Fórum Digizone.cz

Hlavní témata => Televize ve vysokém rozlišení (HDTV) => Téma založeno: blueflash . 12. 02. 2013, 13:18:38

Název: ČT2 HD, ČT24 HD, ČT3 HD
Přispěvatel: blueflash . 12. 02. 2013, 13:18:38
Co myslílte, kdy bude ČT mít všechny programy i v HD?

ČT2 HD - Já optimisticky tipuju, že bude letos
ČT3 HD, ČT24 HD - Tam bych to viděl tak na rok 2015. A nechci zase, aby byl rozvířen flame o tom, že na zpravodajství není HD třeba. S takovou by se zprávy pořád vysílaly v ČB...
Název: Re:ČT2 HD, ČT24 HD, ČT3 HD
Přispěvatel: Juraj Červenák 12. 02. 2013, 13:22:28
Co myslílte, kdy bude ČT mít všechny programy i v HD?

ČT2 HD - Já optimisticky tipuju, že bude letos
ČT3 HD, ČT24 HD - Tam bych to viděl tak na rok 2015. A nechci zase, aby byl rozvířen flame o tom, že na zpravodajství není HD třeba. S takovou by se zprávy pořád vysílaly v ČB...
čt2 do roku 2013 možno :)
čt3 asi tažko bude :)
Název: Re:ČT2 HD, ČT24 HD, ČT3 HD
Přispěvatel: Jan Novák 12. 02. 2013, 13:22:43
Jde spíš o to, co tím "bude mít" myslíte. ČT2HD je jen otázkou odbavení. To samé podle mě platí i pro ČT3, navíc nemá smysl spouštět nový kanál v SD. Takže to by klidně mohlo být letos. ČT24 je ovšem o kompletní obměně zpravodajství - kamery, střižny, servery ale taky třeba nová grafika. To může chvíli trvat.
HD vysílání i na satu natož pozemně je už zcela jiná věc. Alespoň kabelovkám by ale signál poskytnout mohli. Jen doufám, že se změnou odbavení nedojde k poklesu kvality SD verze (menší ostrost), jako se stalo u ČT1 (ČT4 jsem neověřoval).
Název: Re:ČT2 HD, ČT24 HD, ČT3 HD
Přispěvatel: Honza Novák 12. 02. 2013, 13:55:33
Pro Jana Nováka. Bez urážky - přestože nemá smysl pouštět nové SD programy do etéru, jsme v poslední době svědky, že se jiné nepouští.
Název: Re:ČT2 HD, ČT24 HD, ČT3 HD
Přispěvatel: Jan Novák 12. 02. 2013, 14:04:54
Pro Jana Nováka. Bez urážky - přestože nemá smysl pouštět nové SD programy do etéru, jsme v poslední době svědky, že se jiné nepouští.
Rozlišujte šíření a odbavení, které často HD umožňuje nebo v něm přímo jede. Viz Fanda, kde překlopení do HD závisí jen na šíření.
Název: Re:ČT2 HD, ČT24 HD, ČT3 HD
Přispěvatel: Honza Novák 12. 02. 2013, 14:22:24
Pro mne, jako pro uživatele je fanda v SD. Já naprosto chápu tvoji připomínku, ale mě, jako uživateli je srdečně jedno, v čem je program vytvořen, když já dostávám mazanici. V pozemním šiření bych to ještě chápal, není místo,  ale proč ten Fanda nejde v HD na satu?
Název: Re:ČT2 HD, ČT24 HD, ČT3 HD
Přispěvatel: Juraj Červenák 12. 02. 2013, 14:29:20
Pro mne, jako pro uživatele je fanda v SD. Já naprosto chápu tvoji připomínku, ale mě, jako uživateli je srdečně jedno, v čem je program vytvořen, když já dostávám mazanici. V pozemním šiření bych to ještě chápal, není místo,  ale proč ten Fanda nejde v HD na satu?
No lebo ešte Fanda HD neni :)
Název: Re:ČT2 HD, ČT24 HD, ČT3 HD
Přispěvatel: Jan Novák 12. 02. 2013, 15:18:29
Pro mne, jako pro uživatele je fanda v SD. Já naprosto chápu tvoji připomínku, ale mě, jako uživateli je srdečně jedno, v čem je program vytvořen, když já dostávám mazanici. V pozemním šiření bych to ještě chápal, není místo,  ale proč ten Fanda nejde v HD na satu?
Já vám rozumím. Jenže pro HD vysílání musíte mít nejdřív připravenou techniku. Šíření už je pak jen otázkou ochoty platit :-) Pokud jde o Fandu, ten je zatím SD, ale HD verze už byla oznámena. Je jasné, že kvůli tomu nikdo po půl roce nic nenakupuje znova, prostě odbavení Novy to umožňuje, takže časem by v HD mohly být všechny klony. To se třeba netýká Primy, která do HD ještě neivestovala. ČT je ze všech největší, takže tam přechod probíhá postupně - část už HD je nebo HD vysílání umožňuje, část je pouze SD.
Název: Re:ČT2 HD, ČT24 HD, ČT3 HD
Přispěvatel: MartinCe 12. 02. 2013, 15:31:34
Taky souhlasím s některými názory, že u ČT2 a ČT3 je to možné hned, kdyby chtěly, jelikož je to problém jen odbavovacího pracoviště. U ČT24 to asi jen tak nebude.
Nejlépe by na to odpověděl Karel Trpák, vedoucí vysílací techniky.Třeba Digizone na toto téma napíše nějaký článek, jelikož ČT konkrétněji spíše odpoví jim než komukoliv jinému.
Název: Re:ČT2 HD, ČT24 HD, ČT3 HD
Přispěvatel: Dan Rozsíval 12. 02. 2013, 16:42:09
Pokud si dobře pamatuji tak pan Polák mi tehdy v diskuzi na tuhle otázku odpověděl že s kompletním překlopením všech ČT programů do HD se počítá až někdy v roce 2016. Bohužel.  :'(
Název: Re:ČT2 HD, ČT24 HD, ČT3 HD
Přispěvatel: Jan Novák 12. 02. 2013, 16:54:21
Pokud si dobře pamatuji tak pan Polák mi tehdy v diskuzi na tuhle otázku odpověděl že s kompletním překlopením všech ČT programů do HD se počítá až někdy v roce 2016. Bohužel.  :'(
Pokud si pamatuji, 2016 je dokončení kompletního přechodu na HD. Jednotlivé programy mohou přejít dřív, jen ne všechna výroba v HD pojede - nejpomalejší to bude u zpravodajství a dalších studií ČT - Brno, Ostrava.
Název: Re:ČT2 HD, ČT24 HD, ČT3 HD
Přispěvatel: Stefan Bukovan 12. 02. 2013, 17:51:42
V pozemním šiření bych to ještě chápal, není místo,  ale proč ten Fanda nejde v HD na satu?

Otázka peňazí - Nova to cez sat. zadarmo asi šíriť nechce. A operátori to tiež nechcú šíriť na vlastné náklady.
Název: Re:ČT2 HD, ČT24 HD, ČT3 HD
Přispěvatel: blueflash . 12. 02. 2013, 17:57:35
Taky souhlasím s některými názory, že u ČT2 a ČT3 je to možné hned, kdyby chtěly, jelikož je to problém jen odbavovacího pracoviště. U ČT24 to asi jen tak nebude.

Spíš je to o navýšení kapacity na SAT-u, ne? Jinak ČT2 HD je tak nějak na to HD připravena. Třeba Identy jsou bezpochyby produkovány v HD...

A ještě jedna zajímavost - Některé pořady, co se vysílají jen na Dvojce, jsou v iVysílání dostupný i v 720p - např. Tajemství železnic nebo Čtyři v tom...
Název: Re:ČT2 HD, ČT24 HD, ČT3 HD
Přispěvatel: blueflash . 12. 02. 2013, 18:11:58
- nejpomalejší to bude u zpravodajství a dalších studií ČT - Brno, Ostrava.

Tak třeba studio v Brně je už v HD - viz. AZ-kvíz...

A hle, dokonce i Ostrava
http://www.ceskatelevize.cz/porady/1148499747-sama-doma/413236100171003/
Název: Re:ČT2 HD, ČT24 HD, ČT3 HD
Přispěvatel: Jan Novák 12. 02. 2013, 18:26:04
Tak třeba studio v Brně je už v HD - viz. AZ-kvíz...

A hle, dokonce i Ostrava
http://www.ceskatelevize.cz/porady/1148499747-sama-doma/413236100171003/
Jde o to, co všechno předělali. Brno se má stěhovat (i když se to řeší už léta), takže tam nedávají větší investice smysl.
http://brno.idnes.cz/ct-vypsala-tendr-na-vystavbu-brnenskeho-studia-frt-/brno-zpravy.aspx?c=A121112_123439_brno-zpravy_hv (http://brno.idnes.cz/ct-vypsala-tendr-na-vystavbu-brnenskeho-studia-frt-/brno-zpravy.aspx?c=A121112_123439_brno-zpravy_hv)
Ostrava jde průběžně jako Kavky, dramatika tam s HD začala experimentovat brzo.
Název: Re:ČT2 HD, ČT24 HD, ČT3 HD
Přispěvatel: Dan Rozsíval 12. 02. 2013, 18:48:32
Na satu není potřeba nic navyšovat,místa je tam dost.
Název: Re:ČT2 HD, ČT24 HD, ČT3 HD
Přispěvatel: Lukáš Polák 12. 02. 2013, 20:45:15
ČT 24 HD do roku 2016. Tak to vidím já.
Název: Re:ČT2 HD, ČT24 HD, ČT3 HD
Přispěvatel: blueflash . 12. 02. 2013, 21:12:01
ČT 24 HD do roku 2016. Tak to vidím já.

A nejbližší reálný termín?
Název: Re:ČT2 HD, ČT24 HD, ČT3 HD
Přispěvatel: Lukáš Polák 12. 02. 2013, 21:26:17
Příští rok to ještě nebude. Uvidíme, možná už 2015...
Název: Re:ČT2 HD, ČT24 HD, ČT3 HD
Přispěvatel: Dan Rozsíval 13. 02. 2013, 14:11:08
No jo. I kdyby 2015 tak je to strašná představa.  :'(