Fórum Digizone.cz

Hlavní témata => Zemské digitální vysílání (DVB-T) => Téma založeno: Roman Bárta 13. 02. 2012, 14:25:07

Název: Mux 3-Krašov
Přispěvatel: Roman Bárta 13. 02. 2012, 14:25:07
Ahoj všichni.  Může mi tady někdo toto vysvětlit ? Mám chalupu v místě, které je zakresleno na příloze. Mám naladěnu TV na Bukovou horu, a vše OK. A to je na Bukovku cca 100km. Ale jde mi o to, že bych tam teď rád chytal TV ZAK z Krašova. Otočil jsem tedy anténu směr Krašov (cca 30 km),a Mux 1 (34), i Mux 2(48) jedou v pohodě. Mux 3 na 52.kanále jsem za celý den na střeše nebyl schopen naladit. Jak je to možné, když všechny Muxy mají stejný 100kW výkon.? :o Nebo je snad Mux 3 nějak úzce směrován na Plzeň? Podle mapy signálu je na místě plný signál. Díky za názory. Roman.
Název: Re:Mux 3-Krašov
Přispěvatel: Adámek Karel 13. 02. 2012, 14:44:29
Na mapu pokrytí se spíš podívat tady než na tu omalovánku od radiokomunikací,mux 3 ma jiné vysílací parametry.

http://www.dvbtmap.eu/mapcoverage.html

Šířka pásma    8MHz
Vysílací mód    8k
Ochranný interval    1/8
Kódový poměr    3/4
Konstelace    64QAM
Hierarchický mód    ne-hierarchický
Celková bitová rychlost    24,88 Mb/s

Kdežto mux 1 +2 mají :

Šířka pásma    8MHz
Vysílací mód    8k
Ochranný interval    1/4
Kódový poměr    2/3
Konstelace    64QAM
Hierarchický mód    ne-hierarchický
Celková bitová rychlost    19,10 MBps

Nemáš tam náhodou zesilovač ,zkus bez něj.
Název: Re:Mux 3-Krašov
Přispěvatel: Roman Bárta 13. 02. 2012, 15:44:55
Něco o tom vím.Dokonce jsem se chtěl kdysi stát členem DX Clubu,protože mě "lovení" baví,ale pak z toho sešlo.Zesilovač tam není-je mi jasné,že dnes už spíš působí jako útlumový člen. Ale pro klid duše byla zkouška i přes něj. Zkoušel jsem síto i "rybí kost",a posouval anténu po milimetrech jihozápadním směrem-a nic. Mezi námi je sice kopec-viditelnost na vysílač není,ale mux 1+2 jedou síla signálu 92%,kvalita 62%. Tak proč ne Mux 3???
Název: Re:Mux 3-Krašov
Přispěvatel: me116 13. 02. 2012, 15:48:15
Tady jsou ty mapy z odkazu K. Adámka v češtině.

http://www.mapavysilacu.cz/mapcoverage.html
Název: Re:Mux 3-Krašov
Přispěvatel: Jan Pavlis 13. 02. 2012, 15:58:26
52 München (Olympiaturm)   V   100 kw
Název: Re:Mux 3-Krašov
Přispěvatel: Roman Bárta 13. 02. 2012, 16:08:39
Podle této mapy je na tom místě Buková Hora skoro nechytatelná. Přesto ji chytím bez antény na kus drátu. Krašov má podle mapy kvalitu signálu podobnou,ale jeho mux 3 nechytnu. :D To se nám v tom vzduchu dějí věci.....
Název: Re:Mux 3-Krašov
Přispěvatel: Jan Pavlis 13. 02. 2012, 16:15:25
Ale Ještěd 52 se zelená v Podbořanech
Název: Re:Mux 3-Krašov
Přispěvatel: Frankie Krejci 13. 02. 2012, 16:18:55
. Mux 3 na 52.kanále jsem za celý den na střeše nebyl schopen naladit. Jak je to možné, když všechny Muxy mají stejný 100kW výkon.? :o Nebo je snad Mux 3 nějak úzce směrován na Plzeň?

Ještěd má mux2 také na kanále 52, 100kW a zasahuje také silně ke Karlovým Varům. Že by se rušili? Divil jsem se proč jsou tak dobře zkoordinované kmitočty, někde mezi jim Krašovem a Ještědem může rušení být silné.
Název: Re:Mux 3-Krašov
Přispěvatel: Libor L 13. 02. 2012, 16:50:34
Omyl! Ještěd nemá na K52 ERP 100kW, ale "pouze" 50kW.
Název: Re:Mux 3-Krašov
Přispěvatel: Miloslav Soška 13. 02. 2012, 16:54:32
jj, to je pravda. A taky je pravda, že je, čistě teoreticky - prakticky to ověřené není - Ještěd v této oblasti dobře přijímatelný, takže, proč by nemohl rušit...
Název: Re:Mux 3-Krašov
Přispěvatel: Roman Bárta 13. 02. 2012, 16:58:16
To už by se snad tlouct nemělo. Ještěd je víc jak 150km. Krašov zhruba 30km na jiho-jihozápad.
Název: Re:Mux 3-Krašov
Přispěvatel: Libor L 13. 02. 2012, 17:00:32
Je ovšem potřeba vzít v potaz, že rušivý dosah TXu je cca. o řád větší než jeho dosah užitečný.
Název: Re:Mux 3-Krašov
Přispěvatel: Miloslav Soška 13. 02. 2012, 17:06:26
To už by se snad tlouct nemělo. Ještěd je víc jak 150km. Krašov zhruba 30km na jiho-jihozápad.
vždyť si to můžeš vyzkoušet, namiř anténu podle azimutu na Ještěd a uvidíš...
Název: Re:Mux 3-Krašov
Přispěvatel: Jan Pavlis 13. 02. 2012, 17:18:49
Já mám podobný problém na 36 kanále, Dresden zdf a náš kanál odněkud od Jedlové hory nebo z Chebu.
Název: Re:Mux 3-Krašov
Přispěvatel: Adámek Karel 13. 02. 2012, 17:29:34
Já mám stejný problém z Pradědem  mux 3 51k , ruší mi jej přes 100km vzdálený

51   TVP 1      RTCN   Kalisz *Mikstat*   KAL   WLP    200,000   kW

17.2. od 1.00 do 7.00 mají vyluku tak se podívám jak hodně ruší.
Název: Re:Mux 3-Krašov
Přispěvatel: Roman Bárta 13. 02. 2012, 17:29:42
Čarování se signálem už proběhlo. Mux 3 jede pouze z "Bukovky".
Název: Re:Mux 3-Krašov
Přispěvatel: Roman Bárta 13. 02. 2012, 17:35:21
Zajímavé je,že na počátku digitalizace,na tomto místě byl mux 3 Krašov zachytitelný více-méně v pohodě.
Název: Re:Mux 3-Krašov
Přispěvatel: Miloslav Soška 13. 02. 2012, 17:59:23
Čarování se signálem už proběhlo. Mux 3 jede pouze z "Bukovky".
ne, mě šlo o to, aby sis vyzkoušel, jestli chytíš Ještěd, to znamená, jestli ti Ještěd opravdu ruší mux 3 z Krašova na 52. k. Ale je potřeba příjem od Krašova odstínit.
Název: Re:Mux 3-Krašov
Přispěvatel: Adámek Karel 13. 02. 2012, 18:00:42
Ono byla loni změněna tuším v březnu modulace u muxu 3 a tím se změnil i dosah muxu 3,prostě ti kdo to přijímaly na hraně těm to přestalo jít,ale u tebe (30 km) to bude asi vzájemné rušení muxu na 52k.
Název: Re:Mux 3-Krašov
Přispěvatel: Miloslav Soška 13. 02. 2012, 18:04:59
Zajímavé je,že na počátku digitalizace,na tomto místě byl mux 3 Krašov zachytitelný více-méně v pohodě.
došlo ke změně parametrů, které měly za následek zmenšení pokrytí.

mrkni sem - http://mapy.dvbservis.cz/mapy_cz.html - tady jsou realistické mapy pokrytí, plus vytvoř si výškový profil, abys byl víc v obraze, co se týká šíření signálu od obou vysílačů.
Název: Re:Mux 3-Krašov
Přispěvatel: Roman Bárta 13. 02. 2012, 18:39:14
Čarování se signálem už proběhlo. Mux 3 jede pouze z "Bukovky".
ne, mě šlo o to, aby sis vyzkoušel, jestli chytíš Ještěd, to znamená, jestli ti Ještěd opravdu ruší mux 3 z Krašova na 52. k. Ale je potřeba příjem od Krašova odstínit.
-To je momentálně neproveditelné-je to jen chalupa. Nejsem na místě.
Název: Re:Mux 3-Krašov
Přispěvatel: Roman Bárta 13. 02. 2012, 18:49:56
Díky za nápady-o víkendu to ještě zkusím.... :-[
Název: Re:Mux 3-Krašov
Přispěvatel: Miloslav Soška 13. 02. 2012, 21:07:10
nevím sice přesně, kde máš tu chalupu, ale mám výškový profil k Ještědu a je to mazec - proč by nemohl rušit?
Název: Re:Mux 3-Krašov
Přispěvatel: Roman Bárta 13. 02. 2012, 21:33:45
Zajímavé-nicméně chytit Ještěd je u nás nemožné. Ale rušení tam být může,protože profil krajiny od Krašova k nám přikládám. Ale jak říkám muxu 1+2 ty kopce nevadí........
Název: Re:Mux 3-Krašov
Přispěvatel: ivovi 13. 02. 2012, 23:45:29
Zajímavé je,že na počátku digitalizace,na tomto místě byl mux 3 Krašov zachytitelný více-méně v pohodě.
Ale od te doby se:
1) Spustil k52 Svatobor
2) Spustil k52 Jested
3) Zmenily parametry modulace mux3
Vsechny tri udalosti mohly na tom miste zhorsit ci znemoznit prijem. Ten Jested je ale nejpravdepodobnejsi.
Název: Re:Mux 3-Krašov
Přispěvatel: Miloslav Soška 14. 02. 2012, 14:38:55
kolega ivovi to shrnul perfektně, o tom žádná, takže, já jen doplním..........no, k tomu Krašovu, sic to máš k němu hodně blízko, ale ta terénní vlna je docela komplikace, která ti zapříčiňuje slabší signál, který se musí ohýbat právě na terénní vlně a u Muxu 3 je to holt už na hraně. A do toho rušička Ještěd a je vymalováno. Toť moje věštění z křišťálové koule.
Název: Re:Mux 3-Krašov
Přispěvatel: Jan Pavlis 14. 02. 2012, 15:06:45
Mimochodem ,Krašov je vynikající orientační bod na houbách
Název: Re:Mux 3-Krašov
Přispěvatel: Miloslav Soška 14. 02. 2012, 18:09:45
to ano, taky přes 300 metrů vysoká věž, perfektní orientační bod :)
Název: Re:Mux 3-Krašov
Přispěvatel: Karel Cibulka 15. 02. 2012, 08:23:23
kolega ivovi to shrnul perfektně, o tom žádná, takže, já jen doplním..........no, k tomu Krašovu, sic to máš k němu hodně blízko, ale ta terénní vlna je docela komplikace, která ti zapříčiňuje slabší signál, který se musí ohýbat právě na terénní vlně a u Muxu 3 je to holt už na hraně. A do toho rušička Ještěd a je vymalováno. Toť moje věštění z křišťálové koule.
Je to tak že Ještěd doleze až sem na okraj Ústeckého kraje a tak ruší Krašov,bohužel na Severovýchod od Krašova to slušně bourá Ještěd...tak tady bohužel směrovat na jiný vysílač v okolí (BH-CUK-JH...)
Název: Re:Mux 3-Krašov
Přispěvatel: Karel Cibulka 15. 02. 2012, 08:28:39
Než na Ještědu zprovoznili MUX2 K 52 tak jsem u našich(Kravaře v Čechách okr.ČL) bral MUX3 z Krašova,nyní to nelze bohužel kvůli K 52 z Ještědu...ostatně Lukáš Polák s tím má taky co dočinění že je u něho dominantní Ještěd v Praze na Jižním městě na úkor Krašova =)
Název: Re:Mux 3-Krašov
Přispěvatel: Lukáš Polák 15. 02. 2012, 10:52:54
Než na Ještědu zprovoznili MUX2 K 52 tak jsem u našich(Kravaře v Čechách okr.ČL) bral MUX3 z Krašova,nyní to nelze bohužel kvůli K 52 z Ještědu...ostatně Lukáš Polák s tím má taky co dočinění že je u něho dominantní Ještěd v Praze na Jižním městě na úkor Krašova =)
Můžu potvrdit. Jakmile je výluka Ještědu, Krašov je okamžitě on-air v plné kráse. Například 48k chodí naprosto bez problémů.
Název: Re:Mux 3-Krašov-Výsledek bádání
Přispěvatel: Roman Bárta 26. 02. 2012, 21:27:33
Tak jsem se dnes vrátil z chalupy,kde jsem ztrávil opět celou sobotu na střeše. Snahu zachytit Mux 3 z Krašova jsem tedy definitivně vzdal. Měli jste pravdu!!!!! Ač je to opravdu velká dálka,ruší to Jěštěd. K 52 z Ještědu běží naprosto stabilně,a dokonce jsem v tomto místě naladil Genus Plus na k.60. Program této tv se mi líbí. I když s libereckým regionem nemám spojitost,chtěl bych ho chytat. Povedlo se mi to vyladit na sílu signálu 84% , a kvalitu 58-62%. Dnes ráno ale byla kvalita cca38-42%-a to nestačí. Muxy 1 a 2 chytnu na vidličku-ty neřeším.  Takže nová otázka zní : Mám šanci chytat Genus Plus s nějakou pásmovou,nebo kanálovou anténou na 60tý kanál?
Název: Re:Mux 3-Krašov
Přispěvatel: Miloslav Soška 28. 02. 2012, 16:24:01
antény na jeden kanál se nevyrábí, jsou to vždy soubory kanálů, třeba od 58 do 62. Nejhorší je, že na dálku ti žádná skleněná koule neporadí, jakou anténu koupit. Ale, pokud si chceš hrát, můžeš zkusit štěstí třeba s touhle - http://www.televiznianteny.com/televizni-anteny/anteny-uhf/kanalove/2062 ..... za tu cenu dobrá YAGIna :) a propos, jakou anténu jsi použil na té chalupě?
Název: Re:Mux 3-Krašov-Výsledek bádání
Přispěvatel: Jan Pavlis 28. 02. 2012, 16:38:39
Tak jsem se dnes vrátil z chalupy,kde jsem ztrávil opět celou sobotu na střeše. Snahu zachytit Mux 3 z Krašova jsem tedy definitivně vzdal. Měli jste pravdu!!!!! Ač je to opravdu velká dálka,ruší to Jěštěd. K 52 z Ještědu běží naprosto stabilně,a dokonce jsem v tomto místě naladil Genus Plus na k.60. Program této tv se mi líbí. I když s libereckým regionem nemám spojitost,chtěl bych ho chytat. Povedlo se mi to vyladit na sílu signálu 84% , a kvalitu 58-62%. Dnes ráno ale byla kvalita cca38-42%-a to nestačí. Muxy 1 a 2 chytnu na vidličku-ty neřeším.  Takže nová otázka zní : Mám šanci chytat Genus Plus s nějakou pásmovou,nebo kanálovou anténou na 60tý kanál?
Z vlastní zkušenosti Vám sděluji,že se budete lopotit s jednou vzdálenou stanicí ,tady třeba se 60 kanálem a pak někde z druhé strany spustí nějaký převaděč na stejném kanále a budete mít po náladě.
Název: Re:Mux 3-Krašov-Výsledek bádání
Přispěvatel: Miloslav Soška 28. 02. 2012, 16:55:37
Tak jsem se dnes vrátil z chalupy,kde jsem ztrávil opět celou sobotu na střeše. Snahu zachytit Mux 3 z Krašova jsem tedy definitivně vzdal. Měli jste pravdu!!!!! Ač je to opravdu velká dálka,ruší to Jěštěd. K 52 z Ještědu běží naprosto stabilně,a dokonce jsem v tomto místě naladil Genus Plus na k.60. Program této tv se mi líbí. I když s libereckým regionem nemám spojitost,chtěl bych ho chytat. Povedlo se mi to vyladit na sílu signálu 84% , a kvalitu 58-62%. Dnes ráno ale byla kvalita cca38-42%-a to nestačí. Muxy 1 a 2 chytnu na vidličku-ty neřeším.  Takže nová otázka zní : Mám šanci chytat Genus Plus s nějakou pásmovou,nebo kanálovou anténou na 60tý kanál?
Z vlastní zkušenosti Vám sděluji,že se budete lopotit s jednou vzdálenou stanicí ,tady třeba se 60 kanálem a pak někde z druhé strany spustí nějaký převaděč na stejném kanále a budete mít po náladě.
to spíš dřív spustí základnovou stanici LTE :-) ale řekl bych, za pokus to určitě stojí :)
Název: Re:Mux 3-Krašov
Přispěvatel: Filip Heczko 28. 02. 2012, 17:09:38
Jakou anténu máte teď? Pokud máte místo na střeše tak by taky mohla posloužit Color Klasik http://www.televiznianteny.com/televizni-anteny/anteny-uhf/sirokopasmove/color-klasik. Je sice o něco dražší než kanálovka, ale pokud by to nehrálo (za což na internetu nelze ručit) tak alespoň ta širokopásmovost má lepší využití. Záleží hlavně na homogenitě pole. Může se totíž stát, že ta anténa Color Klasik nebude v daném místě dosahovat ani 10dB zisku.

Název: Re:Mux 3-Krašov
Přispěvatel: Miloslav Soška 28. 02. 2012, 20:48:44
Filipe, a co bys řekl Color Klasik+, též od Vatenu? má vyšší zisk na vyšších kanálech :)
Název: Re:Mux 3-Krašov
Přispěvatel: Filip Heczko 29. 02. 2012, 07:03:26
Filipe, a co bys řekl Color Klasik+, též od Vatenu? má vyšší zisk na vyšších kanálech :)
Ano, ale až za kanálem 60, naopak ve spodním pásmu je o něco horší. Na kanále 60 to vychází skoro stejně možná i ta Klasik lépe. Z praxe sice nemluvím, ale díval jsem se do měřicích protokolů(Vaten).
Název: Re:Mux 3-Krašov
Přispěvatel: Roman Bárta 29. 02. 2012, 21:03:21
Sorry,že píšu až dnes-nebyl jsem doma.   Mám k dispozici pouze LP antenu-rybí kost-asi metr dlouhá. Prostě klasika,co maj všichni. Na tu jsem ten signál zachytil poprvé. Ale nedostatečně.   Tak jsem zkusil druhý kus,co mám k dispozici-proklínané Polské síto,které jsem zdědil po tchýni. Na něm se překvapivě signál malinko zlepšil. Vyřadil jsem zesilovač,který je na tištěném spoji,ale tím byl vyřazen i symetrizační člen. Dáty jsem přidělal přímo na šroubky. Je to samozřejmě blbost,ale prostě jsem zkusil vše. Navíc při montáži jsem stále dostával rány od statické elektriky,nebo napájení. Příště to vypadá na víkend na střeše znova. ;D
Název: Re:Mux 3-Krašov
Přispěvatel: Roman Bárta 29. 02. 2012, 21:16:23
Další věc se kterou tam máme problémy všichni,je VÍTR. Kousek od nás jsou dvě větrné elektrárny. Když v Praze fouká vítr 20km/h ,tak tam 100km/h. Mám pocit,že když tam dám na stožár to,co jste nabídli,najdu příště na zemi stožár,anténu i několik okolních tašek.