apod.
Přispěvatel: Lukáš Polák 30. 04. 2010, 10:33:06
A je to tu, pánové: http://www.digizone.cz/aktuality/multiplexy-2-a-3-zahajily-vysilani-z-javorice/ (http://www.digizone.cz/aktuality/multiplexy-2-a-3-zahajily-vysilani-z-javorice/). Takže směle sem se zkušenostmi. 8)
Název: Re: Jihlava/Javořice - multiplexy 2 a 3, zkušenosti, screenshoty apod.
Přispěvatel: Jan Říha 30. 04. 2010, 11:37:05
Tak moje zkusenosti..
Lokalita: Pacov
Polsky sito se zesilovacem pripojeny k USB Tuneru Volar X nasmerovany k tomu na Votici je sila signalu 100 % :)
Neznackovy set-top-box pripojeny k mensimu prutu sila signalu 70 % a kvalita 97 %.
Název: Re: Jihlava/Javořice - multiplexy 2 a 3, zkušenosti, screenshoty apod.
Přispěvatel: kinotechnik 30. 04. 2010, 11:52:45
Vážený pane Řího. Zde je řeč o Javořici, co s tím mají společného Votice?
Název: Re: Jihlava/Javořice - multiplexy 2 a 3, zkušenosti, screenshoty apod.
Přispěvatel: david.kriz 30. 04. 2010, 11:56:40
myslím, že pan Říha mluví o Javořici, ale jako přijímací soustavu udává síto otočené na Votice. Tak jako zajímavost, že přestože je to otočeno jinam, hraje Javořice i tak... aspoň já jsem to tak pochopil.
Název: Re: Jihlava/Javořice - multiplexy 2 a 3, zkušenosti, screenshoty apod.
Přispěvatel: Lumír L 30. 04. 2010, 13:00:59
Tak, tak! Máš pravdu Davide!  :D
Název: Re: Jihlava/Javořice - multiplexy 2 a 3, zkušenosti, screenshoty apod.
Přispěvatel: Kuba Melín 30. 04. 2010, 13:59:09
Horké info ze přímo ze Struhařova u Benešova!  ;D

Javořice zdevždy chodila silně, jak analogová TV, tak rádio. DVB-T tu také běží, ale vzhledem k kolizím nejde vše.

Nejlépe jde kanál 30, se kterým nemá problém žádný settopbox a vše jde bez výpadků.

Kanál 33 nelze naladit, protože na stejném kanále je zde rozbitý signál z Bukové hory odražený od okolních kopců, takže ač na spektráku je signál z Javořice s 50 dBuV, nic se na žádném settopboxu nenačte.

Kanál 35 je velmi zajímavý, vedle je totiž extrémně silný analog z Pacova, a tak je příjem rušen. Některé settopboxy to ani nenačtou, některé to načtou ale reprodukují nekoukatelně (samé výpadky), některé načtou a reprodukují plynule bez výpadků... Nově spuštěný kanál 35 z Javořice nám tak skvěle posloužil v testu STB!  8)

Název: Re: Jihlava/Javořice - multiplexy 2 a 3, zkušenosti, screenshoty apod.
Přispěvatel: david.kriz 30. 04. 2010, 14:32:57
tak na slovenském DX foru potvrdil příjem všech 3 muxů diskutér z Bratislavy :) příjem na kopečku na západ od BA. Procenta psát nebudu (nemám to rád), ale byly na hodně vysoké úrovni. Takže 170km, pěkné :-)
Název: Re: Jihlava/Javořice - multiplexy 2 a 3, zkušenosti, screenshoty apod.
Přispěvatel: Saxon 30. 04. 2010, 17:34:06
Měřeno dnes kolem 17hod u C.Budejovic.
Název: Re: Jihlava/Javořice - multiplexy 2 a 3, zkušenosti, screenshoty apod.
Přispěvatel: Pamětník 30. 04. 2010, 17:36:33
Kolem 30. kanálu je pěkně nadupáno, ale mezírky tam jsou přece jen vidět. ;)
Název: Re: Jihlava/Javořice - multiplexy 2 a 3, zkušenosti, screenshoty apod.
Přispěvatel: david.kriz 30. 04. 2010, 17:46:59
Měřeno dnes kolem 17hod u C.Budejovic.

Pěkně pane, pěkně...díky!
Název: Re: Pamětník
Přispěvatel: Saxon 30. 04. 2010, 17:52:21
To je pravda a to si uvědom, že to je scrren ze směrové antény na Javořici. K29 je místní Včelná a K31 Jauerling. V domácím rozvodu, kde mám sloučené 4 Super Colorky je todaleko větší masakr. Tam mam chybovost na K30 na hranici, ale všechny DVB-T tunery v domě to normálně naskenujou a bez doroopů hrajou.
Jen pro zajímavost, K35 MUX2 má jiné ID, než MUX2 z Kleti, protože Panasonic TV ho normálně uloží jako nový obsah/nejspíš kvuli regionum/, MUX3 K30 má ID stejné jako Kleť.
MUX3 by měl jít touto cestou také, protože v této zemi nejspíš už silného hráče do celoplošné sítě nenajdou. To už spíš seženou v daném regionu nějakého místního nadšence, kterej si zaplatí kapacitu v místním straemu z vysílače, který pokryje jeho lokalitu působnosti.

Však už cosi naznačil Berka/RTA/ a včera jsem mluvil s člověkem od budějovické privátní regionálky a hovořil podobně.
Název: David
Přispěvatel: Saxon 30. 04. 2010, 17:55:57
Ahoj,

zítra vyjde u sousedů představení kubánka.
Dnes už to balim, jdu se podívat na májku.

Název: Re: Jihlava/Javořice - multiplexy 2 a 3, zkušenosti, screenshoty apod.
Přispěvatel: Daniel Neumann 30. 04. 2010, 23:37:26
Plzeň :-)

digitální signál z Javořice sice nenaladím, ale set-top box ukazuje na 30.k a 35.k alespoň náznak signálu. Až budou o trošku lepší podmínky, věřím, že Javořici naladím a budu se zde moci pochlubit :-)
Název: Re: Jihlava/Javořice - multiplexy 2 a 3, zkušenosti, screenshoty apod.
Přispěvatel: Daniel Neumann 01. 05. 2010, 22:33:33
Naladěno! :) Alespoň 35.kanál... Vizte foto v příloze..

2 Štěpán - myslíš ty pididokrývače s minimálním výkonem co pokrejou sotva ty vesničky, pro který jsou určený? Je jich tam celkem pět a zrovna mám anténu namířenou na Jihlavu.
Název: Re: Jihlava/Javořice - multiplexy 2 a 3, zkušenosti, screenshoty apod.
Přispěvatel: pevy 02. 05. 2010, 18:32:08
Dodatek pro Lumíra: V tom odkazu na polský vysílač Sněžné jámy je chybně uveden výkon analogu na K47 (Polsat). Skutečnost je nyní 100kW ERP (těch 10kW tam bylo před jeho navýšením ještě zhruba před cca dvěma roky).
Název: Re: Jihlava/Javořice - multiplexy 2 a 3, zkušenosti, screenshoty apod.
Přispěvatel: Lumír L 02. 05. 2010, 20:03:17
Jasně, o tom už delší dobu vím (od zvýšení) a několikrát jsem na to i Emitel upozorňoval mailem, ale skutek jaksi utek! A přitom jsou to ofiko stránky provozovatele! Původně tam byl na K47 PA výkon 2kW a posléze byl instalován nový TX (zde se, ale mé info liší, jeden zdroj hovoří o 10kW PA a druhý dokonce o 20kW PA). Z Emitelu je bohužel snaha tyto info "vyrazit" marná...
Název: Re: Jihlava/Javořice - multiplexy 2 a 3, zkušenosti, screenshoty apod.
Přispěvatel: Josef Slezák 02. 05. 2010, 21:26:39
Dobrý den,
může mi, prosím Vás, někdo říct, jak je možné, že MUXy 2 a 3 chytám z Javořice na 50-75%, ale MUX 1 na 0%? Bydlím severovýchodně od vysílače ve vzálenosti cca 80 km vzdušnou čarou.
Dík.
Název: Re: Jihlava/Javořice - multiplexy 2 a 3, zkušenosti, screenshoty apod.
Přispěvatel: Aleš Pipek 02. 05. 2010, 21:38:43
Jakou máte anténu? Kde ji máte umístěnu? ATP...
Název: Re: Jihlava/Javořice - multiplexy 2 a 3, zkušenosti, screenshoty apod.
Přispěvatel: Kuba Melín 02. 05. 2010, 21:50:54
Dobrý den,
může mi, prosím Vás, někdo říct, jak je možné, že MUXy 2 a 3 chytám z Javořice na 50-75%, ale MUX 1 na 0%? Bydlím severovýchodně od vysílače ve vzálenosti cca 80 km vzdušnou čarou.
Dík.

Tady je celkem nabízející se vysvětlení, proč vám mux 1 nejde. A to je Buková hora na stejném kanále. Dosah mají oba vysílač obrovský, a je celkem velké území, kde je přítomen signál Bukové hory sice o dost dB slabší, ale příjem Javořice dokáže znemožnit.

Např. u Benešova, kde je Javořice dost silná, k. 30 tam jde naprosto v místní kvalitě, a analog tam taktéž byl bez chyby, k. 33 prostě nejde ani na ultrasměrovou anténu Kathrein, likviduje ho tam odražený a rozbitý signál Bukové hory...
Název: Re: Jihlava/Javořice - multiplexy 2 a 3, zkušenosti, screenshoty apod.
Přispěvatel: Josef Slezák 02. 05. 2010, 22:52:24
Jakou máte anténu? Kde ji máte umístěnu? ATP...
Polskou matraci, ve stodole přímo pod sedlem střechy, STB Hyundai...
Název: Re: Jihlava/Javořice - multiplexy 2 a 3, zkušenosti, screenshoty apod.
Přispěvatel: Daniel Neumann 02. 05. 2010, 23:07:34
Dobrý den,
může mi, prosím Vás, někdo říct, jak je možné, že MUXy 2 a 3 chytám z Javořice na 50-75%, ale MUX 1 na 0%? Bydlím severovýchodně od vysílače ve vzálenosti cca 80 km vzdušnou čarou.
Dík.

Tady je celkem nabízející se vysvětlení, proč vám mux 1 nejde. A to je Buková hora na stejném kanále. Dosah mají oba vysílač obrovský, a je celkem velké území, kde je přítomen signál Bukové hory sice o dost dB slabší, ale příjem Javořice dokáže znemožnit.

Např. u Benešova, kde je Javořice dost silná, k. 30 tam jde naprosto v místní kvalitě, a analog tam taktéž byl bez chyby, k. 33 prostě nejde ani na ultrasměrovou anténu Kathrein, likviduje ho tam odražený a rozbitý signál Bukové hory...

Náhodou Hoher Bogen na 33. kanále to taky rušit nemůže? U mne to tak bohužel je...
Název: Re: Jihlava/Javořice - multiplexy 2 a 3, zkušenosti, screenshoty apod.
Přispěvatel: Jakub Ambroz 03. 05. 2010, 20:32:51
V analogu: jede 25k. z javořice (čt 1)??
Název: Re: Jihlava/Javořice - multiplexy 2 a 3, zkušenosti, screenshoty apod.
Přispěvatel: kinotechnik 03. 05. 2010, 21:13:28
Ano. ĆT1 jede na 25k.
Název: Re: Jihlava/Javořice - multiplexy 2 a 3, zkušenosti, screenshoty apod.
Přispěvatel: Jakub Ambroz 04. 05. 2010, 06:34:37
Mám šanci zachytit javořici......(stačí mux 3) když k.25(i k.42 ale ne už tak dobře) v analogu chytám úplně čistě??
Název: Re: Jihlava/Javořice - multiplexy 2 a 3, zkušenosti, screenshoty apod.
Přispěvatel: david.kriz 04. 05. 2010, 11:44:38
Jakube, kdybys pořádně četl různě v diskuzích, tak víš, že na to nelze odpovědět... místo spekulování o šancích to běž zkusit.
Název: Re: Jihlava/Javořice - multiplexy 2 a 3, zkušenosti, screenshoty apod.
Přispěvatel: Jakub Ambroz 04. 05. 2010, 15:22:25
Děkuji ale pane Kříži, že máte pro mě pochopení...... určitě to vyzkouším... :)
Název: Re: Jihlava/Javořice - multiplexy 2 a 3, zkušenosti, screenshoty apod.
Přispěvatel: Saxon 06. 05. 2010, 07:55:08
V tuto chvíli nevysílá z Javořice ani jeden MUX.
Název: Re: Jihlava/Javořice - multiplexy 2 a 3, zkušenosti, screenshoty apod.
Přispěvatel: Lukáš Polák 06. 05. 2010, 08:46:46
Zjistíme, co se děje. Díky za info. ;)
Název: Re: Jihlava/Javořice - multiplexy 2 a 3, zkušenosti, screenshoty apod.
Přispěvatel: Miloslav Soška 06. 05. 2010, 19:51:10
V tuto chvíli nevysílá z Javořice ani jeden MUX.

Že by nějaký kolaps?  :D
Štěpáne, jaký zas kolaps?
Název: Re: Jihlava/Javořice - multiplexy 2 a 3, zkušenosti, screenshoty apod.
Přispěvatel: Saxon 06. 05. 2010, 23:47:50
Nevim přesně v kolik hodin to naskočilo, ale ve dvě odpoledne už vysílaly všechny MUXy v pořádku.

Bohužel jsem ráno neprověřil stav analogových signálů z Javořice, takže těžko usuzovat  o co tam šlo.
Název: Re: Jihlava/Javořice - multiplexy 2 a 3, zkušenosti, screenshoty apod.
Přispěvatel: Pavel B. 09. 05. 2010, 15:14:45
Zkoušel jsem jak je na tom Javořice s "regionálními odpojováky".Testováno v pátek 7.5 , kdy běží 17.40-18.00 Minuty regionu. Zatímco na kanálu 48(Sušice nebo Krašov)běží R1 ZAK, na Javořici na kanálu 35 běžely Minuty regionu z Prahy.
Název: Re: Jihlava/Javořice - multiplexy 2 a 3, zkušenosti, screenshoty apod.
Přispěvatel: Lukáš Polák 09. 05. 2010, 15:16:44
Zkoušel jsem jak je na tom Javořice s "regionálními odpojováky".Testováno v pátek 7.5 , kdy běží 17.40-18.00 Minuty regionu. Zatímco na kanálu 48(Sušice nebo Krašov)běží R1 ZAK, na Javořici na kanálu 35 běžely Minuty regionu z Prahy.
Dobrý, Pavle, testuj dál. ;) Až tam poběží Vysočina, tak dej vědět. 8)
Název: Re: Jihlava/Javořice - multiplexy 2 a 3, zkušenosti, screenshoty apod.
Přispěvatel: David P 11. 05. 2010, 13:26:16
Zdravim, nevite nekdo z jakeho duvodu jsou vypnuty vsechny tri MUXy z Javorice?? Ja jsem o tom nenasel nikde zadnou zpravu, ze by to bylo planovane...
Název: Re: Jihlava/Javořice - multiplexy 2 a 3, zkušenosti, screenshoty apod.
Přispěvatel: Petr C. 11. 05. 2010, 17:32:29
Zdravim, nevite nekdo z jakeho duvodu jsou vypnuty vsechny tri MUXy z Javorice?? Ja jsem o tom nenasel nikde zadnou zpravu, ze by to bylo planovane...
též jsem to zaznamenal, nešel ani analog (alespoň tedy Prima, ostatní jsem nezjišťoval).... ve 14.30 už vše běželo...