Fórum Digizone.cz

Hlavní témata => Zemské digitální vysílání (DVB-T) => Téma založeno: Petr Poláček 23. 02. 2013, 17:07:19

Název: A co DVB T2
Přispěvatel: Petr Poláček 23. 02. 2013, 17:07:19
Ví se něco co kdy kde a jak mimo testů? Nějak se nic nerýsuje a to ho slybují už dlouho,ani v nových TV moc nejsou tunery standartem.Potřebuju koupit novou tv ale T2 mají jen ty drahý a to není ůplně to nej řešení.Dokupovat potom set top box se mi nelíbí! Poradí někdo?
Název: Re:A co DVB T2
Přispěvatel: Daniel Kulhánek 23. 02. 2013, 17:24:16
Ví se něco co kdy kde a jak mimo testů? Nějak se nic nerýsuje a to ho slybují už dlouho,ani v nových TV moc nejsou tunery standartem.Potřebuju koupit novou tv ale T2 mají jen ty drahý a to není ůplně to nej řešení.Dokupovat potom set top box se mi nelíbí! Poradí někdo?
Nejspíš pořád jen čekat, protože vývoj jde neustále dopředu.  ;D
Já bych to s DVB-T2 nehrotil, protože u nás to tak brzy nebude.
Název: Re:A co DVB T2
Přispěvatel: Karlos68 23. 02. 2013, 17:43:36
Ví se něco co kdy kde a jak mimo testů? Nějak se nic nerýsuje a to ho slybují už dlouho,ani v nových TV moc nejsou tunery standartem.Potřebuju koupit novou tv ale T2 mají jen ty drahý a to není ůplně to nej řešení.Dokupovat potom set top box se mi nelíbí! Poradí někdo?

Co je pro tebe drahý? Jakou uhlopříčku?

Asi nejlevnější LED Tv s Dvb-T2 na trhu 32 Sony Bravia KDL-32EX343 - 8990 kč :

http://www.zbozi.cz/vyrobek/32-sony-bravia-kdl-32ex343-kdl32ex343baep/?seradit=nejlevnejsi

SONY KDL-42EX443 + 3 roky záruky - 12987 kč

http://www.sonycb.cz/cz/e-shop/411930/c2440-102cm-40-27-27/sony-kdl42ex443.html

Název: Re:A co DVB T2
Přispěvatel: Niente Nobody 24. 02. 2013, 00:41:08
Až budou ostatní zavádět DVB-T3 (s H.265), tak u nás se bude překlápět teprve na DVB-T2. Žába na prameni je ČTÚ.
Název: Re:A co DVB T2
Přispěvatel: Jan Novák 24. 02. 2013, 01:03:13
Až budou ostatní zavádět DVB-T3 (s H.265), tak u nás se bude překlápět teprve na DVB-T2. Žába na prameni je ČTÚ.
To bude pořád DVB-T2 jen s jiným kodekem. Tak jako DVB-T s mpeg4.
Název: Re:A co DVB T2
Přispěvatel: Čestmír Polák 24. 02. 2013, 06:01:26
Domnívám se, že až skončí test DVB-T2, přejde tento standard plynule do zkušebního provozu s jedním HD programem od ČT a jedním od Novy. Teď to již nikdo nezastaví, ani ČTÚ. Kdo bude první, ten vyhraje.
Název: Re:A co DVB T2
Přispěvatel: Dan Rozsíval 24. 02. 2013, 07:45:28
Kéž by to byla pravda.  :)
Název: Re:A co DVB T2
Přispěvatel: K. Vav 24. 02. 2013, 09:07:05
Odpověď z ČTÚ: V současné době se o zavedení DVB-T2 neuvažuje. Poptávka po HD programech je uspokojena ve stávajícím pozemním vysílání. Evropou otřásá digitální dividenda dvě, která odebere dalších 100MHz televizního pásma a tak se nyní řeší mezi státy další strategie. V návaznosti na tuto situaci byl aktualizován plán využití rádiového spektra č. PV-P/10/08.2012-11 pro kmitočtové pásmo 470-960 MHz, kde jsou popsány podmínky vydávání individuálních oprávnění, z kterých vyplývá, že se budou vydávat pouze oprávnění pro standard DVB-T.  Zde odkaz http://www.ctu.cz/cs/download/plan-vyuziti-radioveho-spektra/rok_2012/pv-p_10-08_2012-11.pdf
 ;)
Název: Re:A co DVB T2
Přispěvatel: jirkazdevitky 24. 02. 2013, 09:31:22
b
Ví se něco co kdy kde a jak mimo testů? Nějak se nic nerýsuje a to ho slybují už dlouho,ani v nových TV moc nejsou tunery standartem.Potřebuju koupit novou tv ale T2 mají jen ty drahý a to není ůplně to nej řešení.Dokupovat potom set top box se mi nelíbí! Poradí někdo?
Ahoj,muzu vedet odkud jsi? Mozna bys mohl byt v dosahu rakouskeho dvbt-2 (orf1 hd a orf2 hd vysilaji z Vidne,signal  je defakto v celem jihomor.kraji, po Brno,Hodonin,Uh.Hradiste, Kyjov,Veseli n.M.Znojmo,Mikulov,atd.)
Název: Re:A co DVB T2
Přispěvatel: David Kříž 24. 02. 2013, 10:37:11
b
Ví se něco co kdy kde a jak mimo testů? Nějak se nic nerýsuje a to ho slybují už dlouho,ani v nových TV moc nejsou tunery standartem.Potřebuju koupit novou tv ale T2 mají jen ty drahý a to není ůplně to nej řešení.Dokupovat potom set top box se mi nelíbí! Poradí někdo?
Ahoj,muzu vedet odkud jsi? Mozna bys mohl byt v dosahu rakouskeho dvbt-2 (orf1 hd a orf2 hd vysilaji z Vidne,signal  je defakto v celem jihomor.kraji, po Brno,Hodonin,Uh.Hradiste, Kyjov,Veseli n.M.Znojmo,Mikulov,atd.)
rakušáci DVB-T2 brzo komplet zakódují...
Název: Re:A co DVB T2
Přispěvatel: spyko 24. 02. 2013, 10:44:18
Jak malé děti,pořádně nejede ani HD a vy už by jste chtěli kdo ví co,trochu reality,hlavně té české a můžete si odpovědět sami,bez zakládání zbytečných témat+pobíhání po vrcholcích everestu.Howg. ;D
Název: Re:A co DVB T2
Přispěvatel: Rembrandt van Rijn 24. 02. 2013, 11:29:34
Odpověď z ČTÚ: V současné době se o zavedení DVB-T2 neuvažuje. Poptávka po HD programech je uspokojena ve stávajícím pozemním vysílání. Evropou otřásá digitální dividenda dvě, která odebere dalších 100MHz televizního pásma a tak se nyní řeší mezi státy další strategie. V návaznosti na tuto situaci byl aktualizován plán využití rádiového spektra č. PV-P/10/08.2012-11 pro kmitočtové pásmo 470-960 MHz, kde jsou popsány podmínky vydávání individuálních oprávnění, z kterých vyplývá, že se budou vydávat pouze oprávnění pro standard DVB-T.  Zde odkaz http://www.ctu.cz/cs/download/plan-vyuziti-radioveho-spektra/rok_2012/pv-p_10-08_2012-11.pdf

Ahoj,
přečetl jsem si částečně ten odkaz.
Mám teď jeden dotaz. Když pro severní Moravu jsou přiděleny kanály 27, 28, 37, 45, 48 a 54, z  toho pro pokročilejší technologie, než DVB-T kanály 27 a 28, zbývá pouze kanál 45. Takže když Pařízek skončí na 63. kanálu zbývá jenom tento. Ale v různých diskuzích se spekuluje, že přejde na 38. kanál po vypnutí Skrzyczného v Polsku. Takže podle této dohody, by to možné asi nebylo. Nebo nemám pravdu ? Díky za odpovědi
Název: Re:A co DVB T2
Přispěvatel: Čestmír Polák 24. 02. 2013, 12:07:45
Je nutno plán ČTÚ číst velice pozorně a nevyvozovat závěry, které tam nejsou.
Název: Re:A co DVB T2
Přispěvatel: Rembrandt van Rijn 24. 02. 2013, 18:57:34
Je nutno plán ČTÚ číst velice pozorně a nevyvozovat závěry, které tam nejsou.

Snažil jsem se to přečíst ještě jednou, ale bohužel na nic jiného jsem nenarazil. Pokud byste mi to mohl vysvětlit, byl bych rád.
Název: Re:A co DVB T2
Přispěvatel: Petr PetrK 25. 02. 2013, 00:11:59
Odpověď z ČTÚ: V současné době se o zavedení DVB-T2 neuvažuje. Poptávka po HD programech je uspokojena ve stávajícím pozemním vysílání. Evropou otřásá digitální dividenda dvě, která odebere dalších 100MHz televizního pásma a tak se nyní řeší mezi státy další strategie. V návaznosti na tuto situaci byl aktualizován plán využití rádiového spektra č. PV-P/10/08.2012-11 pro kmitočtové pásmo 470-960 MHz, kde jsou popsány podmínky vydávání individuálních oprávnění, z kterých vyplývá, že se budou vydávat pouze oprávnění pro standard DVB-T.  Zde odkaz http://www.ctu.cz/cs/download/plan-vyuziti-radioveho-spektra/rok_2012/pv-p_10-08_2012-11.pdf
 ;)

To je ale směšné, co ti úředníci v ČTÚ zase vyplodili! Prý poptávka po HD programech je uspokojena ve stávajícím pozemním vysílání... Ha, ha, ha, to zrovna!  ;D  No a pokud DD II někým otřásá, tak jedině našimi zmatenými ouřady v ČTÚ, kteří naprosto kašlou na zájmy ČR a vůbec je nehájí. Takoví Poláci DDII z vysoka ignorují a naprosto s klidem vydávají povolení pro finální vysílače DVB-T nad K48 standardně, jako vždy, na 10 let. Totéž Slováci. Rakušané, Němci či Italové už dali hlasitě najevo, že další očesávání UHF pásma nepřipustí. No a kdyby nakrásně přece jen byl nesmysl DDII v Evropě realizován, tak pak snad jedině vyšší kapacita multiplexů může situaci řešit - tedy systém DVB-T2!!! Jenže tento fakt v ČTÚ za zavřenými dveřmi kanceláří zřejmě nikomu nedochází, takže zavádět nějaké zbytečné DVB-T2?!?  Pitomost, že... >:(
Název: Re:A co DVB T2
Přispěvatel: večerníček 25. 02. 2013, 02:57:30
přeloženo z jazyka ČTÚ: "buďte rádi za DVB-T"
Název: Re:A co DVB T2
Přispěvatel: micha 25. 02. 2013, 13:59:23
DVB-T/T2 je IMHO poslední záchvěv tradičního šíření TV vysílání. Jediný, kdo by snad má zájem jsou veřejno-právní média. Pro komerční televize bez přidané hodnoty je to jenom jedna z mnoha dalších možností šíření. Takovým indikátorem, jestli to má smysl, bude zajímavé sledovat placené DVB-T2 v Rakousku...

Všechno spěje k interaktivitě a mobilitě. Myslím si, že v horizontu 10 až 15 let bude tradiční pozemní TV jenom jakýmsi věcným břemenem, jako jsou teď telefonní budky...
Název: Re:A co DVB T2
Přispěvatel: spyko 25. 02. 2013, 15:06:56
Dušane,mluvíš mi z duše,furt tu omílají nějaké dvb-t2 a je to stejně o ničem !
Název: Re:A co DVB T2
Přispěvatel: Petr PetrK 25. 02. 2013, 15:23:20
Tak když je to celé o ničem, představte si, že se od příštího roku zruší pozemní vysílání. Jistě se již nyní těšíte ;)
Název: Re:A co DVB T2
Přispěvatel: spyko 25. 02. 2013, 15:45:50
Proč by měli rušit dvb-t-dyť jede,kvůli pár breptalům ale nebudou hned zavádět dvb-t2/t3,h265 ap./,vy si jako myslíte,že lidi nemají nic jiného na práci,než kupovat nové stroje a přelaďovat,trochu reality do myšlení by neuškodilo!!! >:(
Název: Re:A co DVB T2
Přispěvatel: Petr PetrK 25. 02. 2013, 15:52:59
No právě - realita do myšlení by fakt neuškodila. Tak se do té reality vraťte, jinak si budu muset myslet, že jste externím poradcem našeho neschopného, a v některých případech i všehoschopného, ČTÚ  ;D
Název: Re:A co DVB T2
Přispěvatel: Grifin 25. 02. 2013, 15:53:36
Nějak si nedovedu představit jaké jiné formy distribuce by vytlačili pozemní vysílání. Jedině mě napadá IPTV ale jelikož většina menších měst/vesnic jsou zasíťované jedině přes WIFI tak si nedovedu představit takto koukatelnou TV. Jednou třeba bude něco nového, zatím každopádně je pro nás DVB-T2 jako jediné né tak vzdálené východisko z plného pásma/muxů.

Nebránil bych se pokud by u nás taky někdo začal testovat placenou verzi. Je mi jedno zda za HD vysílání platím Skylinku nebo po IPTV O2, nebo v DVB-T2. Každopádně jak Sat, tak IPTV má své nevýhody ve sledování na více TV.
Název: Re:A co DVB T2
Přispěvatel: Grifin 25. 02. 2013, 16:03:08
Proč by měli rušit dvb-t-dyť jede,kvůli pár breptalům ale nebudou hned zavádět dvb-t2/t3,h265 ap./,vy si jako myslíte,že lidi nemají nic jiného na práci,než kupovat nové stroje a přelaďovat,trochu reality do myšlení by neuškodilo!!! >:(

Já pořád nechápu proč pořád myslíte/mluvíte za všechny. Nikdo nemusí nic kupovat když nechce. Pokud ale chce tak si k tomu musí pořídit správné vybavení. To zni velice logicky, takže nám všem nejde o revoluci ale o volbu o možnost když na to mám tak si pořídím STB s DVB-T2 a budu se kochat HD. Ostatní si zůstanou u skleněnek.
Název: Re:A co DVB T2
Přispěvatel: Petr PetrK 25. 02. 2013, 16:03:33
Já bych placenou DVB-T2 klidně přivítal taky. Pokud by byl atraktivní HD obsah, proč ne. Satelit skutečně není všespásný.
Název: Re:A co DVB T2
Přispěvatel: spyko 25. 02. 2013, 22:52:16
Pozor,placená tv je něco,jiného,tady by dvb-t2 mohla uspět,ale o té tady nikdo nemluvil,všichni tu hovoří o změně pozem vys.-tj.veřejného,mluvit za všechny by mě v životě nenapadlo,jsou to zkušenosti z mého okolí,ze 100 lidí máme povědomí o dvb-t2-2, slovy dva,takže kdo tu je mimo realitu !!!
Název: Re:A co DVB T2
Přispěvatel: Dan Rozsíval 25. 02. 2013, 23:44:54
"Poptávka po HD programech je uspokojena ve stávajícím pozemním vysílání".

Proboha co to je za blábol? Kdo tohle vyplodil?  >:(
Název: Re:A co DVB T2
Přispěvatel: Martin Hájek 26. 02. 2013, 08:02:20
Až budou ostatní zavádět DVB-T3 (s H.265), tak u nás se bude překlápět teprve na DVB-T2. Žába na prameni je ČTÚ.
Nebude žádné DVB-T3, tedy aspoň v příštích zhruba patnácti letech a pokud někdy vůbec, bude založené na zcela jiné technologii.
A hovořit o HEVC je zatím také poněkud předčasné, tato komprese vznikla hlavně kvůli UHDTV a její zavádění je otázka cca 5 - 7 let (pravidelné vysílání, nemyslím pilotní projekty), u HD a mobilních zařízení tak 6 - 8 let, hlavně kvůli výpočetnímu výkonu. U DVB-T2 se určitě objeví, ale zatím se tím nemá cenu zabývat. H.264 tu s námi bude ještě dlóóóuho, MPEG2 taky.
Název: Re:A co DVB T2
Přispěvatel: micha 26. 02. 2013, 10:06:09
Nějak si nedovedu představit jaké jiné formy distribuce by vytlačili pozemní vysílání...

LTE - technologie schopna združit jak mobilní komunikace, tak i distribuci televize. Ono už teď je tvorba signálu v základním pásmu digitální, takže konverze do přenosových protokolů není žádný problém.
Název: Re:A co DVB T2
Přispěvatel: Jan Novák 26. 02. 2013, 10:16:40
LTE - technologie schopna združit jak mobilní komunikace, tak i distribuci televize. Ono už teď je tvorba signálu v základním pásmu digitální, takže konverze do přenosových protokolů není žádný problém.
Pokud by se vysílalo jako IP broadcast přes LTE, tak je to fakticky jen změna modulace, ale ne konec pozemního vysílání. Ovšem ani LTE rozhodně neumožní všem účastníkům interaktivní sledování TV, to by pásmo rychle zahltilo.
Název: Re:A co DVB T2
Přispěvatel: Martin Hájek 26. 02. 2013, 11:04:04
Pro televizní a rozhlasový brocasting je lepší provozovat samostatné simplexní systémy, maximálně se zpětným kanálem. Zatěžovat tím internet je nesmysl. Je rozdíl když se kouká každý tisící nebo stý divák a když by takové vysílání přes net sledovali všichni kteří dnes sledují DVB-T, nebo dokonce všichni kteří by se dívali na televizi.
Název: Re:A co DVB T2
Přispěvatel: micha 26. 02. 2013, 15:18:58
Pokud by se vysílalo jako IP broadcast přes LTE, tak je to fakticky jen změna modulace, ale ne konec pozemního vysílání. Ovšem ani LTE rozhodně neumožní všem účastníkům interaktivní sledování TV, to by pásmo rychle zahltilo.

Určitě nezahltilo. Nehledě na to, že LTE je technologicky další generace, kde vlastní modulace je jenom část celkového řešení. Je to už jenom čistý TCP/IP přenos, kde "vedle sebe" bude hlas, data i video.
Název: Re:A co DVB T2
Přispěvatel: Jan Novák 26. 02. 2013, 17:13:55
Určitě nezahltilo. Nehledě na to, že LTE je technologicky další generace, kde vlastní modulace je jenom část celkového řešení. Je to už jenom čistý TCP/IP přenos, kde "vedle sebe" bude hlas, data i video.
Ale zahltilo, Shanonův vztah pro přenosovou kapacitu kanálu se nedá obejít. LTE tedy při šířce pásma odpovídající jednomu TV kanálu nepřenese víc než DVB-T2, která už se blíží Shanonově hranici. Jenže na rozdíl od DVB-T2 se nejedná o broadcast, ale obousměrnou komunikaci, takže kapacita je ve skutečnosti menší. Jediná možnost, jak kapacitu dále zvyšovat, je jít do vyšších pásem, jenže to má zase problémy s nutností BTS na každém rohu.
Název: Re:A co DVB T2
Přispěvatel: ivovi 26. 02. 2013, 18:40:44
Určitě nezahltilo. Nehledě na to, že LTE je technologicky další generace, kde vlastní modulace je jenom část celkového řešení. Je to už jenom čistý TCP/IP přenos, kde "vedle sebe" bude hlas, data i video.
Ale zahltilo, Shanonův vztah pro přenosovou kapacitu kanálu se nedá obejít. LTE tedy při šířce pásma odpovídající jednomu TV kanálu nepřenese víc než DVB-T2, která už se blíží Shanonově hranici. Jenže na rozdíl od DVB-T2 se nejedná o broadcast, ale obousměrnou komunikaci, takže kapacita je ve skutečnosti menší. Jediná možnost, jak kapacitu dále zvyšovat, je jít do vyšších pásem, jenže to má zase problémy s nutností BTS na každém rohu.

LTE umi od pocatku SFN broadcast na fyzicke vrstve (MBMS), takze efektivita by byla podobna. Ale nedokazu si predstavit, ze by stovky vysilacich bunek LTE byly levnejsi nez jedna vysilaci vez DVB-T2.
Název: Re:A co DVB T2
Přispěvatel: Rembrandt van Rijn 26. 02. 2013, 20:33:51
Pánové,
asi možná budu vypadat jako blbec. Sice pracuji v oboru, ale myslím že tyto snad velmi odborné věci tady asi nepatří. Osobně jsem o Shanonově vztahu nikdy neslyšel. Asi jsem mimo, ale kdo se tady ptá na nějaké problémy - to mu nepomůže.
Název: Re:A co DVB T2
Přispěvatel: Stasi-DDR 26. 02. 2013, 20:48:09
Pokud jsi neslyšel, tak těžko budeš z oboru, jak tvrdíš!
Název: Re:A co DVB T2
Přispěvatel: Rembrandt van Rijn 26. 02. 2013, 20:59:49
Pokud jsi neslyšel, tak těžko budeš z oboru, jak tvrdíš!
Já jsem čekal takovou odpověď. Jen jsem myslel, že toto není nutné , abych mohl udržovat asi 300 STA a 100000 bytů celkem bez problémů, bez Shanona.
Název: Re:A co DVB T2
Přispěvatel: Stasi-DDR 26. 02. 2013, 21:01:59
Tak udržuj dál, hlavně, ať jsou uživatelé těch tvých STA spokojeni!
Název: Re:A co DVB T2
Přispěvatel: Rembrandt van Rijn 26. 02. 2013, 21:08:23
Tak udržuj dál, hlavně, ať jsou uživatelé těch tvých STA spokojeni!

Teď už je to trochu jiné, vesměs jsou domy prodané. Ale svoji klientelu mám a jsou (doufám) spokojeni. Ať to jsou SVJ nebo Družstva stále bohudík práci mám. A opravdu Shanona nepotřebuji.
Název: Re:A co DVB T2
Přispěvatel: spyko 26. 02. 2013, 22:44:37
Soudruzi z ddr si to tady popletli s vysoce odborným přednáškovým forem,že by stasi netušila kde je zakopaný pes !!! 8)
Název: Re:A co DVB T2
Přispěvatel: Jan Novák 27. 02. 2013, 10:47:56
Tak udržuj dál, hlavně, ať jsou uživatelé těch tvých STA spokojeni!

Teď už je to trochu jiné, vesměs jsou domy prodané. Ale svoji klientelu mám a jsou (doufám) spokojeni. Ať to jsou SVJ nebo Družstva stále bohudík práci mám. A opravdu Shanona nepotřebuji.
Samozřejmě, že pro antény Shanona nepotřebujete. Ale pokud se tady bavíme o budoucnosti vysílání, je dobré vědět, že existují určité fyzikální limity a že už se jim blížíme. Někteří lidé totiž mají představu, že jen rozvojem techniky lze kapacitu zvyšovat do nekonečna.
Název: Re:A co DVB T2
Přispěvatel: micha 27. 02. 2013, 12:21:47
Ale zahltilo, Shanonův vztah pro přenosovou kapacitu kanálu se nedá obejít. LTE tedy při šířce pásma odpovídající jednomu TV kanálu nepřenese víc než DVB-T2, která už se blíží Shanonově hranici. Jenže na rozdíl od DVB-T2 se nejedná o broadcast, ale obousměrnou komunikaci, takže kapacita je ve skutečnosti menší. Jediná možnost, jak kapacitu dále zvyšovat, je jít do vyšších pásem, jenže to má zase problémy s nutností BTS na každém rohu.

Když uvažuji reálné chování uživatele, tak ve zpětném kanálů (uplinku) bude odesílán jenom zlomek dat - vesměs HTML dotazy. Takže v obousměrné komunikaci zůstane dostatek kapacity na downlinku. No a celková kapacita se dá zvyšovat optimálním kódováním a modulací v základním pásmu.
Název: Re:A co DVB T2
Přispěvatel: Jan Novák 27. 02. 2013, 17:20:02
No a celková kapacita se dá zvyšovat optimálním kódováním a modulací v základním pásmu.
Ne, toto neplatí. Pokud zoptimalizujete modulaci v základním pásmu pro zvýšení kapacity, tak vám klesne redundance a tím i odolnost vůči chybovosti při přenosu, tím limit nijak neobejdete.
Název: Re:A co DVB T2
Přispěvatel: micha 28. 02. 2013, 10:52:46
Ne, toto neplatí. Pokud zoptimalizujete modulaci v základním pásmu pro zvýšení kapacity, tak vám klesne redundance a tím i odolnost vůči chybovosti při přenosu, tím limit nijak neobejdete.

Myslel jsem na zdrojové enkódování signálů SDI nebo SDI-HD tak, aby se optimalizovala bitová rychlost. Ve druhé fázi pak použití vhodného kódování a modulace pro vlastní vysílání.

Jinak nevím, co máte na mysli pod pojmem redundance...