Fórum Digizone.cz

Hlavní témata => Zemské digitální vysílání (DVB-T) => Téma založeno: Enik 31. 08. 2013, 14:37:54

Název: Naléhavě prosím o spolupráci!!!
Přispěvatel: Enik 31. 08. 2013, 14:37:54
Už týden intenzivně komunikuji s ČT ohledně vysílače Svitavy - Hřebeč. Dnes ráno jsem obdržel zprávu, že po nočním omezení výkonu je vysílač RS7 (MPX1a) v provozu na plném výkonu (10kW.) Vzhledem k tomu, že se nacházím v oblasti předpokládaného pokrytí signálem, pravidelně sleduji (ne)přítomnost signálu z obou MPXů z vysílače Hřebeč. Ani v tuto chvíli však jejich signál nedosáhnul až na Šumpersko.
 Mám za sebou dnes asi 100km ježdění a měření signálů z uvedeného vysílače. Nepodařilo se mi ale zachytit žádný měřitelný signál, a to ani v místech s přímou viditelností na věž vysílače ve vzdálenosti 40km!!! Je tedy zřejmé, že výkon vysílače je zcela minimální nebo dokonce nulový!!!
 Proto prosím všechny, kteří mají možnost měřit signál nebo srovnávat s vysílači ČRa na Kamenné horce apodobně, aby zde zveřenili svoje poznatky. Je docela možné, že podobné potíže se vyskytují i v jiných místech republiky a reálné pokrytí RS7 i MPXu4 je zcela odlišené od deklarovaných paramerů. Svojí iniciativou tak můžeme společně přispět k rychlé nápravě.
 Všechny prosím jen o konstruktivní příspěvky s nějakou informační hodnotou. Sám odjíždím provádět další měření. Vrátím se sem s informacemi asi za 2 hodiny (16:30). Dosavadní zjištění jsem podstoupil kompetentním pracovníkům v ČT, aby urychleně sjednali nápravu.
 Děkuji všem za pochopení a spolupráci. Enik.
Název: Re:Naléhavě prosím o spolupráci!!!
Přispěvatel: Stasi-DDR 31. 08. 2013, 14:45:57
Není lepší komunikovat přímo s PD, jakožto provozovatelem RS7? ČT vychází pouze z informací, které jí PD poskytne. Takže jednej přímo s kompetentními lidmi v PD. Mají, jak mobilní telefony, tak e-maily.
Název: Re:Naléhavě prosím o spolupráci!!!
Přispěvatel: Enik 31. 08. 2013, 17:12:27
Tak jsem právě dorazil domů. Byl jsem až ve Svitavách. Zjistil jsem, že v Moravské Třebové je signál na k21 pouhých 55dBuV/d, což rozhodně neodpovídá 10kW ERP. Na straně do Svitav je signál na k21 téměř stejný jako k29 z Kamenné horky 100W ERP. Takže to vypadá, že k21 z Hřebče vysílá cca 100W ERP a na k45 ještě méně.

Takže pokrytí vysílače neodpovídá předpokládaným hodnotám. Proto není na místě zmatkovat. :-)
Název: Re:Naléhavě prosím o spolupráci!!!
Přispěvatel: Stasi-DDR 31. 08. 2013, 17:43:05
Nemusel jsem nic objíždět (Svitavy jdou mimo mě), ale stačil jeden telefonát zodpovědné osobě za šíření RS7 s dotazem kde je problém.
Název: Re:Naléhavě prosím o spolupráci!!!
Přispěvatel: Enik 31. 08. 2013, 17:48:42
Nemusel jsem nic objíždět (Svitavy jdou mimo mě), ale stačil jeden telefonát zodpovědné osobě za šíření RS7 s dotazem kde je problém.
To je možné. A co jsi zjistil?
Název: Re:Naléhavě prosím o spolupráci!!!
Přispěvatel: Stasi-DDR 31. 08. 2013, 17:54:52
Je to v příloze.
Název: Re:Naléhavě prosím o spolupráci!!!
Přispěvatel: Enik 31. 08. 2013, 18:06:27
Je to v příloze.
V příloze jsou technická data slučovače. Tedy pokud jsem to správně pochopil. To je všechno. Ale nikde nic jiného.
 Mimo to je mi celkem jedno v čem je příčina. Pro mně je podstatné, že vysílač nejede na deklarovaném výkonu. O to hůř, že ČT svým divákům tvrdí, že vysílač je v provozu jak má, protože provozovatel sítě jí oznámil, že je vysílač v provozu na deklarovaném výkonu. Vznikají tady problémy proto, že někdo mlží.
Název: Re:Naléhavě prosím o spolupráci!!!
Přispěvatel: Stasi-DDR 31. 08. 2013, 18:12:02
No právě s ním jsou problémy. Podle těch dokumentu z přílohy by se dalo i odhalit kde přímo, ale při sobotě se mi to moc nechce řešit a navíc jsou Svitavy od mého sídla hodně daleko.
Název: Re:Naléhavě prosím o spolupráci!!!
Přispěvatel: Enik 31. 08. 2013, 18:33:02
No právě s ním jsou problémy. Podle těch dokumentu z přílohy by se dalo i odhalit kde přímo, ale při sobotě se mi to moc nechce řešit a navíc jsou Svitavy od mého sídla hodně daleko.
V těch technických datech marně hledám cokoliv, co by bránilo plnému výkonu vysílače. 1kW maximální příkon a 5kW maximální výkon. Jenže to jsou technologické výkony, které pro ERP 10kW nikdy nebudou dosažené. Mimo to by vysílač mohl jet i tak podstatně vyšším výkonem, než jakým jede. Jinou překážku tam už nikde nevidím.
Název: Re:Naléhavě prosím o spolupráci!!!
Přispěvatel: Karlos68 31. 08. 2013, 18:43:48
No právě s ním jsou problémy. Podle těch dokumentu z přílohy by se dalo i odhalit kde přímo, ale při sobotě se mi to moc nechce řešit a navíc jsou Svitavy od mého sídla hodně daleko.
V těch technických datech marně hledám cokoliv, co by bránilo plnému výkonu vysílače. 1kW maximální příkon a 5kW maximální výkon. Jenže to jsou technologické výkony, které pro ERP 10kW nikdy nebudou dosažené. Mimo to by vysílač mohl jet i tak podstatně vyšším výkonem, než jakým jede. Jinou překážku tam už nikde nevidím.

Nemá jet mux 4 v SFN?
Název: Re:Naléhavě prosím o spolupráci!!!
Přispěvatel: Stasi-DDR 31. 08. 2013, 18:46:40
Bude tam něco, co brání využití plného vstupního výkonu, takže oba TXy nejspíš jedou na výkon budiče cca. 1W a ERP by se mohlo pak pohybovat v rozmezí několika desítek Wattů. Bohužel tyhle "porodní bolesti" jsou častým jevem u výrobků Electrolink. Jeden (pro K45) má max. PA 0.6kW a druhý pro K21 má max 1.2kW. Navíc, K45 je při tak malém ERP podstatně méně rušen datovými sítěmi na vedlejších frekvencích (U-FON a CDMA) než K21 a proto je jho příjem za současného stavu lépe realizovatelný.
Název: Re:Naléhavě prosím o spolupráci!!!
Přispěvatel: Stasi-DDR 31. 08. 2013, 18:47:45
Ano má, ale co to má společného se současným ERP výkonem TXu Hřebečov?
Název: Re:Naléhavě prosím o spolupráci!!!
Přispěvatel: Butes 31. 08. 2013, 18:48:20
Mohu napsat zkušenost z Letovic na Blanesku. Vysílač je od nás vzdálený 25 kilometrů, ale v této lokalitě (komplikované i pro příjem muxů 2,3) mohu potvrdit prakticky nulový signál. Měřák nemám zrovna po ruce, ale ERP 100W z Kamenné Horky na několika set-top boxech identifikovatelný je. Tzn. Hřebečov je stále ve zkušebním provozu, tak jak deklaruje Pařízek na ebu.
Název: Re:Naléhavě prosím o spolupráci!!!
Přispěvatel: Luboš T. 31. 08. 2013, 19:01:43
Jo jenže Pařízek deklaruje na svým webu že i od 31.7 je testovací provoz v Příbramy a v Holoubkově.A že by došlo ke změně se neobtěžuje napsat.Věřit jim nejde ani pozdravu.A o Hřebči to bude stejný.Když ani v Letovicích nic nenaladí tak já už vůbec.
Název: Re:Naléhavě prosím o spolupráci!!!
Přispěvatel: Enik 31. 08. 2013, 19:02:00
Bude tam něco, co brání využití plného vstupního výkonu, takže oba TXy nejspíš jedou na výkon budiče cca. 1W a ERP by se mohlo pak pohybovat v rozmezí několika desítek Wattů. Bohužel tyhle "porodní bolesti" jsou častým jevem u výrobků Electrolink. Jeden (pro K45) má max. PA 0.6kW a druhý pro K21 má max 1.2kW. Navíc, K45 je při tak malém ERP podstatně méně rušen datovými sítěmi na vedlejších frekvencích (U-FON a CDMA) než K21 a proto je jho příjem za současného stavu lépe realizovatelný.
To odpovídá mému zjištění výkonů přímo na místě. takže vysílač je v podstatě mimo provoz. Jeho výkon stačí na pokrytí jen na přímou viditelnost do vzdálenosti několika km. Uvidíme, co bude dál. Trošku mě překvapují ty výkony TXů. Očekával bych, že anténa má větší zisk. Na Žižkově budí Čra 30kW ERP asi 1,6kW technologie.
Název: Re:Naléhavě prosím o spolupráci!!!
Přispěvatel: Stasi-DDR 31. 08. 2013, 19:12:10
Použitá anténa (Sira UTV 11/4) má zisk cca. 11dB, což by při PA výkonu 600W a 1200W a započítání útlumu v anténním napáječi, odpovídalo ERP 5kW pro K45 a 10kW pro K21. TX pro k21 má 2x výkonový zesilovač a pro K45 pak 1x výk. zes. Parametry použité yvsíalcí antény jsou v příloze. Na Žižkově má AS větší zisk a proto je pro dosažení max. koordinovaného ERP potřeba nižší PA výkon. Tam ČRa používají TXy (MPX1 až MPX3) Rohde & Schwarz NV 8604 nebo 8603, teď si to přesně nevybavím, který typ to je.
Název: Re:Naléhavě prosím o spolupráci!!!
Přispěvatel: kajulka2 31. 08. 2013, 19:32:34
Zdravím, moje anténa je od vysílače cca 8 km, přímá viditelnost stejně jako na Kamennou horku. Podle  televize i set top boxu jede Hřebeč na minimálním výkonu ve srovnání s Kamennou horkou, síla signálu kolem 30%, kvalita u RS7 0, u MUX4 kolem 50%. RS7 vypadává, MUX4 jde celkem bez problémů. Protože mám v signálové cestě průběžný zesilovač 14db, zkusmo jsem ho vyřadil(před chvílí), jestli třeba 100x silnější signál z Hřebče oproti Kamenné horce ten zesilovač nějak nezahltí(nevim přesně nejsem odborník). Výsledek: Muxy z Kamenné horky bez problému jedou, z Hřebče 0. Takže si myslím že Hřebeč naplno rozhodně nejede
Název: Re:Naléhavě prosím o spolupráci!!!
Přispěvatel: Stasi-DDR 31. 08. 2013, 19:37:38
Pokud by sis pročetl tohle vlákno celé, věděl bys, že s plnými koordinovanými ERP tahle kóta v této chvíli určitě nevysílá.
Název: Re:Naléhavě prosím o spolupráci!!!
Přispěvatel: kajulka2 31. 08. 2013, 19:41:27
Vlákno jsem četl celé, zakladatel chtěl poznatky někoho dalšího, tak jsem mu je napsal, nic víc. ;)
Název: Re:Naléhavě prosím o spolupráci!!!
Přispěvatel: Stasi-DDR 31. 08. 2013, 19:43:33
O.K.!
Název: Re:Naléhavě prosím o spolupráci!!!
Přispěvatel: dxpetr 31. 08. 2013, 22:51:11
Tak jsem právě dorazil domů. Byl jsem až ve Svitavách. Zjistil jsem, že v Moravské Třebové je signál na k21 pouhých 55dBuV/d, což rozhodně neodpovídá 10kW ERP. Na straně do Svitav je signál na k21 téměř stejný jako k29 z Kamenné horky 100W ERP. Takže to vypadá, že k21 z Hřebče vysílá cca 100W ERP a na k45 ještě méně.

Takže pokrytí vysílače neodpovídá předpokládaným hodnotám. Proto není na místě zmatkovat. :-)

dnes měřeno , lokalita Tři studně , (Žďársko, Nové Město na Moravě), ani ťuk, na K21 přítomen pouze Jauerling.
Název: Re:Naléhavě prosím o spolupráci!!!
Přispěvatel: kajulka2 01. 09. 2013, 18:23:31
Momentální stav: RS7 síla 40, kvalita kolísá 40-100, MUX4 síla30 kvalita 30%
Název: Re:Naléhavě prosím o spolupráci!!! Je to horší, než jsem si myslel!!!
Přispěvatel: Enik 02. 09. 2013, 15:12:08
 Dnes jsem byl kontaktován zástupcem fy. DB, který se podivoval nad mým zjištěním reálného výkonu a pokrytí vysílačů MPX4 a RS7 z lokality Svitavy - Hřebeč. Byl jsem ujišťován, že výkony na obou kanálech jsou na technickém maximu 5 a 7,5kW ERP. Za těchto okolností mě napadají dvě věci:
1) Existuje možnost, že jsem se ve svých zjištěních zmýlil já, a reálný výkon vysílačů opravdu odpovídá deklarovaným hodnotám, potom ovšem tyto výkony neodpovídají předpokládanému pokrytí signálem podle zveřejněných map. Takže faktické pokrytí je mnohem menší než co uvádí provozovatel sítí a ČT. Jelikož doposud nebylo prováděno nezávislé měření, které by ověřilo faktický stav věcí, může se stát, že uváděné a reálné pokrytí počtu obyvatel jsou dvě zcela odlišná čísla!

2) Mnou zjištěný výkon vysílačů na Hřebeči odpovídá skutečnosti, pak je ovšem nutné si položit otázku, jak je možné, že dodavatel vysílací technologie tvrdí, že ERP odpovídá požadovanému výkonu? Měří a kontroluje někdo reálné hodnoty signálu v terénu? Provádí někdo kontrolní měření na pokrytém území? Není možné, že podobná situace je i jinde v republice, a faktické pokrytí je pak jen zlomkem toho, co udávají mapy?
Název: Re:Naléhavě prosím o spolupráci!!!
Přispěvatel: Stasi-DDR 02. 09. 2013, 16:01:35
Citace z tvého sobotního příspěvku: "Tak jsem právě dorazil domů. Byl jsem až ve Svitavách. Zjistil jsem, že v Moravské Třebové je signál na k21 pouhých 55dBuV/d, což rozhodně neodpovídá 10kW ERP. Na straně do Svitav je signál na k21 téměř stejný jako k29 z Kamenné horky 100W ERP. Takže to vypadá, že k21 z Hřebče vysílá cca 100W ERP a na k45 ještě méně."

Opravdu si myslíš, že při uváděném ERP zástupcem fy DB 5 a 7.5kW, by jsi naměřil takové hodnoty?? Pokud tvrdí zástupce DB, že již vysílají s  max. ERP, tak ať podá důkaz. Např. tě může vzít na vysílací stanoviště a v místnosti, kde jsou TXy umístěné ti na jejich ovládacích panelech (jsou vybaveny LCD zobrazovačem), může ukázat opravdové PA výkony pro K21 a K45, které jdou do sdružovače a dále do AS a ze kterých pak lze na základě parametrů útlumu ve sdružovači + napáječi a zisku provozní antény dovodit reálný ERP. Jinak vyjádření fy DB bude patřit do říše "pověstí a báchorek". Mé informace jsou poněkud odlišné. Bohužel nejsou oficiální.

Název: Re:Naléhavě prosím o spolupráci!!!
Přispěvatel: Enik 02. 09. 2013, 16:15:27
Citace z tvého sobotního příspěvku: "Tak jsem právě dorazil domů. Byl jsem až ve Svitavách. Zjistil jsem, že v Moravské Třebové je signál na k21 pouhých 55dBuV/d, což rozhodně neodpovídá 10kW ERP. Na straně do Svitav je signál na k21 téměř stejný jako k29 z Kamenné horky 100W ERP. Takže to vypadá, že k21 z Hřebče vysílá cca 100W ERP a na k45 ještě méně."

Opravdu si myslíš, že při uváděném ERP zástupcem fy DB 5 a 7.5kW, by jsi naměřil takové hodnoty?? Pokud tvrdí zástupce DB, že již vysílají s  max. ERP, tak ať podá důkaz. Např. tě může vzít na vysílací stanoviště a v místnosti, kde jsou TXy umístěné ti na jejich ovládacích panelech (jsou vybaveny LCD zobrazovačem), může ukázat opravdové PA výkony pro K21 a K45, které jdou do sdružovače a dále do AS a ze kterých pak lze na základě parametrů útlumu ve sdružovači + napáječi a zisku provozní antény dovodit reálný ERP. Jinak vyjádření fy DB bude patřit do říše "pověstí a báchorek". Mé informace jsou poněkud odlišné. Bohužel nejsou oficiální.
Máš naprostou pravdu, ale mně je celkem buřt jakým výkonem je vysíláno nebo jakým výkonem jedou TXy. Mě zajímá signál v terénu a u zákazníků, a tam prostě není!!! Takže si kladu otázku, kdo a kde a proč mlží nebo záměrně či nevědomky podává nepravdivé informace. Mně ale děsí, že někdo namontuje vysílač a neprovede alespoň dvě nebo tři kontrolní měření. Je docela možné, že výkon z TXů odpovídá deklarovanému, ale anténa může být vadná nebo špatně zapojená. Těch příčin může být několik. Děsí mně, že by takovýto stav mohl být kdekoliv jinde na vysílačích stejného provozovatele. Pak bude reálné pokrytí signálem blízké nule!
Název: Re:Naléhavě prosím o spolupráci!!!
Přispěvatel: Luboš T. 02. 09. 2013, 16:21:08
Tak proč mají na svých zbytečných vebovkách napsaný že byl zahájen testovací provoz ale nikde není napsáno že byl plně spuštěn.Tak co plácají že hodnoty jsou na maximech,žabaři!
Název: Re:Naléhavě prosím o spolupráci!!!
Přispěvatel: Stasi-DDR 02. 09. 2013, 16:58:56
Citace z tvého sobotního příspěvku: "Tak jsem právě dorazil domů. Byl jsem až ve Svitavách. Zjistil jsem, že v Moravské Třebové je signál na k21 pouhých 55dBuV/d, což rozhodně neodpovídá 10kW ERP. Na straně do Svitav je signál na k21 téměř stejný jako k29 z Kamenné horky 100W ERP. Takže to vypadá, že k21 z Hřebče vysílá cca 100W ERP a na k45 ještě méně."

Opravdu si myslíš, že při uváděném ERP zástupcem fy DB 5 a 7.5kW, by jsi naměřil takové hodnoty?? Pokud tvrdí zástupce DB, že již vysílají s  max. ERP, tak ať podá důkaz. Např. tě může vzít na vysílací stanoviště a v místnosti, kde jsou TXy umístěné ti na jejich ovládacích panelech (jsou vybaveny LCD zobrazovačem), může ukázat opravdové PA výkony pro K21 a K45, které jdou do sdružovače a dále do AS a ze kterých pak lze na základě parametrů útlumu ve sdružovači + napáječi a zisku provozní antény dovodit reálný ERP. Jinak vyjádření fy DB bude patřit do říše "pověstí a báchorek". Mé informace jsou poněkud odlišné. Bohužel nejsou oficiální.
Máš naprostou pravdu, ale mně je celkem buřt jakým výkonem je vysíláno nebo jakým výkonem jedou TXy. Mě zajímá signál v terénu a u zákazníků, a tam prostě není!!! Takže si kladu otázku, kdo a kde a proč mlží nebo záměrně či nevědomky podává nepravdivé informace. Mně ale děsí, že někdo namontuje vysílač a neprovede alespoň dvě nebo tři kontrolní měření. Je docela možné, že výkon z TXů odpovídá deklarovanému, ale anténa může být vadná nebo špatně zapojená. Těch příčin může být několik. Děsí mně, že by takovýto stav mohl být kdekoliv jinde na vysílačích stejného provozovatele. Pak bude reálné pokrytí signálem blízké nule!

Anténa nemůže být "špatně zapojená". Tam nic špatně připojit nejde, je tam pouze vstupní konektor typu EIA 1-5/8. Spíše může být vadná (nebo poškozená transportem nebo při instalaci vrtulníkem) a nedosahuje deklarovaného zisku (11dB). Ještě můžou být špatně provedené konektory EIA na anténním napáječi, ale pokud by zde došlo ke skratu nebo svodu, zákonitě by musely zareagovat ochranné obvody TXu! Při vzdálensoti několika km od stanoviště a přímé viditelnosti nemůže být hodnota na měřící anténě (při ERP 5 a  7.5kW) na hodnotě 55dB/uV. Já mám TX s ERP 10kW vzdálený 5.5km a na přímou viditelnost mám signál (anténa Fracarro LP45) s úrovní 75dB/uV. Při hodnotě 55dB/uV by ERP odpovídalo cca. 100W. Takže buď DB tvrdí to co tvrdí a přitom neví, že má něco s AS a do antény jdou skutečné PA výkony odpovídající dle výpočtů koordinovaným ERP nebo jednoduše lžou. Dle mě to druhé. Pokud by provedli měření v okolí vysílače a zjistili by podezřele nízké hodnoty na měřící anténě v řádu desítek dB od předpokládaných hodnot, muselo by je logicky napadnout, že něco není v pořádku.
Název: Re:Naléhavě prosím o spolupráci!!!
Přispěvatel: Kuba Melín 02. 09. 2013, 17:04:01
Citace z tvého sobotního příspěvku: "Tak jsem právě dorazil domů. Byl jsem až ve Svitavách. Zjistil jsem, že v Moravské Třebové je signál na k21 pouhých 55dBuV/d, což rozhodně neodpovídá 10kW ERP. Na straně do Svitav je signál na k21 téměř stejný jako k29 z Kamenné horky 100W ERP. Takže to vypadá, že k21 z Hřebče vysílá cca 100W ERP a na k45 ještě méně."

Opravdu si myslíš, že při uváděném ERP zástupcem fy DB 5 a 7.5kW, by jsi naměřil takové hodnoty?? Pokud tvrdí zástupce DB, že již vysílají s  max. ERP, tak ať podá důkaz. Např. tě může vzít na vysílací stanoviště a v místnosti, kde jsou TXy umístěné ti na jejich ovládacích panelech (jsou vybaveny LCD zobrazovačem), může ukázat opravdové PA výkony pro K21 a K45, které jdou do sdružovače a dále do AS a ze kterých pak lze na základě parametrů útlumu ve sdružovači + napáječi a zisku provozní antény dovodit reálný ERP. Jinak vyjádření fy DB bude patřit do říše "pověstí a báchorek". Mé informace jsou poněkud odlišné. Bohužel nejsou oficiální.
Máš naprostou pravdu, ale mně je celkem buřt jakým výkonem je vysíláno nebo jakým výkonem jedou TXy. Mě zajímá signál v terénu a u zákazníků, a tam prostě není!!! Takže si kladu otázku, kdo a kde a proč mlží nebo záměrně či nevědomky podává nepravdivé informace. Mně ale děsí, že někdo namontuje vysílač a neprovede alespoň dvě nebo tři kontrolní měření. Je docela možné, že výkon z TXů odpovídá deklarovanému, ale anténa může být vadná nebo špatně zapojená. Těch příčin může být několik. Děsí mně, že by takovýto stav mohl být kdekoliv jinde na vysílačích stejného provozovatele. Pak bude reálné pokrytí signálem blízké nule!

Zaprvé. DB a PD prostě nevěřit ani nos mezi očima. Je to úplně to samé, jako když Pařízek tvrdil, že jeho rádia nepřekračují povolené výkony, a přitom měl na jistém vysílači u Třebíče pro 300 W ERP nainstalován 1 kW koncový stupeň, který podle viditelného elektroměrů jel 100% naplno (se ztrátou v kabelu a ziskem AS to pak dalo asi 5 kW ERP a ten TX chodil i v Podkrkonoší).

Zadruhé, je klidně možné, že AS nebo jiné prvky jsou namontovány špatně, a vysílač třeba zapl nějakou ochranu proti vysokému PSV a vypl koncový zesilovač (a jede tedy jen budič). Pak by ERP odpovídal, jak už tu někdo psal. Při bordelu v mux4/RS7 kdy ani po několika měsících a rozebrání problému do podrobností na fórech nejsou jejich technici schopni nastavit korektně GOP v MPEG 2 bych se ani nedivil, kdyby něco takového bylo možné a oni to ani nevěděli.

Zatřetí, jak také někde v diskuzi padlo a jsou to reálná fakta, zatímco vysílače ČRa jsou násobně dražší a kvalitnější a zároveň jedou na 50-70 maximálního PA výkonu, Pařezovy vysílače jsou šunky a zároveň jedou na 100 % PA výkonu, a to do horších AS a dalších prvků v cestě. Co to ve výsledku udělá se signálem nelze jasně říct, že to na něj bude mít spíše negativní vliv je ale logické. Já jsem třeba na Pařezových vysílacích ani za ideálních podmínek (pár km vzdálenost, přímá viditelnost, žádné echo-preecho, na anténu bez zesilovače) nenaměřil nikdy MER vyšší než 30-31 dB. U ČRa mi běžně měřák za takových podmínek ukazuje MER >36 dB. To je také fakt.

Název: Re:Naléhavě prosím o spolupráci!!!
Přispěvatel: Luboš T. 02. 09. 2013, 17:22:17
Prostě a jednoduše Pařízek na budování kvalitní sítě nemá a nikdy mít nebude.Ten je tak dobrý na vystavění pár vysílačů v několika městech a konec.Dál nemá šanci.V ČRA se ted musí smát jak vyplula na povrch neschopnost této firmy vybudovat aspoň průměrnou síť která by odpovídala mapám pokrytí.Není se čemu divit když má k ruce jen amatéry a k tomu nakupuje levnou techniku.
Název: Re:Naléhavě prosím o spolupráci!!!
Přispěvatel: Stasi-DDR 02. 09. 2013, 18:20:09
Citace z tvého sobotního příspěvku: "Tak jsem právě dorazil domů. Byl jsem až ve Svitavách. Zjistil jsem, že v Moravské Třebové je signál na k21 pouhých 55dBuV/d, což rozhodně neodpovídá 10kW ERP. Na straně do Svitav je signál na k21 téměř stejný jako k29 z Kamenné horky 100W ERP. Takže to vypadá, že k21 z Hřebče vysílá cca 100W ERP a na k45 ještě méně."

Opravdu si myslíš, že při uváděném ERP zástupcem fy DB 5 a 7.5kW, by jsi naměřil takové hodnoty?? Pokud tvrdí zástupce DB, že již vysílají s  max. ERP, tak ať podá důkaz. Např. tě může vzít na vysílací stanoviště a v místnosti, kde jsou TXy umístěné ti na jejich ovládacích panelech (jsou vybaveny LCD zobrazovačem), může ukázat opravdové PA výkony pro K21 a K45, které jdou do sdružovače a dále do AS a ze kterých pak lze na základě parametrů útlumu ve sdružovači + napáječi a zisku provozní antény dovodit reálný ERP. Jinak vyjádření fy DB bude patřit do říše "pověstí a báchorek". Mé informace jsou poněkud odlišné. Bohužel nejsou oficiální.
Máš naprostou pravdu, ale mně je celkem buřt jakým výkonem je vysíláno nebo jakým výkonem jedou TXy. Mě zajímá signál v terénu a u zákazníků, a tam prostě není!!! Takže si kladu otázku, kdo a kde a proč mlží nebo záměrně či nevědomky podává nepravdivé informace. Mně ale děsí, že někdo namontuje vysílač a neprovede alespoň dvě nebo tři kontrolní měření. Je docela možné, že výkon z TXů odpovídá deklarovanému, ale anténa může být vadná nebo špatně zapojená. Těch příčin může být několik. Děsí mně, že by takovýto stav mohl být kdekoliv jinde na vysílačích stejného provozovatele. Pak bude reálné pokrytí signálem blízké nule!

Zaprvé. DB a PD prostě nevěřit ani nos mezi očima. Je to úplně to samé, jako když Pařízek tvrdil, že jeho rádia nepřekračují povolené výkony, a přitom měl na jistém vysílači u Třebíče pro 300 W ERP nainstalován 1 kW koncový stupeň, který podle viditelného elektroměrů jel 100% naplno (se ztrátou v kabelu a ziskem AS to pak dalo asi 5 kW ERP a ten TX chodil i v Podkrkonoší).

Zadruhé, je klidně možné, že AS nebo jiné prvky jsou namontovány špatně, a vysílač třeba zapl nějakou ochranu proti vysokému PSV a vypl koncový zesilovač (a jede tedy jen budič). Pak by ERP odpovídal, jak už tu někdo psal. Při bordelu v mux4/RS7 kdy ani po několika měsících a rozebrání problému do podrobností na fórech nejsou jejich technici schopni nastavit korektně GOP v MPEG 2 bych se ani nedivil, kdyby něco takového bylo možné a oni to ani nevěděli.

Zatřetí, jak také někde v diskuzi padlo a jsou to reálná fakta, zatímco vysílače ČRa jsou násobně dražší a kvalitnější a zároveň jedou na 50-70 maximálního PA výkonu, Pařezovy vysílače jsou šunky a zároveň jedou na 100 % PA výkonu, a to do horších AS a dalších prvků v cestě. Co to ve výsledku udělá se signálem nelze jasně říct, že to na něj bude mít spíše negativní vliv je ale logické. Já jsem třeba na Pařezových vysílacích ani za ideálních podmínek (pár km vzdálenost, přímá viditelnost, žádné echo-preecho, na anténu bez zesilovače) nenaměřil nikdy MER vyšší než 30-31 dB. U ČRa mi běžně měřák za takových podmínek ukazuje MER >36 dB. To je také fakt.

DB má TXy napojené na dálkový dohled, takže pokud by došlo k reakci ochrany koncového stupně a ten by poté byl od systému odpojen, muselo by se to na dohledovém pracovišti projevit. A nechce se mi věřit, že by tam pracovali totální blbci, že by si tak závažné skutečnosti nevšimli.
Co se týče hodnoty MER, tak ta je dána použitým HW (Electrolink) a myslím, že to i tento italský výrobce (který je na trhu od roku 1990, takže má "dlouhou" tradici a "velké" zkušenosti v oblasti vývoje a výroby TV a R vysílačů) uvádí i na svém webu, že jeho výrobky mají max. MER 31dB. A ten provoz na "plný ceres" taky těmto VZDUCHEM CHLAZENÝM vysílačům moc nesvědčí a nelze se pak divit, že Pařízek má někde neustále problémy (viz v minulosti Jihlava, HK, OL, ČB). ČRa používají  TXy R&S řady NV86xx, které jsou chlazeny kapalinou (glykolalkoholem) a tudíž (i díky nevyužívání max PA výkonu) jsou jejich provozní parametry daleko stabilnější a méně poruchové než vysílače Electrolink. 
Název: Re:Naléhavě prosím o spolupráci!!!
Přispěvatel: pajas2 02. 09. 2013, 18:42:34
Jsem od pražských vysílačů 30 km a více a mám prakticky u všech MER 30 dB (mux 1, 2, 3, 4, regmux 1, 4, 7, 12 a dvb-t2 mux) pouze ten Malešický ukazuje jen kolem 26 dB, ale ten je o nějakých 20 dB slabší než ty ostatní. Takže pokud mají mux 4 a regmux 7 maximální MER 31 dB, jsem téměř na maximu.