Fórum Digizone.cz

Hlavní témata => Zemské digitální vysílání (DVB-T) => Téma založeno: Honza DVB 22. 04. 2010, 23:22:49

Název: Test DVB-T2 ČRa v Praze
Přispěvatel: Honza DVB 22. 04. 2010, 23:22:49
Tak v květnu nám ČRa budou testovat v Praze DVB-T2 paní Müllerová! A co vy - otestujete si příjem? A máte na čem?
Název: Re: Budete sledovat test DVB-T2 Radiokomunikací?
Přispěvatel: Míša Kulička 22. 04. 2010, 23:29:48
Ja bych velice rad testoval, ale bohuzel nemam na cem. :( A pochybuju, ze za tech par dni nekdo uvede na trh nejaky pekny DVB-T2 USB tuner... :)
Název: Re: Budete sledovat test DVB-T2 Radiokomunikací?
Přispěvatel: Honza DVB 22. 04. 2010, 23:42:38
Ja bych velice rad testoval, ale bohuzel nemam na cem. :( A pochybuju, ze za tech par dni nekdo uvede na trh nejaky pekny DVB-T2 USB tuner... :)
To chápu - navíc myslím že pro PC ještě žádný T2 tuner snad ani na trhu není. Nebo někdo o něčem víte?
Název: Re: Budete sledovat test DVB-T2 Radiokomunikací?
Přispěvatel: david.kriz 23. 04. 2010, 00:03:09
ono se to do USB ještě nevejde ;-) a kdyby měl jan samotný PC zpracovávat ten stream, nevim nevim...
ale existuje jeden DVB-T2 analyzátor DekTec do PCI, stojí 2450 €:-)
Název: Re: Budete sledovat test DVB-T2 Radiokomunikací?
Přispěvatel: Honza DVB 23. 04. 2010, 00:09:04
ono se to do USB ještě nevejde ;-) a kdyby měl jan samotný PC zpracovávat ten stream, nevim nevim...
Ale stream je identický s DVB-T - pořád jde o MPEG2 transportní stream(y). Takže žádný problém. A pokud by to vycházelo větší, je přeci možnost to nabízet jako krabičku připojenou do USB kablíkem, případně kartu do PCI slotu.

ale existuje jeden DVB-T2 analyzátor DekTec do PCI, stojí 2450 €:-)
Znám, ale to jaksi bohužel není běžná spotřební elektronika...
Název: Re: Budete sledovat test DVB-T2 Radiokomunikací?
Přispěvatel: Míša Kulička 23. 04. 2010, 00:11:07
K PC asi neni nic, jen ten DekTec, jak pise David.

A stolni DVB-T2 stb se uz u nas prodavaji? Nedavno jsem cetl, ze jedny z prvnich se zacaly prodavat v Anglii...
Název: Re: Budete sledovat test DVB-T2 Radiokomunikací?
Přispěvatel: Míša Kulička 23. 04. 2010, 00:13:56
Ale stream je identický s DVB-T - pořád jde o MPEG2 transportní stream(y).

Nebude se v DVB-T2 pouzivat jen MPEG4/H.264?

Vubec by me zajimalo, co pri tech testech budou vysilat. :)
Název: Re: Budete sledovat test DVB-T2 Radiokomunikací?
Přispěvatel: Honza DVB 23. 04. 2010, 00:14:29
K PC asi neni nic, jen ten DekTec, jak pise David.

A stolni DVB-T2 stb se uz u nas prodavaji? Nedavno jsem cetl, ze jedny z prvnich se zacaly prodavat v Anglii...
Ano, vím jen o tom DekTecu (http://www.dektec.com/Products/Apps/DTC-342/index.asp) - a pokud dobře čtu, ukazuje jen parametry modulace a video/audio si nepřehrajete.

Pokud vím tak u nás se žádný DVB-T2 přijímač oficiálně neprodává, v Anglii už je jich na trhu víc. A to jak IDTV, tak i STB. Takže koupit tam a nebo přes nějaký eshop.
Název: Re: Budete sledovat test DVB-T2 Radiokomunikací?
Přispěvatel: Míša Kulička 23. 04. 2010, 00:17:54
Kazdopadne vidim, ze v hlasovani uz 2 lidi maji DVB-T2 stb, tak by se treba mohli pochlubit, jaky... :)
Název: Re: Budete sledovat test DVB-T2 Radiokomunikací?
Přispěvatel: Honza DVB 23. 04. 2010, 00:18:09
Ale stream je identický s DVB-T - pořád jde o MPEG2 transportní stream(y).
Nebude se v DVB-T2 pouzivat jen MPEG4/H.264?
Nejspíš ano (MPEG2 by byl zbytečný, protože je stejně nutný nový přijímač kvůli demodulaci), přesto se celý transportní stream jmenuje stále MPEG2 Transportní Stream. Jinak přeci dnešní USB/PCI přijímače běžně H.264 umí, takže v tom bych problém neviděl.
Název: Re: Budete sledovat test DVB-T2 Radiokomunikací?
Přispěvatel: Honza DVB 23. 04. 2010, 00:25:07
Ano, vím jen o tom DekTecu (http://www.dektec.com/Products/Apps/DTC-342/index.asp) - a pokud dobře čtu, ukazuje jen parametry modulace a video/audio si nepřehrajete.
Tak oprava - s tímhle softem (http://www.dektec.com/Products/Apps/DTC-330/) to i přehrává.
Název: Re: Budete sledovat test DVB-T2 Radiokomunikací?
Přispěvatel: Miloslav Soška 23. 04. 2010, 07:44:05
Vzhledem k tomu, že ten DVB-T2 MUX budou vysílat jen ze Žižkova a minimálním výkonem, no, nevím, nevím, jestli mi to půjde přijmout.... :(
Název: Re: Budete sledovat test DVB-T2 Radiokomunikací?
Přispěvatel: Libor L 23. 04. 2010, 07:49:03
Kazdopadne vidim, ze v hlasovani uz 2 lidi maji DVB-T2 stb, tak by se treba mohli pochlubit, jaky... :)

Zde tento:

http://www.techradar.com/reviews/audio-visual/digital-tv-rec%20eivers/humax-fox-hd-t2-668320/review
Název: Re: Budete sledovat test DVB-T2 Radiokomunikací?
Přispěvatel: Ondřej Caletka 23. 04. 2010, 09:26:22
Až Happauge (nebo kdokoli jiný) vyrobí nějakou kartu na DVB-T2, ať už do USB, nebo PCI(-E) a bude dostupná v ČR, tak jí budu chtít :)

Musí ale jít o kartu s HW dekodérem kanálového kódování DVB-T2, ne o ten odkazovaný analyzátor, který nejspíš jenom vzorkuje mf signál z tuneru a zpracování nechává na CPU počítače.

Bude pak ještě určitě trvat, než se doplní podpora do linuxových aplikací. Ale naštěstí ten zásadní přerod DVB API už byl učiněn a verze 5.0 (tzv. S2API) je připravena pro snadné rozšiřování typů modulací a tunerů bez nutnosti upravovat API znovu.

V každém případě do května se nic z toho ještě určitě nestihne.
Název: Re: Budete sledovat test DVB-T2 Radiokomunikací?
Přispěvatel: Lukáš Polák 23. 04. 2010, 09:32:16
Za redakci DigiZone.cz mohu říci, že jsem se včera bavil s mluvčí ČRa Marií Fianovou a usilovně prý STB i televizory pro testy novinářům shání, takže se na nějaký ten testík na DZ, doufejme, můžete těšit. :o O tom, co se bude vysílat, se zatím jedná, ale Prima tam rozhodně nebude.
Název: Re: Budete sledovat test DVB-T2 Radiokomunikací?
Přispěvatel: david.kriz 23. 04. 2010, 11:27:04
...ne o ten odkazovaný analyzátor, který nejspíš jenom vzorkuje mf signál z tuneru a zpracování nechává na CPU počítače.

To jste myslel jako vtip, že ;)
Název: Re: Budete sledovat test DVB-T2 Radiokomunikací?
Přispěvatel: Ondřej Caletka 23. 04. 2010, 13:12:40
Nemyslel. Přesně tak to je:
http://www.dektec.com/Products/Apps/DTC-342/index.asp
Citace
Uses RF frontend, tuner and A/D converter of the DTA-2135 receiver card.
http://www.dektec.com/Products/PCIe/DTA-2135/
Citace
Channel 1 provides ADC to get access to raw IF samples

Ta karta umí demodulovat jenom DVB-T. Demodulace DVB-T2 probíhá softwarově z navzorkované mezifrekvence na kanálu 1.
Název: Re: Budete sledovat test DVB-T2 Radiokomunikací?
Přispěvatel: Honza DVB 23. 04. 2010, 14:09:01
Musí ale jít o kartu s HW dekodérem kanálového kódování DVB-T2, ne o ten odkazovaný analyzátor, který nejspíš jenom vzorkuje mf signál z tuneru a zpracování nechává na CPU počítače.
Máte pravdu v tom, že se MF signál zpracovává softwarově. Nicméně nevěřím tomu že ho zpracovává CPU v PC. DekTec k tomu píše toto:
"Uses the IF signal digitized with the ADC on-board of the DTA-2135. All processing is performed in software, providing a flexible solution that will be improved over time" - viz zde (http://www.dektec.com/Products/PCIe/DTA-2135-T2/index.asp)

Podle mne to znamená jediné - DekTec v této kartě nevyužívá žádný integrovaný DVB-T2 demodulátor a to jim dává možnost modifikovat SW v budoucnu. Díky tomu byli zřejmě schopni uvést také tuto kartu dříve než ostatní firmy, které se zaměřují na běžného zákazníka a kvůli ceně čekají na integrované demodulátory. Předpokládám, že DekTec má na kartě nějaký signálový procesor/FPGA který demodulaci řeší. Tomu CPU v PC tedy vůbec nevěřím. Ale můžu se určitě i plést.
Název: Re: Budete sledovat test DVB-T2 Radiokomunikací?
Přispěvatel: Ondřej Caletka 23. 04. 2010, 14:33:27
Je to možné, že to myslí takto. Ale já bych v takovém případě čekal, že použijí termín „firmware“. Koukám do letáku a tam požadují PC s CPU Intel Core i7 920 (2.66Ghz). Nedokážu posoudit, jestli je to hodně nebo málo na SW demodulaci.

Na druhou stranu by to byl logický krok ve vývoji. Nejdřív byly full-featured karty, což byl v podstatě celý STB, jen ovládaný PC. Pak přišly budget karty, co předávají PC MPEG-TS. Logický stupeň vývoje jsou super-budget karty, které budou předávat PC navzorkovaný signál.

EDIT: Ještě jednou jsem pročetl letáky a dospěl k závěru, že produkt zvaný DTA-2135-T2 je balík, který se skládá z HW karty DTA-2135 (což je dvoutunerový DVB-T tuner s A/D převodníkem na IF prvního tuneru) a programu pro Windows T2Xpert, což je DVB-T2 Test receiver and analyzer software.
Název: Re: Budete sledovat test DVB-T2 Radiokomunikací?
Přispěvatel: david.kriz 23. 04. 2010, 14:36:06
EDIT: Ještě jednou jsem pročetl letáky a dospěl k závěru, že produkt zvaný DTA-2135-T2 je balík, který se skládá z HW karty DTA-2135 (což je dvoutunerový DVB-T tuner s A/D převodníkem na IF prvního tuneru) a programu pro Windows T2Xpert, což je DVB-T2 Test receiver and analyzer software.

To je zcela evidentní a je to tam napsáno... ;)
Název: Re: Budete sledovat test DVB-T2 Radiokomunikací?
Přispěvatel: Martin Patera 23. 04. 2010, 15:09:09
Tak v květnu nám ČRa budou testovat v Praze DVB-T2 paní Müllerová! A co vy - otestujete si příjem? A máte na čem?

Pani Mullerova? ! ?
A ty asi myslim segru Roye Meredita McCoye?  SG-Atlantida?
Název: Re: Budete sledovat test DVB-T2 Radiokomunikací?
Přispěvatel: Martin Patera 23. 04. 2010, 15:11:37
Kazdopadne vidim, ze v hlasovani uz 2 lidi maji DVB-T2 stb, tak by se treba mohli pochlubit, jaky... :)


Zapujceny STB od cloveka (kamionak) co si to pro sebe privezl z Anglie.
Bude pres to koukat doma (ano, umi to i MPEG4-AAC HD) na nasi pozemni DVB-T.
Název: Re: Budete sledovat test DVB-T2 Radiokomunikací?
Přispěvatel: david.kriz 23. 04. 2010, 15:14:29
Martine, jaký typ máš?
Název: Re: Budete sledovat test DVB-T2 Radiokomunikací?
Přispěvatel: david.kriz 23. 04. 2010, 16:29:42
2 Ondřej Caletka:
píšu jim dotaz jak to ve skutečnosti vše je, tak pak budeme všichni chytřejší...
Název: review sedmi DVB-T2 set top boxu
Přispěvatel: hrazny palyza 20. 05. 2010, 19:32:18
ceny v přepočtu od 3.900,- Kč (i-Can Easy HD 2851T)
http://www.reghardware.co.uk/2010/05/20/grouptest_freeview_hd_set_tops/
USB přijímač pro DVB-T2 bohužel stále není :(
Název: Re: Budete sledovat test DVB-T2 Radiokomunikací?
Přispěvatel: Martin Patera 20. 05. 2010, 19:58:18
Martine, jaký typ máš?
Ja nemam nic, ale on ma Philipse.
Ale jak jsem koukal na mapu pokryti, tak v Zatci muzu zapomenout.
Ale pokud by v ramci budoucich testu zapli i Bukovku, tak tu muzu.
Název: Re: Budete sledovat test DVB-T2 Radiokomunikací?
Přispěvatel: david.kriz 20. 05. 2010, 21:14:21
Martine, jaký typ máš?
Ja nemam nic, ale on ma Philipse.
Ale jak jsem koukal na mapu pokryti, tak v Zatci muzu zapomenout.
Ale pokud by v ramci budoucich testu zapli i Bukovku, tak tu muzu.

šak tak jsem to myslel :) jaký typ má on potažmo Ty, když si to od něho půjčíš ;)
Název: Re: Budete sledovat test DVB-T2 Radiokomunikací?
Přispěvatel: Kuba Melín 20. 05. 2010, 21:48:20
Tak jsem vyzkoušel test DVB-T2 na měřáku Rover AtomLight STC.  8)

Chodí to tu dost silně, ještě aby ne, když mám špičku Žižkova na přímý výhled.

První screen je na střešní anténu Schwaiger CCK 23 (9 dB zisk), která je ale vertikálně.

Druhý dva screeny jsem pak pořídil na terase s Schwaiger CCK 43 (13 dB zisk) uchycenou v ruce, horizontálně. Na druhém je vidět DVB-T2 na 25. kanále, pak Chomutov 33. k a 41. kanál mux 2.
Název: Re: Test DVB-T2 ČRa v Praze
Přispěvatel: david.kriz 20. 05. 2010, 23:53:02
perfektní screeny Kubo! díky! škoda že nejde konstelák... joo, mít tak někoho s R-S ETH nebo nejnovějším Promaxem ;-)
Název: Re: Test DVB-T2 ČRa v Praze
Přispěvatel: Kuba Melín 21. 05. 2010, 12:04:47
Tak v tuto chvíli (11:50) na 25. kanále nic nevysílá.

A ještě k vyzářenému výkonu: Jistě tam není (nebylo) 300 W ERP. Těch 300 W byl dle mého instalovaný výkon vysílače, a ERP byl výrazně vyšší. Proč?
a) Ta mapa, kterou zveřejnily ČRa, odpovídá pokrytí někdejšího muxu A s 5 kW ERP (až na to, že je nechutně ořezaná)
b) 300 W ERP by pořádně nepokrylo ani Prahu
c) Měřením jsem zjistil, že rozdíl mezi muxem 2 na 41. kanále a DVB-T2 testem je přibližně 10-12 dB (mux 2 - 83 dBuV, DVB-T2 test - 72 dBuV). Tento rozdíl cca. odpovídá výkonovému rozdílu mezi výkonem 2-3 kW ERP a 32 kW ERP. Měřeno na stejnou anténu.

A i pokud by se vzal výkon 300 W (24 dBW) a přičetl se zisk antény (12-14 dB minus ztráty v koaxu), tak se opět dostaneme někam na 2-3 kW ERP.
Název: Re: Test DVB-T2 ČRa v Praze
Přispěvatel: ivovi 21. 05. 2010, 12:11:09
Kubo, presne tak! Vykon PA 300W, ERP 4kW. Zmineno uz tady (http://www.digizone.cz/clanky/smely-plan-do-olympiady-2012-pokryt-dvb-t2/nazory/151791/vlakno/#o151791). Zdroj, ppt prezentace CRa.
Nevim jestli tech vypustenych 300W bylo soucasti marketingu... :P
Název: Re: Test DVB-T2 ČRa v Praze
Přispěvatel: Kuba Melín 21. 05. 2010, 21:50:39
Aby to bylo kompletní, tady je i mapka pro test DVB-T2.

Počítáno pro 4 kW ERP, horizontální polarizaci.

http://dvbt-servis.cz/mapy/zizkov_dvbt2.png (http://dvbt-servis.cz/mapy/zizkov_dvbt2.png)
Název: Re: Test DVB-T2 ČRa v Praze
Přispěvatel: Aleš Pipek 22. 05. 2010, 21:41:27
Díky Kubo. Zrovna dneska by to u nás zřejmě šlo dobře, protože "před bouří" měl u nás v Pardubicích zrovna Žižkov jedno ze svých maxim. Bohužel ta horizontální polarizace mě stále odrazuje od pokusu jakéhokoliv měření. To že nemám DVB-T2 přijímač by tolik nevadilo, stačí měřák, ale rozhazovat si sfázované dvojče ve vertikálu se mi na tu chvilku měření nechce. Každopádně z Tvé mapky se nacházím přesně v té nejslabší žluté  :) , takže ještě jednou díky.  ;)
Název: Re: Budete sledovat test DVB-T2 Radiokomunikací?
Přispěvatel: Xmux 24. 05. 2010, 14:54:21
Kazdopadne vidim, ze v hlasovani uz 2 lidi maji DVB-T2 stb, tak by se treba mohli pochlubit, jaky... :)


Zapujceny STB od cloveka (kamionak) co si to pro sebe privezl z Anglie.
Bude pres to koukat doma (ano, umi to i MPEG4-AAC HD) na nasi pozemni DVB-T.

Zdravím,
a měl bych menší prosbičku  :)
Nebyl by onen vámi zmiňovaný známý (kamioňák) ochoten zakoupit a dovézt HUMAX HD-FOX T2 ?