Fórum Digizone.cz

Hlavní témata => Zemské digitální vysílání (DVB-T) => Téma založeno: majky11 28. 03. 2013, 09:32:44

Název: Problém s multiplexe4
Přispěvatel: majky11 28. 03. 2013, 09:32:44
Zdravím,

nedávno jsem se pokoušel na svém pc monitoru/televizi (samsung syncmaster2333hd) naladit programy multiplexu 4. V první chvíli bylo vše v pořádku. Po pár minutách sledování Fandy například napsal televizor, že program Fanda neexistuje, zda-li ho chci odstranit. Po chvilce se vytvoří Fanda znova na posledním volném programu a toto se opakuje pořád dokola (takže mám asi 20x Fandu, ale nemůžu se na něj dívat). Děkuji za případné rady.

Bydlím v Chomutově, ostatní programy digitálního vysílání fungují v pořádku. Doma máme ještě další dva televizory, na nich všechno funguje jak má.
Název: Re:Problém s multiplexe4
Přispěvatel: Bohumír Džubej 28. 03. 2013, 11:18:02
Dobrý den.
Bude to chtít řadu upřesnění.
MUX4 nevysílá pouze Fandu. Jak se chovají ostatní programy (Pohoda, Telka, Smíchov, Nova HD)? Ty jdou normálně?
Jaký máte signál? Je-li na hranici příjmu, může to vypadávat a při ladění to TVP znova detekuje. Ideální by bylo, kdyby někdo změřil parametry signálu.
Na jakou anténu přijímáte? Individuální nebo společnou? Pokud společnou, je upravena pro příjem MUX4? Pokud individuální, je jedna, nebo je sloučeno víc antén (v Chomutově to neznám)? Jak dlouhý je svod? Jsou použity nějaké zesilovací prvky?
Píšete že máte doma další dva TVP a u nich jde všechno jak má. Má každý TVP svoji anténu? Pokud ne a anténa je jedna pro všechny, jak signál rozbočujete? Problémová TVP je nejblíž, uprostřed a nebo nejdál od antény?
Osobně bych to odhadoval na problém se signálem. Zkuste TVP na anténě těch dvou TVP, kde vše funguje. Pokud je však signál dostatečně kvalitní (to lze ale posoudit jedině měřením), zkusil bych vymazat všechny programy (vím, je to otrava řadit potom znova vše podle obliby) a všechno bych naladil znovu. V nejhorším případě i s uvedením do továrního nastavení. Bez bližších informací ale jenom hádám, co by to mohlo být a nikdo vám nic přesnějšího neřekne.
Hezký den.
Název: Re:Problém s multiplexe4
Přispěvatel: majky11 28. 03. 2013, 12:36:37
Všechny ostatní programy z multiplexu 4 se chovají naprosto stejně jako Fanda, kterého jsem zmiňoval. Signál přijímáme na rodinný dům, všechny televizory předpokládám na jednu anténu. Problém se signálem to není, při zobrazení informací o kvalitě signálu je více než dobrý, s tím by problém být neměl, když ostatní TV v pořádku přijímají a nic se neděje. Bojím se, aby to nebyl problém s TV. Vymazat a naladit opět všechny programy jsem zkoušel několikrát a pořád je ten stejný výsledek (to řazení se dá skousnout).

Co se týče svodu a zesilovacích prvků to bohužel nemám ani to nejmenší tušení. (Televizor mám pod střechou (1.patro) rodinného domu, takže blíže anténě, než je například TV v přízemí, kde MUX4 jede jako po másle.) Problémová TV je nejspíše nejblíž antény
Název: Re:Problém s multiplexe4
Přispěvatel: Bohumír Džubej 28. 03. 2013, 13:44:11
Ano, může to být i problém televize, ale nejdříve bych zkusil televizi vzít a připojit ji u té televize, co je nejdál od antény. To, že "teploměry" ukazují že signál je "víc než dobrý", to může být právě problém. Příliš silný signál také příjem znemožní. Na aktivní prvky jsem se ptal proto, že někde může kmitat nějaký zesilovač. Takové polské síto se zesilovačem někdy dokáže "pravé zázraky". No a pokud je to moc silným signálem, delší svod jej trochu utlumí a může to jet. Z vašich odpovědí je vidět, že o zapojení antén a rozvodu u vás nemáte ani představu, což bývá obvyklé, ale v takovém případě je dobré pozvat anténáře, aby ten signál změřil. Zkuste proto nejdřív přenesení televize na konec rozvodu. Stejně se ale domnívám, že bez anténáře se neobejdete. No a chcete-li mít jistotu jestli je to v televizi a nebo v anténách a rozvodu, stačí televizi zanést do nejbližší opravny. Tam by měli mít kvalitní signál a uvidí, zda to bude zlobit i u nich. Já však mám stále silnější pocit, že to budou ty antény. Ještě mne napadá, ale nevím který vysílač přijímáte, že by mohl být signál znehodnocen odrazy (za analogu to byly tzv. duchy). Pak by třeba stačilo upravit nasměrování antény. Bez anténáře vybaveného měřením se však asi neobejdete.
Název: Re:Problém s multiplexe4
Přispěvatel: majky11 28. 03. 2013, 13:54:52
Dobře, děkuji za všechny rady. Vyzkouším vše, co půjde.
Název: Re:Problém s multiplexe4
Přispěvatel: ivovi 29. 03. 2013, 17:27:58
To nevypada na "signalovy" problem, ale na "datovy" problem. Tedy muze jit o nekorektni vysilana data (napr. tabulky o programech) nebo nekorektne zpracovana data na strane TV nebo jeste pravdepodobneji kombinace obojiho. Tezko poradit neco jineho nez se obratit na podporu www.samsung.com/cz a www.multiplex4.cz.
Název: Re:Problém s multiplexe4
Přispěvatel: Jan Novák 29. 03. 2013, 17:44:31
Není v menu té TV nějaká položka ohledně aktualizace seznamu programů, která by se dala zakázat. Při zarušeném signálu mi něco podobného dělala stará Sony, výsledkem bylo, že nakonec program na daném kanále nešlo sledovat vůbec do restartu TV.
Název: Re:Problém s multiplexe4
Přispěvatel: Pamětník 29. 03. 2013, 18:17:59
Zda můj TV/monitor SyncMaster P2370HD má stejný tuner a FW jako diskutovaný přístroj nevím, ale popisované problémy neprodukuje. Připojená anténa Sigma 6HD je v Praze směrována k severu a z důvodu otevřeného horizontu přijímá dostatečně silné signály i z Ještědu, Bukovky a Černé Hory. Tuner, při automatickém ladění, najde a do seznamu uloží pokaždé minimálně 50 TV a rozhlasových stanic. Některé jsou pochopitelně i 3x. Během tohoto ladění se na některých kanálech zastavuje na delší dobu, ale ani potom není žádný problém s příjmem čehokoliv. Nepoužívám žádný zesilovač, ale poměr úrovní signálů z ani ne 7km vzdáleného Žižkova, na který směřuje anténa a jistě podstatně slabších severočeských vysílačů, musí být abnormální. Přesto to kvalitnímu a bezproblémovému příjmu všech 50-i stanic nevadí.
Název: Re:Problém s multiplexe4
Přispěvatel: kaliv 01. 04. 2013, 13:35:32
Stav mux4 je v severozápadním cípu okresu Třebíč ve velmi špatném stavu co se týče příjmu.Co se týče muxu3 ten je zde bez problémů a je možno ho přijímat z vysílače Javořice směr JZ anebo od Mikulova tj.směr JV,tudíž logické by bylo umístit mux4 na některý s těchto kopců a nechápu proč máme v této oblasti možnost příjmu tohoto muxu pouze ze směru jižního a to z vysílače na kopci Deblínek u Znojma.Signál je velice slabý při zhoršení klimatických podmínek obraz kostičkuje nebo některé Tv anebo STB
oznamují že není signál a tudíž v tento okamžik tento signál ani nevyhledají.
Mohl by mě někdo kompetentní anebo znalý problematiky také odpovědět na otázku co se stalo z vysílačem Klučov který za provozu analogového vysílání byl ideálním místem pro značnou oblast okolo Třebíče a myslím tím 360°okolo tohoto vysílače.Místo o
které jde je Pozďatín 15km vých.od Třebíče,když se bavím se svými známými anebo sousedy tento mux ani nechytnou,protože je k tomu třeba ještě jedna anténa natočená zhruba 80°vých od Javořice.Ještě ví se už jestli bude některý mux vysílat ČT HD.
Název: Re:Problém s multiplexe4
Přispěvatel: Adolf Polulin 01. 04. 2013, 15:51:04
Jak můžeš multiplex 3 přijímat z Mikulova, když odtuď vůbec nevysílá ?
Název: Re:Problém s multiplexe4
Přispěvatel: kaliv 01. 04. 2013, 16:54:08
asi jsem se u tohoto vysílače zmílil s označením multiplexu,ale to momentálně není u mě důležité,protože současně odtud nepřijímám ale chytám Javořici a Deblínek podrobnosti jsou v tom dotazu.Potřeboval jsem poradit a ne poučovat ale díky..
Název: Re:Problém s multiplexe4
Přispěvatel: Dan Rozsíval 01. 04. 2013, 19:00:39
kaliv: jako vtip je to dobré. Nikdo nic pro příjem toho muxu 4, kromě proladění STB či TV což je opravdu ukrutná a namáhavá práce,co se týče anténní sestavy absolutně nic neudělal ale všichni budou fňukat a stěžovat si.
Název: Re:Problém s multiplexe4
Přispěvatel: kaliv 01. 04. 2013, 20:09:04
Vůbec nevím  co si o této reakci mám myslet asi jenom to,že je to absolutní nepochopení podstaty mého příspěvku.Už prosím nereagujte děkuji!
Název: Re:Problém s multiplexe4
Přispěvatel: Petr PetrK 01. 04. 2013, 21:03:32
Abych pravdu napsal, já jsem váš "dotaz" taky moc nepochopil  :( Asi jako vy nechápete, proč můžete mux 4 přijímat jen z Deblínku. No zřejmě proto, že takto má síť vysílačů naplánovanou operátor 4. multiplexu Digital Broadcasting, s.r.o.
Co se stalo s vysílačem Klučov, by vám asi nejspíše zodpověděly ČRa. Spekuluji - prostě byl vypnutý, jako třeba Olomouc-Radíkov, protože pro digitální vysílání již není potřebný.
A HD vysílání ČT v DVB-T? Tak to je kapitola sama pro sebe. Zkrátka vedení ČT na více než 50 procent diváků upřednostňujících DVB-T příjem z vysoka s... kašle, protože nás zájemců zřejmě málo křičí, aby alespoň zvedli hlavy a zamysleli se  ;D  Jinak kromě muxu 3 v žádném dalším místo pro HD programy ČT není. ČT ovšem nechce jejich šíření platit, a ČRa je nechtějí šířit zadara. Takže začarovaný kruh, protože pánové se nehodlají domluvit...
Název: Re:Problém s multiplexe4
Přispěvatel: Dan Rozsíval 02. 04. 2013, 10:47:09
kaliv: a jakou jinou odpověď jste čekal když zároveň napíšete "protože je k tomu třeba ještě jedna anténa natočená..."
Tak si kupte kvalitní druhou anténu,kanálovým slučovačem je obě sloučete a dívejte se. Opravdu nikdo Vám dneska signál na žádném zlatém podnose až pod nos nedonese,pokud jej chcete tak pro to musíte také něco kromě nářků udělat. Co by za to druzí dali kdyby měli možnost příjmu 4.muxu "pouze" z jižního směru. Odpověď na otázku co se stalo s tím nebo oním vysílačem Vám již napsal kolega Petr,prostě byl nejspíš vypnutý a to z toho důvodu že se jej v DVB-T nevyplatí provozovat. Navíc pokud ho vlastnili ČRa tak by z něj i čistě teoreticky čtyřka stejně nikdy nejela.
Název: Re:Problém s multiplexe4
Přispěvatel: wochomurka 02. 04. 2013, 15:44:51
Měl bych taky jeden dotaz ohledně Muxu 4.U Hlavní Tv mám rozbočovač,z ní druhá větev vede do PC (Tv karta WinFast).U jmenovaného Muxu mi na PC jede bez problémů pouze Nova a Fanda,u zbylých tří se seká obraz.Nekostičkuje-seká.Zkusil jsem tedy koax pichnout do přinesené klasické TV (LCD LG).Tam žádné problémy nebyly.Signál 91 síla/100 kvalita.Stabilní.Domnívám se,že je to nižším datovým tokem u těch tří stanic a ta WinFastka to již není schopna kvalitně zobrazit.Datový tok ale nejsem schopen změřit.U Muxů 1-3 a u čtyř slovenských Muxů se sekání nevyskytuje.
Název: Re:Problém s multiplexe4
Přispěvatel: kaliv 02. 04. 2013, 19:54:53
Zrovna jsem psal reakci ale trvalo mi dost dlouho než jsem to sepsal a mezitím mě ohlásil systém,že nemám přístup a tak celá moje reakce zmizela v nenávratnu tedy jen krátce jsem spokojen s tím co jste mě na můj dotaz odpověděli a ozvu se později tak  Vámděkuji
Název: Re:Problém s multiplexe4
Přispěvatel: Petr PetrK 02. 04. 2013, 20:04:37
Tak to je, když člověk déle píše. Kdysi jsem se taky vydrbal  :D Takže nyní, než příspěvek odešlu, prakticky vždy si jej celý označím a zkopírují do operační paměti PC, kde zůstává až do doby, než bych případně něco jiného kopíroval, přesunoval apod., a nebo by počítač lehnul, kdyby třeba vypli proud  ;D  Takže když DZ oznámí, že nemám přístup, znovu se přihlásím, znovu zadám psaní příspěvku, no a pak ho již samozřejmě nepíšu, pouze jej z operační paměti vložím.  A vzápětí odešlu  ;)  Tož tak...
Název: Re:Problém s multiplexe4
Přispěvatel: Daniel Kulhánek 03. 04. 2013, 20:32:56
Tak to je, když člověk déle píše. Kdysi jsem se taky vydrbal  :D Takže nyní, než příspěvek odešlu, prakticky vždy si jej celý označím a zkopírují do operační paměti PC, kde zůstává až do doby, než bych případně něco jiného kopíroval, přesunoval apod., a nebo by počítač lehnul, kdyby třeba vypli proud  ;D  Takže když DZ oznámí, že nemám přístup, znovu se přihlásím, znovu zadám psaní příspěvku, no a pak ho již samozřejmě nepíšu, pouze jej z operační paměti vložím.  A vzápětí odešlu  ;)  Tož tak...
Až na jednu maličkost. Když počítač "lehne", tak zůstane v operační paměti co? No leda ...
Název: Re:Problém s multiplexe4
Přispěvatel: ivovi 04. 04. 2013, 10:15:17
Tak to je, když člověk déle píše. Kdysi jsem se taky vydrbal  :D Takže nyní, než příspěvek odešlu, prakticky vždy si jej celý označím a zkopírují do operační paměti PC, kde zůstává až do doby, než bych případně něco jiného kopíroval, přesunoval apod., a nebo by počítač lehnul, kdyby třeba vypli proud  ;D  Takže když DZ oznámí, že nemám přístup, znovu se přihlásím, znovu zadám psaní příspěvku, no a pak ho již samozřejmě nepíšu, pouze jej z operační paměti vložím.  A vzápětí odešlu  ;)  Tož tak...
CTRL+A , CTRL+C je dobry zpusob, ale pouzivam lepsi. Po nechtenem odhlaseni to chce zachovat chladnou hlavu, prihlasit se (nevim proc ale chce to 2x) a dat nekolikrat v prohlizeci "zpet" az se dostanu na rozepsanou zpravu.
Název: Re:Problém s multiplexe4
Přispěvatel: ivovi 04. 04. 2013, 10:17:11
Až na jednu maličkost. Když počítač "lehne", tak zůstane v operační paměti co? No leda ...
Pokud vam pocitac bezne leha, tak je to pocitac na co? Leda na ...  :-)
Název: Re:Problém s multiplexe4
Přispěvatel: Daniel Kulhánek 04. 04. 2013, 19:30:19
Až na jednu maličkost. Když počítač "lehne", tak zůstane v operační paměti co? No leda ...
Pokud vam pocitac bezne leha, tak je to pocitac na co? Leda na ...  :-)
To máte pravdu. Osobně s tím naštěstí problém nemám.
Název: Re:Problém s multiplexe4
Přispěvatel: Mar D 04. 04. 2013, 20:05:12
Měl bych taky jeden dotaz ohledně Muxu 4.U Hlavní Tv mám rozbočovač,z ní druhá větev vede do PC (Tv karta WinFast).U jmenovaného Muxu mi na PC jede bez problémů pouze Nova a Fanda,u zbylých tří se seká obraz.Nekostičkuje-seká.Zkusil jsem tedy koax pichnout do přinesené klasické TV (LCD LG).Tam žádné problémy nebyly.Signál 91 síla/100 kvalita.Stabilní.Domnívám se,že je to nižším datovým tokem u těch tří stanic a ta WinFastka to již není schopna kvalitně zobrazit.Datový tok ale nejsem schopen změřit.U Muxů 1-3 a u čtyř slovenských Muxů se sekání nevyskytuje.
Ten samý problém s tím sekáním mám i já u tuneru winfast a taky to dělá u těch samých stanic MUXU 4 jako Vám. Lokalita Brno
Název: Re:Problém s multiplexe4
Přispěvatel: Petr PetrK 04. 04. 2013, 20:33:56
Tak to je, když člověk déle píše. Kdysi jsem se taky vydrbal  :D Takže nyní, než příspěvek odešlu, prakticky vždy si jej celý označím a zkopírují do operační paměti PC, kde zůstává až do doby, než bych případně něco jiného kopíroval, přesunoval apod., a nebo by počítač lehnul, kdyby třeba vypli proud  ;D  Takže když DZ oznámí, že nemám přístup, znovu se přihlásím, znovu zadám psaní příspěvku, no a pak ho již samozřejmě nepíšu, pouze jej z operační paměti vložím.  A vzápětí odešlu  ;)  Tož tak...
Až na jednu maličkost. Když počítač "lehne", tak zůstane v operační paměti co? No leda ...

Jo. A nepsal jsem náhodou o tom taky?!? Ovšem toto je snad velmi ojedinělá situace, pokud máte "normální" počítač. Podobně přerušení dodávky EE :D
Název: Re:Problém s multiplexe4
Přispěvatel: Petr PetrK 04. 04. 2013, 20:36:50
Tak to je, když člověk déle píše. Kdysi jsem se taky vydrbal  :D Takže nyní, než příspěvek odešlu, prakticky vždy si jej celý označím a zkopírují do operační paměti PC, kde zůstává až do doby, než bych případně něco jiného kopíroval, přesunoval apod., a nebo by počítač lehnul, kdyby třeba vypli proud  ;D  Takže když DZ oznámí, že nemám přístup, znovu se přihlásím, znovu zadám psaní příspěvku, no a pak ho již samozřejmě nepíšu, pouze jej z operační paměti vložím.  A vzápětí odešlu  ;)  Tož tak...
CTRL+A , CTRL+C je dobry zpusob, ale pouzivam lepsi. Po nechtenem odhlaseni to chce zachovat chladnou hlavu, prihlasit se (nevim proc ale chce to 2x) a dat nekolikrat v prohlizeci "zpet" az se dostanu na rozepsanou zpravu.

Dobrá finta  ;) To mě nenapadlo. Určitě ji vyzkouším :)  A s tím přihlašováním to taky nechápu - proč znovu 2x? Asi nějaká kontrola... ;D
Název: Re:Problém s multiplexe4
Přispěvatel: Daniel Kulhánek 04. 04. 2013, 20:55:37
Tak to je, když člověk déle píše. Kdysi jsem se taky vydrbal  :D Takže nyní, než příspěvek odešlu, prakticky vždy si jej celý označím a zkopírují do operační paměti PC, kde zůstává až do doby, než bych případně něco jiného kopíroval, přesunoval apod., a nebo by počítač lehnul, kdyby třeba vypli proud  ;D  Takže když DZ oznámí, že nemám přístup, znovu se přihlásím, znovu zadám psaní příspěvku, no a pak ho již samozřejmě nepíšu, pouze jej z operační paměti vložím.  A vzápětí odešlu  ;)  Tož tak...
Až na jednu maličkost. Když počítač "lehne", tak zůstane v operační paměti co? No leda ...

Jo. A nepsal jsem náhodou o tom taky?!? Ovšem toto je snad velmi ojedinělá situace, pokud máte "normální" počítač. Podobně přerušení dodávky EE :D
Máte pravdu, psal. Moje chyba nebo spíš nepozornost.
Název: Re:Problém s multiplexe4
Přispěvatel: Petr PetrK 05. 04. 2013, 01:10:18
V pohodě! A pěkný den  ;)
Název: Re:Problém s multiplexe4
Přispěvatel: VITEK2442 05. 04. 2013, 14:17:18
Tak vážení info:http://www.multiplex4.cz/tiskove-zpravy (http://www.multiplex4.cz/tiskove-zpravy) hned ta první v pdf.
Název: Re:Výpadek ?
Přispěvatel: Leoš E. 28. 04. 2013, 18:03:42
Vysílač Kozmice okr. Benešov K44 nejde jste na tom podobně ?
Název: Re:Problém s multiplexe4
Přispěvatel: Pavel B. 28. 04. 2013, 18:25:29
Nešel také celý čtvrtek do 19hod. Ve středu večer pro změnu mlčelo radio Sazava z té samé kóty. Dle mého se tam montuje vysílač pro RS7. Tam to bude K23.
Název: Re:Problém s multiplexe4
Přispěvatel: CanCalla 29. 04. 2013, 17:37:14
Tohle je typická, dementní internetová diskuse. Tazatel se ptal na problémy s multiplexem 4 ale přes polovinu odpovědí tady je na tém,a jak neztratit rozepsný článek, když PC klekne. To je opravdu pod úroveň. Mě ta původní otázka zajímá taky, ale prd jsem se dozvěděl. Hlavně, že je tu tolik znalvů počítačů.