Fórum Digizone.cz

Hlavní témata => Zemské digitální vysílání (DVB-T) => Téma založeno: Xmux 12. 04. 2010, 16:36:41

Název: Rakouské DVB-T2
Přispěvatel: Xmux 12. 04. 2010, 16:36:41
Má někdo z vás nějaké bližší informace o dnes spuštěném testu DVB-T2 v Rakousku?
Umístění AS,použitá frekvence,výkon atp.
Název: Re: Rakouské DVB-T2
Přispěvatel: D.K. 12. 04. 2010, 17:15:07
Libore, zde:
http://www.ors.at/downloads/423.pdf
http://blog.ors.at/stories/start-des-dvb-t2-versuchsbetriebes-der-ors-in-wien/
http://www.dsl.sk/article.php?article=8989
Název: Re: Rakouské DVB-T2
Přispěvatel: Kuba Melín 12. 04. 2010, 17:20:41
Předběhl jsi mne, už jsem to sem taky chtěl hodit :)

Jinak jsem jim tam hodil komentář s dotazem na ERP, diagram atd., tak třeba se to dozvíme, a já pak zkusím nějakou tu mapku pokrytí  ;)
Název: Re: Rakouské DVB-T2
Přispěvatel: Xmux 12. 04. 2010, 20:52:55
Tož lidičky,teď sem slezl ze střechy,promočenej na kost,ale mám to  ;D Použitá sestava - 2xTVD21-69 + aktivní slučovač pro fáz. dvojice. Můj "lovící" STB Schwaiger 710 ukazuje na K65 78%  (na K53 78% C/N 23dB)  :) Nic lepšího nebylo zatím k dispozici   ;D
Dal bych i nějakou fotku,ale nejde to  :(
Tož tímto vyhlašuju konkurz na propůjčení vhodného STB (nebo ještě lépe iDTV) pro dlouhodobější test první možnosti příjmu DVB-T2 v ČR!  Odměnou budiž exkluzivní právo na článek o tomtéž  ;D L.
Název: Re: Rakouské DVB-T2
Přispěvatel: Kuba Melín 13. 04. 2010, 11:35:21
Podle odpovědi z ORS se DVB-T2 test vysílá stejně jako ostatní multiplexy do hlavního všesměrového AS, a ERP dosahuje 80 kW. Dosah by tedy měl být podobný, jako u někdejšího přechodného vysílání na kanále 61.

Když už jsme u toho, nedávno byl zvýšen i výkon multiplexu C na kanále 53, všechny kanály vysílané z Kahlenbergu tedy momentálně využívají plný zkoordinovaný výkon 48,5 dBW, tedy 80 kW ERP.  8)
Název: Re: Rakouské DVB-T2
Přispěvatel: Lumír L 13. 04. 2010, 15:03:10
Ty už ses na to vys....! Co?
Název: Re: Rakouské DVB-T2
Přispěvatel: Jiří Procházka 13. 04. 2010, 17:42:15
Vygeneroval jsem pravděpodobnou mapu pokrytí, kterou naleznete na www.mapavysilacu.cz (http://www.mapavysilacu.cz).
Název: Re: Rakouské DVB-T2
Přispěvatel: Kuba Melín 13. 04. 2010, 18:58:57
Vygeneroval jsem pravděpodobnou mapu pokrytí, kterou naleznete na www.mapavysilacu.cz (http://www.mapavysilacu.cz).

Ta mapa se mi trošku nezdá, úroveň vyznačeného signálu je sice od 23 dBuV, což je strašně málo (u 16-QAM je ideální od 35 dBuV, u 64-QAM pak 40-45 dBuV). Ale i přes takto nízkou hodnotu je dosah toho vysílání naopak nižší než ve skutečnosti, pro jakou výšku přijímací antény jste to počítal?

Jinak já jsem si taky dal práci, a mapku pro 65. kanál z Kahlenbergu vypočítal.
Parametry vysílání: 65. kanál (825 MHz), ERP 80 kW, všesměrový AS. Výška AS nad zemí dle údaje ORS, tedy 160 m. Přijímací anténa pak standardně ve výšce 9 metrů nad zemí.

Mapu najdete na http://dvbt-servis.cz/mapy/wien_dvbt2.png (http://dvbt-servis.cz/mapy/wien_dvbt2.png)
Pro srovnání pokrytí muxu A a B (k. 24 a 34, mapa počítána pro k. 34) - http://dvbt-servis.cz/mapy/wien_dvbt.png (http://dvbt-servis.cz/wien_dvbt.png)

 8)
Název: Re: Rakouské DVB-T2
Přispěvatel: Jiří Procházka 13. 04. 2010, 21:15:24
Zdravím,

počítám pro anténu 2m na zemí (8m dlohou ruku fakt nemám :)), zisk 10dB (12,15dBi).
Název: Re: Rakouské DVB-T2
Přispěvatel: Milan CH. 20. 06. 2011, 12:25:33
Aktuálne parametre vysielania
65. kanál, ERP 50 kW, vertikálna polarizácia
ukážky z vysielania (z každej stanice jedna)
http://netload.in/dateizyd9XPKeRD/ukazka_DVB-T2.rar.htm
Súbor obsahuje ukážky v dĺžke 30 až 50 sekúnd z ORF1HD, ORF2HD, ServusHD.
Nahravka je v TS. Na prehratie použiť VLC. Na nahratie použitý Humax.
Název: Re: Rakouské DVB-T2
Přispěvatel: Myo Pavlik 20. 06. 2011, 13:53:54
Ahoj,
predpokladam, ze si pouzil Humax hdr-fox t2. Kde si ho kupil?
Dik.
Název: Re: Rakouské DVB-T2
Přispěvatel: Milan CH. 20. 06. 2011, 14:50:49
Áno, ten som použil. Kúpil som ho z Amazonu.
Název: Re: Rakouské DVB-T2
Přispěvatel: Myo Pavlik 20. 06. 2011, 15:07:30
Este ak mozem, vie spracovavat aj ostatne dvbt vysielanie (slovenske dvbt mpeg2,rakuske mpeg2 pripadne ceske mpeg2,4)? Kolko ta stal (aj s dopravou) a ako sa vyuziva Ethernet?
Dik
Název: Re: Rakouské DVB-T2
Přispěvatel: Milan CH. 20. 06. 2011, 15:25:02
Áno vie. Mám na Humaxe naladené 24 + 34 + 65 rakúske multiplexi, 27 + 69 slovenské a 29 + 40 + 59 české. Nemám zatiaľ odskúšaných maďarov DVB-T mpeg4, lebo zatiaľ na 42 vysiela analóg STV1. Ethernet som zatiaľ nezapájal. Nemám na to dôvod. Na prehrávanie používam externý prehrávač a kopírovanie súborov po sieti zatiaľ nemá fungovať.
Cena skoro 450 Eur vrátane dopravy.
Název: Re: Rakouské DVB-T2
Přispěvatel: Libor L 20. 06. 2011, 18:03:00
Ta cena je nějak vysoká ne?

Tady je teda levnější!

http://www.techradar.com/reviews/audio-visual/digital-tv-receivers/humax-hd-fox-t2-668320/review
Název: Re: Rakouské DVB-T2
Přispěvatel: ivovi 20. 06. 2011, 18:27:38
Neplest HD a HDR. Drivejsi HD verze byla bez nahravani, pozdejsi HDR s nahravanim (a diskem) a je samozrejme drazsi.
Název: Re: Rakouské DVB-T2
Přispěvatel: Libor L 20. 06. 2011, 18:52:49
Nevšiml jsem si toho "R" u označení. Pak by to asi "hrálo", ale i tak je ta cena dost vysoká! 450€... No je otázka, kolik z toho bylo poštovné UK - SK.
Název: Re: Rakouské DVB-T2
Přispěvatel: Milan CH. 20. 06. 2011, 19:15:16
Je to HDR verzia, čiže dvojtuner s 1TB HDD. Poštovné bolo 40 alebo 42 Eur. Už si presne nepamätám.
Název: Re: Rakouské DVB-T2
Přispěvatel: Libor L 20. 06. 2011, 19:19:43
Tak to poštovné, je teda síla!  :(
Název: Re: Rakouské DVB-T2
Přispěvatel: Milan CH. 20. 06. 2011, 19:38:17
Amazon má na výber niekoľko možností doručenia. Táto bola cez UPS a mali to doručiť najneskôr do 16 dní. V skutočnosti to trvalo 3 dni. Keďže som neobjednával z Amazonu prvý krát, tak ma tiež zarazilo to poštovné, ale pravdepodobne výška poštovného súvisí s cenou výrobku (poistenie) a preto taká vysoká cena.
Název: Re: Rakouské DVB-T2
Přispěvatel: Milan CH. 05. 07. 2011, 23:24:07
Spustený druhý mux vysielajúci v DVB-T2
60. kanál, ERP ? kW, horizontálna polarizácia
obsah muxu - ORF1HD, ORF2HD, ServusHD + 3 rádia OE1, OE3, FM4
zatiaľ bez EPG
Název: Re: Rakouské DVB-T2
Přispěvatel: Petr Marecek 27. 07. 2011, 23:50:37
půjde mi digitál z rakouska v hulíně na kroměřížsku?Budou spouštěn takový silný vysílač?
Název: Re: Rakouské DVB-T2
Přispěvatel: Petr Marecek 27. 07. 2011, 23:51:33
půjde mi digitál z rakouska v hulíně na kroměřížsku?Budou spouštěn takový silný vysílač?
Název: Re: Rakouské DVB-T2
Přispěvatel: Jan H 28. 07. 2011, 21:53:33
Signál z Vídně, který připadá v Hulíně v úvahu je 24K.Samozřejmě kvalitní anténa s předzesilovačem a důležité je také místo příjmu.A jedná se o DVB-T ne o DVB-T2.
Název: Re:Rakouské DVB-T2
Přispěvatel: Robert Zeman 07. 03. 2012, 01:04:59
Prosím vás, nevíte někdo, jestli je v rakouském DVB-T2 MUXu na 60. kanále nějaký volný neplacený program? Díky.
Název: Re:Rakouské DVB-T2
Přispěvatel: Milan CH. 07. 03. 2012, 11:41:21
ORF1, ORF2, ServusTV
Název: Re:Rakouské DVB-T2
Přispěvatel: Robert Zeman 07. 03. 2012, 13:01:38
ORF1, ORF2, ServusTV
A jsou v HD či SD?
Název: Re:Rakouské DVB-T2
Přispěvatel: Milan CH. 07. 03. 2012, 13:48:05
HD
Název: Re:Rakouské DVB-T2
Přispěvatel: dxpetr 07. 03. 2012, 21:41:46
DVB-T2 z Kahlenbergu na K60 už vysílá přes rok, v Přerově jede bez problému, stejně jako K24 a K34, díky vyššímu zisku antény na konci pásma je silnější. Od vypnutí K60 z Radíkova v listopadu 2011 je příjem bez problému, před tím s výpadky. Z AOT65 tu máme úroveň 30 - 38 dBuV podle místa.