Fórum Digizone.cz

Hlavní témata => Zemské digitální vysílání (DVB-T) => Téma založeno: Viktor Sedláček 14. 06. 2012, 00:24:00

Název: Nepoužitelné DVB-T v RD
Přispěvatel: Viktor Sedláček 14. 06. 2012, 00:24:00
Zdravím,předem se omlouvám že vám to tady trochu zaseru amatérskym dotazem. Ale nikde jinde jsem zatím konkrétní pomoc nenašel. Jde mi o anténu v RD kde mi po celkové rekonstrukci přestal jít signál DVB-T. Předtím chodil na anténě starý 20 let. Teď tam mám něco novýho (zřejmě nějaký noname z PL ačkoliv se to tváří značkově). Při dotazu na firmu která to dělala jsem byl odbyt, že je to všechno proměřený a funguje to. Borec na naléhání přijel a že to je v pořádku a problém je v telce. Není, jelikož mi to nejde ani na kompu kde mám TV kartu. Pravda je že to funguje, ale jen když sundám anténu ze střechy a napojim ji přímo na telku v obýváku !!!

Abych popsal konkrétně co tam mám za "hardware" viz. fotky http://leteckaposta.cz/675499507 (http://leteckaposta.cz/675499507)
1 anténa
2 předzesilovač
3 zesilovač..a z něj vedou 3 kabely do pokojů + 1 konektor je volnej jako rezerva.

RD je na souřadnicích 49°54'52.105"N, 15°42'41.598" , vždycky jsem měl perfektní příjem z vysílače Krásné kanál 32 a 39 (anténa byla volně položená na půdě), teď je anténa namontovaná na hromosvodu! natočená na Černou horu kde nechytnu vůbec nic. Když jsem ji sundal a otočil na Krásné tak nic, nepomohlo ani vyřadit ten "pseudozesilovač".

Chci poprosit někoho kdo se v tom alespoň trochu vyzná o jakoukoliv radu, která by mi pomohla. Jsem připraven koupit novej zesilovač ev. i anténu. Nějaký kompromis v poměru cena/užitek, se kterym by digitál zase chodil.

Předem díky. Viktor S.
Název: Re:Nepoužitelné DVB-T v RD
Přispěvatel: Kuba Melín 14. 06. 2012, 00:48:49
Proboha, kdo vám tohle dělal?  :o

Daný "borec" by se neměl antén ani dotknout, jestliže si dovolil nainstalovat takového řešení!  >:(

Použitá anténa i zesilovač jsou naprosto nevhodné a nekvalitní. Navíc anténa má vestavěný zesilovač s nízkou vybuditelností, a za ní je další zesilovač s nízkou vybuditelností - tedy to logicky nemůže fungovat. Jestliže má ten krám vybuditelnost jen kolem 80 dBuV, velmi snadno se zahltí, tím víc, že jsou dva za sebou. Pro totální zahlcení a nefunkčnost příjmu tak stačí signál 35 dBuV na svorkách antény, což je signál velmi slabý! Běžně má signál DVB-T na anténě kolem 40-50 dBuv.

Řešení je tedy jednoduché. Pozvat si někoho, kdo není bastlíř jako "firma" která má tohle na svědomí, a celý rozvod Vám udělá kvalitně. Jestliže už tam máte kabely natažené, je tedy třeba nová anténa, popřípadě zesilovač, plus samotná instalace a revize. Cena kvalitní antény je někde kolem 500-700 Kč, zesilovač např. od Alcadu vyjde na 350-500 Kč, instalace a proměření se pak může pohybovat mezi 500-1500 Kč dle náročnosti.
Název: Re:Nepoužitelné DVB-T v RD
Přispěvatel: Jiři Marek 14. 06. 2012, 00:59:38
Presne tak!
Verim, ze v jeho lokalite by byl schopen i prijmu bez jakehokoli aktivniho zesileni.
Název: Re:Nepoužitelné DVB-T v RD
Přispěvatel: STANO STASKO 14. 06. 2012, 12:50:10
do anteny dajte simetrizačny člen ten zosilovač swa 2 turbo vyhodte do koša  antenu otočte na čiernu horu napojte to nejako priamo bez slovynskeho priebežneho zosilovača na jednu telku a skontrolujte aky je prijem a či vam obraz nekockuje hodte sem percenta s prijimača ja mam rad percenta.Neni mi zname aky silny signal budete mať s toho vysielača preto vam zatial neradim zosilovače možno by vam to pošlo aj stym čo mate ťaško povedať na ten priebežny slovinky zosilovač sa može dostať maximalne 65db z anteny viac nie lebo sa prebudi radšej menej take 55dbuv priebežny s takou malou vybuditelnosťou vydim 1 krat  netože nevedia anteny ti slovinci robiť ešte nevedia ani zosilovače .Krasne mate tienene kopcom aj ked je podstatne bližšie. Podla mna ste to robil sam a šak to je jedno naladite box na 60,61,40kanal  Inač simetrizačny člen kupiš napr.tu  http://www.gme.cz/antenni-symetrizacni-cleny/symetrizacni-clen-teroz-t-978-p001-258/   v  nudzi by sa dala spravyť aj simetrizačna slučka prepočitana na 61 kanal ten nižši 40 by cez nu prešiel ale ty by si ju nesprayl a ani by sa ti nezmestila asi do krabičky takisto by sa dal simetrizačni člen spravyť s turbo zosilovača tak že sa mu vyštikaju sučiastky a prepoji sa vystup z feritonoveho kružku na miesto kde sa priaja v zosilovači koaxial ten hruby vodič.Všetko sa da len treba chcieť pametaj .Inač vieš ten zosilovač turbo aby fungoval tak donho musi isť 12v bud s trafka alebo 5v z boxu vieš a ak si to trafko napojil na jeden vstup toho rozbočovača a ten rozbočovač nieje priechodzi pre napajanie čo asi nieje tak sa ti to napajanie ani do zosilovača v antennej škatulke nedostalo to by vysvetlovalo prečo pod strechou antena funguje a na streche nie .Inač kabel sa pripaja tak že nielen stredny vodič ale aj opletenie sa pripaja k antene a daj si stožiar kto to kedy vydel vešať antenu na hromozvod ;D ;)  CHceš to mať lacno spravene aj da sa to lacno spravyť len pri všetkom čo robyš rozmyšlaj.   V  hradci kralova tu je vela komponetou na terestrial v četne anten http://www.ges.cz/cz/domaci-elektronika-tkr/komponenty-pro-televizni-kabelove-rozvody/rozbocovace/XQTA.html?listType=1
Název: Re:Nepoužitelné DVB-T v RD
Přispěvatel: Jiři Marek 14. 06. 2012, 14:23:24
jak rikal muj profesor na stredni... lepsi je zisk anteny nez velky zesilovac, coz  zesileni 35dB asi 20 km od vysilace je rovnou sebevrazda. Bud symetrizacni clen jak rika Stano nebo to uplne vyhodit vsecko a dat za komin logperi a jednim koaxem si to pripoji k tv
Název: Re:Nepoužitelné DVB-T v RD
Přispěvatel: Viktor Sedláček 14. 06. 2012, 14:32:59
Díky všem za reakce.
Trochu na vysvětlení: tu instalaci dělala firma co rekonstruovala el. rozvody - z HK (zatím nebudu jmenovat), mají na webu že dělají i slaboproudé rozvody a tak jsem tomu docela věřil. Možná je problém v tom, že to nejsou přímo anténáři, každopádně el. je udělaná perfektně...akorát anténa stojí za h.

Samozřejmě jsem už uvažoval o nápravě přes "odborníky" a tak vám napíšu reakce na moji poptávku (chci pouze DVB-T do 3 místností,o DVB-S2 zájem nemám ani v budoucnu a nechci ani R,rozvody mám:
1)anténář z Pardubic: ráhno,2x anténa,slučovač,zesilovač,rozbočovač
materiál 7200 práce 2000 měření 2200 doprava 1000 = 12400 v případě zájmu o Astra 1 a 3 se cena zvýší o 7300
dotaz:nejde to levnějc? odpověď:jde ale nebude to fungovat
2)anténář z Chrudimě: stejné zadání,odpověď: Cenová nabídka na instalaci programů: CT1,2,24,SPORT,NOVA,PRIMA a VKV rozhlasu: celková cena s komponenty Hirschmann: 6800 bez DPH (bohužel nerozepsáno)
dotaz:chci i barandov,cinemu a cool(základní 9ku) naopak nechci VKV a prosím rozepsat odpověď: nelze instalovat bez VKV používám značkové komponenty Hirschmann !!!
3)anténář z Heřmanova Městce: po změření signálu: neni tady kvalitní DVB-T,je lepší satelit OK,kolik: tak 12-13 tisíc anténa tak 5-6 ale bude to kostičkovat

Upřímně řečeno pánové z toho by sr** pes. Všichni se se mnou baví jak s debilem!!! V baráku jsem si udělal ethernetový rozvody,nainstaloval si anténu na net a borec mě to jen přijel zaheslovat a ještě mě chválil jak to mám pěkně udělaný. Nemůžete se divit že bych si to nejradši udělal sám ačkoliv chápu že to neni úplně nej dělat si to amatérsky. Když ty ceny srovnám s odhadem Kuby 700+500+1500 tak jsme trochu někde jinde.

Dostal jsem pár tipů přes mail, díky za ně. Zkusím pravděpodobně jiný zesilovač, jelikož ta anténa sama o sobě funguje i když asi blbě. Pokud to opět nepůjde tak se obrátím na doporučené anténáře. Vůbec nejlepší na tom je, že prakticky všichni okolo jedou na pokojový antény a šlape jim to bez problémů. 8) Možná koupim 3 pokojovky a vyjde to ještě levnějc... :'(
Název: Re:Nepoužitelné DVB-T v RD
Přispěvatel: Honza Novák 14. 06. 2012, 14:44:09
Podle toho, co jsi napsal, tak by se ti vyplatilo zaplatit Kubovi trošku vyšší dovozné vzhledem ke vzdálenosti a pořád by jsi to měl levnější, než u těch svých "odborníků" A zřejmě i lépe udělané. ;)
Název: Re:Nepoužitelné DVB-T v RD
Přispěvatel: STANO STASKO 14. 06. 2012, 14:56:51
ej ale mate tych odbornikoch v tych čechach ;D ;D umna je realna cena ktoru v tomto vlakne spomenul tento pan: Kuba Melín aj sam občas montujem anteny . Silnoprudary niesu antenary nepleťťe sa aj ked dnes uš kade kto roby 100 veci a potom to aj tak vyzera.
Název: Re:Nepoužitelné DVB-T v RD
Přispěvatel: Kuba Melín 14. 06. 2012, 15:06:20
Ti anténáři, to jsou asi nějací vtipálci. Ani jednu z těch odpovědí nechápu.

Nejvíc mě pobavilo číslo dvě - "TV anténu nelze instalovat bez VKV". To je hláška měsíce tady na fóru.  ;D

Řešení je nasnadě: umístit tam JEDNU slušnou anténu bez zesilovače, a za ní klasický rozbočovač. V 90 % rodinných domů to takto stačí a zesilovače nejsou nutné, pokud jsou nataženy 7 mm kabely a jejich délky nejsou extrémní!

Máte na střeše nějaký držák nebo stožár, kam lze anténu umístit?

Když koukám na ty ceny, tak bych skoro dal taky nabídku :D
EDIT: V případě, že máte držák/stožár, a po domě hotové kabely a zásuvky, tak rozumné nacenění je asi takovéto:
700 Kč anténa, 200 Kč rozbočovač 1/3, 200 Kč materiál kolem (konektory, případně koax), 1000 Kč instalace a měření, plus pak doprava. Je fakt docela fór, že kdybych vám tam přijel až z Prahy, tak platíte půlku co od místních :D
Název: Re:Nepoužitelné DVB-T v RD
Přispěvatel: Kuba Melín 14. 06. 2012, 15:14:24
Jinak pokud se do toho pustíte sám, jako první vyhoďte tu anténu, je to neskutečný šmejd. I logperi anténa za 300 Kč bude lepší, na příjem Černé hory by to pak chtělo vzhledek k vyšším kanálům střední pásmovku, tedy např. http://www.dvbservis.cz/products.php?pid=36 (http://www.dvbservis.cz/products.php?pid=36)

Zesilovač fakt nemá smysl, až teprve pokud by signál byl slabý. V tom případě je ideál na tyto aplikace Alcad AM150 - http://www.tipa.eu/cz/antenni-zesilovac-alcad-am150/d-120355/ (http://www.tipa.eu/cz/antenni-zesilovac-alcad-am150/d-120355/) a za něj trojitý rozbočovač. Zesílení se pak nastaví dle potřeby.
Název: Re:Nepoužitelné DVB-T v RD
Přispěvatel: Petr Svoboda 14. 06. 2012, 16:52:57
Pokud uvažuješ o pokojových anténách, určitě si nejprv nějakou vypůjč od souseda, předejdeš zklamání z vyhozených peněz.
A pokud by tě bavilo zkusit to sám, uvažuj hlavně o anténě (stručně, přehledně na http://www.mall.cz/venkovni-dvb-t-anteny/, nebudu tě posílat na Omko), ale koukej jen na ty s ráhnem a bez zesilovače. Ten můžeš vždy přidat později. A pak se podívej na http://www.mapavysilacu.cz/, já tam vidím přijatelný signál (s dobrou anténou) aspoň ze dvou kót. Možná by byla zajímavější Černá Hora a od odrazu od těch odvrácených kopečků ti pomůže anténa s dobrým předozadním poměrem, tedy žádné síto, ale pořádný reflektor (ta hromada prvků vzadu na anténě).
Název: Re:Nepoužitelné DVB-T v RD
Přispěvatel: pozemák 14. 06. 2012, 16:59:15
Hmm, opravdu pěkná prasárna  ;D Tak to je teda mazec ... šmejd anténa + nemožný jeho zesilovač, nevhodná kombinace zesilovačů. Tak to nenapadlo ani mě. Kdyby ta šunka síto bylo alespoň pasiv, tak by to možná i trochu hrálo. 35+20dB = 55dB. No, možná to ani tolik dB nemá ten nesmysl v tom sítu, uvádí se kde co. V jednoduchosti je síla, věřím že by stačila kombinace pasiv solidní anténa, pásmový externí předzesilovač (dle nutnosti aby vyrovnal ztráty rozbočovače a délku kabelu), Hybridní rozbočovač dle výběru a potřebě kolik výstupů (2, 3 či 4), jedna propojka, potřebná délka kabelů do místností + koncové konektory. Zesilovač, propojka a rozbočovač - vše na F-konektor. Samozřejmě ještě je nutno koupit napájecí adaptér s výhybkou. (opět nejlépe na F-konektor) Zbytek by byl o měření a nasměrování antény. Vše současné bych zrušil ... nevhodné komponenty, nekvalitní a taky i blbosti. Taky otázka co dal onen odborník za kabel ... vidím že si na kvalitu opravdu potrpí.  :o Ten zesilovač domovník je podle mne úplnej nesmysl, spíš je zaděláno na problémy. (je to širokopásmové) Kolik taky stojí je otázka další. Podobnejch instalátorů běhá po republice víc - to ani nelze nazvat anténářem či profíkem. Je vidět že tomu nerozumí opravdu téměř vůbec. Kolikrát si to člověk sám neznalý postaví lépe a funkční  ;)

Petr Svoboda: Nerad'te mu prosímvás další nesmysl = pokojovou anténu. To současné má i lepší nežli ten pokojovej křáp  ;D
Název: Re:Nepoužitelné DVB-T v RD
Přispěvatel: Libor L 14. 06. 2012, 18:09:54
Díky všem za reakce.
Trochu na vysvětlení: tu instalaci dělala firma co rekonstruovala el. rozvody - z HK (zatím nebudu jmenovat), mají na webu že dělají i slaboproudé rozvody a tak jsem tomu docela věřil. Možná je problém v tom, že to nejsou přímo anténáři, každopádně el. je udělaná perfektně...akorát anténa stojí za h.

Samozřejmě jsem už uvažoval o nápravě přes "odborníky" a tak vám napíšu reakce na moji poptávku (chci pouze DVB-T do 3 místností,o DVB-S2 zájem nemám ani v budoucnu a nechci ani R,rozvody mám:
1)anténář z Pardubic: ráhno,2x anténa,slučovač,zesilovač,rozbočovač
materiál 7200 práce 2000 měření 2200 doprava 1000 = 12400 v případě zájmu o Astra 1 a 3 se cena zvýší o 7300
dotaz:nejde to levnějc? odpověď:jde ale nebude to fungovat
2)anténář z Chrudimě: stejné zadání,odpověď: Cenová nabídka na instalaci programů: CT1,2,24,SPORT,NOVA,PRIMA a VKV rozhlasu: celková cena s komponenty Hirschmann: 6800 bez DPH (bohužel nerozepsáno)
dotaz:chci i barandov,cinemu a cool(základní 9ku) naopak nechci VKV a prosím rozepsat odpověď: nelze instalovat bez VKV používám značkové komponenty Hirschmann !!!
3)anténář z Heřmanova Městce: po změření signálu: neni tady kvalitní DVB-T,je lepší satelit OK,kolik: tak 12-13 tisíc anténa tak 5-6 ale bude to kostičkovat

Upřímně řečeno pánové z toho by sr** pes. Všichni se se mnou baví jak s debilem!!! V baráku jsem si udělal ethernetový rozvody,nainstaloval si anténu na net a borec mě to jen přijel zaheslovat a ještě mě chválil jak to mám pěkně udělaný. Nemůžete se divit že bych si to nejradši udělal sám ačkoliv chápu že to neni úplně nej dělat si to amatérsky. Když ty ceny srovnám s odhadem Kuby 700+500+1500 tak jsme trochu někde jinde.

Dostal jsem pár tipů přes mail, díky za ně. Zkusím pravděpodobně jiný zesilovač, jelikož ta anténa sama o sobě funguje i když asi blbě. Pokud to opět nepůjde tak se obrátím na doporučené anténáře. Vůbec nejlepší na tom je, že prakticky všichni okolo jedou na pokojový antény a šlape jim to bez problémů. 8) Možná koupim 3 pokojovky a vyjde to ještě levnějc... :'(

Ověřoval sis vůbec na co mají ty tři podnikatelské subjekty, které jsi oslovil vůbec vydané ŽL? Mají je přímo na montáž a servis TV a SAT antén? Dneska jsem se setkal s jistým "expertem", který měl zájem o rekonstrukci STA (2x100 bytů), na jednání mezi majitelem domů a pozvanými montážními firmami, pořád cosi blekotal o super příjmu přes SAT (kdy si každý byt bude muset zakoupit požadovaný počet SAT přijímačů), protože DVB-T v této lokalitě nebude fungovat, protože signál je moc silný(!!)  ;D ;D a proto kostičkuje! Pořád se oháněl, jak jsou všichni s jeho instalacemi spokojení a doporučují ho na další zakázky! Pak jsem si ho nechal přes své "zdroje" prověřit a "expert" má ŽL na chov a prodej ryb... ;D ;D ;D

To, aby někdo uvedl, že nelze instalovat příjem DVB-T bez nutnosti instalovat i FM anténu, to mě připadá hodně ujeté!
Bohužel doba je zlá, digitalizace je ukončená a firmy, které měly běžně 20. zakázek na rekonstrukce STA měsíčně, mají nyní tak max. 5. zakázek a peněz se jaksi nedostává! Tím, že si z minula zvykli na vysoký životní standart (nákupy drahých aut, dovolené s rodinou, pak s milenkama v zahraničí, hypotéky na RD), snaží se urvat co se dá a kde se dá! S takto "předraženými" nabídkami na rekonstrukce STA a ITA se setkávám dost často, kdy típci při instalaci 2ks tv antén na RD uvedou do nabídky ceny i hodně přes 20kKč!! Přitom se jedná o rozvod na max. 5. tv přijímačů.

A bude hůř!
Název: Re:Nepoužitelné DVB-T v RD
Přispěvatel: José 14. 06. 2012, 18:17:25
Pořád se oháněl, jak jsou všichni s jeho instalacemi spokojení a doporučují ho na další zakázky! Pak jsem si ho nechal přes své "zdroje" prověřit a "expert" má ŽL na chov a prodej ryb... ;D ;D ;D

To, aby někdo uvedl, že nelze instalovat příjem DVB-T bez nutnosti instalovat i FM anténu, to mě připadá hodně ujeté!
Bohužel doba je zlá, digitalizace je ukončená a firmy, které měly běžně 20. zakázek na rekonstrukce STA měsíčně, mají nyní tak max. 5. zakázek a peněz se jaksi nedostává! Tím, že si z minula zvykli na vysoký životní standart (nákupy drahých aut, dovolené s rodinou, pak s milenkama v zahraničí, hypotéky na RD), snaží se urvat co se dá a kde se dá! S takto "předraženými" nabídkami na rekonstrukce STA a ITA se setkávám dost často, kdy típci při instalaci 2ks tv antén na RD uvedou do nabídky ceny i hodně přes 20kKč!! Přitom se jedná o rozvod na max. 5. tv přijímačů.

A bude hůř!

No a co ? Tak se konečně mohou vrátit k chovu těch ryb, ne ?

Název: Re:Nepoužitelné DVB-T v RD
Přispěvatel: Libor L 14. 06. 2012, 18:26:22
Nepochopil!!!!!!!
Název: Re:Nepoužitelné DVB-T v RD
Přispěvatel: Petr Svoboda 14. 06. 2012, 18:43:07
Petr Svoboda: Nerad'te mu prosímvás další nesmysl = pokojovou anténu. To současné má i lepší nežli ten pokojovej křáp  ;D
Namáhal ses dočíst tu větu do konce, smajlíku? Nebo tolik slov nezvládneš pochopit?

Takže pro tebe vysvětlím, protože věřím, že adresát to pochopil:
Moje věta: Pokud uvažuješ o pokojových anténách, určitě si nejprv nějakou vypůjč od souseda, předejdeš zklamání z vyhozených peněz.

Znamená: Pokud VŮBEC uvažuješ o pokojových anténách, určitě si nejprv nějakou vypůjč od souseda, A PODLE JEJÍHO VÝSLEDKU předejdeš zklamání z vyhozených peněz.

A úplně po lopatě: Pokud TI NĚKDO ŘEKL, ŽE EXISTUJÍ VŮBEC JINÉ ANTÉNY A TY uvažuješ o pokojových anténách, TAK ABY SES NENAPÁLIL určitě si nejprv nějakou vypůjč od souseda, PROTOŽE TEN TI ZARUČENĚ BUDE TVRDIT, ŽE POKOJOVKA STAČÍ A PROTOŽE TI VELMI PRAVDĚPODOBNĚ NEDÁ ČISTÝ A STABILNÍ PŘÍJEM, VRÁTÍŠ MU JI A předejdeš zklamání z vyhozených peněz, KDYŽ BY SIS ANTÉNY KOUPIL A ROZČAROVÁNÍ PLATIL ZE SVÉHO.

Ale jak jsem uvedl, tato odpověď není určena původnímu tazateli. Ostatním se omlouvám.
Celá tato ekvilibristika má svůj název: český jazyk.


Název: Re:Nepoužitelné DVB-T v RD
Přispěvatel: José 14. 06. 2012, 18:43:08
Nepochopil!!!!!!!

Na tom není co chápat, čím více jich zkrachuje, tím lépe, už to není kšeft, tak si najdou jiné zlaté doly a půjdou krást jinam, tohle už není lukrativní a o to jde ne, že zlatokopci půjdou zase o kousek dál...
Název: Re:Nepoužitelné DVB-T v RD
Přispěvatel: Libor L 14. 06. 2012, 18:52:29
Pořád nic!
Název: Re:Nepoužitelné DVB-T v RD
Přispěvatel: pozemák 14. 06. 2012, 22:50:54
Petr Svoboda: Jasný, slohová práce s kličkovitým vysvětlováním je myslím zbytečná ne  ;) Navíc odpověd' by měla být jasná a stručná pro tazatele, ještě to třeba i špatně pochopí.

Libor L. koukám taky perlí, a nějak se nám zasekl nebo co ...  ;D že by mu stávkovala softwarová výbava? Hmmm  8)
Název: Re:Nepoužitelné DVB-T v RD
Přispěvatel: Kuba Melín 15. 06. 2012, 00:39:05
Pánové, zas prosím o příspěvky k tématu, ať se celkem věcná diskuze zas nezvrhne...

Petr Svoboda: Proč ho proboha odkazujete na Mall.cz??? Jestli někde NENAKUPOVAT anténní techniku, tak právě na těchto shopech. Vždyť ta nabídka antén je děsná, nějaké antény Sencor a ECG, kdo to kdy viděl? Navíc ty ceny jsou za dané křápy dost vysoké. To už je opravdu lepší to Omko, nebo Tipa, nebo televiznianteny.com (Vaten). Tam nakoupí slušné antény za normální peníze.

Název: Re:Nepoužitelné DVB-T v RD
Přispěvatel: Petr Svoboda 15. 06. 2012, 08:14:16
Petr Svoboda: Jasný, slohová práce s kličkovitým vysvětlováním je myslím zbytečná ne  ;) Navíc odpověd' by měla být jasná a stručná pro tazatele, ještě to třeba i špatně pochopí.
souhlasím, že byla zbytečná, příště čti a ušetříš i můj čas.
A jinak, nesuď podle sebe ty okolo. Když ty něco nepochopíš, neznamená to, že všichni okolo tebe to nepochopí také. Já jsem vždy optimista a věřím, že lidi jsou lepší.
Název: Re:Nepoužitelné DVB-T v RD
Přispěvatel: Petr Svoboda 15. 06. 2012, 08:50:03
Petr Svoboda: Proč ho proboha odkazujete na Mall.cz??? Jestli někde NENAKUPOVAT anténní techniku, tak právě na těchto shopech. Vždyť ta nabídka antén je děsná, nějaké antény Sencor a ECG, kdo to kdy viděl? Navíc ty ceny jsou za dané křápy dost vysoké. To už je opravdu lepší to Omko, nebo Tipa, nebo televiznianteny.com (Vaten). Tam nakoupí slušné antény za normální peníze.
Odkaz na Mall = mnohaletá zkušenost s lidmi, nabídka Omka a Tipy je příliš spletitá. Používám zásadu: tam kde si já vyberu, se běžný uživatel spolehlivě ztratí. Navíc, když už tazatel udělal špatnou zkušenost (a nepochybuj o tom, že nás všechny háže do jednoho pytle), potřebujeme jako komunita získat jeho důvěru dím, že ho spíš povedeme směrem k cíli, než abysme mu dávali jasná řešení. Kdykoli kamkoli přijde nějaký anténář na návštěvu a prohlédne si řešení příjmu, prohlásí: "Který blbec toto dělal, vždyť to nemůže fungovat! To SE musí přece dělat naprosto jinak". A zákazník je totálně zmaten, tím spíš, když už se dlouhé měsíce v klidu dívá na televizi. A po "opravě" přijde za půl roku jiný anténář a komedie se opakuje...
Chybí nám trochu víc pokory před zákazníkem, vždy si hledíme jen na tu SVOU pravdu. Jen si prohlédni komentáře tady okolo, kolik je v tom povýšenosti a egoismu. Jsem naprosto přesvědčen, že spíš než předvádět soukromé války, měli bychom tazateli dávat názory a on si vybere. Zákazník není náš soupeř, ale živitel (můj teda určitě).
A k těm anténám na Mallu - já si ze zajímavosti vyzkoušel tu SDA-640, ověřil charakteristiku, zkusil mechaniku,... a vzal na milost. Takže soudím, že z tebe mluví jen neznalost, ale to je omluvitelné.
Název: Re:Nepoužitelné DVB-T v RD
Přispěvatel: Drahoslav Brašule 15. 06. 2012, 09:00:58
Neznalost?? e-shop?? Fakt přínosné...
Název: Re:Nepoužitelné DVB-T v RD
Přispěvatel: PIT0MEC 15. 06. 2012, 09:17:21
Díky všem za reakce.
Trochu na vysvětlení: tu instalaci dělala firma co rekonstruovala el. rozvody - z HK (zatím nebudu jmenovat), mají na webu že dělají i slaboproudé rozvody a tak jsem tomu docela věřil. Možná je problém v tom, že to nejsou přímo anténáři, každopádně el. je udělaná perfektně...akorát anténa stojí za h.

Samozřejmě jsem už uvažoval o nápravě přes "odborníky" a tak vám napíšu reakce na moji poptávku (chci pouze DVB-T do 3 místností,o DVB-S2 zájem nemám ani v budoucnu a nechci ani R,rozvody mám:
1)anténář z Pardubic: ráhno,2x anténa,slučovač,zesilovač,rozbočovač
materiál 7200 práce 2000 měření 2200 doprava 1000 = 12400 v případě zájmu o Astra 1 a 3 se cena zvýší o 7300
dotaz:nejde to levnějc? odpověď:jde ale nebude to fungovat
2)anténář z Chrudimě: stejné zadání,odpověď: Cenová nabídka na instalaci programů: CT1,2,24,SPORT,NOVA,PRIMA a VKV rozhlasu: celková cena s komponenty Hirschmann: 6800 bez DPH (bohužel nerozepsáno)
dotaz:chci i barandov,cinemu a cool(základní 9ku) naopak nechci VKV a prosím rozepsat odpověď: nelze instalovat bez VKV používám značkové komponenty Hirschmann !!!
3)anténář z Heřmanova Městce: po změření signálu: neni tady kvalitní DVB-T,je lepší satelit OK,kolik: tak 12-13 tisíc anténa tak 5-6 ale bude to kostičkovat

Upřímně řečeno pánové z toho by sr** pes. Všichni se se mnou baví jak s debilem!!! V baráku jsem si udělal ethernetový rozvody,nainstaloval si anténu na net a borec mě to jen přijel zaheslovat a ještě mě chválil jak to mám pěkně udělaný. Nemůžete se divit že bych si to nejradši udělal sám ačkoliv chápu že to neni úplně nej dělat si to amatérsky. Když ty ceny srovnám s odhadem Kuby 700+500+1500 tak jsme trochu někde jinde.

Dostal jsem pár tipů přes mail, díky za ně. Zkusím pravděpodobně jiný zesilovač, jelikož ta anténa sama o sobě funguje i když asi blbě. Pokud to opět nepůjde tak se obrátím na doporučené anténáře. Vůbec nejlepší na tom je, že prakticky všichni okolo jedou na pokojový antény a šlape jim to bez problémů. 8) Možná koupim 3 pokojovky a vyjde to ještě levnějc... :'(
V první řadě dej písemnou reklamaci i s upozorněním, že pokud nemá firma příslušné oprávnění pro montáže telekomunikačních zařízení, tak se obrátíš na Živnostenský úřad s podnětem k prošetření. A pokud to neopraví, tak odstoupení od smlouvy a vrácení peněz.
Název: Re:Nepoužitelné DVB-T v RD
Přispěvatel: Kuba Melín 15. 06. 2012, 09:57:15
Citace
Odkaz na Mall = mnohaletá zkušenost s lidmi, nabídka Omka a Tipy je příliš spletitá. Používám zásadu: tam kde si já vyberu, se běžný uživatel spolehlivě ztratí.

Jasně, takže ho přesměruji tam, kde sice mají šunty, ale jen pár kusů. To je opravdu zajímavá logika.

Citace
Chybí nám trochu víc pokory před zákazníkem, vždy si hledíme jen na tu SVOU pravdu. Jen si prohlédni komentáře tady okolo, kolik je v tom povýšenosti a egoismu. Jsem naprosto přesvědčen, že spíš než předvádět soukromé války, měli bychom tazateli dávat názory a on si vybere.

Sice je jasné, že se k zákazníkovi nelze chovat stylem "nekecejte do toho, je to naše věc, vy jen plaťte", ale na druhou stranu je nutné zastávat jasné stanovisko. Jinak já tady tedy ten egoismus alespoň ve svých příspěvcích nevidím, pouze se snažím dávat jasná a správná řešení, která budou co nejvíce profesionální.

Citace
A k těm anténám na Mallu - já si ze zajímavosti vyzkoušel tu SDA-640, ověřil charakteristiku, zkusil mechaniku,... a vzal na milost. Takže soudím, že z tebe mluví jen neznalost, ale to je omluvitelné.

Antény, které prodávají nějací překupníci pod značkami, pod které se většinou schovává kdejaký čínský šunt (tedy právě Sencor, ECQ a podobně), a které ve specializovaných prodejnách nekoupíte, v žádném případě nebudu zákazníkovi doporučovat. To není neznalost, ale zkušenost, to si tedy vyprošuju. Anténní technika je specializovaná disciplína, a podle toho by se k ní mělo přistupovat. A také k nákupu a výběru komponent. Kupovat je v hypermarketu (a nebo internetovém "hypermarketu" typu Mall.cz) je prostě špatně.
A pokud nechcete, aby se tazatel ztratil ve "složité nabídce" specializovaných shopů, pak přece není nic lehčího, než mu dát přesné odkazy na kvalitní antény, nebo ne?
Název: Re:Nepoužitelné DVB-T v RD
Přispěvatel: Petr Svoboda 15. 06. 2012, 11:56:08
A pokud nechcete, aby se tazatel ztratil ve "složité nabídce" specializovaných shopů, pak přece není nic lehčího, než mu dát přesné odkazy na kvalitní antény, nebo ne?
Bez měření? TO snad nemyslíš vážně!
Bez přesných informací stejně skončíš na nějakém univerzálním řešení, prostě něčem co jinde fungovalo, tak extrapoluješ. To je ovšem, a zlob se na mě nebo ne, metoda amatéra. Možná poučeného, možná se zkušenostmi, ale amatéra. A právě taková jasná stanoviska jsou příčinou, že nás lidi mají za nafoukané blázny, kteří z obyčejných lidí jen tahají peníze, plácají okolo sebe cizími slovy a stejně jejich práce stojí za h***o. Pokud jsi ještě nikoho podobného nepotkal, gratuluju ti. Já jich potkal mraky. Já se vždy snažím, aby za mnou byla práce, která nejen funguje, ale aby i zákazník byl spokojen a ztotožněn s výsledkem. Období nafoukanosti a spokojenosti nad vlastní výjimečností jsem naštěstí překonal už před léty. Teď více zákazníkům naslouchám, než abych je poučoval.
Název: Re:Nepoužitelné DVB-T v RD
Přispěvatel: Kuba Melín 15. 06. 2012, 12:23:08
Jistě, že bez měření nelze navrhnout ideální anténu. To ví každý, kdo má s příjmem čehokoliv zkušenosti. A já jsem také nikde nenapsal "Dejte tam tohle, bude to fungovat ideálně" ale "MŮŽETE použít tohle, to by MĚLO fungovat dobře".

Navíc my se tu bavíme o nákupu antény ve specializovaném obchodě vs. o nákupu v hypermarketu, kde mají šmejdy. A v tom případě si stojím za tím, co jsem psal. Tedy doporučit specializovaný eshop. A pokud by se tazatel ztrácel, dát mu odkazy na několik antén, které by MĚLY v daných podmínkách, které popsal, fungovat dobře.

Jinak hodnotit práci někoho podle toho, co radí/neradí na nějakém fóru je docela slušná blbost. To je naprosto jiná situace, než když mi někdo zavolá, objedná si instalaci antény, já se na daném místě osobně přesvědčím o situaci, a dle toho navrhnu řešení.
Naslouchat zákazníkům je sice jasná věc, stejně tak je ale jasné, že za řešení odpovídá dodavatel. Takže si vyslechnu požadavky zákazníka, a dle toho mu dám nabídku. Pokud by ale zákazník začal s "a nechcete tam radši dát tohle" a nebo "já si ale myslím, že tohle bude fungovat lépe", a člověk by stáhl ocas a udělal to podle toho, tak je zle. Pak totiž dělá větší nebo menší bastl a odchylku od profi řešení, za které je schopen se zaručit.

Tady přes fórum se sebelepší profesionál za dané řešení nemůže zaručit, může pouze poradit, co by v daném případě (dle stavu popsaného tazatelem) pokládal za správné. Nic víc.
Název: Re:Nepoužitelné DVB-T v RD
Přispěvatel: Petr Svoboda 15. 06. 2012, 12:37:23
Kubo, díky. Zdá se mi, že jsme celkem zajedno, ač se v detailech neshodneme.
A to je příjemné zjištění.