Fórum Digizone.cz

Hlavní témata => Zemské digitální vysílání (DVB-T) => Téma založeno: Lukáš Polák 26. 03. 2013, 15:08:11

Název: DVB-T2 Rakousko
Přispěvatel: Lukáš Polák 26. 03. 2013, 15:08:11
Podle informací z německých fór už začaly testy DVB-T2 v Rakousku. Můžete to někdo potvrdit? Za bližší info bych se nezlobil.

P.S. pro některé jedince: Nekopírujte linky z konkurenčních webů. Díky!
Název: Re:DVB-T2 Rakousko
Přispěvatel: pista150 pista150 26. 03. 2013, 19:19:25
Kahlenberg- 53 k-12 programov
                  60 k-10 programov,komplet kódované ,modulácia 64QAM.
Název: Re:DVB-T2 Rakousko
Přispěvatel: David Kříž 26. 03. 2013, 19:51:44
Podle informací z německých fór už začaly testy DVB-T2 v Rakousku. Můžete to někdo potvrdit? Za bližší info bych se nezlobil.

P.S. pro některé jedince: Nekopírujte linky z konkurenčních webů. Díky!
Testy přece probíhají už několik let, poslední měsíce intenzivně a s obsahem.
Co by mělo tedy být tou změnou v současném testování, že se to řeší ?
intenzivně se příjmem tohoto vysílání zabývají někteří slovenští DXeři okolo Bratislavy (dosah Vídně) na nekomerčním DX foru (odkaz tedy raději neuvedu).
Název: Re:DVB-T2 Rakousko
Přispěvatel: melichar.geolog 27. 03. 2013, 08:35:57
Nazdar! Lukáš měl jistě na mysli testovací vysílání na dalších rakouských vysílačích v okolí ČR (Jauerling,Weitra,Lichtenberg), kde by mělo začít řádné vysílání 15.4.2013. Dobré lovy! Č! MM
Název: Re:DVB-T2 Rakousko
Přispěvatel: Jan H 27. 03. 2013, 10:21:19
Kahlenberg je už zapnutý.Já ale nemám bohužel tuner DVB-T2.Na Goldenu mě to identifikuje pouze signál ;)Takže to berte 50:50 :P
Název: Re:DVB-T2 Rakousko
Přispěvatel: Sax 27. 03. 2013, 12:43:37
Z Jauerlingu zatim nic.

K48, K55 i K58 zatim komplet bez signálu.

zjištováno nyní na SA.
Název: Re:DVB-T2 Rakousko
Přispěvatel: Petr C. 02. 04. 2013, 21:18:07
Z Jauerlingu zatim nic.

K48, K55 i K58 zatim komplet bez signálu.

zjištováno nyní na SA.

Zaznamenal jsem signál na K38 , K55 a K58. Venkovní anténa boční příjem cca. 80° směrovaná na Kleť , N.Bystřice.
Bohužel jen na spekru měřáku. Nevlastním DVB-T2 přijímač a stejně pokud je vše v kódu, tak ani nemá smysl shánět.
Název: Re:DVB-T2 Rakousko
Přispěvatel: Sax 03. 04. 2013, 07:21:10
Ano, potvrzuji OFDM na těchto kanálech. Signál je asi opravdu Jauerlingu, ještě by to chtělo ověřit šíření z Weitry, protože Antena v Bystřici na Klet bude spis indukovat signál z Wachbergu, Jauerling je v tomto případe v mrtvém bodě.  Výkon na spektraku stejny jako u K21 a K31 pro DVB-T. Super info!!
Název: Re:DVB-T2 Rakousko
Přispěvatel: Josef Zavřel 03. 04. 2013, 08:59:26
Hezký den.
Mám 3 týdny STB Zircon T2.Z Vídně K24 a 34 stabilně OK,ale K53 A K60 bez je bez signálu.Až skončí zima (?) a roztaje sníh na střeše,zkusím Joaerling.Zdraví J.Z.
Název: Re:DVB-T2 Rakousko
Přispěvatel: Lukáš Polák 03. 04. 2013, 08:59:51
Jaký je obsah muxů?
Název: Re:DVB-T2 Rakousko
Přispěvatel: pista150 pista150 03. 04. 2013, 11:46:02
Kahlenberg-53k:ZDF HD,Das Erste HD,RTL2,Sixx,Kabel1,Eurosport,Playboy TV,BR,KiKa,arte,zdf neo,Sport1               
                -60k:ORF1 HD,ORF2 HD,Servus TV HD,Super RTL,n-tv,BR Alpha,Phoenix,Nickelodeon,DMAX,RTL Nitro
Název: Re:DVB-T2 Rakousko
Přispěvatel: Petr C. 03. 04. 2013, 12:47:49
Ano, potvrzuji OFDM na těchto kanálech. Signál je asi opravdu Jauerlingu, ještě by to chtělo ověřit šíření z Weitry, protože Antena v Bystřici na Klet bude spis indukovat signál z Wachbergu, Jauerling je v tomto případe v mrtvém bodě.  Výkon na spektraku stejny jako u K21 a K31 pro DVB-T. Super info!!

To bude jen Jauerling, z tohoto směru zhruba stejně K21 a ten je jenom z tohoto vysílače. V místě příjmu je Jauerling dost silný, takže to bere z boku. Ale je to trochu podpořeno domovním zesilovačem pro 4 TV.
Název: Re:DVB-T2 Rakousko
Přispěvatel: Dolinak 03. 04. 2013, 12:56:55
Na brněnsku lze očekávat na K55 kolizi s Velkou Javorinou. Je to sice úplně jiný směr i polarizace, ale na místech s hraničním příjmem budou problémy.
Název: Re:DVB-T2 Rakousko
Přispěvatel: Milan CH. 03. 04. 2013, 17:13:16
Aktuálny stav Kahlenberg, kódované

36k
ORF1 HD
ORF2 HD
ServusTV HD
Super RTL
n-tv
BR Alpha
Phoenix
Nickelodeon
DMAX
RTL Nitro

53k
SAT1 HD
RTL HD
ProSieben HD
VOX HD
CNN
Deluxe Music
Das Vierte

60k
ZDF HD
Das Erste HD
RTL2
Sixx
Kabel1
Eurosport
Playboy TV
BR
KiKa
arte
zdf neo
Sport1

funkčné EPG
Název: Re:DVB-T2 Rakousko
Přispěvatel: Sax 04. 04. 2013, 14:31:46
Spektrum DVB-T2 z Jauerlingu:

K38, K55, K58  - ERP shodné, jako u K31 resp K21.
Název: Re:DVB-T2 Rakousko
Přispěvatel: ivovi 04. 04. 2013, 17:48:11
Cerstva a prehledna tabulka rakouskych DVB-T2 kanalu (http://www.ors.at/fileadmin/user_upload/file/simpliTV_02.pdf).
Jauerling je opravdu k38-55-58.
Název: Re:DVB-T2 Rakousko
Přispěvatel: Liborus 04. 04. 2013, 18:34:37
Pane Poláku, píšete ve článku Testy DVB-T2 v Rakousku se rozšířily na další vysílače, blíží se ostrý start že "Signál DVB-T2 je však kryptován a pro sledování programů bude nutný certifikovaný box, případně modul s dekódovací kartou." Znamená to tedy, že našinec v ČR si za několik let po vypnutí DVB-T může nechat o přijmu Rakouské televize jen zdát ? Co prosím Vás znamená certifikovaný setobox ? Předpokládám, že zajet si do Rakouska a koupit dekódovací kartu nebude tak snadné jako si koupit párek v rohlíku a Rakouské občanství jaksi nemám, nemluvě o tom, že i Slováci chystají placené DVB-T a dvě karty (jednu pro AT a druhou pro SK) do jednoho boxu člověk nacpe leda kladivem... Proto bych se rád zeptal na ten certifikovaný STB jak píšete.
Název: Re:DVB-T2 Rakousko
Přispěvatel: ivovi 04. 04. 2013, 18:47:12
On to nebude ani tak certifikovany box, jako spis DVB-T2 box se zabudovanym dekoderem Irdeto naprogramovanym pro SimpliTV.
A s nakupem techto SimpliTV STB nebo SimpliTV CA modulu asi problem nebude. Problem asi bude s registraci techto zarizeni u SimpliTV bez ktere nepujde nic sledovat.
Název: Re:DVB-T2 Rakousko
Přispěvatel: Sax 04. 04. 2013, 19:00:33
Je třeba vyrazit na nákupy do AUT a projít oblíbené obchody. Koncem dubna vyrazim nach Linz - Plus City. Zatím mužem řešit selektivní prvky a vhodné Anteny. A také vhodná meridla.
Název: Re:DVB-T2 Rakousko
Přispěvatel: ivovi 11. 04. 2013, 16:54:06
Uz jede http://www.simplitv.at/
Krome ceny a nabidky tam jsou i podminky registrace:
http://www.simplitv.at/de/registrierungsbedingungen/
Název: Re:DVB-T2 Rakousko
Přispěvatel: Lukáš Polák 11. 04. 2013, 18:06:58
Stránky už jsou v provozu od včerejška. ;)
Název: Re:DVB-T2 Rakousko
Přispěvatel: jirkazdevitky 11. 04. 2013, 18:37:25
Uz jede http://www.simplitv.at/
Krome ceny a nabidky tam jsou i podminky registrace:
http://www.simplitv.at/de/registrierungsbedingungen/

Tak jsem si podmínky proštudoval a ten, kdo nemá v Rakousku trvalé bydliště, má smůlu. Dvb-t2 přijímač je sice funkční bez karty, odkódují ho ale na základě zaslaného formuláře dle  přístroje a občan musí být vedený v Rakousku, takže z toho plyne, domluvit se někde na bazarovém webu s Rakušanem aby na sebe registroval a prodal ale jak by to probíhalo s poplatkama mě není jasné...
Název: Re:DVB-T2 Rakousko
Přispěvatel: Josef Zavřel 15. 04. 2013, 08:31:17
Hezký den,přeji všem.
Tak jsem dnes zkoušel DVB-T2 na přijímač Zircon T2,abych zjistil příjem Wien-Kahlenberg na K36,53 a 60.Přesto,že DVB-T muxy na K24 a K34 mě dnes jedou v kvalitě 90% (jako vždy), z kanálů T2 mě to načetlo pouze 12 kódovaných stanic v hraniční kvalitě příjmu na K60.Pokud vysílají udávaným výkonem 80KW,mělo by to jet minimálně na úrovni K24 a K34 a není tomu tak.Ještě je možné,že to na Moravu "svítí" méně.Zdraví J.Z.
Název: Re:DVB-T2 Rakousko
Přispěvatel: ivovi 15. 04. 2013, 09:42:39
Vykony a vyzarovani by mely byt stejne. Pouzita konfigurace DVB-T2 ma ale asi o 1,5 dB vyssi pozadavek na odstup signal-sum nez DVB-T v multiplexu B. Mozna do k36, k53 taky muze "kecat" Jesenik.
Název: Re:DVB-T2 Rakousko
Přispěvatel: pista150 pista150 15. 04. 2013, 10:55:20
Bežné DVB-T používa v Rakúsku moduláciu menej náročnú na príjem 16QAM u DVB-T2 je to 64QAM.
Název: Re:DVB-T2 Rakousko
Přispěvatel: Sax 29. 04. 2013, 21:28:20
Parametry a obsah jednotlivých DVB-T2 multiplexů SimpliTV z Jauerlingu.
Název: Re:DVB-T2 Rakousko
Přispěvatel: Lukáš Polák 18. 04. 2016, 09:38:54
Horní Rakousko a Salzburg - mux B od zítra pouze v DVB-T2 a kódu.

http://www.rozhlas.cz/digital/digital/_zprava/horni-rakousko-a-salzburg-prechazeji-na-dvbt2-mozna-prijdete-o-nektere-programy--1604393
Název: Re:DVB-T2 Rakousko
Přispěvatel: dxpetr 20. 04. 2016, 21:12:29
Parametry a obsah jednotlivých DVB-T2 multiplexů SimpliTV z Jauerlingu.
To jsou screeny z unaohmu? Jsky je to model?
Název: Re:DVB-T2 Rakousko
Přispěvatel: omar3 25. 04. 2016, 08:47:35
Jede vám teď televize z Kahlenbergu?
Název: Re:DVB-T2 Rakousko
Přispěvatel: Josef Zavřel 25. 04. 2016, 12:41:26
Hezký den.
Ráno jsem to nezkoušel,ale aktuálně jede K24 a 34 normálně. J.Z.
Název: Re:DVB-T2 Rakousko
Přispěvatel: omar3 25. 04. 2016, 15:03:09
Mě už teď taky. Nevím co se děje. K34 má sem tam přerušení provozu. Že by příprava na T/2?
Název: Re:DVB-T2 Rakousko
Přispěvatel: Geofyzik 22. 05. 2016, 22:43:27
Co myslíte, jak dlouho ještě pojede bez kódu K21 z Jauerlingu???
Název: Re:DVB-T2 Rakousko
Přispěvatel: ivovi 22. 05. 2016, 23:31:49
Pojede do "1. Quartal 2017".
Název: Re:DVB-T2 Rakousko
Přispěvatel: omar3 23. 05. 2016, 08:32:58
Nevíte někdo, jestli budou kódovat i K41 z Vídně?
Podařilo se mi ho chytit na měřící anténě, tak jestli má význam realizovat trvalý příjem.
Název: Re:DVB-T2 Rakousko
Přispěvatel: Lukáš Polák 23. 05. 2016, 09:23:18
Po přechodu do T2 se kóduje vše včetně ORF 1 HD a ORF 2 HD, které jsou v ceně registrační poplatku za simpliTV. SD verze ORF poběží ještě nějakou dobu volně. Zatím přechází do DVB-T2 pouze mux B.
Název: Re:DVB-T2 Rakousko
Přispěvatel: ivovi 23. 05. 2016, 09:56:08
OK, dotaz "bez kodu" je dvojznacny. Mux A ma bezet nekodovany a v DVB-T do zacatku roku 2017 (Wien, Niederosterreich, ...). Pak v nem budou (DVB-T2) v kodu HD ORF stanice a zaroven nekdovane SD ORF 1,2. Jak dlouho tam ty nekodovane SD budou neni pokud vim stanoveno.
Název: Re:DVB-T2 Rakousko
Přispěvatel: omar3 23. 05. 2016, 21:34:08
To jste mi moc nepomohli, tak jinak. Bude K41 překlopen ve stejném režimu jako multiplexy A a B nebo zůstane ve stávajícím formátu a volný?
Trvalý příjem tohoto kanálu není technicky úplně jednoduchý, tak jestli to pár let vydrží. 
Název: Re:DVB-T2 Rakousko
Přispěvatel: ivovi 24. 05. 2016, 09:56:10
Informace o muxu A/B byly odpovedi Geofyzikovi. K41 Viden (mux C) ma povoleni do 2022 a zatim jsem nezaznamenal informace nejakych planovanych zmenach.
Název: Re:DVB-T2 Rakousko
Přispěvatel: omar3 24. 05. 2016, 21:51:26
Díky, těch 6 let je alespoň nějaká perspektiva. Je to sice chabá náhrada za muxy A a B, ale alespoň něco, až je zakódují. 
Název: Re:DVB-T2 Rakousko
Přispěvatel: ivovi 25. 05. 2016, 11:06:22
Ono to ale 6 roku byt nemusi. Jestli Rakousko bude chtit LTE 700 od 2020, tak je mozne, ze zmena kanalu postihne i k41 jako soucast vetsiho preladovani kanalu.
Název: Re:DVB-T2 Rakousko
Přispěvatel: omar3 25. 05. 2016, 12:42:58
Kdybych měl myslet na všechno co se může stát, tak neudělám nikdy nic.
K41 je pod 700, tak by mohl zůstat. Já ho stejně plánuji aktivovat až po ukončení možnosti přijmu stávajících rakouských kanálů 21,24,31,34.   
Název: Re:DVB-T2 Rakousko
Přispěvatel: Dolinak 26. 05. 2016, 10:33:29
Pohlídej si kolizi s vysílačem Semmering Sonnwendstein. Je to sice víc jak 150km vzdálený vysílač, ale ve výšce 1600m.
Na tuhle vzdálenost bude signál během dne docela kolísat a večer očekávej lepší podmínky pro dálkový příjem.
Já osobně mám oba v kolizi a nad hranici detekovatelnosti se mi dostává právě ten Sonnwendstein s MUXem A.
Název: Re:DVB-T2 Rakousko
Přispěvatel: omar3 26. 05. 2016, 12:17:17
Díky za upozornění. Toho jsem si nevšim. V dobách analogu mi Semmering chodil jen při trošku lepších podmínkách na K36 v barvě. Je to divné, že si rakušáci zkoordinovali stejné kmitočty 80km od sebe s výškovým převýšením 1.500m.
U K41 mi zřejmě problém dělat nebude. Už asi 14 dní mám puštěn signál do STB na půdě a z něho modulátorem do rozvodu. Mám naladěn program GoTV z tohoto muxu a žádný výpadek jsem při průběžné kontrole zatím nezaznamenal.   
Název: Re:DVB-T2 Rakousko
Přispěvatel: omar3 06. 09. 2016, 09:38:23
Konec rakušáků na Moravě?
http://www.rozhlas.cz/digital/televize/_zprava/konec-rakouske-pozemni-televize-dvbt-v-cesku-uz-brzo-realita--1647367
Není to nějaká kachna? Nejprve se měl přece překlápět komerční multiplex B s ORFIII a sport. Veřejnoprávní až časem.
Pokud to bude pravda tak vidíme směr, jakým s několikaletým zpožděním půjde vývoj i v ČR.
Název: Re:DVB-T2 Rakousko
Přispěvatel: Ajgormy 06. 09. 2016, 15:06:52
Kachna to nebude, proste komplet preklopenie muxov do DVB-T2.
https://www.simplitv.at/fileadmin/user_upload/Simplitv/images/Landingpages/DSO/Kanalliste_WNB.pdf
Název: Re:DVB-T2 Rakousko
Přispěvatel: Lukáš Polák 06. 09. 2016, 15:11:39
Konec rakušáků na Moravě?
http://www.rozhlas.cz/digital/televize/_zprava/konec-rakouske-pozemni-televize-dvbt-v-cesku-uz-brzo-realita--1647367
Není to nějaká kachna? Nejprve se měl přece překlápět komerční multiplex B s ORFIII a sport. Veřejnoprávní až časem.
Pokud to bude pravda tak vidíme směr, jakým s několikaletým zpožděním půjde vývoj i v ČR.
Čekal jsem, že podepsaný autor bude pro vás zárukou kvality. No tak nic... :'( :'( :'( Mám to potvrzené i od manažerů z Radiokomunikací, pže se na základě toho koordinuje s českou stranou...
Název: Re:DVB-T2 Rakousko
Přispěvatel: Jan H 06. 09. 2016, 15:40:31
I na webu se pořád mluví o ORF HD bez poplatků. Tam je jasné, že bez modulu to nepůjde. Ale v Muxu A je také nově v plánu ORF 1 a 2 v SD+rádia. To by mohlo být snad úplně volně...? Vycházím z toho, že v muxu F z Vídně na K53 je v současnosti volně pouze Radio Maria, vše ostatní i v dalších muxech Simpli TV je kódováno. Tak uvidíme s tím SD.
Název: Re:DVB-T2 Rakousko
Přispěvatel: omar3 06. 09. 2016, 16:50:24
Konec rakušáků na Moravě?
http://www.rozhlas.cz/digital/televize/_zprava/konec-rakouske-pozemni-televize-dvbt-v-cesku-uz-brzo-realita--1647367
Není to nějaká kachna? Nejprve se měl přece překlápět komerční multiplex B s ORFIII a sport. Veřejnoprávní až časem.
Pokud to bude pravda tak vidíme směr, jakým s několikaletým zpožděním půjde vývoj i v ČR.
Čekal jsem, že podepsaný autor bude pro vás zárukou kvality. No tak nic... :'( :'( :'( Mám to potvrzené i od manažerů z Radiokomunikací, pže se na základě toho koordinuje s českou stranou...
Já jsem věřil, akorát jsem to chtěl trochu vyhrotit. Bylo mi divné, že v jiných regionech šel napřed mux B.
Co by měli koordinovat s ČRa? Nemění ani místo, ani kmitočet ani výkon, pouze kompresi a obsah.
Pokud jsem rozuměl dobře jejich tabulce, tak se překlopí i lokální kmitočet pro Vídeň 41V, na který jsem si myslel, že vydrží dýl. Před časem se mi ho podařilo rozchodit, vidím že marně.   
Název: Re:DVB-T2 Rakousko
Přispěvatel: Lukáš Polák 06. 09. 2016, 17:49:36
Muselo se to řešit, pže ČRa by měly nově využívat v Praze pro DVB-T2 právě kanál 31, který využívá Jauerling.
Název: Re:DVB-T2 Rakousko
Přispěvatel: ivovi 06. 09. 2016, 18:30:36
... Nejprve se měl přece překlápět komerční multiplex B s ORFIII a sport. Veřejnoprávní až časem. ...
Ano, tak znel plan z konce roku 2015 (Wien,Niederosterreich: MUX-B 4. Quartal 2016, MUX-A 1. Quartal 2017). Takze to urychlili.
S tim volnym SD ORF v DVB-T2 se pocitalo uz v tom planu, jaka bude skutecnost uvidime.
Název: Re:DVB-T2 Rakousko
Přispěvatel: omar3 06. 09. 2016, 19:37:22
Muselo se to řešit, pže ČRa by měly nově využívat v Praze pro DVB-T2 právě kanál 31, který využívá Jauerling.
To pak jo, to jsou koordinace z české strany na nový vysilač. Ne, že by rakušáci koordinovali svoje kmitočty pro změnu formátu, jak vyznělo původní prohlášení. 
Název: Re:DVB-T2 Rakousko
Přispěvatel: Ajgormy 06. 09. 2016, 20:14:48
Ak ORF1 a 2 sú v Muxe A paralelne v HD aj SD verzii, kde teda SD verzia by mala ostať Fta, potom by pravdepodobne mohol ostať Fta aj program ATV v SD verzii v Muxe F, lebo v HD verzii je paralelne v Muxe B a platená SD aj HD verzia by asi nedávala zmysel. Ale kto vie.
Název: Re:DVB-T2 Rakousko
Přispěvatel: Ajgormy 11. 09. 2016, 20:32:36
Tak ATV aj ATV2 (SD verzie) zostanú rovnako ako ORF1,2(SD) nekódované a bez nutnosti registrácie. Užívateľ Zwoelf na tomto fóre cituje odpoveď, ktorú dostal od ATV. (6.9.2016 13.49)
http://radioforum.foren.mysnip.de/read.php?15048,789689,page=101
Název: Re:DVB-T2 Rakousko
Přispěvatel: omar3 20. 09. 2016, 09:20:59
Podle plánu přechodu se měla včera objevit v rakouském vysílání informační lišta o přechodu na T/2 a kódování.
Zatím nic, že by se lekli.
Název: Re:DVB-T2 Rakousko
Přispěvatel: Jan H 20. 09. 2016, 10:19:51
Vždyť je to až za měsíc, proč by tam tak dlouho běžela lišta. ....😊
Název: Re:DVB-T2 Rakousko
Přispěvatel: ivovi 20. 09. 2016, 10:26:06
Tak ATV aj ATV2 (SD verzie) zostanú rovnako ako ORF1,2(SD) nekódované a bez nutnosti registrácie. Užívateľ Zwoelf na tomto fóre cituje odpoveď, ktorú dostal od ATV. (6.9.2016 13.49)
http://radioforum.foren.mysnip.de/read.php?15048,789689,page=101
Nekodovane SD verze ATV a ATV2  potvrzene na strance ATV http://b2b.atv.at/contentset/4915730
Název: Re:DVB-T2 Rakousko
Přispěvatel: omar3 20. 09. 2016, 11:14:14
Vždyť je to až za měsíc, proč by tam tak dlouho běžela lišta. ....😊
Ten termín jsem nevymyslel já, to si vymysleli rakušáci ze Simpli TV.
Měsíc není zas tak dlouhá doba, aby se lidé rozhodli, jestli si pořídí novou TV s CAM nebo STB a ještě to zrealizovali.
Název: Re:DVB-T2 Rakousko
Přispěvatel: omar3 21. 09. 2016, 17:36:03
Konec rakušáků na Moravě. Informační lišta v rakouském vysílání už jede. Přechod 27.10.platí.   
Název: Re:DVB-T2 Rakousko
Přispěvatel: david prvy 22. 09. 2016, 09:02:05
Úplný koniec určite nie. ORF eins, 2 a ATV 1,2 v SD pôjdu naďalej volne.
Táto cesta čaká určite aj nás. Všetky komerčné programy v HD budú v kóde a voľne už len RTVS no na rozdiel od Rakúska HD verzie. 
Název: Re:DVB-T2 Rakousko
Přispěvatel: Adolf Shitler 22. 09. 2016, 19:00:19
Komu se vyplatí provozovat SD verze, když jsou k mání i HD? Nikomu, v T2 je stejně potřeba nový přijímač a SD je tam snad jenom proto, aby se neřeklo. Po nějaké době ale zmizí definitivně pryč.
Název: Re:DVB-T2 Rakousko
Přispěvatel: Josef Zavřel 27. 10. 2016, 10:55:04
Hezký den všem.
Tak ráno vypuklo překlápění.Aktuálně je chaotický příjem.Jede zatím FTA ORF 1,ORF 2,ATV 2 a ještě nějaký kanál.Kanál 24 má výpadky signálu,na K 34 je vše zakódováno.Síla signálu se zdá nepatrně horší.Počkáme na finále,ale vidím to po mnoha desetiletích jako konec příjmu většiny stanic ORF.Zdraví J.Z.
Název: Re:DVB-T2 Rakousko
Přispěvatel: Jan H 27. 10. 2016, 11:26:39
Vše jede jak bylo přesně naplánováno! Toto je konečný stav.Kvalita všech muxu z Vídně je ok,jen musíte mít dostatečně kvalitní příjem.Později upřesním, jinak K24-volně ORF1a2(W)a k tomu nově rádia ORF,na K34 nově volně ATV2,pro volné ATV musíte na K53,kde jsou volně také rádio Maria a OE24.Jinak K36 a K60 z Vídně prijimatelne na většině jižní Moravy jsou s kodovanymi většinou HD programy.Ty volné jsou pochopitelně v SD verzi.
Název: Re:DVB-T2 Rakousko
Přispěvatel: Jan H 27. 10. 2016, 11:34:23
Pochvala také pro kabel UPC.Překlopení dopadlo ok,ORF 1 a 2 preladili už hned ráno, ATV znovu běželo už po 10hodině ☺
Název: Re:DVB-T2 Rakousko
Přispěvatel: Josef Zavřel 27. 10. 2016, 12:12:27
Pohodový den všem.
Vždy jsem přijímal se stabilní kvalitou jen K 24 a 34 z Kahlenberku.Ostatní kanály mám bez signálu.Ta vzdálenost 122km je u mě znát.Kamarád na výkonnější anténu chytá to stejné. J.Z.
Název: Re:DVB-T2 Rakousko
Přispěvatel: Jan H 27. 10. 2016, 12:36:19
Ta modulace opravdu snižuje příjem o několik dB,záleží na konkrétní síle pole v místě příjmu,-přes 100km už je to opravdu dálkový příjem.Odhaduji, že dole v centru Brna i na jiných místech začnou teď značné problémy. ....Chce to podle namereneho pole ev.investovat do kanalovych antén s predzesilovaci. ....Od kolegy z dolní části Brna vím,že K53 tam byl bez signálu už dříve. ....tož lovu zdar!!
Název: Re:DVB-T2 Rakousko
Přispěvatel: ivovi 27. 10. 2016, 12:48:22
Ano, prechod na DVB-T2 v Rakousku znamena u muxu A zhorseni signalove rezervy o 2 az 3 dB. Uroven signalu byla zachovana.
Takove zhorseni muze bohuzel u dalkoveho prijmu znamenat ztratu signalu.
Název: Re:DVB-T2 Rakousko
Přispěvatel: omar3 27. 10. 2016, 13:01:26
....tož lovu zdar!!
Lovit není co. Bez karty je to nanic a 4 volné programy ve 3 multiplexech není žádná výhra, když brzy zmizí v kódu také. Taky se mi zdá kvalita ORF SD vysílání žalostná.   
Název: Re:DVB-T2 Rakousko
Přispěvatel: mafych 28. 10. 2016, 19:24:29
Zdravím,

bydlíme na hranicích a kupovali jsme si v Rakousku SimpliTvbox a funguje nám to bez problémů. Jako laika mně zarazila mně však jedna věc, při instalaci je na výběr nastavení simplitv nebo standartní, je v tom nějaký zásadní rozdíl? Dále to chytlo asi 10 kanálů v mpeg-4 z česka, ale nepřehraje to. Proč? Znamená to, že budoucnu až se u nás rozjede dvb-t2 vysílání, bude potřeba na české i rakouské vysílání různé dvb-t2 tunery? V čem se pak to bude lišit? Nebudu moci tedy tento dvb-t2 tuner používat na české kanály, ale jenom na rakouské? Nebo naopak můžu si koupit český dvb-t2 a rakouské kanály na tom nepojedou?

Díky za vysvětlení

Název: Re:DVB-T2 Rakousko
Přispěvatel: david prvy 28. 10. 2016, 20:47:58
Ak si aj pri Slovenských hraniciach tak ti to mohlo naladiť SK Mux4 Plustelka, ktorý ide tiež v DVB-T2.
Název: Re:DVB-T2 Rakousko
Přispěvatel: Jan Z 30. 10. 2016, 11:41:33
Zdravím,

bydlíme na hranicích a kupovali jsme si v Rakousku SimpliTvbox a funguje nám to bez problémů. Jako laika mně zarazila mně však jedna věc, při instalaci je na výběr nastavení simplitv nebo standartní, je v tom nějaký zásadní rozdíl? Dále to chytlo asi 10 kanálů v mpeg-4 z česka, ale nepřehraje to. Proč? Znamená to, že budoucnu až se u nás rozjede dvb-t2 vysílání, bude potřeba na české i rakouské vysílání různé dvb-t2 tunery? V čem se pak to bude lišit? Nebudu moci tedy tento dvb-t2 tuner používat na české kanály, ale jenom na rakouské? Nebo naopak můžu si koupit český dvb-t2 a rakouské kanály na tom nepojedou?


Díky za vysvětlení

Co se týká těch MPEG4 kanálů, tak ty se tu vysílají jen v HD, je možné, že tento jejich box ten starší formát nezvládne nebo zvládne, ale ne v HD. Co se týče DVB-T2, tak zase na rozdíl od nás tam vysílají v zastaralém formátu h.264 AVC, u nás poběží novější h.265 HEVC, takže záleží co ten jejich set-top box umí, tipoval bych , že ten nový standard pro ČR to umět nebude. Takže podle mě vyhozené peníze, ale mohlo by to zvládnout i slovenské programy, ty jednou taky už v zastaralém DVB-T2 h.264. kdoví.
Název: Re:DVB-T2 Rakousko
Přispěvatel: Adolf Shitler 30. 10. 2016, 16:21:33
Zastaralý nebo nový, to je bonus akorát pro vysílatele, protože něco málo ušetří. Pro diváka to ale vůbec žádný přínos není, spíš naopak.
Název: Re:DVB-T2 Rakousko
Přispěvatel: ivovi 01. 11. 2016, 10:35:49
... Taky se mi zdá kvalita ORF SD vysílání žalostná.   
Je pravda, ze nove rakouske DVB-T2 SD vysilani ma kvalitu nevalnou, skoro nouzovou. Ale asi se nedalo u paralelniho vysilani ani nic lepsiho cekat. ORF1,2 ma obraz 720x576i AVC kolem 1.0 Mbps (zvuk EAC3 64 Kbps), ATV2 asi 1.2 Mbps (zvuk EAC3 96 kbps).

Prilozene ukazky jsou z narocnych ale beznych scen (orf2 pomaly pohyb kamery a listi; orf1 pohyb kamery a hracu; atv2 pohyb za vylohou). U fotbalu pri pohledu na cele hriste se obcas stane, ze bezi hrac bez hlavy - datovy tok nestiha (nestihl jsem nahrat).

Název: Re:DVB-T2 Rakousko
Přispěvatel: ivovi 01. 11. 2016, 10:38:14
Staticky obrazek je celkem slusny.
Název: Re:DVB-T2 Rakousko
Přispěvatel: omar3 01. 11. 2016, 10:56:33
Máš pravdu. Na kvalitě je hned vidět, kdy je potřeba vyšší datový tok. ATV je viditelně lepší, i když je obrazový tok jen nepatrně vyšší. Zřejmě je to ta hrana.
Předpokládám, že podobný blivajs se bude vysílat i v českém SD DVB-T/2. Proč platit za vyšší datový tok, když je tam něco vidět. 
Název: Re:DVB-T2 Rakousko
Přispěvatel: Jan Z 20. 12. 2016, 20:34:15
Co se dá tedy z Rakouska chytit zdarma bez modulu, karty v pozemním? Mám DVB-T (mpeg2 i 4) a DVB-T2 (h.264 i h.265) a našlo mi to jen ORF eins a ORF 2 pravděpodobně v rámci DVB-T?
Název: Re:DVB-T2 Rakousko
Přispěvatel: Jan H 20. 12. 2016, 21:49:10
V muxu ORF je to ORF 1 a 2 + ORF tři rádia.V dalších dvou muxech ATV a ATV 2.Celkem volně tedy 4 programy v SD.