Fórum Digizone.cz

Hlavní témata => Televize ve vysokém rozlišení (HDTV) => Téma založeno: blueflash . 04. 02. 2012, 05:28:54

Název: ČT - TS Brno vybaveno HD technikou
Přispěvatel: blueflash . 04. 02. 2012, 05:28:54
Pouštěl jsem si v ivysílaní kousek "Žive na jedničce" v HD. Říkal jsem si, že se to točí v Praze v KH1/KH2 a najednou zjišťuju, že je to Brno. i brněnská Sama Doma je v HD. Psalo se o tom někde? Nic jsem nic nezachytil. Kamery jsou od Sony, co jsem viděl. Narozdíl od KH1/KH2, kde je Grass Valley.
Název: Re:ČT - TS Brno vybaveno HD technikou
Přispěvatel: Lukáš Polák 04. 02. 2012, 12:32:30
Máte pravdu. Já si toho všiml už tak 14 dní nazpět, ale vzhledem k tomu, že už to není nová info, psát to nebudu. Každopádně to potěšilo. Když už se zařizují prostory, nemá cenu kupovat i staré kamery, že... :)
Název: Re:ČT - TS Brno vybaveno HD technikou
Přispěvatel: Ma Te S 04. 02. 2012, 16:40:59
Teď jsem se konečně zařídil na příjem DVB-T ze slovenska a chytám to jejich HD. Nevěřil jsem vlastním očím, když jsem zjistil, že dávají zprávy v 4:3 a s vertikálními pruhy (typické pro analogové zpracování obrazu!). Jedině možná ty znělky jsou v HD
Název: Re:ČT - TS Brno vybaveno HD technikou
Přispěvatel: Jan Novák 04. 02. 2012, 18:56:57
Teď jsem se konečně zařídil na příjem DVB-T ze slovenska a chytám to jejich HD. Nevěřil jsem vlastním očím, když jsem zjistil, že dávají zprávy v 4:3 a s vertikálními pruhy (typické pro analogové zpracování obrazu!). Jedině možná ty znělky jsou v HD
4:3 s vertikálními pruhy (pillar box) není nic typického pro analogové zpracování obrazu, je to jen korektní zachování formátu. Zpravodajství na Slovensku ještě prostě jede po staru, ale to nutně neznamená analogově. Je to jen standardní SD formát.
Název: Re:ČT - TS Brno vybaveno HD technikou
Přispěvatel: blueflash . 05. 02. 2012, 04:39:36
Máte pravdu. Já si toho všiml už tak 14 dní nazpět, ale vzhledem k tomu, že už to není nová info, psát to nebudu. Každopádně to potěšilo. Když už se zařizují prostory, nemá cenu kupovat i staré kamery, že... :)

A oni se už teda přestěhovali z Běhounský?
Název: Re:ČT - TS Brno vybaveno HD technikou
Přispěvatel: Libor L 05. 02. 2012, 07:38:28
Ne, nepřestěhovali. Trčí tam, kde jsou od roku 1960 nebo 1961(?), teď nevím přesně.
Název: Re:ČT - TS Brno vybaveno HD technikou
Přispěvatel: Ma Te S 05. 02. 2012, 10:01:47
Teď jsem se konečně zařídil na příjem DVB-T ze slovenska a chytám to jejich HD. Nevěřil jsem vlastním očím, když jsem zjistil, že dávají zprávy v 4:3 a s vertikálními pruhy (typické pro analogové zpracování obrazu!). Jedině možná ty znělky jsou v HD
4:3 s vertikálními pruhy (pillar box) není nic typického pro analogové zpracování obrazu, je to jen korektní zachování formátu. Zpravodajství na Slovensku ještě prostě jede po staru, ale to nutně neznamená analogově. Je to jen standardní SD formát.

Možná máte pravdu, ale já jsem ty pruhy viděl jen tehdy, když jsem koukal na analogově zpracovaný obraz (nejen v TV)
Název: Re:ČT - TS Brno vybaveno HD technikou
Přispěvatel: Jan Novák 05. 02. 2012, 12:12:53
Možná máte pravdu, ale já jsem ty pruhy viděl jen tehdy, když jsem koukal na analogově zpracovaný obraz (nejen v TV)
V SD 4:3 720*576 pracuje digitálně D1, Digital Betacam, DV, DVCam, DVCPro a samozřejmě DVD a jakýkoliv MPEG2. Od 16:9 SD se to navíc liší jen jiným příznakem poměru stran, rozměry zůstávají stejné. Takže už 20 let lze takovýto signál zpracovávat zcela digitálně a většina TV tak postupuje. I když viděl jsem i řetězce, kde během zpracování docházelo i několikrát k A/D D/A převodům. Na kvalitě se to pochopitelně podepsalo.
Název: Re:ČT - TS Brno vybaveno HD technikou
Přispěvatel: Ma Te S 05. 02. 2012, 14:58:14
Pak je ale zajímavé, že v České televizi se s tím nesetkáte (naštěstí), ale když přepnu na slovenské TV, je to na STV1 i 2... Zrovna dopoledne byl na STV2 nějaký dokument, a tam bylo snad pět různých vlnících se pruhů.
Název: Re:ČT - TS Brno vybaveno HD technikou
Přispěvatel: Milan Pantůček 05. 02. 2012, 15:32:15
Teď jsem se konečně zařídil na příjem DVB-T ze slovenska a chytám to jejich HD. Nevěřil jsem vlastním očím, když jsem zjistil, že dávají zprávy v 4:3 a s vertikálními pruhy (typické pro analogové zpracování obrazu!). Jedině možná ty znělky jsou v HD
4:3 s vertikálními pruhy (pillar box) není nic typického pro analogové zpracování obrazu, je to jen korektní zachování formátu. Zpravodajství na Slovensku ještě prostě jede po staru, ale to nutně neznamená analogově. Je to jen standardní SD formát.
SD se vysílá ve formátu 4:3 nebo 16:9. Způsob zobrazení vysílání 4:3 na obrazovce 16:9 lze zvolit dle nabídky v přijímači (pillar-box, panorama, 16:9, PanScan).
Při vysílání 16:9 se dokumenty ve formátu 4:3 zobrazí jako pillar-box (zde je ale vytvořen přímo na vysílací straně). To je případ těch zpráv ve formátu 4:3. Totéž platí pro vysílání HD, které je vždy ve formátu 16:9.
Název: Re:ČT - TS Brno vybaveno HD technikou
Přispěvatel: Ma Te S 05. 02. 2012, 21:37:41
Tady se ale vůbec nebavíme o poměru stran, o tom tady nepadlo ani slovo. Mluvím o takovém vlnění, které se objevuje u vertikálních objektů v obraze. Jen si nalaďtě STV a hned to uvidíte  ;)
Název: Re:ČT - TS Brno vybaveno HD technikou
Přispěvatel: Jan Novák 05. 02. 2012, 22:29:43
Tady se ale vůbec nebavíme o poměru stran, o tom tady nepadlo ani slovo. Mluvím o takovém vlnění, které se objevuje u vertikálních objektů v obraze. Jen si nalaďtě STV a hned to uvidíte  ;)
No, právě že jste to spojil dohromady:
Citace: Ma Te S
Nevěřil jsem vlastním očím, když jsem zjistil, že dávají zprávy v 4:3 a s vertikálními pruhy (typické pro analogové zpracování obrazu!).
Z tohoto příspěvku jsem si myslel, že vás udivuje 4:3 a pillar box.
Jestli myslíte, že obraz na STV občas vypadá jako klasický PAL, tak to se zjevně nemýlíte, u některých pořadů to pozoruji taky. Například nedávno jsem sledoval opakování Ze Země na Měsíc a byly jasně vidět chyby PALu - moiré kolem jemných detailů a titulků. Přitom bych čekal, že to budou mít na digibetě nebo aspoň na analogové betě, která funguje složkově. Ale vzhledem k situaci v STV je možné, že část stále jede postaru.