Fórum Digizone.cz

Hlavní témata => Zemské digitální vysílání (DVB-T) => Téma založeno: Miroslav Laduna 26. 08. 2013, 21:27:51

Název: Koordinace Vítkův kámen vs. Včelná
Přispěvatel: Miroslav Laduna 26. 08. 2013, 21:27:51
Takhle se u nás koordinuje :o

ZELENÁ BARVA - vysílač VÍTKŮV KÁMEN K29 1kW horizontal dle koordinace výseč povoleného maximálního výkonu, avšak za předpokladu užití rakviček v azimutech 0° a 90° je vyznačena úroveň od 30 dBuV/m. Zelená barva tedy vyznačuje pokrytí rušivého pole o úrovni 30 dBuV/m a více.

ČERVENÁ BARVA - vysílač VČELNÁ K29 2kW horizontal přímo (matematicky) nezarušený užitečný signál o úrovni 50 dBuV/m a více.

ČERNÁ BARVA - překrytí obou vysílačů.

Pokud budou vysílače šířit jiný obsah (nebudou moci tvořit jednofrekvenční síť) budou mít obyvatelé části ČB zhoršený příjem.
Osobně bych Včelnou přeladil na jiný kanál, bylo by to nejelegantnější řešení, krom již zmiňovaného SFN.
Takových případů je v ČR mraky, tenhle je ale šťavnatý v tom, že se likviduje signál v rámci jedné sítě.
Lidé z ČTŮ ! Pan Brabec Vám asi neřekl, že SFN dělat nebude ;)

http://img849.imageshack.us/img849/2472/u1k.png
Název: Re:Koordinace Vítkův kámen vs. Včelná
Přispěvatel: klubalo 10. 09. 2013, 10:13:27
Vidím dobře, že ten černý flek je zejména nad Českými Budějovicemi? Dobrá práce... takhle bych to ani sám nedokázal :D....
Název: Re:Koordinace Vítkův kámen vs. Včelná
Přispěvatel: Miroslav Laduna 10. 09. 2013, 16:00:42
Ano. Největší problém bude v části (1/2) ČB, pokud se koordinace (kanál) pro Vítkův Kámen, nebo Včelnou nezmění.
Například Včelnou spolehlivě gumuje cokoliv všesměrového z Lichtenbergu, takže uvidíme, co se stane.
Název: Re:Koordinace Vítkův kámen vs. Včelná
Přispěvatel: microb 10. 09. 2013, 16:59:02
Záleží, co na tom Lipně bude, dle informací se nebude jednat o MPX4 ani o RS7......... Info přímo od zdroje
Název: Re:Koordinace Vítkův kámen vs. Včelná
Přispěvatel: Miroslav Laduna 10. 09. 2013, 17:21:01
Bude tam na 100% Reg.síť 1.
Dle mého názoru v ní bude stejné složení programů ČT, jako v RS 7 plus k tomu 1 až 2 programy z režije pana Brabce.
Takže se nabízí TV8, Třeboňská Lázeňská Televize.......
Z pohledu nabídky by bylo nejlepší umístit tam některý z programů Novy (Smíchov, Telka, Fanda) + ČT D/Art.
Možná by nebyl problém zkoordinovat K 25 z Vítkova Kamene s nějakým menším výkonem (250 W) pro MUX 4 čistě pro Lipensko ( 6dB by nebyl snad takový problém).
Z pohledu pokrytí by bylo nejlepší použít modulaci 16QAM (maximálně 17 Mbit tok).
Název: Re:Koordinace Vítkův kámen vs. Včelná
Přispěvatel: Sax 10. 09. 2013, 17:53:41
Bude tam na 100% Reg.síť 1.
Dle mého názoru v ní bude stejné složení programů ČT, jako v RS 7 plus k tomu 1 až 2 programy z režije pana Brabce.
Takže se nabízí TV8, Třeboňská Lázeňská Televize.......
Z pohledu nabídky by bylo nejlepší umístit tam některý z programů Novy (Smíchov, Telka, Fanda) + ČT D/Art.
Možná by nebyl problém zkoordinovat K 25 z Vítkova Kamene s nějakým menším výkonem (250 W) pro MUX 4 čistě pro Lipensko ( 6dB by nebyl snad takový problém).
Z pohledu pokrytí by bylo nejlepší použít modulaci 16QAM (maximálně 17 Mbit tok).

Ano, ideální obsah by byl skutečně Telka, Smichov, Fanda a CT Art/D, ale to je stejná pohádka, jako účast našich fotbalistů na MS v Brazílii. 16QAM je podle mého na Hrádku nezbytné, tam se to bude přijímat odrazem na hodně místech. Nepředpokládám, že se budou lidé chtít pouštět do dalších úprav ITA. Některé lokality se na příjem přímého signálu ani nezmůžou/Přední Výtoň atd/. Pokrytí celého Českého Krumlova z Hrádku je taky brazilská pohádka...Nejspíš ten kdo si to myslí, v Krumově nikdy nebyl, nebo nemontoval antény...

Dávat na Lipno tři programy CT v HD je zbytečné, kdo je chtěl má dávno SAT, tam je třeba především doplnit SD pozemní nabídku. Navíc drtivá většina tamních receiverů nemá MPEG4 dekodér. Škoda, že pan Brabec si kazí jméno provozem multiplexu na Včelné, jinak si myslím by to bylo/Hrádek/ pro celoplošné TV celkem zajímavé řešení na dokrytí bílých míst sítí RS7 a MUX4. Další zajímavá kóta pro dokrytí bílých míst těchto dvou sítí je vysílač Javorník u Vacova. Dnes jsem tam dělal a je to kota fantastická, mnohem lepší, než nějaká Svatá Máří u Vimperka.
Název: Re:Koordinace Vítkův kámen vs. Včelná
Přispěvatel: adchron 10. 09. 2013, 19:44:13
Pre allotment Ceske Budejovice(v tejto oblasti je Lipno) su este skordinovane vysielace a frekfencie:
C Budejovice Vcel 02 K36 14E2713 48N5455CZE 481 +57 3.16KW _4JCE H ND 35.0 35.0 35.0 35.0 35.0 35.0 35.0 35.0 35.0 35.0 35.0 35.0 35.0 35.0 35.0 35.0 35.0 35.0 35.0 35.0 35.0 35.0 35.0 35.0 35.0 35.0 35.0 35.0 35.0 35.0 35.0 35.0 35.0 35.0 35.0 35.0
C Budejovice Vcel 02 K56 14E2713 48N5455CZE 481 +57 3.16KW DVB56 H ND 35.0 35.0 35.0 35.0 35.0 35.0 35.0 35.0 35.0 35.0 35.0 35.0 35.0 35.0 35.0 35.0 35.0 35.0 35.0 35.0 35.0 35.0 35.0 35.0 35.0 35.0 35.0 35.0 35.0 35.0 35.0 35.0 35.0 35.0 35.0 35.0
C Budejovice Vcelna K29 14E2714 48N5453CZE 480 +35 20KW H ND 43.0 43.0 43.0 43.0 43.0 43.0 43.0 43.0 43.0 43.0 43.0 43.0 43.0 43.0 43.0 43.0 43.0 43.0 43.0 43.0 43.0 43.0 43.0 43.0 43.0 43.0 43.0 43.0 43.0 43.0 43.0 43.0 43.0 43.0 43.0 43.0
C Budejovice Vcelna K54 14E2714 48N5453CZE 480 +50 20KW H ND 43.0 43.0 43.0 43.0 43.0 43.0 43.0 43.0 43.0 43.0 43.0 43.0 43.0 43.0 43.0 43.0 43.0 43.0 43.0 43.0 43.0 43.0 43.0 43.0 43.0 43.0 43.0 43.0 43.0 43.0 43.0 43.0 43.0 43.0 43.0 43.0 
Název: Re:Koordinace Vítkův kámen vs. Včelná
Přispěvatel: Miroslav Laduna 10. 09. 2013, 22:29:11
To je úchilárna roku !!!
Oni tyhle koordinace bývají dooost nepřesné oproti finální poloze vysílače, proto to může znamenat naprosto cokoliv.
Oba koordináty vycházejí v podstatě na Faktorův (O2) vysílač Včelná katastr Plav (tzv Velká Včelná).
Každopádně na hřišti (Malá Včelná) je vysílací stožár 25m vysoký, naproti tomu Velká Včelná může těch 50m klidně mít.
Takže shrnutí:
K 29 - 35 metrů - 20 kW všesměr
K 36 - 57 metrů - 3,16 kW všesměr
K 54 - 50 metrů - 20 kW všesměr
K 56 - 57 metrů - 3,16 kW všesměr

To budem mít v ČB dohromady 11 multiplexů, no to bude bájo....
Název: Re:Koordinace Vítkův kámen vs. Včelná
Přispěvatel: microb 10. 09. 2013, 23:21:50
je to nesmysl, pokud se mrkneš na web ČTÚ, tak tam nic takového není...... Je to jen, že si naše ČTÚ koordinuje kanály se zahraničím ( AT, D ), nikdy to není definitivní vysílací kanál.....
Název: Re:Koordinace Vítkův kámen vs. Včelná
Přispěvatel: Miroslav Laduna 11. 09. 2013, 06:51:33
Stejná šílenost byl Hosov 20kW, nyní 1kW.
Tohle by měli být už mezinárodně schválené hodnoty, ale realita může být potom jakákoliv.
Už jen to, že to někoho napadne je šílené.
Název: Re:Koordinace Vítkův kámen vs. Včelná
Přispěvatel: mmc 18. 09. 2013, 10:59:34
Nemajú tie úrovne byť 37 a 64 dBuV/m ? Tak či tak je to lepšie ako K29 Galanta vs. Hojál vs. Gerecse :-(
Název: Re:Koordinace Vítkův kámen vs. Včelná
Přispěvatel: Miroslav Laduna 02. 10. 2013, 09:58:44
Vzhledem k tomu, že z Vítkova Kamene bude vysílat především ČT, dopadlo to prozatím takto:
LIPNO VITKUV KAMEN    K29   H REGIONÁLNÍ SÍŤ 1 0x3109 0x0501 14° 06' 14" 48° 38' 41"   1030   251W  DVB-T
Název: Re:Koordinace Vítkův kámen vs. Včelná
Přispěvatel: basslicker 02. 10. 2013, 11:23:03
Koukam, ze to je v databazi CTU od včerejšího dne, jen škoda, že jen 251W, to je minimum, ale jestli tam bude JEN ČT Mux, tak by bylo zbytečné více, když jede reg mux 7, nicméně pokud by tam bylo ještě něco navíc, tak je to škoda.. Kde se dají sehnat ty koordináty? ve foru - pardubice nove koordinace - je napsano o Políknu, že se koordinuje na 5KW, ale nikde na netu jsem to nenašel a nikdo zatím nenapsal, kde se dají tyto informace sehnat.. dékuju