Fórum Digizone.cz

Hlavní témata => Antény pro příjem televizního a rozhlasového vysílání => Téma založeno: Adam Žídek 15. 08. 2011, 08:37:30

Název: problem s antenou
Přispěvatel: Adam Žídek 15. 08. 2011, 08:37:30
zdravim, v posledni dobe se mi doma (byt) projevuje problem s antennim rozvodem a potreboval bych par tipu na co se mam zamerit a pripadne co nahradit, upravit vyhodit, opravit.

V byte mam tri televize, na balkone aktivni antenu ( http://goo.gl/B7xfQ ) z anteny pres napajec (puvodni dodavany k antene) do rozbocovace cinske konstrukce ( http://goo.gl/7X7Ur ) z jednoho konce metrovy koax do televize (s digi tunerem) "obyvak" zde vse v poradku, vse hraje ok

druhy vystup cca 20m koaxu - rozbocovac a vstup do settopboxu "pokoj" a 3 metry koaxu vstup do digi televize "kuchyne"

problemy se projevuji od zmen na ostravsych vysilacich (zvyseni vykonu pred x mesici), hlavni problem je rozpadavani obrazu u mux 3 na vetvi pokoj-kuchyne


pokud z rozbocovace hned za antenou odpojim vetev ktera vede k rozbocovaci do pokoje a kuchyne .. televize hraji dal i "bez anteny", obraz se prestane rozpadavat, vse ok ... odpojeny konec pri mem dotyku radiatoru (uzemeni) vyrazne kope (u tv i stb mam vypnute napajeni anteny).. normalne bych to neresil, nechal antenu odpojenou a byl spokojeny ze to hraje, problem je v tom ze bez anteny mi nehraje mux4 a HD programy coz mi trochu vadi.

a ted otazky amatera, antenare samouka (vyuku jsem absolvoval na stavebnici merkur = jak mi neco chybi, pripojim to na nejblizsi volne misto  ;) - mely by byt rozbocovace uzemene?

je velky problem v "nesymetricnosti" vetvi - 2tv (s dlouhym privodem) vs. 1tv

je velky problem blizkost el. soucasti u anteniho rozvodu - trafa apod.

diky mocre
Název: Re: problem s antenou
Přispěvatel: Libor L 15. 08. 2011, 08:56:48
Vyhodit, to čemu ty říkáš "anténa"! Její zesilovač, který je vestavěný v jejích útrobách je zahlcen (přebuzen) příliš silným signálem! Bez změření příjmových podmínek a úrovní přijímaných tv signálů a místa příjmu (které neuvádíš), se takto "na dálku" radit nedá!
Název: Re: problem s antenou
Přispěvatel: alfi 15. 08. 2011, 10:32:37
v tomhle bych si taky tipnul na přebuzený zesilovač - jde vypnout nebo regulovat? nebo vyzkoušet vyměnit celou anténu?
20 km od hošťálkovic hraje vše na síto bez jakéhokoliv zesilování :)
Název: Re: problem s antenou
Přispěvatel: Adam Žídek 15. 08. 2011, 13:02:50
no, vypnout urcite jde ... tak ze ho vytahnu ze zasuvky

ja jenom doplnim ze kdyz odpojim tech dvacet metru koaxu tak kope ten konec ktery ma byt pripojeny do anteny (tedy na druhe strane je strceny do rozbocovace nasledne stb x tv)

je mi divne ze se na takovem kousku tak moc indukuje .. je to normalni ??
Název: Re: problem s antenou
Přispěvatel: Enik 15. 08. 2011, 13:22:04
no, vypnout urcite jde ... tak ze ho vytahnu ze zasuvky

ja jenom doplnim ze kdyz odpojim tech dvacet metru koaxu tak kope ten konec ktery ma byt pripojeny do anteny (tedy na druhe strane je strceny do rozbocovace nasledne stb x tv)

je mi divne ze se na takovem kousku tak moc indukuje .. je to normalni ??
Nic se tam neindukuje, a je to naprosto normální!
Název: Re: problem s antenou
Přispěvatel: Dolinak 15. 08. 2011, 13:57:05
no, vypnout urcite jde ... tak ze ho vytahnu ze zasuvky


Tím, že ho "vytáhnete ze zásuvky" se ze zesilovače stane útlumový článek. Takže nastane opačný extrém. Pokud by jste chtěl pasivně používat tu vaši anténu, tak je třeba demontovat zesilovač a místo něj zapojit koax. Zde ale nastává problém jakouže má samotná anténa impedanci a (ne)symetrii.
Tahle činnost již vyžaduje odbornost. Možná by vás levněji vyšlo pořízení jiné antény (např. malé husté síto Vaten).
Pozor tyhle rady jsou takzvaně naslepo, protože zde byl jako jeden z možných problémů zmíněn přebuzený zesilovač.
Zvažte, kdy se Vám ještě vyplatí laické experimenty a kdy nastane čas pozvat odborníka s vybavevením.

Přeji mnoho úspěchů a nerušený příjem.
Název: Re: problem s antenou
Přispěvatel: Dan Rozsíval 15. 08. 2011, 17:24:16
Myslím že Libor nebude daleko od pravdy poněvadž tohle není anténa ale plácačka na muchy. Já vždycky v takových případech jenom zírám jaké naprosto předražené krámy jsou u nás lidi schopni koupit. Samozřejmě je jasné že takhle na dálku se radit bez znalosti místních podmínek nedá,nicméně z toho co tazatel napsal vyplývá že při její výměně za skutečnou anténu bez zesilovače je předpoklad dobrého příjmu víc než pravděpodobný. Navíc zesilovat se dá příp. vždycky i dodatečně.
Název: Re: problem s antenou
Přispěvatel: Vladimír Dráb 15. 08. 2011, 19:27:32
Mě to zas tak jednoznačně na přebuzený zesilovač nepřijde, to by nemělo hrát nic, jenže TV s nejsilnějším signálem hraje. Pokud to hraje na "stíněný" koax asi moc stíněný nebude, takže bych laicky doporučil použít kvalitní díly rozvodu, tedy jak koax tak rozbočovače. Samozřejmě, nehájím nějakou anténní zrůdu, ale v tomto případě mi přebuzení zesilovače nepřijde jednoznačný důvod.
Název: Re: problem s antenou
Přispěvatel: Libor L 15. 08. 2011, 20:34:27
Pokud neznáme parametry vstupního signálu, změřené profi přístrojem (ne pochybná čísla v % z bargrafů), včetně IO atd., nemá cenu o ničem spekulovat! Jen je podivné, že původní tazatel už nereaguje! Je to jako na kolovrátku! Pořád stejné stupidní dotazy po netu na věci, které vyžadují místní šetření! Doktor taky nikdy nikoho neléčí po netu, ale vyžaduje buďto osobní návštěvu v ordinaci nebo v akutních případech k pacientovi dorazí sanitka ZS. I ve VF technice je to úplně stejné! Měli by si to už konečně všichni uvědomit a pokud mají nějaký problém, ať už s anténama, rozvodem vody, plynu, NN rozvody, tak je řešit u místní ODBORNÉ firmy, která zná dokonale místní příjmové podmínky a je vybavena odpovídající PROFI měřící technikou!

Jinak to bude nekonečný příběh!!
Název: Sledujte tok mých myšlenek.
Přispěvatel: Enik 15. 08. 2011, 21:50:38
Kdyby nám tazatel prozradil i místo příjmu, bylo by mnohem snazší najít správnou radu. Takto je nutné odvozovat.
 Vlastní zisk té kvazi-antény je nula. Zesilovaš pracije v rozsahu 47-860MHz s maximálním ziskem 27dB. Jelikož to vypadá tak, že celý systém netrpí přebuzením, pak je možné předpokládat, že signál na výstupu z antény dosahuje max. 60-70 dBuV na spodním konci televizního pásma. Na vyšších kmitočtech je zisk zesilovače přiměřeně menší, takže někde mezi 50-60dBuV. Rozbočení a kousek kabelu nehraje roli. Těch 20m kabelu k druhému rozbočovači je ovšem realizováno z účastnických kabelů (to je pravděpodobné podle toho, že televize hrají i na odpojenou anténu.) Ztráty signálu v 20metrech účastnického kabelu jsou 30dB!!! Za těchto okolností to prostě hrát nemůže. 25dBuV je pro spolehlivý příjem málo!
Název: Re: problem s antenou
Přispěvatel: Adam Žídek 16. 08. 2011, 09:09:40
Omlouvam se vsem za nepritomnost, ale okolnosti mi nedovolily hned odpovidat.

Misto prijmu je http://www.mapy.cz/s/1Qdp (bod A) antena je nasmerovana pribliznym smerem na vysilac O2 tedy presne opacnym smerem proti prijmu z Hostalkovic, jedna se o nejvyssi patro a hostalkovice jsou v podstate zastinene barakem. V dobe montaze to takhle hralo bez vypadku vsechno, tak jsem to neresil. Slo mi hlavne o mux4, ostatni muxy hraly vzdy i na naslineny prst.

kabely jsou kvalitni, v tom bych problem nevidel, je to klasicka metraz, zadna "hotovky". Neumim to posoudit ale je to TLUSTY koaxialni kabel

asi to vypada ze se vas zeptam na kontakty a jednoho z Vas ostravaku pozvu na kafe :)
Název: Re: problem s antenou
Přispěvatel: Libor L 16. 08. 2011, 12:25:06
Jenže je potřeba vzít v úvahu nejen Hošťálkovice, ale i Hladnov a LH, ty všechny vysílají v SFN. Kromě LH na K51, MPX3 se odtud nevysílá. Pokud máš zájem, jsem z OV a není problém se domluvit.
Název: Re: problem s antenou
Přispěvatel: Honza Novák 16. 08. 2011, 13:22:21
Já jenom nechápu, proč to řešíte tady na vebu a proč to neřešíte se správcem. Pokud to tam znám, tak to je docela veliký barák a ostatní obyvatelé by se asi taky chtěli koukat na televizi. K těm čtyřem ostravským muxům by šel určitě pridat i polský, možná dva.
Název: Re: problem s antenou
Přispěvatel: Adam Žídek 16. 08. 2011, 15:48:12
protoze se tady nemame STA
Název: Re: problem s antenou
Přispěvatel: Honza Novák 17. 08. 2011, 08:01:00
Taak to je blbé. :-\
Název: Re: problem s antenou
Přispěvatel: Adam Žídek 17. 08. 2011, 10:05:07
no prave, byt tady STA tak to neresim, kabelovka mi je k nicemu, kdyz v tv stejne nic neni a na placene programy bych se mohl vybodnout :o)
Název: Re: problem s antenou
Přispěvatel: Honza Novák 17. 08. 2011, 10:43:58
Tak to bych zašel do OMKA, nebo do ATOSU, půjčil bych si anténu, která umí do 69 kanálu, asi malé síto od Vatenu a vyzkoušel bych to. Možná bych na to potřeboval antény dvě, jednu na Hladnov a druhou na Telekom v Mariánkách, pak bych to spojil slučovačem 63+rest od Iva, nebo od Terozu. Kurňa to musí hrát. :D Všechen ten spřent si u těch dvou firem můžete půjčit proti 100% záloze. V případě, že to nepojede, tak vrátíte zboží a oni ti vrátí peníze. Odskoušeno, když mi nehrál CAM modul v satelitu, tak mi vrátili peníze.